Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e67238b4739866048b45ba/80

Todorić vratio Lušiću otok Smokvicu: 'Učinio je to jer mu je pun kufer ove situacije'

Ivica Todorić više nije gazda otoka Vela Smokvica kod Rogoznice, potvrdio nam je direktor tvrtke Grafoplast Ante Lušić koji je još 1995. ugovorom s Ministarstvom obrane dobio dugogodišnje pravo korištenja tog otoka, a u međuvremenu je svoju tvrtku i pravo korištenja otok prodao Todoriću i sada je, po nama nepoznatoj cijeni otok dobio, natrag, potvrdio je za ŠibenikIN

- Todoriću je 'pun kufer' ove situacije o kojoj bruji čitava Hrvatska, a kako sam mu ja davno govorio da mi je želja vratiti upravljanje nad otokom na kojem sam što samostalno, što za njega, brinuo 22 godine, on je sada na to pristao i opet sam na početku – kazao je Anto Lušić za šibenik.in koji nije htio odati detalje dogovora prema kojem je Grafoplast i dugogodišnje pravo korištenja otoka Smokvice vratio na sebe.

Podsjećaju, Ministarstvo obrane još je 1995. godine dalo njegovoj firmi Grafoplast pravo korištenja otoka Smokvice na razdoblje od 30 godina, a ugovor je potpisala i treća strana, Općina Primošten, koju je kasnije naslijedila novoformirana Općina Rogoznica. U međuvremenu je Agrokor Ivice Todorića otkupio od Lušića Grafoplast, i zajedno s obitelji počeo koristiti otok gdje su držali brodove, odmarali, ljetovali i neometani primali goste i prijatelje. Lušića je Todorić zadržao na čelu tvrtke i zadužio ga za upravljanje otokom.

Priča oko Smokvice aktualizirana je u veljači ove godine, u doba kada će se početi otkrivati Todorićevi problemi i kriza u Agrokoru, trenutno gorući problem u državi. Krenulo je kada je ministar državne imovine Goran Marić na konferenciji za medije kazao kako postoji 200 milijuna kuna nenaplaćenog duga za koncesiju nad otokom.

- Ja sam i danas bio u Ministarstvu državne imovine, išao sam vidjeti koliki je taj dug jer iznos od 200 milijuna kuna ne prihvaćam. To nema veze s mozgom i treba ustanoviti stvarnu cifru. Ako u ministarstvu budu inzistirali na velikom dugu, može se dogoditi da Grafoplast ode u stečaj i propadne, a to ovisi samo o državi. U tom slučaju, ja više nemam nikakvih interesa nad otokom i odlazim – kazao je Lušić za ŠibenikIN.

On ne spori da dug postoji, ali  tvrdi da nije ni približno visok kako tvrde u Ministarstvu državne imovine.

- Pokušavaju prezentirati da se na Smokvici 20 godina ništa nije radilo, što nije istina. Otok sam preuzeo u očajnom stanju i sve što je na njemu vrijedilo bilo je pokradeno i devastirano – tvrdi Lušić koji je, kaže, u obnovu infrastrukture na Smokvici uložio pet milijuna eura.

Ako me potjeraju s otoka, neka se opet krade i devastira, to onda više neće biti u mojim rukama, govori Lušić, tvrdeći pa postoje partneri koji zajedno s njim žele uložiti u komercijalni razvoj otoka u rogozničkom akvatoriju.

Tko su oni, Lušić nam nije htio otkriti, a na pitanje je li promjena vlasnika u sudskom registru samo predstava za javnost kako bi Todorić, neovisno o ishodu svojih poslovnih muka, preko njega zadržao upravljanje nad Smokvicom, Lušić to odlučno opovrgava tvrdeći da nije fiktivni, nego pravi partner, piše šibenik.in.

- Ako uspijem zadržati kontrolu nad otokom imam ambicije urediti ga u suradnji s partnerima čija imena još ne želim otkrivati. Ipak, sve ovisi o dogovoru s državom koja bi trebala ispostaviti realan dug jer će Grafoplast u suprotnom otići u stečaj i biti likvidiran  – ističe Lušić i naglašava da bi otok zajedničkim projektom preporodio u turističkom smislu.

Najnoviji stav rogozničke načelnice Sandre Jakelić jest da koncesije nad Smokvicom, kako je danas rezolutno kazala, nikad nije ni bilo te da vlasnik otoka može biti jedino Republika Hrvatska. 

Facebook komentari

hr Thu Apr 06 2017 18:50:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5773c901d84d6484518b45c5/80
Foto: Krešimir Milić

Poljak u Brelima snimao žene u svlačionici

Uz kaznenu rijavu doveden je policijskom pritvorskom nazdorniku.
Policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Poljske.

Zatečen je na plaži u mjestu Brela u neovlaštenom snimanju mobitelom.

Utvrđena je sumnja da je snimio više ženskih osoba dok su se presvlačile u svlačionici.

Uz kaznenu prijavu doveden je policijskom pritvorskom nadzorniku. 

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586b46f21eea8f61b88b45d7/80
Foto: Pixabay

Zbog požara i dalje zatvorena autocesta kod Zadra; neki vozači bježali u suprotnom smjeru

Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599ac6a0b9e03ec7588b4601/80

Rok za prijavu šteta uslijed elementarne nepogode do 1. rujna

Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje o dostavljanju prijava šteta uzrokovanih požarom još jednom posjeća na rok prijave

Budući da rok za obradu predmeta vezanih za prijavu šteta nastalih uslijed elementarne nepogode od  strane stručnih povjerenstava ističe 01.09.2017.godine, molimo sve građane grada Splita, koji su pretrpjeli štete, a nisu izvršili prijavu, da to učine čim prije neposredno putem Centralne pisarnice Grada Splita, Obala kneza Branimira 17, Split ili putem pošte.  Za sve dodatne informacije obratite se na broj telefona 021/310-465.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 13:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbcad9b4739840018b45a6/80

Ugašeno pet požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Čak pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena, a u njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.
Oko 35 hektara borovine, planike, česmine i makije izgorjelo je u požaru koji je u prvim satima nedjelje izbio iznad tunela u Dubovici na Hvaru. Taj su požar gasili DVD- ovi iz Hvara, Starigrada i Jelse, te DIP Hvar, ukupno 32 vatrogasca sa devet vozila, a u pomoć su im došla i dva kanadera. Vatra je lokalizirana u 18.30 sati, no unatoč tome na terenu je cijelu noć ostalo dežurati 27 vatrogasaca iz četiri postrojbe sa sedam vozila. Požar se uslijed jake bure u 22.25 sati ponovno aktivirao, no ubrzo je ponovno lokaliziran.

Na Hvaru je u nedjelju gorjelo i u uvali Medvidina i to od 7 do 8.30 sati do kada je izgorjelo tisuću kvadrata trave i makije. Istoga dana, na istom mjestu, na Hvaru, zabilježen je i požar u kojem je izgorjelo tisuću kvadrata niskog raslinja. Sve se događalo u uvali Tiha gdje su gasitelji iz Starigrada i Jesle vatru gasili od 22 do 2.30 sati.
Nešto prije 20 sati gorjelo je i u Maretićima u Dicmu nedaleko Sinja. Požar otvorenog prostora točno u ponoć ugasili su gasitelji iz Sinja, Trilja i Dicma. Deset kvadrata trave, maslina, mandarina i drvena građa izgorjelo je u nedjelju u Poljicima kod Trogira, a vatru su gasili vatrogasci DVD Marina. Na taj je teren nakon gašenja požara izišla policija radi obavljanja očevida.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 12:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .