Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55421cad568aa8301e8b4578/80
Foto: Inpharma

Pet esencijalnih minerala bez kojih organizam ne može funkcionirati

Minerale bi u organizam trebalo unositi prehranom, no često je to nemoguće, pa nakon duljeg razdoblja dolazi do manjka jednog ili više esencijalnih minerala, kaže nutricionistica Brigitte Zeitlin.

Manjak je ponekad posljedica povećane potrebe organizma za nekim mineralima, što se događa u trudnoći, u bolesti ili u stanju stresa. Može biti i posljedica nedostatnog unošenja minerala kroz prehranu ili posljedica neke bolesti, poput celijaklije, koja otežava njihovu apsorpciju. 

Nedostatak minerala u organizmu najčešće se otkriva tijekom rutinske kontrole kod liječnika, odnosno obavljanja rutinske krvne slike, kaže Zeitlin. 

Novijom metodom, laboratorijskom analizom vlasi kose može se jednostavno otkriti nedostaju li organizmu neki minerali. Metoda je manje invazivna od krvnih pretraga, a jednako je precizna. 

Minerali su anorganski kemijski elementi, ima ih 103, a 80 ih nalazimo u organizmu. Čine 4,5 posto tjelesne mase, a glavnina ih se nalazi u kostima. 

Neophodni za izgradnju enzima, hormona, hemoglobina, strukturnih bjelančevina, vitamina, a preko njih utječu na gotovo sve sastojke ljudskog organizma. Svaki mineral ima svoju specifičnu funkciju. Međusobno su povezani.

Među pet esencijalnih minerala spadaju: 

Željezo

Uravnoteženom prehranom u organizam se dnevno unosi između 10 i 30 mg željeza. Prirodni izvori željeza su goveđa, pileća i teleća jetrica, tuna, oštrige, soja, bundeva, zob, grašak, kvasac, smokva. Nedostatak željeza vrlo je čest, osobito kod žena. Smatra se da 30 posto ženske populacije pati od manjka željeza.

Uzroci su neodgovarajuća prehrana, otežana resorpcija, gubitak krvi, posebna stanja poput trudnoće, adolescencija, reproduktivno razdoblje.

Glavni simptomi manjka željeza su umor, smanjene fizičke sposobnosti, poremećaj otpornosti organizma. Preporučena dnevna doza željeza za zdravu ženu (RDA) je 15 mg, a za muškarce 10 mg željeza.

Magnezij

Prirodni izvori magnezija su soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, sjemenke, orasi, banane, zob, avokado, krumpir u ljusci, smeđa riža. 

U ljudskom se organizmu više od polovice prisutnog magnezija nalazi u kostima. Vrlo je važan mineral jer sudjeluje u više od 300 enzimatskih sistema u organizmu. Preporučeni dnevni unos magnezija za zdravu žensku osobu je 320 mg, a za muškarca 420 mg.

Ovaj je mineral osobito važan za žene starije od 40 godina. 

Kalcij

Prirodni izvori kalcija su mlijeko, jogurt, sir, zob, brokula, bademi, špinat, soja, orah, suhe šljive.

Najzastupljeniji je mineral u ljudskom organizmu. Sudjeluje u mnogim vitalnim procesima i neophodan je za osifikaciju kostiju, normalnu kontraktilnost muskulature, sudjeluje u regulaciji propusnosti stanične membrane te pospješuje zgrušavanje krvi. 

Nedostatak kalcija vrlo je čest, a povećan unos je iznimno značačjan kod nekih stanja, osobito za vrijeme rasta i u starijoj životnoj dobi. Preporučena dnevna doza (RDA) za zdravu odraslu osobu je 800 mg.

Kalij

Kalij je široko zastupljen u hrani, osobito u voću i povrću. Prirodni izvori su sušena marelica, avokado, krumpir, grah, rajčica, banana, brokula, artičoka, narančin sok. U organizmu se kalij nalazi većinom u stanicama.

Važan je u prijenosu živčanih impulsa, kod mišićne kontrakcije te za održavanje normalnoga krvnog tlaka. Nedostatak se najčešće javlja kao nuspojava uzimanja diuretika, a simptomi su osjećaj slabost, mučnina, osjećaj ravnodušnosti, pospanost i nervoza. Preporučena dnevna doza (RDA) za zdravu odraslu osobu je 2000 mg kalija na dan.

Cink

Ovaj je mineral važan zbog antioksidativnih svojstava te zato što jača imunitet. 

Prirodni izvori su mu oštrige, govedina, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, sjemenke bundeve, sir, grašak. 

Cink je prisutan u svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima, kostima, mišićima, jetri, prostati. Uključen je u veliki broj enzimatskih sustava u organizmu, primjerice u rastu i diobi stanice, imunološkom sustavu, reprodukciji. 

Preporučeni dnevni unos za žene je 12 mg, a za muškarce 15 mg cinka.

hr Mon Jan 08 2018 18:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba15406cb557a8ea08b49fa/80
Foto: Pixabay

Ove četiri štetne navike koje "bude" neugodnu žgaravicu

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

1. Jutarnja kava na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac


2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.


3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.



4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .