Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/591bf6deb9e03ed20e8b45e1/80
Foto: D.N.

Boban u Imotskoj krajini i Baškoj Vodi: "Radit ću časno i pošteno da vas za četiri godine mogu pogledati u oči"

Na okupljanjima se razgovaralo, kako o programu za naredne 4 godine, tako i o već učinjenom u proteklim mandatima
Blaženko Boban, kandidat HDZ-a za župana Splitsko- dalmatinske županije posjetio je danas Lokvičiće i Runoviće, općine u Imotskoj krajini gdje je svoju podršku dao kandidatima Branku Knezoviću i Josipu Lešini, te Bašku Vodu gdje se susreo sa građanima i Joskom Roščićem, HDZ-ovim načelnikom općine od samoga osnutka.

Na okupljanjima se razgovaralo, kako o programu za naredne 4 godine, tako i o već učinjenom u proteklim mandatima. Blaženko Boban rekao je kako je u svoj program uvrstio rekonstrukcije cesta u Imotskoj krajini kao što su ceste u Lokvičićima i Krivodolu, kao i sufinanciranje pripremljenih projekata komunalne infrastrukture i program navodnjavanja Imotsko bekijskog polja gdje Županija zajedno sa općinama Imotske krajine već radi na projektnoj dokumentaciji. Također ispostava Slave Raškaj u Imotskoj krajini također je hvale vrijedna za te krajeve, a načelnici su istaknuli i kako bez pomoći Splitsko- dalmatinske županije, te općine ne bi mogle živjeti i raditi na brojnim projektima i kako su sigurni i u buduću uspješnu suradnju sa Županijom kakvu su imali i dosada.

Blaženko Boban najavio je  sutrašnji posjet državne tajnice iz Ministarstva poljoprivrede, koja na njegovu nedavnu inicijativu i obilazak krajeva pogođenih mrazom, dolazi u obilazak. Istaknuo je i kako će Županija sa njim na čelu, sufinancirati premije osiguranja za poljoprivrednike.

U Baškoj Vodi načelnik Josko Roščić imao se čime pohvaliti što se tiče projekata u svom mandatu. Tako je Općina izgradila zgradu luke Baška Voda i kompletan lučki prostor vrijednosti 12 milijuna kuna i to bez kune kredita. Dovela se i kanalizacija u Bratoš i Krvavicu, uz pomoć EU fondova i Hrvatskih voda, investicija vrijedna 6 milijuna kuna, a napravilo se i školsko igralište vrijedno 700 000 kn, zahvaljujući pomoći Županije u iznosu od 450 000kn.U novom mandatu najavljuju još veće projekte u suradnji sa Blaženkom Bobanom kao budućim županom. Posebno valja izdvojiti projekt za izgradnju 130 m novog gata za kruzere i mega jahte u Baškoj Vodi, u suradnji sa Županijom i županijskom Lučkom upravom, te najmoderniju uljaru u RH koja se planira raditi u Bastu.

- Mogu vam obećati da ću kao vaš župan raditi časno i pošteno, biti na usluzi svima, učiniti sve da opravdam vaše povjerenje i ostvarim sve ove mjere koje sam naveo u svom programu, te da ću za 4 godine moći opet doći i u Lokvičiće, Runoviće, Bašku Vodu i bilo gdje u županiji i pogledati vas u oči - poručio je Boban.

Na skupovima su nazočili i aktualni župan Zlatko Ževrnja, dožupani, saborska zastupnica Dragica Roščić, kao i HDZ-ovi kandidati za Županijsku skupštinu.
hr Wed May 17 2017 09:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/576a8e2fd84d64522d8b462b/80
Foto: Čitateljica Dalmacija Newsa

U Splitu nastao kolaps zbog nestanka struje i ugašenih semafora

Zbog nestanka struje nastao je prometni kolaps na ulicama.
Zbog užarene linije HEP-a pola grada je ostalo bez struje, a to je rezultiralo mnogim zbunjenim licima što u trgovačkim centrima, što u cestovnom prometu.

Na raskrižju Velebitske i Poljičke ulice nastala je prava prometna zbrka koja je paralizirala taj dio grada.

Više pogledajte na snimci koja je objavljena na Facebooku u sklopu stranice "Prometne zgode i nezgode"
hr Tue May 22 2018 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a75f6769e3133ea048b4587/80
Foto: Dica Čeline

Umjereni potres kod Sinja

Večeras oko 20 sati dogodio se potres nedaleko od Sinja javljaju iz Seizmološke službe RH.
Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom nedaleko Sinja. Magnituda potresa iznosila je 2.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
hr Tue May 22 2018 23:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0430792af47f11008b4599/80
Foto: PIXABAY

Galebovi zadaju glavobolje građanima: Sve su agresivniji, a postoji i mogućnost zaraze

Gradovi na moru već se godinama bore s prekomjernim brojem galebova. Sve su agresivniji, često se zalijeću u ljude i "kradu" im hranu iz ruku.

Grad na moru nezamisliv je bez galebova. Sad već previše udomaćeni, napadaju bez straha.

Osim što iz kanti i kontejnera razbacuju smeće, svoja gnijezda savijaju na krovovima zgrada i kuća, a okupljaju se i na hotelskim bazenima gdje ostavljaju izmet.

Zbog odličnih uvjeta u kojima žive u gnijezdu se znaju naći i po četiri mlada, piše dnevnik.hr

Velika ptica sa snažnim kljunom, kažu stručnjaci, ne napada namjerno. Čini to da bi prehranila svoje leglo.

Metoda lažnih jaja

Zbog prekomjernog broja galebova Poreč koristi metodu podmetanja lažnih jaja.

"Nas zanima urbani prostor, mi ne diramo njihova prirodna staništa", govori ravnateljica ustanove Zdravi grad Poreč Nataša Basanić Čuš.

I ostali istarski obalni gradovi počeli su slijediti ovaj, zasad jedini učinkoviti primjer.

Opasnost od zaraze

Opasnost od zaraze zapravo i postoji. Galebovi se dominantno hrane na deponijima i okupe li se na nekom mjestu, primjerice bazenu hotela, u većoj koncentraciji, postoji opasnost da, ako su nosioci, zarazu prenesu i na ljude.

Galebovi kod nas nemaju prirodnog neprijatelja, a žive i do 35 godina i čitav su vijek reproduktivni. Da se eventualno bolesti ne bi širile prema ljudima, krajem ovog mjeseca stručni tim ovdje u Poreču dočekat će hrvatske ornitologe koji brinu o zaštiti ptica i uzimat će se uzorci izmeta i perja, a ptice će se prstenovati i pustiti na slobodu. Analize će pokazati čega su i jesu li uopće potencijalno nositelji.

hr Tue May 22 2018 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b041e692af47f0f008b4593/80
Foto: PIXABAY

Nastavljen pad nezaposlenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom prošlog mjeseca nastavljen je pad nezaposlenosti, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini.

Kraj travnja u evidenciji nezaposlenosti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dočekalo je 26.672 građana naše županije, što je za 3.486 osoba ili 11,6 posto manje nego u ožujku. Osim na mjesečnoj, nastavljen je i pad na godišnjoj razini. U odnosu na travanj 2017. godine, nezaposlenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji smanjena je za 17,7 posto.

Iz strukture nezaposlenosti izdvajamo 15.497 žena, 6.362 osobe mlađe od 30 godina te 4.714 visokoobrazovanih osoba.

Tijekom travnja na HZZ se novoprijavilo 1.698 osoba, od čega je njih 1.148 došlo iz radnog odnosa, piše ferata.hr

U istom razdoblju s HZZ-a su se odjavile 5.184 osobe, od čega njih 3.853 zbog zaposlenja, a ostali iz administrativnih razloga. Sezonski posao pronašlo je 2.309 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, dok je 40 osoba posao pronašlo u inozemstvu.

hr Tue May 22 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .