Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Lijepa priča iz Otoka dalmatinskog: ljubav i humanost splitskog liječničkog tima za malenog palčića

Usprkos mnogim lošim iskustvima koja uglavnom i prednjače u medijima, i dalje ima pravih liječničkih timova koji s ljubavlju i pažnjom obavljaju svoj posao što je na svojoj koži osjetila majka jednog palčića iz Otoka dalmatinskog...
Humanost, ljubav, njega, suosjećanje i maksimalna briga epiteti su koji krase mnoge liječničke timove koji beskompromisno obavljaju svoj posao iz srca bez želje za pažnjom osim one želje da svojim pacijentima pomognu na pravi način.
Iako u moru loših slučajeva od Dunava pa do Dubrovnika u medijima završe oni najteži, naša čitateljica poslala je svoje iskustvo, iskustvo majke palčića koji je hitnom i uspješnom reakcijom splitskog liječničkog osoblja prebrodio nenadani zagrcaj smokijem.

Priču donosimo u cijelosti:

"U petak, na Dan žena, navečer oko 18 sati sam svom malom palčiću, tri mjeseca ranije rođenom, davala hranu pri čemu mu se „zaletio“ jedan smoki.
Od rođenja, inače, imamo mnogo problema, uzrokovanih prijevremenim rođenjem uslijed motoričkog zaostajanja te liječničkih kontrola u puno specijalista u Splitu i u cijeloj Hrvatskoj.

U tom trenutku kada se zagrcnuo nije ostao potpuno bez kisika i nemogućnosti disanja i sve to nije izgledalo tako strašno, ali se uznemirio i pokušao nakašljavati, a u plućima mu se čulo jako struganje. Pokušala sam mu pomoći,natjerati ga da povrati,ali nisam uspjela. Živimo u Otoku dalmatinskom, pokraj Sinja i za pet smo minuta osobnim autom stigli na hitnu pomoć odakle su nas s vrata hitno uputili za Split.

U kolima hitne je mlada i brižna doktorica cijelo vrijeme pratila djetetovo ponašanje, vitalne funkcije, a putem telefona razgovarala s centrom 112 i KBC-om Split da sve pripreme za prijem djeteta. Imala sam osjećaj da smo za petnaest minuta bili u Splitu. Dijete je cijelim putem bilo urednih vitalnih funkcija, što je liječnica konstantno ponavljala kao dobar znak i ohrabrivala nas. Na ulasku u KBC nas je dočekao tim iz Dječje intenzivne sa svom aparaturom, a prilikom preuzimanja djeteta doktorica koja ga je primila je bila jako smirena, ljudski i majčinski se ponašala prema djetetu. Objasnila nam je opasnost koja je prisutna zbog strukture smokija, bubrenja i opasnosti zbog kikirikija, kao sve postupke koje moraju napraviti pri prijemu u intenzivnu njegu.

Na moju molbu, zbog situacije i djetetovog stanja inače, nježnosti i povezanosti između nas roditelja i njega, senzoričkim i svim drugim osjetljivim područjima u njegovu kratkotrajnom životu molila sam da nas ne razdvajaju nego da budemo s njim u intenzivnoj njezi i prilikom dogovorenih postupaka. Dotični tim na čelu s dr. Kovačević je bez razmišljanja prihvatio moju molbu. Koliko god situacija bila ozbiljna za nas je puno značilo to što je dijete bilo mirno, a i mi s njim zajedno.

Nakon četiri sata otprilike smo dijete otpratili u salu na odjel „Uho,grlo,nos“  jer je trebalo proći toliko vremena da bi se dijete moglo uspavati i napraviti postupak bronhoskopije. I na odjelu su nas primili uz dijete i svi su se ponašali i više nego ljudski i pažljivo. Ubrzo je postupak bio gotov i dijete je vraćeno na Intenzivnu njegu. Liječnik koji je napravio samu bronhoskopiju objasnio nam je sve što je napravljeno i što se može očekivati te nas ohrabrio.

Nakon nekog vremena smo prebačeni na odjel gdje smo boravili još dva dana. Posebno želim naglasiti da su ujutro nakon dežurstva liječnici-dr.Colović i dr.Kovačević s Intenzivne došli u našu sobu osobno provjeriti stanje našeg malog pacijenta i još jednom pokazali svoju veliku humanost.

Znam da sve ovo što sam vama napisala je normalno ponašanje i trebalo bi biti svakodnevno ponašanje medicinskog osoblja, ali u crnilu današnje Hrvatske stvarnosti, koje smo nebrojeno puta osjetili na svojoj koži, čuli i pročitali u novinama, smatrala sam da sam dužna i javno pohvaliti dotične liječnike kao i anesteziologe, anesteziološke tehničare i sve medicinske sestre koje su sudjelovale u liječenju našeg djeteta. Neka se zna da hospitalizacija ne mora biti samo loša uspomena i loše sjećanje. Još jednom veliko HVALA svima!"


hr Sun Mar 17 2019 19:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab4a2329111c37bd8b45d5/80

Lučka biciklijada: Školarci vozili bicikle za pomoć Županijskoj udruzi slijepih

Danas je održana Lučka biciklijada koju je organizirala Osnovna škola Lučac u suradnji s Volonterskim centrom Udruge „MI“ – Split

Lučka biciklijada održana je danas u školskom dvorištu OŠ Lučac. Na biciklijadi je sudjelovalo 49 natjecatelja - učenika nižih razreda OŠ Lučac te oko 20 volontera OŠ Lučac i Volonterskog centra Split.

Glavni cilj biciklijade bila je promocija kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kod djece, kao i promocija zdravog življenja (uz boravak na svježem zraku i vožnju bicikla) te volonterstva i filantropije. 

Naime, natjecatelji su otkupili svoj startni broj te na taj način podržali humanitarnu notu biciklijade - sredstva prikupljena donacijama biciklista i posjetitelja namijenjena su Županijskoj udruzi slijepih Split i kupnji pomagala njihovim najmlađim članovima – učenicima osnovnih i srednjih škola. 

Predstavnici ŽUSS Ivan Bogdanović te slabovidni osnovnoškolci Toni i Dina prisustvovali su događanju i informirali djecu i okupljene građane o brizi za slijepe i slabovidne osobe u prometu, a posebno o nužnosti korištenja zvonca na biciklu. Toni je na biciklu i uz pratnju majke, iako gotovo potpuno slijep, prošao poligon i zadivio sve okupljene.

Pobjednici utrke Marino Ilić (1. razred), Kajo Grgić (2. razred), Leon Tafra-Brennan (3. razred) i Karlo Gudelj (4. razred) kao nagradu su dobili ruksak s potrepštinama za bicikliranje u prirodi.

OŠ Lučac dobitnica je nagrade „Otisak srca“ za volontersku inicijativu djece u osnovnoj školi. Događanje je financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

hr Sat Oct 19 2019 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab313529111c37bd8b45bd/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija pokušala privesti dva muškarca, oni tvrde zbog majice "HDZ Lopovi. Lopine"

Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici

Tijekom prosvjeda "Pravda za djevojčice" u Puli, policijski službenici pokušali su privesti dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom "HDZ Lopovi. Lopine!" Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici. 

Naime, policajci su ih željeli privesti u postaju zbog, kako su rekli, utvrđivanja identiteta jer jedan od njih nije imao osobnu iskaznicu. Zatim im je policijska službenica rekla da ih neće privesti ukoliko skinu majice. Međutim, do privođenja nije došlo, a niti su muškarci skinuli majice.


Nakon incidenta, istarska policija se oglasila o ovom događaju.

- Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. 

Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti.

Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo. - rečeno je iz policije. 

hr Sat Oct 19 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5608f89c3bb0d907148b45e6/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Ne izlazi na slobodu još: Sud odbio još jedan prijedlog Sanaderove jamčevine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je prošlog tjedna ponudila sedam nekretnina kao jamstvo za Sanaderovu obranu sa slobode.

Zatvorena sjednica izvanraspravnog vijeća za određivanjem jamčevine kao zamjene za istražni počela je u 12,30 sati, a odluka je Sanaderovoj obrani i Uskoku objavljena nešto iza 14 sati.

Za sada nije poznato zbog čega je odbijen još jedan Sanaderov zahtjev, a razloge koje je izvanraspravno vijeće navelo u svojoj odluci objavit će glasnogovornik suda.

Sanaderova obrana sudu je u četvrtak 15. listopada ponudila sedam novih nekretnina, čiji su vlasnici, među ostalima i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nekadašnji saborski zastupnici HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović.

Posljednja ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda 6. listopada odbilo da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna hipoteka na dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Rošina i Zubovića ponudili Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

hr Sat Oct 19 2019 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadfa529111cfcbc8b45a8/80

[FOTO] “Pravda za djevojčice“: Prosvjedi u Splitu, Zadru, Šibeniku, ali i diljem Hrvatske

Prosvjed se danas održao u 14 gradova diljem Hrvatske.
Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu održan je mirni prosvjed koji je organizirala udruga Domine u suradnji s građankama i građanima Splita. Na taj način su iskazali podršku ženama i djevojčicama žrtvama seksualnog nasilja kojima nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. 

Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali su poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih dijela mora mijenjati kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu.

Ovaj protest rezultat je višegodišnjeg upozoravanja organizacija koje rade sa ženama žrtvama nasilja na problem neprijavljivanja silovanja i drugih kaznenih djela seksualnog nasilja, kao i samog nasilja nad ženama zbog straha od viktimizacije. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno je temeljito mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja i osigurati im podršku kroz sve faze postupka, ne dovodeći ih u situaciju da se brane i opravdavaju dok je istovremeno osigurana zaštita počinitelja.

Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja poručuju da “nisu same i NISU KRIVE!!!“hr Sat Oct 19 2019 12:05:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .