Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54cb3450486f9fc2238b469a/80
Foto: HPD Kozjak

Nova turistička destinacija: Planinarski dom Putalj proglašen najljepšim u Hrvatskoj

Planinarski dom Putalj nalazi se na Kozjaku i za samo dvadeset minuta vožnje automobilom od Splita možete dobiti veličanstveni pogled na Marjan i prekrasne dalmatinske otoke.

Iz godine u godinu ima sve više planinarskih društava, a tome je sigurno pomoglo propagiranje politike života koja ističe kako je "vraćanje prirodi" u današnje vrijeme izuzetno vrijedno i prvenstveno zdravo. Split i okolica prednjače po broju planinara i društava, što i ne čudi s obzirom na to da dalmatinsko zaleđe krije prirodno bogatstvo koje s vremenom otkriva sve veći broj izletnika, ali i turista koji baš planinski turizam odabiru kao opciju za svoj godišnji odmor.

 Grad Kaštela sa sjeverne strane okružuje planina Kozjak koja se proteže od Kliškog lanca na istoku, što Kozjak dijeli od Mosora, prema zapadnom smjeru sve do prijevoja Malačka. Cijeli Kozjak ima izuzetno dobro označene planinarske staze te čak četiri planinarska doma. Najveći dom od spomenuta četiri, koji je ujedno i jedan od najvećih domova u Dalmaciji, je onaj smješten na malom obronku podno južne stijene Kozjaka. Poznat je kao Planinarski dom Putalj te se nalazi iznad Kaštel Sućurca na nadmorskoj visini od 460 metara. Brigu o objektu vodi Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak.

 Riječ je o prekrasnom objektu na tri etaže i oko 500 kvadratnih metara. Ima veličanstven pogled na otok Brač, Hvar, Vis, Šoltu te na naš Marjan.  Putalj sadrži dvije blagovaonice s 96 sjedećih mjesta, kuhinju te spavaonice sa 78 ležajeva. Zanimljivo je da dom sadrži centralno grijanje i satelitski priključak.  

 - Od prošle godine veći dio doma je dat u zakup obrtu za ugostiteljstvo i turizam. S obzirom na dugogodišnje postojanje doma, još uvijek je to mjesto koje je za mnoge neotkriveno kao i ljepota, iako vikendom kada je lijepo vrijeme  tu nastaje pravi  šušur planinara i izletnika - rekao je domar Bartol Popović.

 Trudeći se da ovo mjesto postane melem za dušu i tijelo svakog vikenda nude se domaća gotova jela, kolači kao i jela po narudžbi i jela s komina. Pokraj doma nalaze se klupe, stolovi, teren za balote i komin otvorenog tipa. Onima koji su izvan kondicije je izuzetno važan podatak da se do Putlja može doći osobnim automobilom.

 - Nalazimo se samo 20 minuta od Splita tako da do nas zaista nije daleko. Nudimo mogućnost organiziranja  raznih druženja i planinarskog turizma te vjerujemo da će dom tako biti još posjećeniji i življi - simpatično će Bartol.

 Ideja da se izgradi dom na Kozjaku je potekla još davne 1951. godine, a kroz nekoliko faza dom je na kraju završen 1977. godine. S obzirom da je dom zadnjih nekoliko godina potpuno renoviran, ni ne čudi onda što je Hrvatski planinarski savez proglasio ovaj dom najboljim planinarskim domom u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu.

 - Mogli bi svake godine Putalj proglasiti najboljim domom, jer se u njega ulaže jako puno ljubavi i rada dobrih ljudi, ali treba pokrenuti i motivirati druga društva da renoviraju domove i animiraju ljude da provedu svoje vikende u prirode - ponosno će član HPD Kozjak

 Putalj je otvoren od 0-24 sata svakog dana u tjednu za primitak planinara, s tim da je radno vrijeme restorana od 12:00 do 20:00 sati. Cijene noćenja, hrane i pića su pristupačne za sve posjetitelje.

 

hr Fri Jan 30 2015 13:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .