Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Lijepa priča iz Otoka dalmatinskog: ljubav i humanost splitskog liječničkog tima za malenog palčića

Usprkos mnogim lošim iskustvima koja uglavnom i prednjače u medijima, i dalje ima pravih liječničkih timova koji s ljubavlju i pažnjom obavljaju svoj posao što je na svojoj koži osjetila majka jednog palčića iz Otoka dalmatinskog...
Humanost, ljubav, njega, suosjećanje i maksimalna briga epiteti su koji krase mnoge liječničke timove koji beskompromisno obavljaju svoj posao iz srca bez želje za pažnjom osim one želje da svojim pacijentima pomognu na pravi način.
Iako u moru loših slučajeva od Dunava pa do Dubrovnika u medijima završe oni najteži, naša čitateljica poslala je svoje iskustvo, iskustvo majke palčića koji je hitnom i uspješnom reakcijom splitskog liječničkog osoblja prebrodio nenadani zagrcaj smokijem.

Priču donosimo u cijelosti:

"U petak, na Dan žena, navečer oko 18 sati sam svom malom palčiću, tri mjeseca ranije rođenom, davala hranu pri čemu mu se „zaletio“ jedan smoki.
Od rođenja, inače, imamo mnogo problema, uzrokovanih prijevremenim rođenjem uslijed motoričkog zaostajanja te liječničkih kontrola u puno specijalista u Splitu i u cijeloj Hrvatskoj.

U tom trenutku kada se zagrcnuo nije ostao potpuno bez kisika i nemogućnosti disanja i sve to nije izgledalo tako strašno, ali se uznemirio i pokušao nakašljavati, a u plućima mu se čulo jako struganje. Pokušala sam mu pomoći,natjerati ga da povrati,ali nisam uspjela. Živimo u Otoku dalmatinskom, pokraj Sinja i za pet smo minuta osobnim autom stigli na hitnu pomoć odakle su nas s vrata hitno uputili za Split.

U kolima hitne je mlada i brižna doktorica cijelo vrijeme pratila djetetovo ponašanje, vitalne funkcije, a putem telefona razgovarala s centrom 112 i KBC-om Split da sve pripreme za prijem djeteta. Imala sam osjećaj da smo za petnaest minuta bili u Splitu. Dijete je cijelim putem bilo urednih vitalnih funkcija, što je liječnica konstantno ponavljala kao dobar znak i ohrabrivala nas. Na ulasku u KBC nas je dočekao tim iz Dječje intenzivne sa svom aparaturom, a prilikom preuzimanja djeteta doktorica koja ga je primila je bila jako smirena, ljudski i majčinski se ponašala prema djetetu. Objasnila nam je opasnost koja je prisutna zbog strukture smokija, bubrenja i opasnosti zbog kikirikija, kao sve postupke koje moraju napraviti pri prijemu u intenzivnu njegu.

Na moju molbu, zbog situacije i djetetovog stanja inače, nježnosti i povezanosti između nas roditelja i njega, senzoričkim i svim drugim osjetljivim područjima u njegovu kratkotrajnom životu molila sam da nas ne razdvajaju nego da budemo s njim u intenzivnoj njezi i prilikom dogovorenih postupaka. Dotični tim na čelu s dr. Kovačević je bez razmišljanja prihvatio moju molbu. Koliko god situacija bila ozbiljna za nas je puno značilo to što je dijete bilo mirno, a i mi s njim zajedno.

Nakon četiri sata otprilike smo dijete otpratili u salu na odjel „Uho,grlo,nos“  jer je trebalo proći toliko vremena da bi se dijete moglo uspavati i napraviti postupak bronhoskopije. I na odjelu su nas primili uz dijete i svi su se ponašali i više nego ljudski i pažljivo. Ubrzo je postupak bio gotov i dijete je vraćeno na Intenzivnu njegu. Liječnik koji je napravio samu bronhoskopiju objasnio nam je sve što je napravljeno i što se može očekivati te nas ohrabrio.

Nakon nekog vremena smo prebačeni na odjel gdje smo boravili još dva dana. Posebno želim naglasiti da su ujutro nakon dežurstva liječnici-dr.Colović i dr.Kovačević s Intenzivne došli u našu sobu osobno provjeriti stanje našeg malog pacijenta i još jednom pokazali svoju veliku humanost.

Znam da sve ovo što sam vama napisala je normalno ponašanje i trebalo bi biti svakodnevno ponašanje medicinskog osoblja, ali u crnilu današnje Hrvatske stvarnosti, koje smo nebrojeno puta osjetili na svojoj koži, čuli i pročitali u novinama, smatrala sam da sam dužna i javno pohvaliti dotične liječnike kao i anesteziologe, anesteziološke tehničare i sve medicinske sestre koje su sudjelovale u liječenju našeg djeteta. Neka se zna da hospitalizacija ne mora biti samo loša uspomena i loše sjećanje. Još jednom veliko HVALA svima!"


hr Sun Mar 17 2019 19:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8ad6429111cef4f8b45a0/80
Foto: Pixabay

"Nanesena nam je šteta, zaražene dagnje nisu iz šibenskog akvatorija, vlasnik je iz Kaštela!"

Zbog slučaja povlačenja s tržišta pakiranih svježih dagnji obrta Katić iz Obrtničke komore Šibensko-kninske županije uputili su apel nadležnim institucijama da utvrde podrijetlo neispravnih dagnji

 Obrtnici smatraju da one nisu s uzgajališta u šibenskom zaljevu te da im je ovaj slučaj nanio ogromnu štetu, što je za ŠibenikIN potvrdio i jedan uzgajivač školjaka iz šibenskog akvatorija.

- Vlasnik tvrtke Katić je iz Kaštela. On ima koncesije i u Šibeniku, ali i na drugim na mjestima na obali. Svakodnevno provodimo monitoring i naše pidoče su odlične. Tako da je pitanje odakle su zapravo zaražene pidoče tvrtke Katić – kaže šibenski uzgajivač školjaka.

Da se porijeklo spornih školjaka istraži inzistiraju šibenski obrtnici.

- Ceh marikulture Obrtničke komore Šibensko-kninske županije ovim putem izražava žaljenje i zabrinutost zbog slučaja povlačenja s tržišta pakiranih svježih dagnji obrta Katić temeljem odluke Ministarstva poljoprivrede zbog utvrđene Escherichia coli u školjki. Ceh smatra da je taj slučaj nanio ogromnu štetu svim uzgajivačima dagnji u šibenskom zaljevu te tradiciji kvalitete 'šibenske pidoče' i to prvenstveno zbog toga što redovite i česte analize kvalitete dagnje uzgojene na uzgajalištima u šibenskom zaljevu potvrđuju njenu potpunu, kontinuiranu, zdravstvenu ispravnost – piše u priopćenju kojeg potpisuju Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore i predsjednik Ceha marikulture Dušan Prelević.

Oni također smatraju da dagnje Obrta Katić nisu na tržište stigle sa uzgajališta u šibenskom zaljevu, a potvrđuju i informaciju da su ta uzgajališta pod stalnim monitoringom resornog ministarstva. - piše ŠibenikIN

- Temeljem svega navedenog ovim putem molimo nadležne institucije da utvrde porijeklo zdravstveno neispravne dagnje, a koju je spomenuti obrt stavio u prodaju – zaključuju u priopćenju Joso Smolić i Dušan Prelević. 

hr Thu Apr 18 2019 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8a3a729111c65508b458d/80
Foto: BeachRex

Uklonjene betonske barijere u uvali Firule: Ponovno omogućen prolaz za pješake

Danas su uklonjene barijere od betonskih elemenata na dijelu šetnice uz more i znakovi zabrane prolaska za pješake

Nakon izvršenih hitnih sanacijskih radova na uklanjanju problematičnog betonskog bloka i osiguranju postojeće terase u privatnom vlasništvu na vrhu padine u uvali Firule, danas su uklonjene barijere od betonskih elemenata na dijelu šetnice uz more i znakovi zabrane prolaska za pješake te je ponovno omogućen prolaz.

Radovi su obavljeni na temelju rješenja Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i po uputama i geotehničkom nadzoru Instituta IGH – Odjela za geotehniku. 

Konačno i cjelovito uređenje cijelog pokosa uvale Firule obaviti će se u skladu s projektnom dokumentacijom koju izrađuju stručne službe Grada Splita. - izvijestili su iz Grada Splita

hr Thu Apr 18 2019 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb891bd29111cce4f8b45a1/80
Foto: Grad Split

Modernizacija javne rasvjete u Splitu: Ušteda, energetska učinkovitost, očuvanje okoliša

Zastarjela i neekološka rasvjetna tijela rasipaju svjetlost iznad horizonta te izazivaju svjetlosno zagađenje...

Grad Split je u sklopu aktivnosti na promicanju energetske učinkovitosti izradio video o potencijalima ušteda u sustavima javne rasvjete gradova. Video je sufinanciran sredstvima projekta CitiEnGov u sklopu programa transnacionalne suradnje Interreg CENTRAL EUROPE, a sve s ciljem stvaranja gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu. 

Zastarjela i neekološka rasvjetna tijela rasipaju svjetlost iznad horizonta te izazivaju svjetlosno zagađenje, nepotrebne emisije svjetlosti gotovo da su izbrisale zvijezde s neba, a nestanak noći u velikoj mjeri utječe i na ljudsko zdravlje. Troškovi energije za sustave javne rasvjete predstavljaju značajan trošak za proračune gradova, budući da u ukupnim troškovima energije sudjeluju i do 30%.

Modernizacijom, odnosno zamjenom zastarjelih neekoloških svjetiljki s novim, energetski učinkovitim i ekološkim LED svjetiljkama, te upotrebom kvalitetne regulacije i upravljanja, mogu se postići značajne uštede u energiji koje mogu biti veće i od 40%. 

Povećavaju se standardi osvijetljenosti, unapređuje sigurnost prometa, te ujedno značajno reducira svjetlosno zagađenje. Na primjeru Grada Splita koji ima sustav od 17000 rasvjetnih tijela, modernizacija ima potencijal uštede do 9.000.000 kWh godišnje, odnosno smanjenje od 2.200 tona CO₂ na godinu.

Ne samo da je to financijska ušteda za gradski proračun i odgovorno korištenje novca naših građana, već je također i energetsko rasterećenje sustava opskrbom električne energije i veliko smanjenje zagađenja okoliša. Sve ovo doprinosi i cilju Europske unije za smanjenje emisije CO₂ za barem 40% do 2030. godine, odnosno za barem 80% do 2050. a što je put ka razvoju nisko ugljičnog društva.


Nadalje projekt CitiEnGov, a posebno Pilot projekt pametne Javne rasvjete postavljen na Bačvicama pokazan je kao jedan od najboljih primjera provedenih projekta:

Tekst se nalazi na web stranicama programa Interreg CENTRAL EUROPE.

hr Thu Apr 18 2019 17:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Završeni radovi obnove i sanacije šest dječjih vrtića, a priprema se i izgradnja novih

Zajednički projekt ulaganja u dječje vrtiće Grada Splita i resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uspješno je proveden kraju.
Programom podrške poboljšanja materijalnih uvjeta obuhvaćeno je šest objekata za odgoj i boravak splitskih mališana, a koji djeluju u sklopu Dječjih vrtića Cvit Mediterana, Radost, Grigor Vitez i Marjan.

DV Ružmarin sada ima posve novu fasadu, kao i DV Iskrica. U DV Tratinčica obavljeni su radovi na kompletnoj sanaciji krova. DV Mali princ spojen je na novu gradsku plinsku mrežu, čime su postignute znatne uštede zbog korištenje novog energenta. Također, sanacija stolarije obavljena je u Dječjim vrtićima Kekec, Gajeta i Koralj.

Kada se sve skupa zbroji, vrijednost ugovorenih radova je 2.620.730,62 kuna,od čega je Ministarstvo za demografiju sudjelovalo s iznosom od 1.175.830,00 kuna. Valja podsjetiti da je u srpnju prošle godine, temeljem uspješne projektne prijave koju je za Grad Split izradila Razvojna agencija Split – RaST d.o.o., zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš u Zagrebu svečano potpisala Ugovor o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u splitskim dječjim vrtićima, a što je bio finalni korak za početak opsežnih radova na obnovi i sanaciji.

Dodajmo da se planira izgradnja novih dječjih vrtića u gradu podno Marjana. Tako je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a temeljem Ugovora o sufinanciranju, predviđeno sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Dječjeg vrtića Pujanki do najvišeg ukupnog iznosa od 70.000,00 kuna, kao i za Dječji vrtić Kila do najvišeg ukupnog iznosa od 88.122,00 kuna.
hr Thu Apr 18 2019 13:45:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .