Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58eb2be3b473981e108b45aa/80

Ramljak otkrio koliko su banke upumpale u zadnjih 48 sati u Agrokor

Ante Ramljak, vladin povjerenik za Agrokor izvijestio je da je u 48 sati koliko je u kompaniji uspio dogovoriti da pet banaka u posrnulu tvrtku upumpa 80 milijuna eura koji će se od sutra prebacivati na račune dobavljača kao bi se podmirio dio duga prema njima

- Riječ je o rekordnom roku u kojem su neke banke odobrile tolika sredstva. Reakcija svih je bila izvanredna, ta sredstva su dostatna za neko vrijeme. Sutra počinju isplate dobavljačima, sad smo ušli u mirniju fazu da možemo u narednih mjesec dana postići dogovor za većim sredstvima - kazao je Ramljak.

Naveo je da je rok kredita 15 mjeseci, ali i da u ovom aranžmanu nema Sberbanke.

- Nismo imali dovoljno vremena da sa Sberom  dogovorimo da se uključi sa sto milijuna eura kao dio senior duga. To smo ostavili za drugu fazu razgovora - pojasnio je Ramljak. 

Pojasnio je da u ovom trenutku nije mogao prihvatiti uvjet Sberbanka da kredit od 100 milijuna eura, koji je ova banka odobrila Agrokoru prije mjeseca dana, dobije status prioriteta u naplati.

U aranžman je uključeno pet domaćih banka, a potpis ugovora očekuje se tijekom sutrašnjeg dana. 

'Sa 80 milijuna eura imat ćemo 30 dana mira, a već sutra nastavljamo pregovore za daljnje financiranje', rekao je Ramljak. Dodao je da će se pregovori voditi ne samo sa Sberbankom već i sa drugim financijskim institucijama.  

Naveo je da plaće zaposlenicima idu iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego što su očekivali, prenosi tportal.

'Današnji novac je namijenjen isključivo dobavljačima. Pet domaćih banka ima povjerenje u Agrokor, ima i stranih financijskih institucija koje bi htjele ući ako bi dobile super senior status. Na sastanku s dobavljačima ćemo razgovarati o problemima mjenica. To je dug ove kompanije i mi to priznajemo', kazao je Ramljak.

Naglasio je da je novi kredit dogovoren uz znatno nižu kamatnu stopu nego što je to bio slučaj s ranijim kreditnim aranžmanima.

Tijekom današnjeg dana osnovano je i vjerovničko vijeće od pet članova. U vijeću su su Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača,  Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača, Martin Gudgeon, predstavnik imatelja obveznica, Sergej Volk iz Sberbanka, predstavnik neosiguranih vjerovnika te Miljenko Živaljić iz Zagrebačke banke, predstavnik osiguranih vjerovnika.   

Facebook komentari

hr Wed Apr 12 2017 18:59:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Od idućeg tjedna poskupljuju cigarete

Ministar se dotaknuo i nedavnih slučajeva beskompromisnog kažnjavanja poduzetnika od strane Porezne uprave.

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je sinoć na RTL-u gdje je najavio da od idućeg tjedna poskupljuju cigarete za jednu kunu.

“Na sjednici vlade radimo završni korak. Od 2009. vodimo pregovore s Europskom komisijom, nakon pristupanja bili smo u obvezi uskladiti naš trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Očekujemo da uskladba neće donijeti povećanje veće od jedne kune”, otkrio je Marić.

Marić je također istaknuo da više neće biti trošarine, već pristojbe na rabljene automobile, no otkrio je da će Vlada iduće godine ići i u smanjivanje trošarina na nove automobile.

Ministar se dotaknuo i nedavnih slučajeva beskompromisnog kažnjavanja poduzetnika od strane Porezne uprave, ponovivši da je od spomenute institucije zatražio izbjegavanje takvih drakonskih kazni za sitne prekršaje, piše poslovni.hr

Facebook komentari

hr Wed Dec 13 2017 09:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a02a6deb9e03ef39f8b4595/80

Poslijepodne djelomično razvedravanje

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar u postupnom slabljenju i okretanju na sjeverozapadni. Temperatura zraka na kopnu uglavnom između 1 i 6, na Jadranu od 10 do 16 stupnjeva Celzijusovih.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar u postupnom slabljenju i okretanju na sjeverozapadni. Temperatura zraka na kopnu uglavnom između 1 i 6, na Jadranu od 10 do 16 stupnjeva Celzijusovih. 

Facebook komentari

hr Wed Dec 13 2017 09:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a28ff79b9e03e551c8b4583/80
Foto: Dnevnik.hr

Gradu Splitu dionice Hajduka

Splitsko Gradsko vijeće na sjednici je u utorak jednoglasno izglasalo prijenos 9,82 posto dionica HNK Hajduk na Grad Split.

To je bila jedina točka dnevnog reda 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita koja se održala odmah nakon što je završila 5. sjednica. Na sjednici na kojoj se odlučivalo o prihvaćanju 9,82 posto dionica nije bilo vijećnićkih pitanja, a za taj je prijedlog svih 28 vijećnika diglo ruku.

Tim je jednoglasnim prihvaćanjem gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara dobio pravo da potpiše ugovor kojim gradski udio u vlasništvu Hajduka sa 56 posto "skače" na 65,, a čija bi se vrijednost kretala oko 26,5 milijuna kuna.

Vlada RH je krajem studenog mjeseca donijela odluku da se od prodaje izuzme 52.690 dionica Hajduka koje su prešle u vlasništvo države nakon što ih je bez naknade predala aržavna agencija za sanaciju banaka (DAB), te da će država te dionice prenijeti na Grad Split.

Riječ je o dionicama nominalne vrijednosti 26,5 milijuna kuna, koje čine 9,82 posto temeljnog kapitala Hajduka čime vlasnički udio grada Splita u Hajduku raste s 56,1 porasti na 65,92 posto.

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 20:09:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e5cc45b473986f028b45b2/80

Split: Gradsko vijeće odlučilo kupiti devet rabljenih autobusa vrijednih više od 18 milijuna kuna

Splitsko Gradsko vijeće odlučilo je na sjednici u utorak kupiti devet rabljenih zglobnih niskopodnih autobusa za potrebe javnoga gradskog prijevoza u Komunalnom poduzeću "Promet" vrijednih 18,2 milijuna kuna.
Za odluku je glasovalo svih 26 nazočnih vijećnika.
 
Predsjednik kluba vijećnika vladajućega HDZ-a Petar Škorić rekao je da će nabava devet rabljenih autobusa biti početak poboljšanja usluga javnoga gradskog prijevoza u Splitu.

U sljedećem razdoblju planirana je nabava 50 novih autobusa preko dostupnih financijskih sredstava iz EU fondova, od čega će se 34 autobusa potpuno financirati novcem iz tih fondova, a za 16 autobusa bit će potrebno osigurati 20 posto vlastitog novca, rekao je Škorić.

Dodao je kako će nabava novih autobusa za potrebe "Prometa" u Splitu stajati više od 100 milijuna kuna.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća također je jednoglasno donesena odluka kojom se dopušta da gradska tvrtka "Split parking" pokrene gradnju javnih garaža i parkirališta na sedam mjesta na području Splita.

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 16:24:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .