Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca49a5b29111c9e318b4596/80
Foto: PIXABAY

U subotu započinju 15. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" petnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.

U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" posjetitelji će i ove godine imati priliku posjetiti velik broj kulturno javnih događaja, s gotovo 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. 

SPLIT

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 6. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11:30 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvorenje izložbenoga Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i dodjela Velike nagrade Salona Ivo Dulčić. 

Istoga dana u 13 sati u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića (Klerikat) započet će intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom "Sveti Luka – pisac Kristove blagosti" u sklopu kojega će polaznici za vrijeme trajanja manifestacije izraditi po jednu ikonu pod vodstvom stručnih osoba iz Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić. 

Kraj prvoga dana manifestacije u Splitu obilježit će sjajna humorna monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka" u velikoj dvorani sjemeništa. 

DUBROVNIK

U Dubrovniku će 6. travnja u katedrali u 19:30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i akademskog zbora Pro Musica iz Mostara. 

ŠIBENIK

U Šibeniku svečani program manifestacije započet će u katedrali u 19 sati gdje će biti održan korizmeni koncert u izvedbi oratorijskog zbora crkve Sv. Marka iz Zagreba, Cantores sancti Marci.

FILMSKI I GLAZBENI PROGRAM

U sklopu bogatog i raznovrsnog programa ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmski dio programa bit će otvoren filmom "Pavao, Kristov apostol" u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 16. travnja svakoga dana s početkom u 18 sati izmjenjivati 12 raznovrsnih filmova, a još tri filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku. 

Kao posebne sadržaje filmskoga programa možemo istaknuti animirani sinkronizirani film za djecu Ups! Noa je otišao u ponedjeljak 15. travnja, kao i igrani film Pavao, Kristov apostol koji će hrvatski gledatelji po prvi put imati priliku vidjeti u sklopu ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u subotu 6. travnja. Kao posebnu novost filmskoga programa, ove ćemo godine u dvije nedjelje, 7. i 14. travnja, prikazati dva filma iz retrospektive dosadašnjih Dana kršćanske kulture – želja nam je gledateljima po drugi put ponuditi neke od najboljih i najvrjednijih projekcija iz dosadašnjih manifestacija.

Glazbeni program manifestacije obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, a za splitski dio programa posebno ističemo koncert duhovne glazbe "Miserere" Vokalnog ansambla Antiphonus iz Zagreba te koncert "Stabat Mater" Antonija Vivaldija kojeg će izvesti Splitski gudački kvartet pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. 

U Dubrovniku treba posebno spomenuti, osim koncerta otvorenja, duhovnu večer Katedralnih madrigalista te koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, a u Šibeniku koncert dua Vox Ragusei pod nazivom "Ave Maria gratia plena" te predstavljanje nosača zvuka "O, Isuse izranjeni". 

U splitskom dijelu programa posjetitelji će imati priliku otići na već tradicionalan izlet pod vodstvom kustosa Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomira Gudelja, koji je ove godine osmislio program pod nazivom "Put u postojbinu Šubića" – izletnici će se upoznati s bogatom poviješću ugledne i slavne obitelji Šubić te obići arheološke lokalitete na području Šibenika, Bribira i Skradina. 

Osim toga, u subotu 13. travnja upriličili smo poseban "Program za mlade u Solinu, gradu mladih": u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu u jutarnjim satima imat ćemo "I. mali simpozij Martyres Salonitani" – muzejsko-edukativni program za djecu na Manastirinama i u Tusculumu u kojemu će učenici viših razreda iz osnovnih škola u Splitu i Solinu održati izlaganja o ranokršćanskim mučenicima u čast 125. obljetnice "I. međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju": u popodnevnim satima u Teatrinu Gradske knjižnice Solin imat ćemo dvije filmske projekcije – u 17 sati animiranog filma za djecu, a u 19.30 igranoga filma za mlade.

Splićani i Šibenčani i ove će se godine susresti u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa i korizmeni koncert "Milosti je čas" u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Posebna novost ovogodišnjeg programa manifestacije su dramski sadržaji: već prvoga dana 6. travnja u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu imat ćemo humornu monodramu pod nazivom "Kako glumiti normalnog čovjeka" u izvedbi Marija Filipija, a u nedjelju 14. travnja u HNK-u u Splitu ansambl Kolbe iz Zagreba izvest će svoj hvaljeni mjuzikl "Svetac svega svijeta" o sv. Antunu Padovanskom. 

I u Šibeniku će ove godine biti mjuzikl, ovoga puta za najmlađe, i to u subotu 13. travnja u 20 sati u šibenskoj katedrali: mjuzikl pod nazivom "Učitelja tražim" izvest će Dječji zbor župe sv. Jakova iz Šibenika.

IZLOŽBE I TRIBINE

Niz zanimljivih izložbi manifestacije nastavlja se u Dubrovniku izložbom "Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima", a u Šibeniku će biti upriličena izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote pod nazivom "Put sv. Jakova".

U sklopu manifestacije bit će održan i niz zanimljivih tribina među kojima se posebno ističu susret s autorom dviju knjiga-intervjua s papom Franjom "Oče naš" i "Zdravo Marijo": don Marco Pozza, zatvorski kapelan u Padovi, gostovat će na susretu pod nazivom "Moji razgovori s Papom". 

Zatim, u tribini pod nazivom "Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?" gosti predavači razgovarat će o kontroverznoj i popularnoj knjizi "Benediktova opcija" koja od objavljivanja izaziva mnoge rasprave, a u sklopu ovogodišnje manifestacije posjetiteljima će svoj rad predstaviti i Hrvatski čestertonijanski klub iz Zagreba, koji već godinama vrlo uspješno i atraktivno približava lik i djelo jednog od najpoznatijih pisaca i mislilaca 20. stoljeća, Gilberta Keitha Chestertona. 

Osim toga, poseban tim će predstaviti Laudato TV, prvu obiteljsku televiziju u Hrvatskoj, u programu pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku" na kojoj će gostovati i ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina Ksenija Abramović. U Dubrovniku posebno se ističu predstavljanje knjige mons. Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje", zatim predavanje "Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale", te predavanje o arhitektu Carlu Fontani u sklopu istoimene izložbe.

Manifestacija Dani kršćanske kulture svečano će biti zatvorena u utorak 16. travnja dodjelom nagrade Andrija Buvina utemeljiteljici i direktorici Laudato TV-a Kseniji Abramović, koja svojim zauzetim radom na promicanju kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije već 20 godina vrši velik i važan utjecaj na medijsku i kulturnu scenu u Hrvatskoj.

Manifestacija Dani kršćanske kulture koja je prvi put održana 2005. godine u Splitu odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

hr Wed Apr 03 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Jak vjetar stvara probleme: U prekidu mnoge katamaranske i trajektne linije

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka-Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa se upozoravaju vozači teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona
Jak vjetar stvara probleme u pomorskom prometu. 

Pa su tako zbog vjetra u prekidu:

katamaranske linije: Vis-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Vis-Milna-Split;

trajektne linije: Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Komiža-Biševo, Dubrovnik-Šipan-Sobra-Lastovo, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.


Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka-Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa se upozoravaju vozači teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.
hr Wed Apr 24 2019 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42ca840e493833828b457a/80
Foto: PIXABAY

Vremenska prognoza: Sunčanije i toplije, pa opet nestabilnije

U subotu će prestati jugo i zapuhati jak sjeverozapadnjak i bura

Većinu tjedna provest ćemo u znatno toplijem i sunčanijem vremenu. U srijedu ujutro u cijeloj zemlji bit će barem djelomice sunčano. Tek će na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru biti još nešto oblaka iz kojih su mogući povremeni grmljavinski pljuskovi. Puhat će i dalje umjereno do jako jugo, a u unutrašnjosti jugoistočnjak zbog kojeg će od jutra biti toplo i to između 10 i čak 16 stupnjeva.

Srijeda će još uvijek biti nestabilan dan za Istru i Gorski kotar gdje su poslijepodne mogući i povremeni grmljavinski pljuskovi. U Lici i prema jugu bit će nešto više sunca, ali će i dalje puhati umjereno do jako jugo.

Južni dio će u srijedu imati manje oblaka, samo ujutro u zaleđu može biti slabe kiše. Bit će vjetrovito zbog jakog juga, a najviša temperatura iznosit će izmeđe 19 i 23 stupnjeva.

Na kopnu će sljedećih nekoliko dana temperature biti iznadprosječno visoke, a osobito toplo bit će u Slavoniji i Baranji. Nova zahladnjenja stižu s petka na subotu kada će zahladnjeti u toj mjeri da je u gorju moguć i snijeg.

Proljetno promjenjivo vrijeme stiže i na Jadran. U srijedu i četvrtak bit će još sunčano, a zatim stiže promjenjivo vrijeme uz kišu i pljuskove. U subotu će prestati jugo i zapuhati jak sjeverozapadnjak i bura.

hr Wed Apr 24 2019 09:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

U Solinu izgorio BMW, požar se proširio i na susjedni automobil

Policija je obavila očevid

U Zvonimirovoj ulici u Solinu jutros oko 4.40 sati izbio je požar na osobnom autu marke BMW-u.

Automobil je većim dijelom izgorio, a vatra se proširila i na susjedni automobil marke Opel Astra, izvijestila je splitska policija.

Policija je obavila očevid te nastavlja rad s ciljem utvrđivanja bitnih činjenica i okolnosti vezanih uz događaj. 


hr Wed Apr 24 2019 08:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .