Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eef0430daf72dbf068b468d/80
Foto: Screenshot / YouTube

Đikić o novom širenju koronavirusa: "Opustili smo se. Došlo je do preagresivnog otvaranja granica"

"Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne."

U Donjoj Stubici održao se veliki skup znanstvenika o koronavirusu, a glavna zvijezda konferencije bio je naš znanstvenik Ivan Đikić.

RTL je razgovarao s njim. 

Kako komentirate da su građani BiH prije pet dana morali u samoizolaciju, sad ne moraju i došlo je do popuštanja?

"Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne."

Jesmo li se previše opustili?

"Da, dijelom jer je bilo preagresivnog otvaranja granica, zbog turizma, najviše."

Kako komentirate rad Stožera?

"Na početku odlično i ponovno odlično, sad dosta loše. Izgubili su kontakt s javnošću, došlo je do izbora i izbori su afektirali rad ljudi koji rade u Stožer. Da su bar razdvojili te funkcije. Trebali su odlučili žele li biti u Stožeru ili žele biti političari."

Je li virus oslabio?

"Ni po kojem pokazatelji nije oslabio, ni bolest nije oslabila. Razlog svemu tome vam je titar, koji je na otvorenom manji. Virus kad uđe u naš organizam će kasnije uzrokovati težu bolest, ako je viši, slabiju. Tu smo danas. Da je sposoban ubiti osobu, identično kao u veljači i ožujku."

Stigli ste iz Frankfurta, kakva je situacija u Njemačkoj, koliko se testira, jeste li se vi testirali?

"U Njemačkoj smo testirali preko 100.000 osoba u jednom tjednu. To je dobar primjer kako se boriti i kako iskoristiti zdravstveni sustav, kako održavati gospodarstvo. Testirao sam i sebe, a od svih mojih suradnika, jedna je osoba pozitivna."

Treba li Hrvatska više testirati?

"Da, Hrvatska je na začelju Europe i okolice po broju testiranja. Ako se testira više, imamo više saznanja, to je preporuka, posebno u vrijeme turističke sezone."

Treba li testirati turiste?

"Ne sve, sporadično. Njih desetak posto, po tome bismo mogli kakav nam je postotak i kad bismo to znali, vidjeli bismo dolazi li nam veći broj virusa s turistima ili ne. Hrvatska ima dovoljno novca da testira deset ili 20 posto turista."

Što u ovom trenutku, kad puno više znamo, možemo reći o drugom valu?

"Mi smo u sredini prvog vala. Kad vidite da danas imamo 180.000 novozaraženih u svijetu, deset milijuna ukupno, više od pola milijuna mrtvih... Hrvatska nije izuzetak. Zbog popuštanja mjera i jer nismo shvatili virus dovoljno ozbiljno, imamo ga i dalje. Moramo biti oprezno, sve ovo je dio velikog vala, to je globalna bolest. Ne smijemo paničariti, vidimo da to možemo kontrolirati. Postoje lijekovi i tretmani."

Imunitet krda ili cjepivo?

"Bez cjepiva neće biti imuniteta krda, a realna procjena je imati cjepivo između ožujka i lipnja iduće godine. Treba cijepiti oko 70 posto populacije da bismo stvorili imunitet krda."


hr Tue Jun 30 2020 21:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

Na području Šibensko-kninske županije dvoje novooboljelih od koronavirusa

-Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani, navodi se iz Stožera.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom, doznaje Šibenik IN u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Prvi se slučaj odnosi na mlađu ženu iz Knina koja do sada nije bila u samoizolaciji, a epidemiološka je obrada u tijeku. To je četvrti slučaj na području Knina, piše ŠibenikIN.

Drugi je slučaj na području Vodica, a riječ je o ženi srednje životne dobi koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s covid-19 pozitivnom osobom. Žena trenutno boravi na području Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu.

- Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani, navodi se iz Stožera.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere.

Od jučer nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 ranije uzetih uzoraka.

Broj oboljelih raste, zato molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

hr Fri Jul 03 2020 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efef643daf72d52208b4643/80

Pojačanje u Prometu Split: Iz Njemačke stižu novi autobusi!

U Split bi trebali stići tijekom subote večeri ili ranog nedjeljnog jutra, a po obavljenoj proceduri i registraciji, bit će na raspolaganju građanima Splita.
Iz Njemačke je put Splita krenuo novi kontingent Prometovih autobusa - 10 zglobnih Citaro Mercedesa.

U Split bi trebali stići tijekom subote večeri ili ranog nedjeljnog jutra, a po obavljenoj proceduri i registraciji, bit će na raspolaganju građanima Splita.

Tijekom sljedećeg tjedna dolazi i 8 novih solo autobusa marke Iveco.

Nabava ovih 18 autobusa ostvarena je preko ITU mehanizma, a vrijedna je oko 45 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 30 milijuna kuna.

Podsjetimo kako se u rujnu prošle godine prvi put značajno pomladila Prometova flota s 34 autobusa vrijedna oko 93 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova sufinanciran dio od oko 64 milijuna kuna.

Ukupno 52 nova autobusa prosječnu starost Prometovog voznog parka spustili su na svega 4 godine, a njihovim nabavkom Splićanima je osigurana ugodnija vožnja gradskim ulicama.

- Građani, budite brižni prema zajedničkom vlasništvu svih nas, poručuju iz gradske uprave.
hr Fri Jul 03 2020 11:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66cd6f2ab829598b473f/80
Foto: D.N.

DOBRE VIJESTI Na području Splitsko-dalmatinske županije nema novooboljelih!

Prema podatcima, jedna osoba nalazi se na respiratoru.
Dobre vijesti danas dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije.

Prema izvješću NZJZ – a od 142 obrađena testa na području Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

253 osobe nalaze se u samoizolaciji dok su 2 osobe hospitalizirane su u KBC – u Split. Prema podatcima, jedna osoba nalazi se na respiratoru.
hr Fri Jul 03 2020 10:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efee5d7daf72d21228b4577/80

Započela obnova asfalta na Vrhu Visoke, ViK mijenja cjevovod i priključke

Ukupna vrijednost ovog zahvata zamjene asfalta na Visokoj iznosit će oko 600 tisuća kuna.

Započeli su radovi na sanaciji oštećenog asfaltnog kolnika i nivelaciji šahti u ulici Vrh Visoke. Prva faza radova odvija se na dionici ispod crkve Presvetog Srca Isusovog, od križanja s Paštrićevom ulicom do ulice Nikole Šopa, u ukupnoj dužini oko 260 metara. Na ovoj dionici Vodovod i kanalizacija upravo su završili zamjenu cjevovoda, a sad nastavljaju dalje, nakon čega će Grad Split također nastaviti sa sanacijom ceste u drugoj fazi. Ukupna vrijednost ovog zahvata zamjene asfalta na Visokoj iznosit će oko 600 tisuća kuna.

A Vodovod i kanalizacija nedavno je krenuo u kompletnu rekonstrukciju vodoopskrbe u ulici Vrh Visoke. Dosad je izmijenjeno oko 200 metara glavnog cjevovoda te tridesetak priključaka. Glavni cjevovod je bio azbest-cementni, star preko 40 godina i nedostatan u profilu 100 mm, a preko njega se punio cjevovod za Ninsku, Paštrićevu i Janjevsku ulicu. Planira se odraditi još oko 150 metara cjevovoda i rekonstruirati dvadesetak priključaka. Novi cjevovod je PEHD (polietilen), profila 160 mm. Na taj način ostvarena je kvalitetnija vodoopskrbu (bolji tlak i protok) za više dijelove kvarta Visoka.

Za vrijeme sanacije kolnika postavljena je privremena prometna regulacija, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Pravilniku o prometnim znakovima. Navedena dionica zatvorena je za sav promet, osim za vozila stanara i hitnih službi.

- Molimo stanare za razumijevanje te apeliramo da svoja vozila premjeste s navedene dionice i oslobode prostor radi bržeg i sigurnijeg završetka radova, poručuju iz Grada.

hr Fri Jul 03 2020 10:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .