Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Gripa uzela prvu žrtvu, a preko 800 zaraženih

Vrhunac zaraze može se očekivati krajem siječnja i početkom veljače, a pranje ruku i izbjegavanje zatvorenih prostora i gužvi najbolja su prevencija zaraze
U Hrvatskoj je, zaključno s 29. prosinca, službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna. Najranjivija skupina su djeca u predškolskoj dobi, a najviše slučajeva dolazi iz kontinentalne Hrvatske, to jest Grada Zagreba, Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije, piše 24sata.

- Sve je više oboljelih od gripe. Evidentirano je 848 zaraženih te jedan smrtni slučaj u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Kod jednog pacijenta u starijoj životnoj dobi došlo je do brojnih popratnih bolesti, ali i gripu tako da to nije neočekivano - rekao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević za Jutarnji list.

Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su još četiri smrtna slučaja, no zasad nije potvrđeno da su uzrokovana gripom. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu ova je bolest za krevet prikovala 20 pacijenata.

- Pet pacijenata je na odrasloj i dječjoj intenzivnoj njezi, jedan je na aparatu za umjetno disanje, a jedna pacijentica je na umjetnim plućima - dodaje Puljiz.

- Nekakav vrhunac možemo očekivati krajem ovog mjeseca, odnosno početkom veljače. Posljednja dva tjedna bilježimo povećan broj oboljelih, rekla je epidemiologinja Zvjezdana Lovrić za HRT.

Poslužiti bi trebalo i cjepivo jer dominira virus influence A, podtip H1N1.

- To je bio jedan od sojeva u samom cjepivu protiv gripe, tako da možemo očekivati da će učinkovitost biti veća odnosno soj je pogođen koji je prisutan u samom cjepivu - dodaje Lovrić, a pranje ruku i izbjegavanje zatvorenih prostora i gužvi najbolja su prevencija za put do zdravlja. 

hr Thu Jan 02 2020 21:17:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e183c0329111c405c8b45ad/80

Zima bez zime: Snijega na vidiku nemamo ni u veljači, a nemamo baš ni kiše

Sjetimo se samo kako je prošle godine snijeg pao tek 26. ožujka i to na Braču i Vidovoj gori. Možda će ovakva situacija postati tradicija?

Iza nas je pola zime, a hladnoću mnogi još nisu osjetili na pravi način.

Polje visokog tlaka zraka pratit će nas i u veljači, što znači da se dodatno produljuje vjerojatnost da nad kontinentalnom Europom neće biti pravog zimskog vremena. 

Kako napominje Severe Weather Europe, uvijek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka jer hladna fronta može prijeći preko Europe, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala vjerojatnost. 

Ni u dugoročnim prognostičkim izračunima većine meteoroloških središta u kojima se izračunavaju takve prognoze - za nastavak zime nema nekih promjena.

Stoga se čini gotovo pa sigurno da će u gorju i na Jadranu srednja temperatura zraka biti i dalje viša od prosječne, u mnogim mjestima i znatno, možda čak mjestimice i rekordno, dok nizine od te velike iznadprosječnosti može „spasiti“ dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka.

Ostvari li se takav scenarij – i u nastavku ćemo zime oborina imati malo.

Sjetimo se samo kako je prošle godine snijeg pao tek 26. ožujka i to na Braču i Vidovoj gori. Možda će ovakva situacija postati tradicija?
hr Mon Jan 20 2020 13:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Odvjetnik Šerić prvi puta s Filipom: 'Nije svjestan što je učinio, pričali smo i o prosvjedu u Splitu!'

Zavadlav će, zbog kompleksnosti postupka, u zatvoru navjerojatnije ostati stalno, bez prekida

Filipa Zavladava, osumnjičenog za trostruko ubojstvo u Splitu danas je prvi put u zatvoru posjetio odvjetnik Branko Šerić

Zavadlav će, zbog kompleksnosti postupka, u zatvoru navjerojatnije ostati stalno, bez prekida, utvrdio je odvjetnik te rekao kako nije svjestan što je učinio.

- Rekao mi je kako se zove, ja sam mu se predstavio, zadovoljan je angažmanom, ali u razgovoru je insuficijentan. Pokušao sam po svaku cijenu mu prenijeti kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret. On to ne shvaća, ne shvaća koja je kazna koja mu se može izreći u slučaju da bude proglašen krivim. Ne shvaća što je napravio. Nije svjestan..., rekao je odvjetnik.

Pričali su, kaže, i o prosvjedu koji se sprema u Splitu. Šerić je istaknuo kako na njega neće ići.

- Ja ne idem na prosvjed. Podržavam svaki prosvjed koji je legalan i legitiman u odnosu na vakuume u sustavu i  treba protestirati, ali osobno neću ići jer bi ispalo da politiziram ovaj kazneni postupak a to mi nije ni na kraj pameti. Neću politiku u moju butigu, zaključio je Branko Šerić.

hr Mon Jan 20 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a0c929111c20068b4684/80

Tragedija izbjegnuta za dlaku: Prošao kroz crveno i skrenuo, u tom trenutku naišao je drugi auto

Video je objavila stranica 'Prometne zgode i nezgode'
Da ulice mogu pričati vjerojatno bi danima svjedočile kakva je tragedija izbjegnuta u jutarnjim satima na križanju Ulice Domovinskog rata te Mažuranićevog šetališta i Ulice Ivana Gundulića.

U glavnoj ulozi je Fiat Punto koji je, očigledno pokvaren, polagano prošao kroz crveno svjetlo i skrenuo u lijevo prema Gundulićevoj. 

U trenutku kada je Fiat skrenuo iz drugog je smjera naišao drugi automobil koji je jedino svjesnom i brzom reakcijom izbjegao sudar.

Video je objavila stranica '
Prometne zgode i nezgode'.hr Mon Jan 20 2020 13:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e258c8529111c20068b4673/80

Obilježena 27. obljetnica operacije 'Maslenica': U 72 sata oslobođeno je stotine kilometara kvadratnih

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica
U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju visoka su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće odajući počast poginulim braniteljima u operaciji.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

- I nakon 27 godina osjećaj je pobjednički. Znali smo da tada radimo nešto dobro za svoj narod i svoju državu. Osjećali smo ogromnu snagu, zajedništvo, ponos i dostojanstvo. Bilo je teško, ali vjerovali smo u pobjedu i danas smo na nju iznimno ponosni, rekao je Damir Krstičević.

- Kao jedan od zapovjednika operacije mogu reći da je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu. Ona je te 1993. pokazala da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Spojili smo sjever i jug Hrvatske i tom operacijom pokazali i svijetu i Hrvatskoj da smo u stanju sami osloboditi svoju zemlju, a što se kasnije potvrdilo i u svim ostalim operacijama Hrvatske vojske. Osnažili smo vjeru svim hrvatskim braniteljima u pobjednički karakter Hrvatske vojske i on je vidljiv i danas. Naša je zadaća danas čuvati vrijednosti i nasljeđe Domovinskog rata te jačati Hrvatsku vojsku koja je jamac našeg mira i sigurnosti, zaključio je ministar Krstičević.

hr Mon Jan 20 2020 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .