Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56e601790dfb8ad2228b4aa0/80

ProminaTrek 2016: Ante Živković prešao 26 kilometara dugu stazu za manje od tri sata!

Podsjećamo, Utrka ProminaTrek 2016. dio je šireg projekta i natjecanja nazvanog Proljetni treking kup, kojeg uz drnišku čine još četiri utrke koje se održavaju na području Marjana, Mosora, Poljičke planine i Omiške dinare

U organizaciji Planinarskog društva Promina Drniš, u subotu 12. ožujka uspješno je održana druga treking utrka u sklopu Proljetnog treking kupa i druga treking utrka  organizirana na Promini - ProminaTrek 2016., u kojoj je sudjelovalo 273 natjecatelja i rekreativaca iz cijele Hrvatske, BiH i Crne Gore. Utrka se odvijala na dvije odvojene staze, odnosno u dvije odvojene kategorije; rekreativci na stazi "Mali točak" te iskusni trekeri na stazi "Veliki točak" 

U natjecateljskoj kategoriji je u oštroj konkurenciji od čak 69 iskusnih planinara i trekera, pobjedu odnio Ante Živković iz "AK Dubrovnik" koji je stazu dugu čak 26 km prešao za svega 2 sata i 58  minuta! Drugoplasirani je Vladimir Kekez iz "TTK Strka/HPD Mosor, dok je treće mjesto zauzeo Marko Herman također iz "TTK Strka". U ženskoj konkurenciji u utrci na 26 km pobjedu je odnijela Nela Madeško iz "AK Dubrovnik" sa izvrsnim vremenom od 4 sata i 4 minute, a drugo i treće plasirane su Marina Maslek i Nikolina Đivanović obje iz "HPD-a Sniježnica".

U rekreativnoj kategoriji stazu dugu 12 km najbrže je prešao Dino Belakušić iz "IND-a" u vremenu sat i 14 minuta, a u stopu su ga pratili Krunoslav Krivanj iz "AK Okit Vodice" i predstavnik domaćina, mladi i perspektivni trkač Ivan Barišić, član "PD Promina". Od žena najbrža je bila Lucija Križanac iz "Aerobic studia Sinj" sa vremenom sat i  33 minute, dok su drugo i treće plasirane bile Jelena Gugić Boko iz "Areobic studia Sinj"  i Helena Vukušić iz "IND-a ". Rekreativnu stazu uspješno prošlo čak 204 rekreativaca!

Utrka je startala iz samog centra Drniša, s gradskog trga Poljane, gdje je natjecatelje osobno pozdravio i poželio im sreću gradonačelnik Drniša, mr. sc. Josip Begonja, koji je i označio početak utrke, nakon čega su sudionici  krenuli prema Promini, odnosno cilju utrke ispred Planinarskog doma. Za sigurnost svih prisutnih tijekom utrke brinuli su se članovi HGSS stanice Šibenik. Kako nas je pratilo dobro vrijeme i sportska sreća, ali i obzirom da su staze bile dobro označene te su sudionicima dane jasne upute o nužnoj opremi za sudjelovanje u utrci - potrebe za intervencijama HGSS-a ipak nije bilo. Ove godine u organizaciju utrke uključilo se i 35 volontera, zahvaljujući kojima su duž obje staze postavljeni punktovi sa vodom i voćem za trkače. Kad su posljednji sudionici utrke stigli do cilja, u Planinarskom domu dočekala ih je okrjepa i grah, nakon kojeg je upriličena svečana dodjela nagrada najuspješnijim natjecateljima u obje kategorije.

Nova utrka na Promini već u svibnju

Predstavnik organizatora Tomislav Jerković, predsjednik PD Promina, bio je i više nego zadovoljan atmosferom u Domu i brojem sudionika utrke:

- Ovu utrku smo organizirali s ciljem promocije Promine kao idealne destinacije za sportaše, rekreativce, turiste, izletnike i ljubitelje prirode i mislim da je današnji dan potvrdio da smo na pravom putu da iskoristimo naše prirodne vrijednosti na najbolji mogući način. U ime PD-a Promina zahvaljujem svim sudionicima, a posebno zahvaljujem i našim pokroviteljima među kojima moram istaknuti Turističku zajednicu Grada Drniša i Grad Drniš koji su nam kao organizatoru pružili značajnu logističku i financijsku podršku – kazao je predsjednik PD Promina prilikom dodjele nagrada i pozvao sve prisutne da se nastave odazivati sportskim događanjima u  organizaciji PD Promina.

Naime, nakon utrke ProminaTrek 2016., PD Promina će već u svibnju biti domaćin i organizator utrke u planinskom trčanju Hrvatske planinske lige i kupa, koja će biti bodovana za Ekipno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju i Juniorski planinski kup. Obje ove utrke su značajna sportska događanja ne samo za Grad Drniš nego i za županiju i regiju, obzirom da su to trenutno jedine atletske utrke ovakvog formata i državnog karaktera u Šibensko- kninskoj županiji.

Proljetni treking kup nastavlja se u Jesenicama

Podsjećamo, Utrka ProminaTrek 2016. dio je šireg projekta i natjecanja nazvanog Proljetni treking kup, kojeg uz drnišku čine još četiri utrke koje se održavaju na području Marjana,  Mosora, Poljičke planine i Omiške dinare; Marjan trail je održan 13. veljače, te utrke u najavi: Jesenice Treking (02. travnja), ImberTrek (23. travnja) i Mosor Grebening (14. svibnja). Organizatori Proljetnog treking kupa su Planinarsko ekološka udruga Gata, Udruga Jesenice, Planinarsko društvo Imber Omiš, Planinarsko društvo Promina Drniš i Trail i trekking klub Strka iz Splita. Svih pet utrka okupljaju velik broj trkača iz cijele Hrvatske te susjednih BiH i Slovenije. Baziraju se na promicanju veće tjelesne aktivnosti odnosno aktivnog i rekreativnog bavljenja sportom u cilju zdravijeg življenja, te na promicanju ekološke svjesnosti i uživanju u prirodnim ljepotama.

hr Mon Mar 14 2016 07:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .