Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e88969729111caacd8b456d/80
Foto: PIXABAY

Detaljne upute za rad kafića i restorana: Moći će raditi i objekti bez terase

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za rad ugostitelja.

Organizacija rada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja. Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju, pri čemu među pojedinim skupinama u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Posluživanje hrane i pića. Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog objekta. Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja. U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovu odabiru. Ostale mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja. Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji, trenutačno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake, čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine, već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima, kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika. Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60 °C i ponovno koriste.
Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.

hr Thu May 07 2020 21:37:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed01a706f2ab8a9468b45dc/80
Foto: Šibenik IN

DORH objavio detalje: Iz Paukovog sefa nestalo preko 30 tisuća eura

Paukovog sina su navodno natjerali da snimi glasovnu poruku da im dobrovoljno daje novac

Kako navodi DORH, postoji osnovana sumnja da su 28-godišnjak i 19-godišnjak od početka svibnja 2020. godine pa do 18. svibnja 2020. u Šibeniku, zajednički i dogovorno, u cilju da se okoriste, u više navrata, iskorištavajući dob maloljetnog djeteta, prijetili da će 'napasti na život i tijelo njega i članova njegove obitelji te tražili da im donese novac.'

Dijete im je jer je kako navodi DORH, bilo u strahu za sebe i obitelj, predalo iznos od 31.500,00 eura koji je uzeo iz sefa u obiteljskom stanu. Okrivljeni dvojac potom je, osnovano se sumnja, od njega zatražio da snimi glasovnu poruku kako im je novac predao dobrovoljno, što je pod prijetnjom i učinio.

Protiv 19-godišnjaka koji je priveden i ispitan 20. svibnja 2020. predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka i ponavljanja kaznenog djela, što je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

28-godišnjak je, piše sibenik.in, bio u bijegu te je 27. svibnja 2020. nakon uhićenja u Sesvetama priveden i ispitan u državnom odvjetništvu. Protiv njega je sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora iz istih zakonskih razloga te je sudac istrage prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

hr Thu May 28 2020 22:09:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec69aeb6f2ab82a378b459c/80
Foto: Pixabay

Bez vlakića: Nove preporuke za vjenčanja, na plesnom podiju pazite na razmak!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za vjenčanja
Nakon nove odluke o mjerama ograničenja društvenih okupljanja, HZJZ objavio je nove preporuke za vjenčanja kao i to koliko je točno dopušteno ljudi na otvorenim, a koliko u zatvorenim prostorima.

Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne u zatvorenim prostorima je 300, a na otvorenim prostorima 500.

Što se tiče maksimalnog broja ljudi na svadbama, to ovisi o veličini prostora. Ipak, postoje maksimalne navedene brojke. Do 15.6. je to 100 ljudi u zatvorenim i 150 u otvorenim prostorima. Od 15. lipnja je to 200 odnosno 250. A od prvi srpnja je to 300 odnosno 500.

Generalna preporuka je da na jednu osobu idu tri kvadratna metra sale. Također, preporučuje se evidencija gostiju zbog lakšeg praćenja u slučaju pojave zaraze.

Također, preporučuje se da se odmah na početku označe sva sjedeća mjesta. Ljudi, stoji u preporukama, se ne bi trebali grupirati već po ulasku u salu odmah otići do svog mjesta.

Što se tiče glazbe, preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača.

Posebne upute su propisane i za plesni podij.

- Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju ovisi o veličini podija te je preporuka da se osigura prostor od 4 metra kvadratna po osobi. Tijekom aktivnosti intenzivnijeg plesa preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra između osoba, osim između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu".


hr Thu May 28 2020 21:33:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb052cf6f2ab83c0e8b45b6/80
Foto: Ivan Bagić/Pixabay

Snimka jurnjave iznad Dubrovnika ipak je montaža

Snimka koja se pojavila na internetu ipak je montaža

Dubrovački se dvojac, očito ekshibicionistički, poigrao lažnom informacijom na internetu, koja nije bezazlena. jer je mogla izazvati mnoge na slične realne avanture. 

Problem je u tome, da snimka u kojoj je u donjem lijevom uglu montirana snimka s interneta, pokazuje da je vozač ipak kršio propise prelaskom preko pune linije. 

No veći je problem u ovom potencijalno štetnom internetskom ekshibicionizmu, kaže prometni stručnjak Željko Marušić.


hr Thu May 28 2020 20:57:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecffb2f6f2ab850468b4604/80

VIDEO Cestom iznad Dubrovnika vozio 240 km/h, a snimkom se pohvalio na YouTubeu

Na Youtubeu je osvanuo video brze vožnje kod Dubrovnika

Radi se o muškarcu koji je tako vozio čak 240 km/h na sat. Kako piše Dubrovački dnevnik, radi se o užasno neodgovornoj i bezobraznoj vožnji, a muškarac čak govori kako ide kod Bosanke tako voziti jer tamo nema kamera.


- Znači krećemo, ovdje smo stali na proširenju ispod Bosanke. Ide auto pa ćemo ga pričekati da prođe. Ići ćemo 200 sigurno, ako može više, neka uhvati i više. Idemo, ajde, čuje se u videu i potom kreće jurnjava.

- Znamo za taj slučaj i znamo tko je. Provodimo kriminalističko istraživanje. Vozač će biti sankcioniran", rekli su u policiji za 24 sata.


hr Thu May 28 2020 19:56:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .