Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e67983529111cec728b4574/80

Vrgoračko smeće ponovno stiglo u Sinj, Miro Bulj još ga jednom zaustavio pred odlagalištem 'Mojanka'!

Podsjetimo, priča o vrgoračkom smeću u Sinju krenula je početkom listopada prošle godine kada je ministar Ćorić naložio da se otpad iz Vrgorca odlaže u Sinju ili u Trogiru
Nakon više od tri mjeseca 'statusa pax' sinjsko odlagalište 'Mojanka' ponovno je bilo poprište događaja vrijednog pažnje. Nešto prije 13 sati pred odlagalište je stigao kamion s otpadom iz Vrgorca kojeg je, još jednom, neumorni Miro Bulj spriječio od ulaska u pogon odlagališta i tako i dalje ostavio Cetinsku krajinu bez trunka smeća iz Vrgorca.

- Očekivali smo da će načelnici i gradonačelnici zajedno s ministrom Ćorićem riješiti problem prijevoza otpada iz Vrgorca u Sinj, ali rješenje nismo dočekali. Prevoziti smeće 100 kilometara je potpuno nebulozno, ali i pokazuje koliko naš ministar štiti okoliš i koliko se ministar brine za zdravlje. Njihove ideje, jednostavno, proći neće!, rekao je Bulj koji je s tek nekoliko mještana stao pred kamion.

- Žalosno je što se otpad tajno, bez znanja građana, želi dovesti u Sinj. Interes je u ovom slučaju samo jedan - uništavanje zdravlja i života građana Sinja i Cetinske krajine, jasan je bio saborski zastupnik Miro Bulj.

Podsjetimo, priča o vrgoračkom smeću u Sinju krenula je početkom listopada prošle godine kada je ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić naložio da se nakon zatvaranja odlagališta 'Ajdanovac' otpad iz Vrgorca odlaže u Sinju ili u Trogiru.

Sinjski vijećnici u Gradskom vijeću ekspresno su reagirali, jednoglasno su zaključili da otpadu iz Vrgorca nije mjesto u Sinju, ali još jednom je država potvrdila koliko lokalne samouprave zapravo i imaju uprave i vrijednosti odlučivanja na svojim prostorima.

Organiziran je i prosvjed mještana Brnaza i Turjaka, kojima teritorijalno pripada odlagalište otpada, a Bulj je nekoliko puta, uz veliku podršku mještana, zaustavljao vrgoračke kamione. 

Sinjska tvrtka Čistoća zakonski nema problema. Otpad su dužni prihvatiti, laički, 'kad prijeđe ogradu odlagališta', a kako se to i nije dogodilo od svega je ostalo samo pitanje koliko će još zaustavljanja kamiona pred odlagalištem trebati da konačno i svi odgovorni za katastrofalnu odluku prevoženja otpada iz Vrgorca u Sinj nađu svrsihodnije i razumsko rješenje za ovaj problem.
hr Tue Mar 10 2020 14:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b63ab473984c638b456f/80

KOMENTAR Silo je sve na svoje, sve šta smo tili! Priko noći je nestalo sve na šta smo ronjali!

Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat...
Mjere opreza Nacionalnog stožera mnoge su Hrvate stavile u okrilje stanova i kuća, a rodile su se i brojne ideje putem društvenih mreža. Mnogi pak stavljaju i posve zanimljive komentare situacije u Splitu.

Jednog od njih pronašli smo u jednoj splitskoj grupi.

U cijelosti ga prenosimo bez ikakvih autorskih uređivanja i izmjene prvotnog teksta.

- Evo, silo je sve na svoje. Sve šta smo tili. Priko noći nestalo sve na šta smo ronjali. Stalo im se na kraj. Nema više traženja dozvole. Nestali su restorani i konobe. Nema čak ni jedan fast food. Ni katriga, ni stolova. Ne vonja ni užeglo ulje. Sad će se noću moć mirno ubit oko. Nestat će i bis. Široka ramena nam neće tribat za proć nekon kalom. A rišili smo se i onih kareta, ka i riški.

Ni grozne konobare ni pohlepne gazde nećemo gledat. Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat. Nema ni onih velikih suncobrana koji su nam branili vidit nebo plavo, a i naše starine.

Komunalni redari ne tribaju sinjat da štekat prilazi plaćenu površinu. A tek onaj grozni zvuk ambalaža što se više neće čuti. Sad će i fiskalne kase štimat. Ni manjka ni viška više neće bit. Šteta. Nema ni njih, al bome ni nas, piše u objavi jednog Splićanina.
hr Thu Apr 02 2020 07:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e857cb329111ccac58b4568/80

DOZNAJEMO U cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odgađaju se sakramenti pričesti i krizme!

Slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenosit će se iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.
Koronavirus crkvene prostore ispraznio je od masovnih okupljanja, služe se mise bez vjernika, a i Veliki tjedan te Uskrs imat će slavlja na poseban način.

Još jedna novost koja će, po našim saznanjima, biti objavljena danas je odluka kako se sva slavlja sakramenata krizme i prve pričesti odgađaju ove godine.

- Savjetovavši se s biskupima iz Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenata potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine, piše u odluci Splitsko-makarske nadbiskupije.

U pismu kojeg potpisuje nabiskup Marin Barišić ističe se i kako će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.

- Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikog tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs, poručio je Marin Barišić u objavi koja će široj javnosti biti danas objavljena.
hr Thu Apr 02 2020 07:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/550eed7f1766fd52198b4995/80

Marijana Puljak: Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika'

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika i konačno najavila otpise, a ne odgode plaćanja. Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja.

Mjere su vatrogasne i privremene, a poduzetnici i nakon krize očekuju trajno smanjenje pritiska, pogotovo parafiskalnih nameta. Je li nam trebala svjetska kataklizma da vlast shvati kako poduzetnici ne mogu disati? Jesu li shvatili?, napisala je predsjednica stranke Pametno na svom Facebook profilu.

hr Wed Apr 01 2020 21:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6e3fae29111c5e7c8b45e2/80

Privremeno se zatvara 20 graničnih prijelaza s BiH za pogranični promet

​Od sutra, 2. travnja u 7 sati privremeno prestaje s radom 20 pograničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom
Od sutra, 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to:

1. Svilaj,

2. Gejkovac,

3. Pašin Potok,

4. Bogovolja,

5. Kordunski Ljeskovac,

6. Lička Kaldrma,

7. Bili Brig,

8. Aržano Pazar,

9. Dvorine,

10. Cera,

11. Jovića Most,

12. Sebišina,

13. Slivno,

14. Podprolog,

15. Unka,

16. Vukov Klanac,

17. Imotica,

18. Slano,

19. Hrvatska Dubica,

20. Gabela Polje.
hr Wed Apr 01 2020 20:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .