Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca49a5b29111c9e318b4596/80
Foto: PIXABAY

U subotu započinju 15. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" petnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.

U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" posjetitelji će i ove godine imati priliku posjetiti velik broj kulturno javnih događaja, s gotovo 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. 

SPLIT

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 6. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11:30 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvorenje izložbenoga Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i dodjela Velike nagrade Salona Ivo Dulčić. 

Istoga dana u 13 sati u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića (Klerikat) započet će intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom "Sveti Luka – pisac Kristove blagosti" u sklopu kojega će polaznici za vrijeme trajanja manifestacije izraditi po jednu ikonu pod vodstvom stručnih osoba iz Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić. 

Kraj prvoga dana manifestacije u Splitu obilježit će sjajna humorna monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka" u velikoj dvorani sjemeništa. 

DUBROVNIK

U Dubrovniku će 6. travnja u katedrali u 19:30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i akademskog zbora Pro Musica iz Mostara. 

ŠIBENIK

U Šibeniku svečani program manifestacije započet će u katedrali u 19 sati gdje će biti održan korizmeni koncert u izvedbi oratorijskog zbora crkve Sv. Marka iz Zagreba, Cantores sancti Marci.

FILMSKI I GLAZBENI PROGRAM

U sklopu bogatog i raznovrsnog programa ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmski dio programa bit će otvoren filmom "Pavao, Kristov apostol" u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 16. travnja svakoga dana s početkom u 18 sati izmjenjivati 12 raznovrsnih filmova, a još tri filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku. 

Kao posebne sadržaje filmskoga programa možemo istaknuti animirani sinkronizirani film za djecu Ups! Noa je otišao u ponedjeljak 15. travnja, kao i igrani film Pavao, Kristov apostol koji će hrvatski gledatelji po prvi put imati priliku vidjeti u sklopu ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u subotu 6. travnja. Kao posebnu novost filmskoga programa, ove ćemo godine u dvije nedjelje, 7. i 14. travnja, prikazati dva filma iz retrospektive dosadašnjih Dana kršćanske kulture – želja nam je gledateljima po drugi put ponuditi neke od najboljih i najvrjednijih projekcija iz dosadašnjih manifestacija.

Glazbeni program manifestacije obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, a za splitski dio programa posebno ističemo koncert duhovne glazbe "Miserere" Vokalnog ansambla Antiphonus iz Zagreba te koncert "Stabat Mater" Antonija Vivaldija kojeg će izvesti Splitski gudački kvartet pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. 

U Dubrovniku treba posebno spomenuti, osim koncerta otvorenja, duhovnu večer Katedralnih madrigalista te koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, a u Šibeniku koncert dua Vox Ragusei pod nazivom "Ave Maria gratia plena" te predstavljanje nosača zvuka "O, Isuse izranjeni". 

U splitskom dijelu programa posjetitelji će imati priliku otići na već tradicionalan izlet pod vodstvom kustosa Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomira Gudelja, koji je ove godine osmislio program pod nazivom "Put u postojbinu Šubića" – izletnici će se upoznati s bogatom poviješću ugledne i slavne obitelji Šubić te obići arheološke lokalitete na području Šibenika, Bribira i Skradina. 

Osim toga, u subotu 13. travnja upriličili smo poseban "Program za mlade u Solinu, gradu mladih": u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu u jutarnjim satima imat ćemo "I. mali simpozij Martyres Salonitani" – muzejsko-edukativni program za djecu na Manastirinama i u Tusculumu u kojemu će učenici viših razreda iz osnovnih škola u Splitu i Solinu održati izlaganja o ranokršćanskim mučenicima u čast 125. obljetnice "I. međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju": u popodnevnim satima u Teatrinu Gradske knjižnice Solin imat ćemo dvije filmske projekcije – u 17 sati animiranog filma za djecu, a u 19.30 igranoga filma za mlade.

Splićani i Šibenčani i ove će se godine susresti u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa i korizmeni koncert "Milosti je čas" u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Posebna novost ovogodišnjeg programa manifestacije su dramski sadržaji: već prvoga dana 6. travnja u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu imat ćemo humornu monodramu pod nazivom "Kako glumiti normalnog čovjeka" u izvedbi Marija Filipija, a u nedjelju 14. travnja u HNK-u u Splitu ansambl Kolbe iz Zagreba izvest će svoj hvaljeni mjuzikl "Svetac svega svijeta" o sv. Antunu Padovanskom. 

I u Šibeniku će ove godine biti mjuzikl, ovoga puta za najmlađe, i to u subotu 13. travnja u 20 sati u šibenskoj katedrali: mjuzikl pod nazivom "Učitelja tražim" izvest će Dječji zbor župe sv. Jakova iz Šibenika.

IZLOŽBE I TRIBINE

Niz zanimljivih izložbi manifestacije nastavlja se u Dubrovniku izložbom "Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima", a u Šibeniku će biti upriličena izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote pod nazivom "Put sv. Jakova".

U sklopu manifestacije bit će održan i niz zanimljivih tribina među kojima se posebno ističu susret s autorom dviju knjiga-intervjua s papom Franjom "Oče naš" i "Zdravo Marijo": don Marco Pozza, zatvorski kapelan u Padovi, gostovat će na susretu pod nazivom "Moji razgovori s Papom". 

Zatim, u tribini pod nazivom "Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?" gosti predavači razgovarat će o kontroverznoj i popularnoj knjizi "Benediktova opcija" koja od objavljivanja izaziva mnoge rasprave, a u sklopu ovogodišnje manifestacije posjetiteljima će svoj rad predstaviti i Hrvatski čestertonijanski klub iz Zagreba, koji već godinama vrlo uspješno i atraktivno približava lik i djelo jednog od najpoznatijih pisaca i mislilaca 20. stoljeća, Gilberta Keitha Chestertona. 

Osim toga, poseban tim će predstaviti Laudato TV, prvu obiteljsku televiziju u Hrvatskoj, u programu pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku" na kojoj će gostovati i ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina Ksenija Abramović. U Dubrovniku posebno se ističu predstavljanje knjige mons. Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje", zatim predavanje "Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale", te predavanje o arhitektu Carlu Fontani u sklopu istoimene izložbe.

Manifestacija Dani kršćanske kulture svečano će biti zatvorena u utorak 16. travnja dodjelom nagrade Andrija Buvina utemeljiteljici i direktorici Laudato TV-a Kseniji Abramović, koja svojim zauzetim radom na promicanju kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije već 20 godina vrši velik i važan utjecaj na medijsku i kulturnu scenu u Hrvatskoj.

Manifestacija Dani kršćanske kulture koja je prvi put održana 2005. godine u Splitu odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

hr Wed Apr 03 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55dc3ce2fc7d0108008b5090/80
Foto: FaH

MUP predložio oštrije kazne i testiranje na alkohol i droge kao uvjet za ulazak na tribine

Pooštravanje kažnjavanja znači da će se zabrana dolaska na natjecanja uvesti za neke nove prekršaje

Najgora kazna za navijače je zabrana dolaska na utakmice, pa je to i prilično učinkovita mjera za smanjenje nereda na sportskim događanjima, zaključili su to u Ministarstvu unutarnjih poslova, pa su odlučili predložiti izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi se što više prekršaja kažnjavalo baš zabranom dolaska na stadione i dvorane.

Pooštravanje kažnjavanja znači da će se zabrana dolaska na natjecanja uvesti za neke nove prekršaje, ali i za stare za koje je bila propisana u originalnom zakonu koji je stupio na snagu 2003. godine, ali je u međuvremenu ukinuta, piše Novi list.

Tako se, među ostalim, s ciljem da na tribinama bude što manje gledatelja pod utjecajem droge ili alkohola, predlaže da se posjetitelju koji odbije alkotest ili testiranje na drogu može izreći kazna zabrane dolaska na utakmice. Drugim riječima, ako navijači prije utakmice popiju jedno ili dva pića nekog od sponzora reprezentacije i odbije alkotest to će se smatrati prekršajem koji se može kazniti udaljavanjem s utakmice.

U obrascu prethodne procjene što ga je MUP objavio na e-savjetovanju predlaže se i vraćanje mogućnosti da se tučnjava kažnjava zabranom dolaska na utakmice, jer je izmjenama zakona 2011. godine, sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe te organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, postalo kazneno djelo.

Tada je nestala tučnjava kao prekršaj, a time i zabrana dolaska na natjecanje kao kazna. Ista mjera, predlaže MUP, mogla bi se izreći i za to ako se netko odijeva s ciljem da se maskira, odnosno da ga se ne može identificirati. Čak i posjedovanje odjeće za maskiranje moglo bi značiti zabranu dolaska na utakmicu. U obrazloženju najavljenih promjena iz MUP-a navode da će one osim povećanja sigurnosti gledatelja dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije što dovodi do smanjenja utroška proračunskih sredstava.

"Predložene promjene za cilj imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod međunarodnih natjecanja štete i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske", otkrio je MUP dio svojih motiva za izmjenu zakona, piše Novi list.


hr Sat Jun 15 2019 20:03:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

Za Lukinu smrt krivi su splitski liječnici koji još uvijek rade u bolnici: Roditelji traže da se objave imena

Roditelji traže da se objave imena liječnika koji su tu noć pogriješili i zbog kojih njihovog sina više nema. Luka je preminuo prije šest godina nakon što je doživio prometnu nesreću

- Jedan sin mi se uskoro ženi, a ja se ne mogu veseliti od srca. Ne mogu skinuti crninu. Boli me nepravda. KBC Split isplatio nam je odštetu zbog smrti mog sina Luke, ali liječnici još imaju svoja radna mjesta u splitskoj bolnici. Ne mogu nastaviti živjeti dok je to tako, počinje svoju priču Mirela Znaor, majka 16-godišnjeg Luke, koji je tragično stradao u prometnoj nesreći 24. rujna 2013.

On se, upravljajući mopedom, u Vinjanima Donjim sudario s teretnim vozilom. Prvo mu je pomoć pružio muškarac koji je skrivio nesreću, potom Hitna iz Imotskog, a nakon toga prevezli su ga u splitsku bolnicu, gdje je tu noć Luka preminuo.

Kako je utvrdio sudski vještak dr. sc. Josip Škavić, Luka je umro nakon niza pogrešnih odluka dežurnih liječnika u bolnici, dječjega kirurga na Hitnom kirurškom i pedijatrice na Dječjem odjelu.


Obitelj je u to vrijeme živjela u Kninu, a nakon nesreće kninsku su adresu zamijenili onom u Podbablju Gornjem nedaleko od Imotskog, odakle je Mirelin suprug Mate Znaor. 


- Moj Luka je umro u mukama. Ugušio se u vlastitoj krvi. A što vrijeme prolazi, to je gore, nije ništa lakše. Želim da se objave njihova imena, da se zna tko su – kaže Lukin otac Mate, koji se također ne može pomiriti s tim da navedeni liječnici još ordiniraju u bolnici. 


- Mi smo podignuli privatnu tužbu protiv splitske bolnice. Tri godine kasnije, 2016., sudskom nagodbom na Općinskom sudu u Šibeniku, isplatili su nam 900.000 kuna odštete. No vidite, nije stvar u novcu. Prije nekih mjesec dana dobili smo obavijest da će se čovjeku koji je skrivio nesreću suditi na Županijskom sudu u Splitu. Za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom može dobiti do 15 godina. A on ga nije ubio. On je skrivio nesreću, ali ga nije ubio. Neka se njemu sudi za izazivanje prometne, ali ne za smrt. To nije pošteno, da se njega tako osudi. Ja na sudu ne mogu svjedočiti protiv njega. Čovjek je bio i na sprovodu mojem sinu. Ja se ne bih mogla nositi s tim da njega osude na dugotrajni zatvor, a liječnici nisu kažnjeni. Odmah sam se sjetila dr. Ksenije Kaleb, koja je u Metkoviću jedina pomogla onom dječaku, Gabrijelu Bebiću. Ona je nepravedno proganjana. Nešto se slomilo u meni i odlučila sam ispričati svoju priču koja me boli - kaže majka Mirela.

Luka Znaor je, naime, nakon nesreće imao prijelom lijeve natkoljenične kosti, bio je pri svijesti te se žalio na bolove u prsima. MSCT abdomena pokazao je ozljede slezene 3. stupnja na kojoj je bio hematom promjera 9 cm te hematom od 1,8 cm na jetri.   

Prema nalazu sudskog vještaka dr. sc. Josipa Škavića, kirurg na Hitnom kirurškom odjelu koji je primio pacijenta na obradu trebao je hitno operirati slezenu jer, kako je naveo u mišljenju, “ovakva ozljeda redovito završava obilnim krvarenjem koje se može zaustaviti jedino operacijskim zahvatom, najčešće odstranjenjem slezene, a rjeđe prošivanjem procjepa”.

Umjesto operacije, kirurg je u otpusnom pismu napisao da je Luka stabilno i poslao ga u Kliniku za dječje bolesti.

"Prilikom dolaska i nakon RTG obrade ozlijeđeni Luka Znaor još je bio u stanju kompenziranog šoka. Međutim, iz dekurzusa opisanog po dvjema anesteziologinjama razvidno je da se stanje ozljeđenika pogoršavalo iz minute u minutu. Naime, u roku od nepuna dva sata pacijentu je ordinirano 5000 ml ringer lakta i 1000 ml HES-a, dakle 6 litara tekućine. Na pitanje zašto je pacijentu u tako kratkom roku ordinirana tolika količina tekućine, postoji samo jedan odgovor - zato što je zbog unutrašnjega krvarenja pacijentov tlak progresivno padao pa je održavan infuzijama”, stoji u nalazu.

Luki je, naime, kao što se nakon obdukcije pokazalo, u trbušnoj šupljini imao 2,5 litara krvi te još pola litre krvi u lijevom prsištu.

“Svjesna da je jedino moguće liječenje zaustavljanje krvarenja i, umjesto da zatraži od kirurga i anesteziologa da preuzmu pacijenta, ona griješi, smješta ga u jedinicu intenzivnog liječenja i počinje unaprijed izgubljenu borbu za pacijentov život. Da je Luka Znaor u 2.05, kad je dovezen na Kliniku za dječje bolesti, bio vraćen na Kliniku za kirurgiju i podvrgnut operaciji, još je postojala šansa da bude spašen”, navode sudski vještaci.


- Vidite, tu večer liječnici su štrajkali za veće plaće. A ja sam ostala bez sina – tužno će Mirela, inače majka još šestero djece te uskoro i baka. 


Odgovor na pitanje u kakvom su statusu liječnici koji su tu noć liječili Luku i jesu li ikad na bilo koji način sankcionirani, iz 24sata od KBC-a Split zatražili su odgovor, ali ga nisu dobili do zaključenja teksta. 
Odgovor na pitanje zbog čega će vozač koji je izazvao nesreću odgovarati, a liječnici koji su ga primili na liječenje neće, pokušali su doznati u pravnim krugovima.

- Riječ je o kompleksom slučaju, a sud je taj koji bi tijekom sudskog procesa naposljetku trebao odrediti je li za smrtnu posljedicu kriv vozač ili su smrt skrivili liječnici. Iako je bolnica isplatila odštetu obitelji, i postoji vještačenje o tijeku liječenja mladića, liječnici se mogu proglasiti krivima za nesavjesno liječenje, no ne i za smrt mladića – objašnjavaju odvjetnici, piše 24sata.hr

hr Sat Jun 15 2019 19:43:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d05241b29111c0ad08b4581/80

S ovim novčanicama ne smijete plaćati, imate li ih u novčaniku?

Riječ je o novčanicama od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 kuna koje nose datume izdanja 31. listopada 1993. i 15. siječnja 1995. godine
Čak 9 milijuna i 600 tisuća nevažećih novčanica kuna i dalje je u optjecaju, a moguće je da je da takvih imate i vi u novčaniku. 

Riječ je o novčanicama od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 kuna koje nose datume izdanja 31. listopada 1993. i 15. siječnja 1995. godine, pišu vijesti.hr. 

Ako slučajno imate takvu novčanicu možete je slobodno zamijeniti u HNB-u. U godinu dana, od 31. svibnja 2018. do 31. svibnja ove godine, zaprimili su 38.500 takvih nevažećih novčanica u raznim apoenima. 

Novčanice od 10 kuna koje nose datum izdanja 31. listopada 1993. prestale su biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2001. Na dan 31. svibnja 2019. godine u izvan trezora HNB-a i dalje ih ima 699.153. Onih s datumom izdavanja 15. siječnja 1995. godine ima pak 2.353.407. 

Novčanice od 20 kuna koje nose datum izdanja 31. listopada 1993. prestale su biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2007. U optjecaju ima još 1.735.062 takvih novčanica iako one više ne vrijede. 

Slična je situacija i s ostalim novčanicama pa ako vidite da je na njima datum izdanja 31. listopada 1993., neka vam ne bude teško promijeniti ih, piše vecernji.hr

Nevažeće novčanice mogu se dostaviti na zamjenu poštom na adresu: Hrvatska narodna banka, Direkcija trezora, Trg hrvatskih velikana 3, 10002 Zagreb ili se mogu dostaviti osobno na blagajnu HNB-a na adresu Franje Račkog 5, Zagreb.
hr Sat Jun 15 2019 19:00:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ad38e6b47398386c8b456f/80
Foto: gettyImages

Nekoliko stotina Splićana okupilo se na Prideu: “Šta tebe dira koga ja diram“

Organizatori ističu kako se stalno suočavaju s prijetnjama te kako tome žele stati na kraj.
Splitski Pride ove godine ide rutom: Ulica kralja Tomislava, Marmontova, skreću u Ilićev prolaz (kod kina Karaman), Zadarska, Pjaca - gdje će biti održan kratak govor, te povratak u Đardin. 

Oko Đardina ima dosta policijskih snaga - interventne policije, ali i prometne policije koja regulira promet oko užeg dijela grada.

Povorku je došlo podržati i dosta obitelji s djecom, ali i stranaca. Ove godine prisutan je i gradonačelnik Opara, ali u kartonskom izdanju kojeg su donijeli lokalni SDP-ovci. Zamjeraju mu kako stalno poziva na toleranciju, a kada treba pokazati toleranciju, nema ga.

Mirta Barić
, jedna od organizatorica, kaže da kao i svake godine šalju poruke tolerancije, mira i ljubavi.

Pripremili su na desetke plakata s porukama među ostalima poručuju: “Ormar je za odjeću“, “Dvije mame bolje od nula mama“, “Ovo je obični TRANSparent“, “Šta tebe dira koga ja diram“, “Hetero nije normalno samo uobičajeno“ i “Lezbe su za *urac“.

Povorku je podržalo oko 400 ljudi, a čuvalo ih je 200 policajaca.

- Hvala svima koji su došli. Hvala i onima koji nisu s nama, a koji će se nadam se pridružiti nam se u idućim okupljanjima. Hvala vam svima! Vi ste izašli za one koji se još boje, koji su ostali kući zbog straha; vi njima dolaskom na Pride pokazujete da u tome nema ništa loše i da i oni moraju doći!- rekla je organizatorica Mirta.hr Sat Jun 15 2019 18:12:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .