Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5adca4482af47fb68c8b46a1/80
Foto: Facebook

11. Susret klapa “Pismo moja“ u Imotskom

Na Susretu će nastupiti osam klapa, a ulaz na koncert u Gradsku kino dvoranu je slobodan

Slijedeću nedjelju u Imotskom, održava se još jedna kulturna manifestacija, koja je zaživjela s Gradom, njegovim stanovnicima i njihovim gostima. Radi se o susretu klapa, koji svake godine pomiče očekivanu razinu kvalitete, kako u organizacijskim standardima, tako i u vokalnim interpretativnim mogućnostima.  Sam događaj najavila je Maja Punoš Rebić, iz istoimene kulturne udruge, koja skrbi o ovoj, ali i drugim kulturnim manifestacijama:

 - Održavanjem  još jedne klapske svečanosti grada Imotskog, kojom se čuva i promiče njegova bogata klapska tradicija, uključeni smo u veliku proslavu i obilježavanje Europske godine kulturne baštine, proglašene u svibnju 2017. godine.  Klapska pjesma neraskidiv je dio baštine grada Imotskog , a kulturni kapital i važnost  ovog hrvatskog tradicijskog bisera prepoznao je cijeli svijet (UNESCO).

  U nedjelju, 29.travnja u 20 sati, pozivamo vas na večer klapske pjesme koja će pokazati svu svoju raskoš, od tradicijskih  napjeva do višeglasnih ,klapskih obrada popularnih dalmatinskih pjesama. Ovom klapskom večeri  naglasit ćemo  i ljepotu glazbenog stvaralaštva jednog od najvećih hrvatskih glazbenika-Olivera Dragojevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Porin, za životno djelo. Oliverovo stvaralaštvo postalo je sastavni dio repertoara mnogih klapa i programa klapskih manifestacija.

 Dolaskom na ovogodišnji 11.Susret klapa “ Pismo moja'' u Imotskom, poklonite sebi večer iznimnog glazbenog užitka i budite dionicima proslave Europske godine kulturne baštine kojoj pripada i dalmatinska klapska pjesma.

Na Susretu će nastupiti osam klapa, a ulaz na koncert u Gradsku kino dvoranu  je slobodan. Dobro nam došli!

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, uvjereni smo kako će se i ove godine tražiti stolica više, za sve one koji budu željeli prisustvovati ovom događaju.

hr Sun Apr 22 2018 17:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .