Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca49a5b29111c9e318b4596/80
Foto: PIXABAY

U subotu započinju 15. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" petnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.

U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" posjetitelji će i ove godine imati priliku posjetiti velik broj kulturno javnih događaja, s gotovo 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. 

SPLIT

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 6. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11:30 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvorenje izložbenoga Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i dodjela Velike nagrade Salona Ivo Dulčić. 

Istoga dana u 13 sati u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića (Klerikat) započet će intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom "Sveti Luka – pisac Kristove blagosti" u sklopu kojega će polaznici za vrijeme trajanja manifestacije izraditi po jednu ikonu pod vodstvom stručnih osoba iz Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić. 

Kraj prvoga dana manifestacije u Splitu obilježit će sjajna humorna monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka" u velikoj dvorani sjemeništa. 

DUBROVNIK

U Dubrovniku će 6. travnja u katedrali u 19:30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i akademskog zbora Pro Musica iz Mostara. 

ŠIBENIK

U Šibeniku svečani program manifestacije započet će u katedrali u 19 sati gdje će biti održan korizmeni koncert u izvedbi oratorijskog zbora crkve Sv. Marka iz Zagreba, Cantores sancti Marci.

FILMSKI I GLAZBENI PROGRAM

U sklopu bogatog i raznovrsnog programa ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmski dio programa bit će otvoren filmom "Pavao, Kristov apostol" u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 16. travnja svakoga dana s početkom u 18 sati izmjenjivati 12 raznovrsnih filmova, a još tri filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku. 

Kao posebne sadržaje filmskoga programa možemo istaknuti animirani sinkronizirani film za djecu Ups! Noa je otišao u ponedjeljak 15. travnja, kao i igrani film Pavao, Kristov apostol koji će hrvatski gledatelji po prvi put imati priliku vidjeti u sklopu ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u subotu 6. travnja. Kao posebnu novost filmskoga programa, ove ćemo godine u dvije nedjelje, 7. i 14. travnja, prikazati dva filma iz retrospektive dosadašnjih Dana kršćanske kulture – želja nam je gledateljima po drugi put ponuditi neke od najboljih i najvrjednijih projekcija iz dosadašnjih manifestacija.

Glazbeni program manifestacije obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, a za splitski dio programa posebno ističemo koncert duhovne glazbe "Miserere" Vokalnog ansambla Antiphonus iz Zagreba te koncert "Stabat Mater" Antonija Vivaldija kojeg će izvesti Splitski gudački kvartet pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. 

U Dubrovniku treba posebno spomenuti, osim koncerta otvorenja, duhovnu večer Katedralnih madrigalista te koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, a u Šibeniku koncert dua Vox Ragusei pod nazivom "Ave Maria gratia plena" te predstavljanje nosača zvuka "O, Isuse izranjeni". 

U splitskom dijelu programa posjetitelji će imati priliku otići na već tradicionalan izlet pod vodstvom kustosa Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomira Gudelja, koji je ove godine osmislio program pod nazivom "Put u postojbinu Šubića" – izletnici će se upoznati s bogatom poviješću ugledne i slavne obitelji Šubić te obići arheološke lokalitete na području Šibenika, Bribira i Skradina. 

Osim toga, u subotu 13. travnja upriličili smo poseban "Program za mlade u Solinu, gradu mladih": u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu u jutarnjim satima imat ćemo "I. mali simpozij Martyres Salonitani" – muzejsko-edukativni program za djecu na Manastirinama i u Tusculumu u kojemu će učenici viših razreda iz osnovnih škola u Splitu i Solinu održati izlaganja o ranokršćanskim mučenicima u čast 125. obljetnice "I. međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju": u popodnevnim satima u Teatrinu Gradske knjižnice Solin imat ćemo dvije filmske projekcije – u 17 sati animiranog filma za djecu, a u 19.30 igranoga filma za mlade.

Splićani i Šibenčani i ove će se godine susresti u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa i korizmeni koncert "Milosti je čas" u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Posebna novost ovogodišnjeg programa manifestacije su dramski sadržaji: već prvoga dana 6. travnja u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu imat ćemo humornu monodramu pod nazivom "Kako glumiti normalnog čovjeka" u izvedbi Marija Filipija, a u nedjelju 14. travnja u HNK-u u Splitu ansambl Kolbe iz Zagreba izvest će svoj hvaljeni mjuzikl "Svetac svega svijeta" o sv. Antunu Padovanskom. 

I u Šibeniku će ove godine biti mjuzikl, ovoga puta za najmlađe, i to u subotu 13. travnja u 20 sati u šibenskoj katedrali: mjuzikl pod nazivom "Učitelja tražim" izvest će Dječji zbor župe sv. Jakova iz Šibenika.

IZLOŽBE I TRIBINE

Niz zanimljivih izložbi manifestacije nastavlja se u Dubrovniku izložbom "Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima", a u Šibeniku će biti upriličena izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote pod nazivom "Put sv. Jakova".

U sklopu manifestacije bit će održan i niz zanimljivih tribina među kojima se posebno ističu susret s autorom dviju knjiga-intervjua s papom Franjom "Oče naš" i "Zdravo Marijo": don Marco Pozza, zatvorski kapelan u Padovi, gostovat će na susretu pod nazivom "Moji razgovori s Papom". 

Zatim, u tribini pod nazivom "Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?" gosti predavači razgovarat će o kontroverznoj i popularnoj knjizi "Benediktova opcija" koja od objavljivanja izaziva mnoge rasprave, a u sklopu ovogodišnje manifestacije posjetiteljima će svoj rad predstaviti i Hrvatski čestertonijanski klub iz Zagreba, koji već godinama vrlo uspješno i atraktivno približava lik i djelo jednog od najpoznatijih pisaca i mislilaca 20. stoljeća, Gilberta Keitha Chestertona. 

Osim toga, poseban tim će predstaviti Laudato TV, prvu obiteljsku televiziju u Hrvatskoj, u programu pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku" na kojoj će gostovati i ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina Ksenija Abramović. U Dubrovniku posebno se ističu predstavljanje knjige mons. Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje", zatim predavanje "Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale", te predavanje o arhitektu Carlu Fontani u sklopu istoimene izložbe.

Manifestacija Dani kršćanske kulture svečano će biti zatvorena u utorak 16. travnja dodjelom nagrade Andrija Buvina utemeljiteljici i direktorici Laudato TV-a Kseniji Abramović, koja svojim zauzetim radom na promicanju kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije već 20 godina vrši velik i važan utjecaj na medijsku i kulturnu scenu u Hrvatskoj.

Manifestacija Dani kršćanske kulture koja je prvi put održana 2005. godine u Splitu odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

hr Wed Apr 03 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b61fb04cb557a354e8b4832/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Bablje ljeto se nastavlja i u novome tjednu: Evo kad će se vrijeme "unormaliti"

"Vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije, ali puno normalnije od ovoga prije."
I sljedećih će se dana nastaviti većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, te osobito do srijede iznadprosječno toplo - u mnogim mjestima kao rijetko kada sredinom listopada. - kaže Vakula.

Pritom samo najosjetljiviji, i to samo ponegdje, pišu biometeorologinje DHMZ-a: "u Istri, na širem riječkom području i u Gorskom kotaru bi kronični bolesnici i meteoropati i dalje mogli imati manje poteškoće", a ne vezano s biometeorološkim uvjetima - nekima bi još mogao smetati Uštap. 

Potkraj utorka i osobito u srijedu nevolje će vjerojatno biti malo češće jer će nam se iz zapadne Europe približavati - i uz put slabjeti - frontalni poremećaj pa će tlak samo lagano padati, a jugozapadnjak i jugo malo pojačati. Tijekom srijede će u mnogim mjestima padati kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice na Jadranu i područjima uz njega. No, samo prolazno i kratkotrajno jer će već u četvrtak i petak ponovno prevladavati suho i sunčano, a od vikenda će se pak opet povećati vjerojatnost mjestimične kiše.

I dok kasnije padanje kiše još nije sigurno, jamačno će zbog više oblaka i sve kraćih dana biti opskurno, a i 
zahladnjenje u posljednjem listopadskom desetodnevlju djeluje neprijeporno. No, vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije, ali puno "normalnije" od ovoga prije, kada će se uočavati kako poneko bilje klije... - prognoznoza je HRT-ovog Zorana Vakule.
hr Sun Oct 13 2019 21:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da336d429111ca9b28b45c0/80
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Boranka: 1000 volontara pošumljavalo Kučine kod Solina

Tisuću volontera Boranke u Kučinama kod Solina posadilo deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu

Druga ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka, okupila je ovu subotu i nedjelju u Kučinama iznad Solina tisuću volontera iz raznih dijelova Hrvatske.  Akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi.

Kako bi akcija bila čim uspješnija, svi volonteriprvo su na terenu prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma. Tako su naučili što i kako se ispravno sadi, nakon čega su, podijeljeni po timovima, zadužili radnu opremu i krenuli u pošumljavanje. Svatko je u timu imao svoju ulogu pa su jedni kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a oni najmanji su sadili sjeme između sadnica. U sadnji su korištene isključivo autohtone vrste, a sadili su se pinjoli, čempresi i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu. Procjena je da je u akciji ovaj vikend posađeno više od deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora.

„Meni je srce stvarno ispunjeno jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan - sretan jer smo zajedno napravili jako puno posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama“, izjavio je Igor Spetič, predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon i jedan od organizatora akcije.

Na akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole - OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira. Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri Gradskog društva Crvenog križa iz Solina i Makarske,  solinski vatrogasci, DVD Solin, DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, dao je Grad Solin.

Akciju je osobno došao podržati i zamjenik gradonačelnika Grada Solina, gospodin Tihomir Bečko, koji se zahvalio svim okupljenim volonterima na izdvojenom vremenu i pomoći te izjavio kako grad Solin od početka podržava ovu akciju. Bečko je dodao i kako je, uz akcije pošumljavanja, izuzetno bitna i edukacija djece i mladih koje izviđači i drugi partneri kampanje Boranka, kroz edukativne radionice u školama,  uče o važnosti šuma, zaštiti prirode i učinku klimatskih promjena.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije.

Britanski veleposlanik, Nj.E. g.Andrew Dalgleish, zajedno s još 15zaposlenikaveleposlanstva, u subotuinedjeljuosobnose pridružioakciji,kaoznakpodrškezemlji u kojojveleposlanstvodjelujeikoje je omiljenadestinacijatisućamabritanskihturista.

- Tu smo zato što je Hrvatska zemlja u kojoj živimo i radimo i znamo koliko je prirode stradalo ovdje u požarima", rekao je veleposlanik Dalgleish. "Tu smo i zato jer su i Hrvatska i Velika Britanija bogate prirodnim ljepotama koje želimo očuvati; zato je Velika Britanija ozbiljna u poduzimanju akcija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Tu smo i zato da pokažemo da svatko od nas može učiniti nešto za našu 'zelenu' budućnost. - zaključio je veleposlanik Dalgleish, napomenuvši kako jeVelika Britanija prošle godine usvojila 25-godišnji plan za očuvanje okoliša, a sljedeće će godine supredsjedatiU.N.-ovom klimatskom konferencijom.

Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovalo je i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka.  Ovo je već drugi vikend u kojem njihovi zaposlenici pošumljavaju požarišta Dalmacije u sklopu kampanje Boranka, a najavljen je dolazak zaposlenika banke i na sve ostale akcije pošumljavanja.

Sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka organizirat će se 26. i 27. listopada u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora, Grada Splita, Hrvatskih šuma i ostalih partnera, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu.Organizatori najavljuju organizirani prijevoz za građane autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.

hr Sun Oct 13 2019 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da3324f29111c14b38b456d/80

Split Gourmet Expo: Gastro izložba restorana na Rivi završena pobjedom Brasserie on 7

Između sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasseria on 7, novi objekt koji je oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić

Split Gourmet Expo – izložba splitskih restorana, konoba i hotela po treći put održana je u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija nedjelju se na splitskoj Rivi. 

Između sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasseria on 7, novi objekt koji je oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić. Na Rivi bio je postavljen izložbeni stol, a svaki od objekata sudionika izložio je po tri slijeda (hladno predjelo, glavno jelo te desert) kojima se prezentirao vrh njihove ponude. 

Nastupili su još Hotel Park, restoran Da Mar zdravstvenog Marvie hotela, Diocletian's Wine House, Portofino, trattoria Bajamont i konoba Dujkin dvor. Pobjednička ekipa Brasserie on 7 predstavila se terinom guščje jetre za predjelo za koju su osvojili zlato, popečenom tuna s kvinojom te šalšom verde, a za desert imali su tart od limuna. Pobijedili su na osnovu ukupnog broja bodova, a žiri je na manifestaciji bodovao okus, izgled i originalnosti jela. Dodajmo taj će restoran biti i ambasador splitske gastro scene narednu godinu.

U kategoriji glavnog jela briljirao je Portofino, restoran u kojem kuha Marko Đurašević, jedan od najinovativnijih kuhara u Splitu s dugim stažom u Španjolskoj gdje je iskustva stjecao i u restoranima ovjenčanima Michelinovim zvjezdicama. Đurašević je sa svojim timom osvojio zlato za najbolje jelo, a radilo se o  pašticadi od jadranske Kali tune. Bila je tu potrbušina od tune s emulzijom od fermentiranog češnjaka, hrskavim keljem, bademima i lješnjacima, goveđim umakom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Na Split Gourmet Expou najboljim je desertom proglašen Diocletian's Wine House, a radilo se o originalnoj slastici "splitskim kanelonima od smokava, punjenih kremom od mendula i viških limuna".

- Fasciniralo me što je za skalu sve bilo bolje nego lani, nevjerojatno koliko su truda timovi uložili dah unaprijede svoje ponudu i pokažu na Rivi što ih izdvaja od drugih. Tome je dosta doprinio i povratak naših kuhara iz inozemstva ili iz kuhinja brodova gdje su stekli nova iskustva koja su na danas prenijeli.Vidi se da se dosta ulaže u sebe kroz educiranje i pristup poslu. - kazao je poznati trogirski chef i član žirija Antun Nišević, specijalist majstor i predavač na kuharskim akademijama.

 Na Rivi nakon što je žiri probao delicije, priliku kušati dobili su i građani te turisti. Sve je pojedeno u nekoliko minuta, a zatim je uslijedila dodjela nagrada.

- Danas su stvarno ugostitelji koji su prepoznali važnost izlaska na natjecateljski stol sa svojim najboljim jelima na Rivi – glavnoj gradskoj šetnici i dnevnom boravku grada. Koristili su najbolje namirnice, iznimno zahtjevne tehnike i najatraktivnije načine posluživanja kako bi pokazali koliko može biti lijepa, privlačna i inspirativna gastro scena gastro Splita. Osim toga, međusobno su sudionici izmjenjivali recepture i iskustva što inače i nemaju gdje, osim na ovakvim manifestacijama. - dodala je Alma Harašić Bremec iz Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija.

POREDAK:

Predjelo: Brasserie on 7
Glavno jelo: Portofino
Desert: Diocletians Wine House
 Po ukupnom zbroju bodova pobjednik manifetsacije Brasserie on 7

hr Sun Oct 13 2019 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da31afa29111c4bb08b4629/80

Očima srca se bolje vidi: Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Županijska udruga slijepih Split jučer je na Rivi organizirala obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Građani Splita mogli su vidjeti kako slijepe osobe uče, žive i rade, svojim prilozima pomoći rad udruge i doživjeti sljepoću na potpuno drugačiji način. U nogometu za slijepe okušali su se gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

Župan Blaženko Boban s puno emocija je doživio današnji dan. 

– Kada čovjek to proba, onda tek vidi koliko ti ljudi imaju poteškoća, ali zato smo mi tu. Moramo im biti desna ruka u svakom segmentu. I prilikom parkiranja, hodanja, prilaza mnogim drugim objektima. Moramo biti obzirni prema tim ljudima. Ovim putem bih rekao nešto. Mislim da oni vide puno dalje od nas. Njihov odnos prema životu je vedar. Prošetao sam samo koji metar i vidio koju poteškoću imaju. Oni uza sve poteškoće, u čovjeka unose optimizam i to uvijek sa sobom imaju. Hvala im i danas sam puno naučio - zaključio je Boban.

hr Sun Oct 13 2019 14:40:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .