Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d431ce829111c032f8b456e/80

Održana 25. sjednica Županijske skupštine

Pod predsjedanjem Petroslava Sapunara predsjednika Skupštine dana 31. srpnja 2019. održana je 25. sjednica Županijske skupštine.

Vijećnici su prihvatili Odluku o prihvaćanju Pisma namjere o suradnji između Regije Marche (Republika Italija) i Splitsko-dalmatinske županije. Prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna splitsko-dalmatinske županije te Zaključak o prihvaćanju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Split do I.-VI. 2019., kao i Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Izmjena i dopuna Financijskog plana i Plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Split na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. 

Skupština je prihvatila Izvješće o radu Županijskih cesta Split d.o.o., društva za održavanje i zaštitu cesta, građevinarstvo i projektiranje u 2018., Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja za 2018. godinu, Izvješće o radu Javne ustanove  RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u 2018., Izvješće o stanju u gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije s prikazom financijskih kretanja u 2018. godini i ostvarenju Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva u  Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2018., Izvješće  o stanju zaštite od požara  i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unaprjeđenja zaštite od požara na području  Splitsko-dalmatinske županije u 2019. te Izvješće o radu Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini.

Donesena je Odluke o kriterijima i mjerilima za izračun i raspodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. koje vrše pripremne radnje za izgradnju objekata za gospodarenje otpadom županijskog Centra i pretovarnih stanica, Izmjena i dopuna Programa potpore projektima jedinica lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom većinskom vlasništvu te LAG-ovima i FLAG-ovima putem subvencioniranja kamate kredita, Programa potpore osnivanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije (2019.-2024.), Odluka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za procjenu štete od  prirodnih nepogoda Splitsko-dalmatinske županije i Zaključak o izmjenama i dopunama Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama na području Splitsko-dalmatinske županije. 

Skupština je donijela Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke Labud na dijelu k.o. Split, predio uvala Baluni, Grad Split,  Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i  gospodarskog korištenja garažnih mjesta, wellness centra i ugostiteljske terase (štekata) na dijelu k.o. Split, predio ispred ex hotela Ambasador, Odluku o prestanku koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže na dijelu k.o. Bogomolje, predio uvala Kozja, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Trogir, predio ispred ex. Duhanke,  Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu postavljanja (rekonstrukcije) i posebne upotrebe elektro-energetskog kabela – Podmorska 110 kV kabelska veza BRAČ-HVAR, na dijelu K.O. Nerežišća (o. Brač, naselje Murvica, Uvala Slatine, KS Slatina) i na dijelu k.o. Stari Grad (o. Hvar, Grad Stari Grad, uvala Travna, KS Travna), Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje (postavljanja) i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – sidrišta na dijelu k.o. Pučišća, predio uvala Luke i Odluku o davanju koncesije na zahtjev za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – industrijske luke Veselje, Općina Pučišća. 

Doneseno je Rješenje o imenovanju mrtvozornika za područje grada Starog Grada. Prihvaćena su izvješća o stanju u socijalnim ustanovama: Domu za starije i nemoćne osobe Vis, Domu za starije i nemoćne osobe Makarska, Domu za starije i nemoćne osobe Lovret i Domu za starije i nemoćne osobe Split za 2018. godinu. Prihvaćeno je Izvješće o radu Centra za kulturu Brač, Izvješće o radu Muzeja hvarske baštine i Izvješće o radu Muzeja Cetinske krajine za 2018. godinu. Skupština je donijela zaključke o očitovanju na ponudu prava prvokupa kulturnog dobra. Donesena je Odluka o prihvaćanju rasporeda dijela dobiti Zračne luke split d.o.o., za usluge u zračnom prometu, za financijsku godinu 2018., a sukladno poslovnom udjelu Splitsko-dalmatinske županije u Društvu, Odluka o podjeli Osnovne škole Petra Berislavića u Trogiru s osnivanjem Osnovne škole Okrug u Okrugu Gornjem te Odluka o odabiru projekata i raspodjela sredstava Programa sufinanciranja kapitalnih projekata na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije.


hr Thu Aug 01 2019 19:10:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Treću godinu zaredom vodički vatrogasci organiziraju FireCombat 'Srce Kornatsko' u spomen na stradale vatrogasce

Natjecanje FireCombat „Srce Kornatsko“ koje treću godinu zaredom organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice u spomen na stradale vatrogasce na otoku Kornatu, održat će se 31. kolovoza u 14 sati na rivi u Vodicama.

Fire Combat je natjecanje vatrogasnih grupa kojem se vatrogasci ogledaju u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje "B" cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara, piše ŠibenikIN

Natjecateljsku ekipu čine dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena. Na samom natjecanju će sudjelovati 60 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a očekujemo i veliki broj gostiju i gledatelja. Također, svoj dolazak su najavili biciklisti iz Siska i Bihaća koji će se nakon odvoženog tradicionalnog maratona Sisak - Bihać - Vodice, pridružiti u večernjim satima. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vodice“ osnovano je 1994. godine, a ljubav prema vatrogastvu i gradu je ono što je vatrogasce vodilo sve ove godine. 

- Svoje znanje i vještine prenosimo na mlađe generacije iz kojih će razviti sposobni i ambiciozni vatrogasci koji će svojim radom doprinijeti razvoju vatrogastva i našeg društva. Prije dvije godine, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije započeli smo s organizacijom Fire Combat natjecanja u Vodicama i namjeravamo ga održavati svake godine, te dati sve od sebe da svaki slijedeći bude bolji – poručuju iz DVD-a Vodice.

hr Fri Aug 23 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Zbogom ljetu? Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme

Temperatura zraka je u sat vremena pala 15 stupnjeva
Najveće vrućine su se osjetile u dolini Neretve te dijelovima Zagore, ali neki dijelovi Lijepe Naše ipak nagoviještavaju kraj ljeta. 

U posljepodnevnim satima u Vinaliću kod Vrlike palo je pet litara oborine po kvadratnom metru, a u Drnišu dvije litre. Jako nevrijeme zahvatilo je i Miljevce pa je temperatura zraka u sat vremena pala za 15 stupnjeva. 

Slično vrijeme očekuje se i cijeli vikend.

Jesu li to naznake da je ljetu došao kraj ili će nam se opet vratiti na velika vrata? hr Fri Aug 23 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .