Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d431ce829111c032f8b456e/80

Održana 25. sjednica Županijske skupštine

Pod predsjedanjem Petroslava Sapunara predsjednika Skupštine dana 31. srpnja 2019. održana je 25. sjednica Županijske skupštine.

Vijećnici su prihvatili Odluku o prihvaćanju Pisma namjere o suradnji između Regije Marche (Republika Italija) i Splitsko-dalmatinske županije. Prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna splitsko-dalmatinske županije te Zaključak o prihvaćanju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Split do I.-VI. 2019., kao i Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Izmjena i dopuna Financijskog plana i Plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Split na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. 

Skupština je prihvatila Izvješće o radu Županijskih cesta Split d.o.o., društva za održavanje i zaštitu cesta, građevinarstvo i projektiranje u 2018., Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja za 2018. godinu, Izvješće o radu Javne ustanove  RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u 2018., Izvješće o stanju u gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije s prikazom financijskih kretanja u 2018. godini i ostvarenju Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva u  Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2018., Izvješće  o stanju zaštite od požara  i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unaprjeđenja zaštite od požara na području  Splitsko-dalmatinske županije u 2019. te Izvješće o radu Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini.

Donesena je Odluke o kriterijima i mjerilima za izračun i raspodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. koje vrše pripremne radnje za izgradnju objekata za gospodarenje otpadom županijskog Centra i pretovarnih stanica, Izmjena i dopuna Programa potpore projektima jedinica lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom većinskom vlasništvu te LAG-ovima i FLAG-ovima putem subvencioniranja kamate kredita, Programa potpore osnivanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije (2019.-2024.), Odluka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za procjenu štete od  prirodnih nepogoda Splitsko-dalmatinske županije i Zaključak o izmjenama i dopunama Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama na području Splitsko-dalmatinske županije. 

Skupština je donijela Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke Labud na dijelu k.o. Split, predio uvala Baluni, Grad Split,  Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i  gospodarskog korištenja garažnih mjesta, wellness centra i ugostiteljske terase (štekata) na dijelu k.o. Split, predio ispred ex hotela Ambasador, Odluku o prestanku koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže na dijelu k.o. Bogomolje, predio uvala Kozja, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Trogir, predio ispred ex. Duhanke,  Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu postavljanja (rekonstrukcije) i posebne upotrebe elektro-energetskog kabela – Podmorska 110 kV kabelska veza BRAČ-HVAR, na dijelu K.O. Nerežišća (o. Brač, naselje Murvica, Uvala Slatine, KS Slatina) i na dijelu k.o. Stari Grad (o. Hvar, Grad Stari Grad, uvala Travna, KS Travna), Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje (postavljanja) i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – sidrišta na dijelu k.o. Pučišća, predio uvala Luke i Odluku o davanju koncesije na zahtjev za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – industrijske luke Veselje, Općina Pučišća. 

Doneseno je Rješenje o imenovanju mrtvozornika za područje grada Starog Grada. Prihvaćena su izvješća o stanju u socijalnim ustanovama: Domu za starije i nemoćne osobe Vis, Domu za starije i nemoćne osobe Makarska, Domu za starije i nemoćne osobe Lovret i Domu za starije i nemoćne osobe Split za 2018. godinu. Prihvaćeno je Izvješće o radu Centra za kulturu Brač, Izvješće o radu Muzeja hvarske baštine i Izvješće o radu Muzeja Cetinske krajine za 2018. godinu. Skupština je donijela zaključke o očitovanju na ponudu prava prvokupa kulturnog dobra. Donesena je Odluka o prihvaćanju rasporeda dijela dobiti Zračne luke split d.o.o., za usluge u zračnom prometu, za financijsku godinu 2018., a sukladno poslovnom udjelu Splitsko-dalmatinske županije u Društvu, Odluka o podjeli Osnovne škole Petra Berislavića u Trogiru s osnivanjem Osnovne škole Okrug u Okrugu Gornjem te Odluka o odabiru projekata i raspodjela sredstava Programa sufinanciranja kapitalnih projekata na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije.


hr Thu Aug 01 2019 19:10:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2db79b29111c02158b4602/80
Foto: Screenshot: Gol.hr

Predsjednica Grabar-Kitarović podržala Kauboje unatoč prehladi: "Vjerujem u pobjedu, vjerujem u zlato"

Želim svima večeras apsolutnu sreću. Neka se večeras rodi neki novi Duvnjak u reprezentaciji ili više njih, kaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja u Švedskoj prati utakmicu Hrvatske i Španjolske u finalu Europskog rukometnog prvenstva.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović unatoč prehladi došla je u Stockholm podržati hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja igra u finalu Europskog prvenstva.

"Osjećam se izvrsno, iako sam prehlađena do kraja, morala sam doći dati podršku Lini i našim Kaubojima. Želim im da pobijede večeras, svi ćemo za njih navijati. Neki srcem, a neki ovdje zajedno s nama i vjerujem u pobjedu, vjerujem u zlato", kazala je Grabar-Kitarović uoči utakmice za Gol.hr.

Predsjednica kaže da je do sad pratila prvenstvo koliko je stigla, a utakmice koje nije stigla pogledati uživo, gledala je naknadno.

"Odavno pratim Duvnjaka, ali želim svima večeras apsolutnu sreću. Neka se večeras rodi neki novi Duvnjak u reprezentaciji ili više njih. I vjerujem da ćemo opet osvojiti srca svijeta kao i u nogometu", kaže predsjednica i dodaje kako će nastaviti bodriti sportaše i nakon isteka mandata.

hr Sun Jan 26 2020 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dffee1c29111c6b3b8b45a1/80

Miroslav Škoro priprema se za parlamentarne izbore?

Iako su parlamentarni izbori potkraj godine ili ujesen, političke stranke već se pripremaju. U sljedećih nekoliko tjedana mogla bi se iznjedriti treća opcija predvođena Miroslavom Škorom kojeg je rezultat na predsjedničkim izborima potaknuo na daljnje korake.
Treće mjesto na predsjedničkim izborima, a na parlamentarnima, čini se, treća opcija. Više od 465 tisuća glasova Miroslavu Škori moglo bi biti vjetar u leđa.

- Osobni kontakti traju cijelo vrijeme dosad. Formalnih sastanaka nije bilo i oni će doći u nekakvom vrlo skorom vremenskom roku od 10-ak dana, ti prvi konkretni razgovori na kojima će se razgovarati onda o svim solucijama i o načinu zajedničkog izlaska na izbore, komentira Mate Mijić, glasnogovornik Miroslava Škore.

Jedan od načina koji se spominje u javnosti je izlazak pod jednim imenom, onim Miroslava Škore. Nikola Grmoja (Most nezavisnih lista) kaže kako takav prijedlog prema njima nikada nije došao tako da, kaže, nema razloga to ni komentirati. Dodaje da su otvoreni za koalicijsku suradnju "s onima s kojima mogu ugroziti ovaj duopol koji je na snazi".

- Ja očekujem da će razgovori tek početi, konstruktivni razgovori, jer ovo je ozbiljna politička priča, priča o preuzimanju RH, odnosno preuzimanju vlasti u hrvatskoj državi, poručuje Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti).

Sa Škorom je već razgovarao čelnik Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović , u zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore vidi potencijal.

- Njegov rezultat nije stranački rezultat, parlamentarni izbori nisu predsjednički izbori, stranke ne mogu parazitirati na tom rezultatu, ali taj rezultat pokazuje da postoji birački bazen, da nije riječ o prosvjednim glasovima, kaže Zlatko Hasanbegović, predsjednik Bloka za Hrvatsku.

- Njegov rezultat nije stranački rezultat parlamentarni izbori nisu predsjednički izbori, stranke ne mogu parazitirati na tom rezultatu ali taj rezultat pokazuje da postoji birački bazen, da nije riječ o prosvjednim glasovima, kaže Hasanbegović za HRT.

No sam uspjeh, kažu stručnjaci, ne ovisi o broju glasova i osvojenih mandata, nego o onome što će se događati nakon izbora.

- Taj uspjeh ne mora rezultirati 'king makerskim' položajem da uvjetuje buduću vladu, jer ako ga neće uzeti ljevica, ako ga neće uzeti Plenovićev HDZ, ako on bude na čelu, to može biti opcija koja je ostala izvan igre, kaže politički analitičar Ivica Relković.

A igrači koji će sa Škorom na parlamentarne izbore na suradnju su spremni, no glavno je pitanje koji su uvjeti, o kojima će se u sljedećih nekoliko tjedana dogovoriti ili pak, neće.
hr Sun Jan 26 2020 16:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2d814d29111cd2158b458f/80
Foto: Splitska peškarija

Splitska peškarija uz Kauboje: Grdobinu i morske plodove zahvatilo navijačko ludilo!

Cijela Hrvatska već danima u crveno-bijelim kockicama pruža podršku našim rukometašima, a danas je ta podrška na vrhuncu
Kauboji su teškom borbom izborili finale na Europskom prvenstvu, a koje danas od 16,30 sati igraju u Stockholmu protiv Španjolske. 
 
Cijela Hrvatska već danima u crveno-bijelim kockicama pruža podršku našim rukometašima, a danas je ta podrška na vrhuncu! 

Tako su i sa splitske peškarije poslali uistinu kreativnu poruku - fotografiju grdobine koja "navija", ali i hrvatski grb napravljen od morskih plodova. 

Sretno našim rukometašima sa splitske peškarije. - objavili su uz fotografiju. 


hr Sun Jan 26 2020 13:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cef966c29111cd1ae8b45e6/80
Foto: PIXABAY

Nema mjesta panici: Hrvatska čini sve da spriječi zarazu koronavirusom

Kretanja koronavirusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

U slučaju da koronavirus stigne u Hrvatsku sve je spremno. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević biti će središnja nacionalna ustanova u kojoj će se u posebnim izolacijskim uvjetima zbrinjavati pacijenti, ako ih bude.

Karantena je spremna

Karantena u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević je spremna. Na ulasku u karantenu medicinsko osoblje sa sebe svlači svu svoju odjeću i oblači zaštitnu opremu. Tu se nalaze kombinezoni, kape maske, naočale, a posljednje što stavljaju su dva para zaštitnih rukavica. Tek nakon što su poduzeli sve mjere zaštite mogu ući u izoliranu sobu i pružiti pomoć oboljelom pacijentu. - piše RTL

- Da bi se rizik da se zdravstveni djelatnici zaraze sveo na minimum netko mora nadgledati sve izvana. To se odvija video nadzorom, a komunikacija ide preko interfona gdje se može pitati i dati upute. - objasnio je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Nakon boravka s pacijentom liječnici i medicinske sestre ulaze u prostor za nečisto. Ovdje svu svoju zaštitnu odjeću odlažu u posebne kontejnere, a onda se sve i uništava. Osoblje bolnice za ovakve situacije je spremno, a uskoro će na raspolaganju imati i potrebne dijagnostičke alate.

- Trenutno traje dostava tih dijagnostičkih testova u svim zemljama EU. Idući tjedan će doći u Hrvatsku i mi ćemo biti referentna ustanova u kojoj će se vršiti testiranja tog novog korona virusa. - dodao je Čivljak. 

Kretanja koronavirusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- U ovim trenucima možemo reći da je rizik mali, sve mjere koje provodimo su da bi spriječili unos virusa u Hrvatsku. Također razvijamo protokole ako se zaraženi koronavirusom pojave. - rekla je epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

Mjesta panici još nema, a sve su službe na oprezu.

hr Sun Jan 26 2020 11:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .