Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1512fb0e4938dd4b8b45e8/80

Pametno zatražilo manji prirez za građane

Nema racionalizacija, građani Splita plaćaju godišnje oko 70 milijuna eura zaposlenike gradske uprave.

Stranka Pametno predložila je Gradskom vijeću Splita da usvoji Odluku o smanjenju prireza na 10 %. “Do sada nismo uvidjeli nikakve namjere racionalizacije gradske uprave, ne vidimo je ni u proračunu za iduću godinu. Sredstva koja su prethodnih godina dobivena povećanjem prireza, nisu se koristila ni za socijalu niti za poboljšanje uvjeta života roditeljima, djeci u školama i vrtićima“, poručila je predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak te zatražila smanjenje prireza sa sadašnjih 15 na 10 posto.

„Glasanje o proračunu nije samo glasanje o brojkama. To je istovremeno glasanje o povjerenju vama i vašoj ekipi. Već 25 godina na državnoj i lokalnoj razini nam dokazujete kako u vas ne treba imati povjerenja. Ovaj proračun je samo još jedan dokaz u nizu“ izjavila je Puljak na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita.

Vijećnici stranke Pametno na jučerašnjoj su sjednici predložili 25 amandmana, među ostalim i uvođenje Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u splitskim školama. "Aktivni građani, koji su upoznati sa svojim demokratskim pravima i dužnostima te razmišljaju svojom glavom, očito nisu poželjni", komentirala je Puljak nakon odbijanja amandmana

Vijećnik Branimir Urlić predložio je povećanje stavke kapitalna ulaganja na sportskim objektima za 100.000 kuna kako bi se na bazenima Poljud ugradio lift za osobe s invaliditetom te time omogućilo korištenje istih za sve građane Splita. „ Radi se o minornom ulaganju u iznosu od sto tisuća kuna. Ni gradonačelnik ni dogradonačelnik to nisu htjeli prihvatiti iako smo našli izvor financiranja, a to je zamišljena proslava navijačke skupine Torcida. Ovim zahvatom osobe s invaliditetom mogle bi koristiti bazen na Poljudu kao i svi ostali građani“, izjavio je Urlić nakon odbijanja amandmana.

Iz stranke Pametno osvrnuli su se i na Zakon o proračunu koji nalaže da je prijedlog proračuna i projekcija potrebno podnijeti Gradskom vijeću do 15. studenog. S obzirom na to da proračun nije podnesen u zakonskom roku, vijećnik Jakov Prkić upozorio je gradonačelnika da krši zakon i zatražio prijedlog proračuna te idućih mjesec dana slao požurnice zahtjeva. Gradonačelnik Opara Zakon je nazvao preporukom, a ne obavezom. „Pozivam stoga ministra pravosuđa, gospodina Bošnjakovića, da uputi i nas, gradske vijećnike, a i sve građane Republike Hrvatske, koji su to zakoni preporuka, a kojih se moramo pridržavati. Uputit ćemo i službeni dopis ministarstvu s ovim upitom“ najavila je Puljak.

hr Fri Dec 20 2019 08:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2eafc129111c76178b45a5/80

Kujundžićev oproštaj: Isprika javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, ali nema skrivenih imovina

Nakon razrješenja dužnosti, oglasio se Milan Kujundžić čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH nakon 39 mjeseci na čelu Ministarstva zdravstva.
Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. 'Povod' za napad je moja imovinska kartica.

Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam, jedino nisam precizno naveo broj kvadrata.

Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane.

Sve neistine sam zajedno sa svojim odvjetnikom jučer demantirao na tiskovnoj konferenciji. Isto tako je danas moj odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZ-a detaljno očitovanje o svim nekretninama i zakonitom njihovu stjecanju.

Naravno, isto će biti upućeno i na Povjerenstvo za sukob interesa.

U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH i vraćam se na svoje mjesto u Sabor koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu.

Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost.

Uz brojne poteškoće tijekom 39 mjeseci mandata ove Vlade i mog mjesta na čelu MZ donijeli smo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko 2 milijarde Kuna, opremajući brojne bolnice u RH, dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18 %, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima, osim u Zagrebu ustrojili smo mrežu intervencijske radiologije za pacijente s moždanim udarom u Splitu, Osijeku i Rijeci, uredili kalendar naručivanja, povećali izvršenost postupaka godišnje za 10-20 %, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, napravili Nacionalni robotski centar, naglašeno povećali fond skupih lijekova, iznimno brzo uvodili inovativne lijekove i metode liječenja, otvorili Dnevnu bolnicu u Zagvozdu i započeli u Metkoviću, napravili nacionalni program protiv raka te prvi u svijetu počeli program za rano otkrivanje raka pluća, gdje su sada oči svih članica EU uprte u Hrvatsku.

Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana.
Posebice sam ponosan što sam progovorio te zajedno s Vladom i gradom Zagrebom učinio prve korake u izgradnji Nacionalne dječje i sveučilišne bolnice u Blatu.

Još jednom se ispričavam javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, u kojoj niti jedna imovina nije skrivena, već poradi moje nesmotrenosti su napravljene formalne nomotehničke grješke.

Ovu prigodu koristim zahvaliti svim svojim suradnicima u Ministarstvu zdravstva, Premijeru i cijeloj Vladi!
Također, zahvaljujem i predstavnicima medija koji su u proteklom razdoblju pratili rad Ministarstva zdravstva.

Onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želim sreću i uspjeh u radu!

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić"

hr Tue Jan 28 2020 16:38:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59620d60b9e03e36368b4640/80
Foto: cnn.com

Gradonačelnik čestitao Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je čestitku Goranu Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih.
- Poštovani Gorane,

iskrene čestitke povodom prijema u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u američkom Newportu. Ovo je fantastično priznanje za bogatu tenisku karijeru započetu na legendarnim teniskim terenima na splitskim Firulama, koja je doživjela svoj vrhunac epskom titulom u Wimbledonu 2001. godine. Upravo je taj događaj, kao i cijela Vaša karijera, potaknuo veliki broj djece i mladih da se uključe u ovaj sport.

Ovim priznanjem, kojim ste postali prvi hrvatski tenisač u Kući slavnih, na briljantan ste način zaokružili veliku karijeru! Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu u tenisu i da nastavite predstavljati naš grad i Republiku Hrvatsku na originalan način kako samo Vi znate.“ 
objavio je gradonačelnik Opara.
hr Tue Jan 28 2020 16:22:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Pozitivan demografski rast - sedam milijuna kuna za novorođenčad u 2019.

Grad Split prošle je godine splitskim obiteljima isplatio sedam milijuna kuna naknada za novorođenčad! U 2019. godini 1.440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je 47 više u odnosu na 2018. godinu.

Podsjetimo, u 2018. godina također je zabilježeno povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu, u kojoj se na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare povećao iznos naknade za drugo i treće dijete te svako sljedeće novorođeno. 

Naknada za drugo novorođenče u obitelji tada je povećana s 3.000,00 kuna na 4.000,00 kuna, a naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina.

Nadamo se kako će se pozitivan demografski rast nastaviti i u ovoj godini te da ćemo se u ovo vrijeme 2021. godine ponovno moći pohvaliti lijepim brojkama.


hr Tue Jan 28 2020 16:18:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e304fca29111c12198b45ff/80

Poznat Kujundžićev nasljednik: Vili Beroš novi ministar zdravstva

Vili Beroš dosadašnji je pomoćnik ministra zdravstva, a u Ministarstvo je došao kao neurokirurg iz KBC-a Sestre milosrdnice.
Kako se neslužbeno doznaje iz Vladinig izvora, prof. dr. sc. Vili Beroš novi je ministar zdravstva. 

Beroš je rođen 13. prosinca 1964. godine u Splitu, a osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na otoku Hvaru. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1989. godine s prosječnom ocjenom 4,83. Još kao student bavio se znanstveno-istraživačkim radom i objavio nekoliko radova. Specijalistički ispit položio je odličnom ocjenom te od tada radi kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“.

Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. Na istom fakultetu u lipnju 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju “Promjene tumor supresorskog gena APC u tumorima središnjeg živčanog sustava”.

Izabran je kao izvanredni profesor u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom edukacije objavio je u domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim publikacijama veći broj članaka te je sudjelovao u radu niza domaćih i međunarodnih kongresa i tečajeva iz neurokirurgije i područja bliskim neurokirurgiji (neurologija, fizijatrija, kirurgija). 

2011. godine odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stekao je naziv primarijus. Aktivno je uključen u rad Referentnog centra za cerebrovaskularne bolesti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Dopredsjednik je Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju.

U ovom trenutku pročelnik je Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. 

Član je Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurokirurškog društva, Hrvatskog vertebrološkog društva, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje, Europskog neurokirurškog društva (EANS) i Svjetskog neurokirurškog društva (WANS). 

Stalni je sudski vještak iz područja medicine - neurokirurgije.
hr Tue Jan 28 2020 16:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .