Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53d0f9fc179942ef53b6012f/80

Hrvatska na čelu EU-a: Zaposlit će se 400 ljudi, a obučiti čak 800

Vlada je u ponedjeljak usvojila Akcijski plan za pripremu i provedbu predsjedanja RH Vijećem Europske unije 2020., a iz tog temeljnog dokumenta može se iščitati da je dosta toga ostalo napraviti u pogledu logistike i kadrova.

Predstavljajući Akcijski plan na jučerašnjoj sjednici Vlade, šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić najavila je da će se u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja, u prvih šest mjeseci 2020. godine, održati 30-ak događaja na visokoj razini, od velikog samita predsjednika država i vlada članica EU-a, preko ministarskih konferencija i neformalnih vijeća, do četiri skupa u organizaciji Sabora.

Većina tih događaja odvit će se u Zagrebu, ali dio ministarskih sastanaka, otkrila je potpredsjednica Vlade, izmjestit će se izvan glavnog grada - iako će svaki angažman izvan Zagreba koštati skoro dvostruko više nego da se odvija u metropoli. Ministrica Pejčinović Burić vjeruje, naime, da je iznimno važno da se 'pošalje slika o Hrvatskoj i o našoj sposobnosti ne samo iz glavnog grada, nego i iz drugih gradova i dijelova Republike Hrvatske'.

- Za nas je jako važno da ovo prvo predsjedanje dobro pripremimo jer je to izvrsna prilika - bit će šest godina od članstva Hrvatske u EU - da se kroz ovako veliku zadaću pokaže da je i Hrvatska u potpunosti spremna provesti sve aktivnosti. Vjerujemo da će to biti odlična prilika da se Hrvatska ne samo predstavi svojim znanjem i vođenjem ovog procesa, nego i da se puno bolje pozicionira', rekla je Pejčinović Burić.

Iznimno zadovoljstvo zbog kongresnog centra u 'hramu knjige'

Osobito zadovoljstvo izrazila je povodom adaptacije dijela zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u kongresni centar, kao središnji prostor za provedbu aktivnosti.

- To je poruka onoga što je u ovom trenutku najvažnije za Hrvatsku: hrvatsko predsjedanje održavat će se u hramu knjige i na taj način valorizirat ćemo i znanje i izvrsnost, za koje mislimo da će se pokazati kroz predsjedanje i koju želimo promovirati kao Vlada, kao ono što nosi hrvatsku budućnost', navela je Pejčinović Burić.

'Kruna za Hrvatsku'

Premijer Andrej Plenković nadovezao se na svoju potpredsjednicu, ustvrdivši da je, praktički 30 godina od hrvatske samostalnosti, kruna biti na čelu Europske unije. Ujedno, to je velika odgovornost za cijelu zemlju, a naročito za Vladu - zbog toga su i tako temeljite pripreme.

- Činjenica da će se Nacionalna i sveučilišna knjižnica, zahvaljujući našoj odluci, završiti predstavlja trajnu ostavštinu za tih šest mjeseci koju ćemo i u pogledu hrama knjige, ali i modernog konferencijskog centra tog tipa, koji je Zagrebu prijeko potreban, imati za brojne aktivnosti u budućnosti', rekao je Plenković, zahvaljujući svim resorima Vlade na doprinosu, uz poruku da očekuje još veći angažman u budućnosti.

Inače, hrvatsko predsjedanje EU-om provest će se po tzv. briselskom modelu, što znači da će se sastanci Vijeća ministara i pripremnih tijela održavati u Bruxellesu. Ondje će biti stacioniran i najveći broj ljudi koji će predsjedati tim tijelima, a ključnu ulogu imat će Stalno predstavništvo RH pri EU, koje može brzo reagirati u donošenju odluka i ostvariti pravovremene kontakte s državama članicama i institucijama EU-a. Očekuje se da će se broj tamošnjih djelatnika povećati sa sadašnjih 95 do najviše 230, dok će na razini državne uprave biti potrebno privremeno angažirati oko 300 dodatnih osoba.

Nova zapošljavanja

Zbog pojačanih aktivnosti bit će i novih zapošljavanja na određeno vrijeme, što će se regulirati izmjenama Zakona o državnim službenicima. Iznimno, za predsjedanje radnim tijelima Vijeća sklapat će se ugovori s osobama izvan državne službe (zaposlenicima iz državnih agencija, akademske zajednice, stažistima...).

U sklopu priprema za predsjedanje nužno je ustrojiti koordinacijski sustav i komunikacijske kanale te precizno definirati raspodjelu zadaća i poslova između organizacijskih jedinica u Zagrebu i Bruxellesu. Do kraja lipnja Upravljačko vijeće za predsjedanje RH Vijećem EU-a, kojemu je na čelu premijer Plenković, treba imenovati predsjedatelje i zamjenike predsjedatelja radnih skupina i odbora Vijeća.

Tekst Akcijskog plana pripremilo je Međuresorno koordinacijsko vijeće, sastavljeno uglavnom od državnih tajnika koji su na taj način upućeni u svoje zadaće i rokove za pripremu te provedbu aktivnosti predsjedanja. Zajedno poručuju da je šestomjesečno predsjedanje 'vrlo zahtjevan pothvat koji zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave'.

Za sve izazove treba osposobiti i obučiti 800 ljudi

Hrvatska će koordinirati izradu novog europskog zakonodavstva, pri čemu će joj biti potrebna dodatna energija i mudrost jer će u to vrijeme institucije Europske unije biti u novim sastavima - posebice Europski parlament i Europska komisija, a tu je i neizvjesnost oko Brexita. Vijeće smatra da je za hvatanje u koštac sa svim izazovima potrebno posebno osposobiti i obučiti 800-tinjak dužnosnika, službenika i drugih osoba. Obuka je započela, a trajat će do kraja godine.

U Akcijskom planu, nadalje, stoji da će se u Hrvatskoj, uz ostale skupove, održati 'više od 180 sastanaka na stručnoj razini', što znači da će se važne odluke o gospodarskom rastu, zapošljavanju, jačanju unutarnje i vanjske sigurnosti, energetskoj i prometnoj povezanosti i proširenju EU-a raspravljati i pripremati upravo u Hrvatskoj. Pritom, u strukturama predsjedanja neće sudjelovati samo državni službenici, već i brojni eksperti, znanstvenici, predstavnici civilnog društva, studenti, piše tportal.hr

hr Tue Apr 16 2019 20:47:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vikend akcija: Policija će provoditi pojačanu kontrolu vozila i vozača

Policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se  pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.  U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će  poduzimati  aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.


hr Fri Apr 26 2019 10:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Za vikend promjena regulacije prometa u Dubrovačkoj

Budite strpljivi
Ove subote i nedjelje, od 7 do 16 sati, djelatnici „Parkova i nasada“ sadit će cvijeće u ulici Domovinskog rata, od križanja sa Solinskom do križanja s Dubrovačkom ulicom. Dio je to redovnog proljetnog održavanja i uljepšavanja gradskih zelenih površina.

Svi sudionici u prometu mole se za poštivanje privremene prometne regulacije, kao i za strpljenje u slučaju gužve, poručuju iz grada.
hr Fri Apr 26 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2b92c29111c4c5c8b45da/80
Foto: Pixabay

Tri osobe u Kninu u veljači oboljele od opasno zaraženog mesa. Cijeli slučaj zataškan?

Krajem veljače u Potkonju, mjestu pored Knina, u obitelji B. M. kod tri su osobe utvrđeni klinički simptomi trihineloze, opasne bolesti koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa, najčešće svinjetine.
 Vijest o tome nije zabilježena u medijima, no Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavila je nadzor i podvrgla analizi pancetu, kobasice i suho meso zatečeno u pušnici B. M., doznaje Telegram.

Zapisnikom o uzorkovanju od 27. veljače ove godine, u čijem je posjedu portal Telegram, a kojeg je obavila Veterinarska ambulanta Knin, s potpisom dvojice viših veterinarskih inspektora Miljenka Jurjevića i Dragutina Premzla, vidljivo je kako je sumnjivo meso također pronađeno i u Kninu, u pušnici čiji je vlasnik M. B. Nakon što su analize pokazale prisutnost trihinele, svi su uzorci, kako to procedura nalaže, o trošku Ministarstva poljoprivrede, zapakirani u crne PVC vreće i zapečaćeni posebnom plombom, poslani na analizu u laboratorij Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. I M. B. kao i B. M. veterinarskim su inspektorima rekli kako su meso kupili u mesnici čije se ime navodi u zapisniku. No, račun za meso, kupljeno oko Božića 2018., nisu imali.

Telegram se obratio Ministarstvu poljoprivrede s upitom je li ove godine otkriveno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica.

Odgovoreno je da ”u mesnicama i klaonicama u 2019. godini nije utvrđen niti jedan pozitivan nalaz na trihinelozu”. Uz to, dodali su ”svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu”.

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, tvrdi da od početka godine do slanja našeg upita ni u jednoj mesnici ili klaonici u Hrvatskoj nije pronađena prisutnost trihinele. Prema podacima do kojih je došao Telegram, mesnica koju spominju B. M. i M. B. ima istog vlasnika kao i klaonica u jednom mjestu na jadranskoj obali. Riječ je o prilično velikom pogonu u kojem se kolju goveda, ovce i svinje. Do kraja ožujka, a to su podaci kojima raspolažemo, u klaonici su obavljene tri kontrole: 27. siječnja, 16. veljače i 19. ožujka. Sve tri kontrole obavio je isti veterinar iz Benkovca, a jedine primjedbe odnosile su se na čistoću sanitarnog čvora, te, u drugoj prilici, zamjenu rasvjete.

Neimenovani stručnjak za Telegram je pojasnio da postoji više načina da zaraženo meso iz klaonica i mesnica dospije do potrošača. U legalnim klaonicama, tvrdi, provode se i takozvana “neevidentirana klanja” životinja, tako da se ne upisuju u službenu evidenciju “VetIs”, odnosno upišu se samo u slučaju ako u klaonicu, po pozivu, navrati ovlašteni veterinar. Tek se tada te životinje unesu u aplikaciju i legalizira se “neevidentirano klanje”. I naravno, tada se provedu sva propisana službena uzorkovanja.

No, ukoliko ovlašteni veterinar nije navratio u klaonicu, ili nije stigao na vrijeme, meso iz “neevidentiranog klanja” otprema se mesnicama, ili ugostiteljskim objektima bez pregleda i bez evidentiranja u službenim evidencijama (aplikacija VetIs) Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

hr Fri Apr 26 2019 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

Vrijeme opet promjenjivo: Južina, toplina, pljuskovi..

Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.
Od subote će biti promjenljivo i osjetno svježije nego u srijedu i četvrtak, posebice na kopnu. Povremeno će biti kiše, u većini krajeva najobilnije potkraj nedjelje i tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, moguć i snijeg. 

Osim nestalnog vremena, na Jadranu će i vjetar biti raznolik - nakon često jakog, gdjekad i olujnog juga u petak, u subotu će prolazno zapuhati uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju opet umjereno do jako jugo, a u ponedjeljak i utorak mjestimice još i jača bura i sjeverozapadnjak...

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prijepodne većinom sunčano. Zatim sa zapada porast naoblake, a krajem dana na sjeveru pljuskovi s grmljavinom. Jugo će i dalje biti umjereno do jako, a more umjereno valovito i valovito. Poslijepodnevna temperatura od 21 °C na obali do 26 °C u zaobalju.

Na jugu Hrvatske će još biti pretežno sunčano, a puhat će većinom umjereno jugo. Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

Od subote promjenljivo, svježije...

"U danima koji slijede na kopnu promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, a obilnija oborina vrlo je vjerojatna u ponedjeljak. Jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadni i sjeverni, od nedjelje i sjeveroistočni. Osjetno će zahladiti, pa je u ponedjeljak u gorju moguća i susnježica i snijeg, ponajprije u višim predjelima.

Na Jadranu će biti promjenljivo, na sjevernom Jadranu u nedjelju i ponedjeljak i pretežno oblačno. Kiše, pa i pljuskova s grmljavinom u subotu će biti osobito na jugu, u nedjelju na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak gotovo posvuda, pri čemu će ponegdje biti i obilnije kiše. Od utorka pak rjeđe i u manjim količinama. Umjereno jugo i jugozapadnjak, okrenut će na sjeverozapadnjak i buru, koji će u ponedjeljakbiti i jaki. Temperatura zraka u padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.
hr Fri Apr 26 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .