Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58b29b1fb47398fa7d8b461f/80
Foto: Pixabay

Čije su krafne? Nepoznato o najsočnijim prženim kolačima od dizanoga tijesta

Kada su u 16. stoljeću pale cijene šećera, gotovo sve europske zemlje prigrlile su ovaj recept te napravile svoje verzije krafni.
U Hrvatskoj imamo krafne, Poljaci jedu paczki, Austrijanci uživaju u krapfenu, a Rusi peku ponchiki. Sve su ovo samo varijante imena za istu slasticu – okrugle komade dizanog tijesta pečene u dubokom ulju odnosno masti te punjene pekmezom. 

Prvi krafne ispečene su u Njemačkoj ili se tako barem može naslutiti iz kuharice "Küchenmeisterei" (Majstorstvo kuhinje) koja je objavljena u Nürnbergu 1485. godine te prevedena na poljski 47 godina kasnije. Ne samo da je riječ o jednoj od prvih kuharica otisnutoj na Gutenbergovu stroju, već se radi i o knjizi koja je imala prvi recept za “Gefüllte Krapfen“ (punjenu krafnu), koju su Nijemci kasnije nazvali Berliner. 

Prva verzija krafne sastojala se od pekmeza između dva komada dizanog tijesta prženog u svinjskoj masti. No kako je u Njemačkoj šećer bio vrlo skup, ljudi su ispočetka uglavnom pekli slane krafne. Dizano tijesto sljubljivali su s mesom, ribom, gljivama, sirom i drugim sličnim namirnicama. 

Kada su u 16. stoljeću pale cijene šećera, gotovo sve europske zemlje prigrlile su ovaj recept te napravile svoje verzije krafni. I dalje su bile poprilično skupe, pa su se pekle samo u posebnim prigodama

Nakon što je izumljena metalna šprica za kolače, otkriveno je da se pekmez može uštrcati u pečeni komad dizanog tijesta, što je značajno olakšalo izradu. Ostalo je, kažu, povijest. 

U dvadesetom stoljeću napravljeni su strojevi za industrijsku proizvodnju, što je dodatno smanjilo cijenu te slastice i povećalo njezinu popularnost među masama. Amerikanci su u međuvremenu napravili svoj donut s rupom, a ostatak svijeta počeo je eksperimentirati s okusima, nadjevima i preljevima.

Iako su dostupne tijekom cijele godine, krafne su postale tradicionalna slastica u doba poklada, pa ih u Hrvatskoj zbog toga često zovemo i pokladnice, piše punkufer.hr
hr Fri Feb 08 2019 19:21:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb4b3529111cf1528b45ef/80
Foto: Pixabay

Evo što rukovanje može otkriti o ljudima

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Ponizno rukovanje je kada je dlan okrenut prema gore

Rukovanje je puno više od toga što ljudi misle. Može reći mnogo toga o povjerenju, namjeri, kontroli, srahu, zastrašivanju i nedostatku poštovanja. Zbog toga je dobro znati kako čitati ovaj jednostavan, ali informativan znak tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

Rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnom. Osoba u osnovi kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto, dlan okrenut prema gore je 'pokorni' stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovjek nije siguran i lako može biti dominiran. Ako podsvjesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovjek može lako postati pokoran. Ipak, u nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. Hrpa mrkve

Kada se čovjek rukuje i stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. No, to također može značiti da taj čovjek jednostavno ne voli fizički kontakt, piše 24 sata


hr Sat Apr 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c3677fb0783594048b5464/80

Evo trika s aspirinom koji će vam pomoći kod uboda pčele ili ose

Ima logike da acetilsalicilna kiselina može pomoći zbog širokog spektra svojeg djelovanja

Ako vas ubode pčela ili osa, odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme - intenzitet boli, otekline i svraba trebao bi biti manji. Možete napraviti i pastu tako da usitnite tabletu i stavite mrvicu vode te dobro pomiješate pa to nanesete na mjesto uboda. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. 

Međutim, stručnjaci tog centra zapitali su se godinama kasnije je li to zaista tako pa su napravili malo istraživanje na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni pretrpjeti bol od uboda ose i pčele. Njih 37 je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo vrećice sa ledom. Istraživači su pratili koliko dugo će trajati oteklina, bol i crvenilo. Ispostavilo se da je samo led puno bolji izbor.

Iako je aspirinska pasta kod 57 posto sudionika smanjila oteklinu za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je oteklina splasnula u istom vremenskom razdoblju kod 74 posto dobrovoljaca. I kod trajanja boli se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Kod upotrebe aspirinske paste je trajalo šest sati, a kod leda dva sata. Istraživači su zaključili da je led bolji izbor kod uboda pčela i osa, prenosi US National Library of Medicine.

Ipak, ako idete negdje u prirodu i ubode vas pčela, teško ćete pronaći vrećicu sa ledom, ali aspirin uvijek možete imati uza sebe, piše 24 sata

hr Sat Apr 20 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c59cb720e4938739e8b4588/80

Promijenite lozinku na Instagramu, Facebook je opet zabrljao!

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene".

Iz Facebooka sve češće stižu vijesti o nekakvom sigurnosnom propustu. Teško je uopće pobrojiti sve probleme s kojima su se u proteklih godinu dana susreli.

Od skandala s Cambridge Analyticom, preko neovlaštenog korištenja korisničkih podataka za prodaju oglasa, do početničke pogreške - pohranjivanja lozinki u tekstualnom obliku.

Upravo je ovaj posljednji propust dobio svoj, za korisnike nepovoljan, epilog.

Naime, kad je u ožujku Facebook priznao kako je čuvao stotine milijuna lozinki svojih korisnika potpuno nezaštićene, u običnom tekstualnom obliku, na svojim serverima te da su iste bile dostupne njihovim zaposlenicima, rijetki su primijetili da se među oštećenim nalaze i korisnici Instagrama.

Prvotna je brojka spominjala desetak tisuća nezaštićenih lozinki korisnika Instagrama. Međutim, ta je brojka u međuvremenu "korigirana". Tako je Facebook priznao kako se zapravo radi o milijunima korisnika Instagrama čije su lozinke bile lako dostupne.

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene". Što "zloupotrebljavanje" točno za Facebook znači, nije precizirano.

Kao i svaki put dosad, iz Facebooka ističu kako će o (još jednom u nizu) sigurnosnom propustu obavijestiti zahvaćene korisnike.

No bez obzira na to jeste li i vi među tim "sretnicima" ili ne, promijenite lozinku na svom Instagramu. Za svaki slučaj, piše Zimo

hr Sat Apr 20 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb377329111cc9538b4587/80

Ako još niste, voćem možete obojati jaja za Uskrs

Možete ih kuhati i s elastičnim gumicama..

Osim kupovnih boja, jaja možete ukrasiti na brojne druge načine. Svima je poznato bojanje ciklom ili crvenim lukom, al ovo su neki od manje poznatih načina.

Žutu boju možete dobiti kuhajući koru od limuna, čaj od kamilice, korijen celera ili pak žutu mrkvu. Borovnice će dati plavu boju, isto kao i crveni kupus i sok od crnog grožda.



Ako u vodi prokuhate cvjetove ljubičice s limunovim sokom ili čajem od hibiskusa dobit ćete ljubičasta uskrsna jaja, a špinatom i koprivom zelena. Ljubitelji roze u vodi bi trebali prokuhati repu, brusnice ili maline.

Kompoot od trešanja i sok od rajčice dat će ljuski žarko crvenu boju.

Naravno, jaja u različitim prirodnim bojama možete kuhati s elastičnim gumicama koje će na njima ostaviti šare.


hr Sat Apr 20 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .