Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529bc6f2ab8024f8b45ac/80
Foto: HRZ

Požar na Braču i dalje aktivan, objavljena snimka požarišta, vatrogasci zahvaljuju ženama

Jučer je cijeli dan vatru gasilo 80 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila uz pomoć iz zraka.
I peti dan je aktivan požar u Milni na Braču. Jučer je cijeli dan vatru gasilo 80 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila uz pomoć iz zraka.
 
Našoj braći po ognju s druge strane kanala na svemu što su posljednja 24 sata napravili najiskrenije i najtoplije zahvaljujemo, još jednom su pokazali kako je veza koja spaja nas vatrogasce jaka i kako bez problema prelazi sve granice, savladava sve prepreke i odolijeva svim izazovima.

Posao još nije gotov, dok ovo čitate u tijeku je još jedna rotacija ljudstva na terenu, požarište će večeras čuvati 25 vatrogasaca sa 10 vozila, a sutra ujutro, čim svane idemo ponovno sve dok ne zatremo i posljednji dim na Bateriji, napisali su na svojim stranicama vatrogasci DVD-a Supetar.


Posve zanimljivu objavu napisali su Vatrogasci Selca koji su zahvalili ženama koji su im omogućili normalan život u ove dane na požarištu.

- Možemo samo jedno reći: Hvala vam! 

Pišemo ovo dok se vraćamo kući s još jedne od cjelodnevnih ( i noćnih) smjena koje su iza nas. Požar pokraj Milne i dalje je aktivan, i traje već dugo, predugo, ulazimo u šesti dan požara....

Ali ovaj post nije o požaru, ni detaljima akcije, ni o nama vatrogascima. 

Ovaj post je za njih, naše vrijedne, neumorne i hrabre žene koje su bile uz nas sve ove dane. Koje su nas bodrile, pružale potporu, kuhale nam kavu, ručkove, večere, pripremale sendviče, čistile i pospremale. Sve u prostorijama DVD-a Milna. Od jutra do sutra. Neumorno.  

Preko 50, 60, često i više obroka dnevno.

I najvažnije, uvijek s osmjehom na licu, ma koliko god bilo teško. I bez obzira što ih kući čekaju neki drugi poslovi, neke druge obveze, mala djeca, muževi...

Teško nam je pronaći riječi zahvale i ne znamo se možda najbolje izraziti. Sve što možemo reći je jedno veliko hvala.  

Hvala vam od srca, drage prijateljice, žene, kolegice. Tisuću puta vam hvala. 


Hvala – Ana Schutt, Dragica Čubretović, Katarina Šimunović, Martina Mladinić, Laura Mihovilec, Josipa Marinović, Simona Majstorović, Jelena Škorić, Anamaria Rošin, Ita Kundid, Barbara Bonačić-Vičić

hr Thu Jun 04 2020 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f00d3b8daf72da6258b4577/80
Foto: ŽUC Split

Izgrađen nogostup Seget-Medena

Završetkom ovih radova povećana je sigurnost odvijanja prometa, a posebno su zaštićeni pješaci kao najugroženiji sudionici u prometu.
Danas se na Županijskoj cesti 6132, dionica od hotela Medena do raskrižja sa ŽC 6133 kod Općine Seget, iscrtava horizontalna signalizacija radi sigurnog prometovanja motornog prometa. Završeni su pješački nogostupi u dužini od 1600 metara i time osigurano sigurno kretanje pješaka, pogotovo turističkih grupa od hotelskih objekata prema Segetu i Trogiru i obratno.

Završetkom ovih radova povećana je sigurnost odvijanja prometa, a posebno su zaštićeni pješaci kao najugroženiji sudionici u prometu.

Za 6 mjeseci u navedenu prometnicu izgradit će se i kanalizacija, nakon čega će se cijeli kolnik asfaltirati. Time će Županija i Općina Seget, uz već ranije uređenu Vlašku ulicu, dobiti moderno opremljenu prometnicu koja puno znači za ovaj turistički kraj, poručili su iz Županijske uprave za ceste Split.
hr Sat Jul 04 2020 21:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75185329111cdf8e8b4594/80
Foto: Dnevnik Nove TV

Markotić: 'Nadam se da će sve biti pod kontrolom'

O mogućnosti uvođenja strožih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. "Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere", objasnila je Markotić.

Hoće li se zbog ovog porasta broja zaraženih postrožiti mjere, je li situacija s koronavirusom pod kontrolom i kada možemo očekivati pad broja zaraženih, za Dnevnik Nove TV kazala je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Uz veliki porast zaraženih ne vraćaju se mjere koje smo imali tijekom ožujka, travnja i svibnja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije. 

"Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila", kazala je.

"S druge strane, toplije je, prozračno i sve je otvoreno i moguće je lakše stvari kontrolirati nego što je to bilo usred zime kad su svi bili u zatvorenom", dodala je Markotić za NovuTV.

Simptomi kod novih oboljelih poput onih otprije

Stručnjaci još uvijek nisu otkrili mijenja li se koronavirus i na koji način. Markotić kaže da su simptomi poput onih otprije.

"Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U samim simptomima nema nekih drugačijih stvari. Ono što pratimo je da, ako gledamo grad Zagreb u kojemu je najveći broj pozitivnih, za sada je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor. To je u skladu s onim što smo imali cijelo vrijeme", rekla je i navela kako je 80 posto lakših i 20 posto težih bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.

"Očekivati je, s obzirom na to da ovo povećanje potraje dva tjedna, da ćemo vidjeti sad ove novooboljele, u kojem će smjeru ići. Nadam se da će sve biti pod kontrolom i da ćemo sve, kao i prvi put, držati i mi kliničari i epidemiolozi, pod kontrolom", kazala je i dodala da je najbitnija brza identifikacija novih oboljelih.

Uvođenje strožih mjera moguće

O mogućnosti uvođenja strožijih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. "Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere", objasnila je Markotić za NovuTV

O lijeku za ebolu, Remdesiviru, kaže se radi o lijeku koji ima određenu učinkovitost.

"Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama", kazala je i dodala da će se lijek koristiti i kod nas. 

hr Sat Jul 04 2020 20:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrvatska je na britanskoj zelenoj listi

Iako je Slovenija Lijepu Našu stavila na žutu listu, Velikoj Britaniji su Hrvati pak na zelenoj listi
Hrvatska je na "zelenoj" listi zemalja u koju će Englezi moći slobodno putovati bez obveze 14-dnevne karantene pri povratku u Englesku, a isto vrijedi i za Hrvate koji planiraju putovati onamo.

Britanska vlada sastavila je, naime, popis sigurnih zemalja za putovanja od 10. srpnja i na popisu je Hrvatska, ali ne i Slovenija ili Bosna i Hercegovina, javlja HRT
hr Sat Jul 04 2020 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

Nakon objave Nacionalnog stožera o 86 novooboljelih: Još 10 novih slučajeva

Istarski stožer je izvijestio da je 11 osoba "vraćeno u matičnu državu".

Stožer Istarske županije javio je da su nakon objave stanja Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježena još dva slučaja koronavirusa. Jedan muškarac poslovno je došao iz Srbije, a drugi slučaj je kontakt već zaražene osobe.

Isto tako, istarski stožer je izvijestio da je 11 osoba "vraćeno u matičnu državu".

16:08 Stožer CZ Požeško-slavonske županije javlja 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su pristigli svi rezultati testiranja obavljenih u petak i nakon što je Nacionalni stožer već objavio podatke za subotu.

14:45 U Karlovačkoj županiji troje je novooboljelih od Covida-19 i to dvije osobe u Karlovcu i jedna u Ogulinu, a njihovi se slučajevi analiziraju epidemiološki, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Novooboljela osoba iz Ogulina je mlađi muškarac koji je u samoizolaciji od 28. lipnja i kontakt je ranije zaražene osobe. 

U Karlovcu za jučer otkrivena dva slučaja i jedan današnji traje epidemiološka obrada, traži se izvor zaraze, i za sada je u samoizolaciji 15 njihovih kontakata, javlja Dnevnik.hr

hr Sat Jul 04 2020 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .