Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592d4bf3b9e03eb5208b4583/80
Foto: Pixabay

Plaćaju i tisuće kuna da nauče kako fotkati jelo za Instagram

Želite li i vi naučiti kako snimiti odličnu fotografiju hrane, ne morate posegnuti za skupim tečajevima, već samo poslušati savjete iskusnih food blogera

Tečajevi fotografkinje Sarke Babicke u Londonu stalno su rasprodani, a na njima za 300 funti polaznici uče kako se fotografiraju jela koja će zablistati na Instagramu, piše Sun.  

I dok neki idu na ovako skupa rješenja kako bi postali popularniji na društvenim mrežama. No, želite li i vi naučiti kako snimiti odličnu fotografiju hrane, ne morate posegnuti za skupim tečajevima, već samo poslušati savjete iskusnih food blogera koji su nakon tisuća i tisuća fotografija otkrili nekoliko zlatnih pravila.

Zaboravite na blic

Bljeskalica zvuči primamljivo u slabo osvijetljenom restoranu ili kuhinji koja nema najbolju rasvjetu, ali njome nećete pomoći svom obroku da zablista. Imate li mogućnost, fotografirajte jela pod prirodnim svjetlom, a Instagram nudi u postavkama niz opcija da uredite kontrast, zasićenost i svjetlinu fotografije.

Uokvirite hranu

Fotografije u kojima ste okomito iznad tanjura daju vam odličan pogled na sve što je na tanjuru, a daje vam i priliku da aranžirate sve sastojke bez da vam pogled kvari okoliš. No, nemojte biti rob samo jednom kutu, eksperimentirajte s kadrovima. Snimite puno fotografija i nemojte se zadovoljiti samo jednim kadrom. Bolje je imati više opcija prije nego odlučite podijeliti fotografiju. 

Popravite pozadinu

Ako fotografirate kod kuće, iskoristite potencijal svoje kuhinje i rekvizite kojima ćete podići kadar. Šareni tanjuri ili zdjelice za začine, čaša ili pribor za jelo mogu popraviti scenu, a jednako tako razmišljajte o bojama. - prenose 24sata


hr Tue May 30 2017 12:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae2be982af47fc4988b45c9/80

Steve Aoki, Loco Dice i Seth Troxler stižu na Poljud!

Stigao je dan koji će razveseliti sve one koji su s nestrpljenjem iščekivali nova glazbena pojačanja najpoznatijeg ljetnog festivala!
ULTRA Europe najavljuje dolazak čak 40 novih izvođača, a listu najnovijih imena, koja će nastupiti na šestom festivalskom izdanju, predvode Jamie Jones, Joseph Capriati, Loco Dice, The Martinez Brothers, Paco Osuna, Seth Troxler te miljenik domaće publike Steve Aoki. Šesto izdanje predstavlja najveći i najskuplji festivalski lineup koji će ovog ljeta biti zabilježen na europskoj festivalskoj sceni, a  ostat će zapamćeno i po najspektakularnijoj produkciji te broju festivalskih pozornica.

Jednog od najzaposlenijih DJ-a svijeta s adresom u Los Angelesu, Stevea Aokija, ne treba posebno predstavljati. Energičan, ekscentričan, uvijek dobro raspoložen i spreman za dva najluđa sata na najvećem splitskom plesnom podiju. Rođeni Njujorčani, The Martinez Brothers, jedni su od najtraženijih imena na globalnoj house sceni, a prošle su godine u back to back svirci, zajedno s američkim house, deep tech i minimal DJ-em Sethom Troxlerom, oduševili nekoliko tisuća obožavatelja okupljenih ispred pozornice RESISTANCE. U Splitu će ponovno nastupiti i Jamie Jones, velški DJ, producent i dobitnik brojnih nagrada, poznat po zaraznim deep i tech house ritmovima. S ovogodišnje ULTRA Miami pozornice na Poljud stiže talijanska techno zvijezda Joseph Capriati koja je već dobro poznata domaćoj publici. Zadnji najavljeni headlineri u drugoj fazi dva su DJ-a koja će premijerno nastupiti na europskom izdanju velike glazbene obitelji ULTRA – Loco Dice, techno div iz Tunisa koji je svoju karijeru započeo kao hip hop DJ i reper otvarajući koncerte Usheru, Snopp Doggu i Jamiroquaiju te Paco Osuna, omiljeni španjolski DJ koji se može pohvaliti karijerom dugom već 20 godina.

Na bogatom su se popisu našla još brojna imena koja dolaze iz gotovo svakog žanra elektroničke glazbe pa će se tako, za žestoki provod Ultranauta iz cijelog svijeta, pobrinuti i Ben Nicky, Blastoyz, Charlotte De White, Cheat Codes, Cosmic Gate, Crankdat, Dense & Pika, Disto, Dr Phunk, Eats Everything, Estiva, Gregor Salto, Ilan Bluestone, Jewelz&Sparks, Julian Jordan, Kaaze, Khomha, KIIDA, Kura, Lost Kings, Maddix, Marlo, Matisse & Sadko, Merk & Kremont, Nic Fanciulli, NLW, Ravitez, Retrohandz, Ricky Breaker, Sick Individuals, Suyano, Tomy Declerque te Vini Vici.

Split će do usijanja dovesti i već najavljeni velikani Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Axwell /\ Ingrosso, Carl Cox, The Chainsmokers, David Guetta, DJ Snake, Eric Prydz, Galantis, Hardwell, Marco Carola, Marshmello i Steve Angello, a poznati su i izvođači najekskluzivnijeg i najposjećenijeg dnevnog “pool partyja“ ULTRA Beach u Amfora Hvar Grand Beach Resortu. Ove će godine Hvar ugostiti Feddea Le Granda, Nickyja Romera i Olivera Heldensa, britanske zvijezde Jonasa Bluea te DJ-a San Hola.

Festival ULTRA Europe ljubiteljima elektroničke glazbe nudi sveobuhvatno iskustvo destinacije, a ove će godine cjelokupni festivalski doživljaj biti još bolji zahvaljujući novitetima koje, u suradnji s organizatorima, pripremaju partneri i sponzori festivala. Tako će Mastercard, službeni partner festivala, svim korisnicima Mastercard® i Maestro® kartica na festivalu osigurati brojne pogodnosti. „Mastercard online shopping day“, koji je najavljen za 24. i 25. svibnja, omogućit će kupnju 500 trodnevnih festivalskih ulaznica na stranici ultraeurope.com s 10% popusta, ukoliko se kupe Mastercard karticama. Korisnici beskontaktnih Mastercard i Maestro kartica svoju festivalsku karticu mogu nadopuniti bez naknade, a tu je i 10% popusta za kupnju promotivnih proizvoda Mastercard i Maestro karticama za iznos od 250 kn i više. Beskontaktne i standardne Mastercard i Maestro kartice su službeno sredstvo plaćanja na festivalu te ih se može koristiti za kupnju hrane i pića na festivalskim lokacijama.

Službeno pivo festivala ULTRA Europe je Heineken, najnternacionalnije premium pivo na svijetu. Suradnja između ova dva brenda traje već petu godinu zaredom. Pivo i zabava odlično idu zajedno, a Heineken sa svojim odraslim potrošačima dijeli i strast prema glazbi. To dokazuje i glazbena platforma Live Your Music koja omogućava uživanje u vrhunskim glazbenim doživljajima. Festival ULTRA Europe izvrsno se uklapa u ovaj koncept jer posjetiteljima, osim sjajnog iskustva, nudi i priliku da istinski i kolektivno žive glazbu te odgovorno uživaju u vrhunskom pivu.

Domaće slušatelje svake nedjelje očekuje još jedna glazbena poslastica. Najjači i najbolji festivalski hitovi izvođača koji će ovo ljeto raspaliti atmosferu na poljudskoj ljepotici spremni su samo na radiju Enter Zagreb, nedjeljom od 19 do 21 sati, kada se emitira specijalni radio program ULTRA MUSIC FESTIVAL Radio Show. Jedna od najslušanijih i najpopularnijih svjetskih radijskih emisija elektroničke glazbe odlična je uvertira za sve ono što nas uskoro očekuje u Splitu, a dostupna je na 97 ili 99 MHz, putem livestreama na webu ili preko aplikacije Enter ZG.

Za sve one koji žele iskusiti pravo Destination ULTRA iskustvo organizatori su pripremili posebne Destination ulaznice koje osiguravaju ulaz na sve ovogodišnje programe, a mogu se mogu kupiti na službenoj web stranici. Ulaznice za splitski dio festivala još se uvijek mogu kupiti po cijeni od samo 899 kuna uz koje na poklon stižu i posebne ULTRA hudice i to na svim prodajnim mjestima Tisak Media, a ulaznice se mogu kupiti u sustavu Ticketshopa. Za rezervacije VIP stolova potrebno se obratiti na mail vip@ultraeurope.com. Sve ostale informacije mogu se pronaći i na službenoj Facebook stranici festivala, Twitter profilu, Instagram profilu te putem aplikacije na iTunesu. Informacije o događanjima ULTRA Worldwide možete pronaći na www.umfworldwide.com, a o programu RESISTANCE na www.resistancemusic.com.

DESTINATION ULTRA 2018

5. srpnja - RESISTANCE Opening Party / Giraffe Palm Beach House, Split

6.-8. srpnja - ULTRA Europe / stadion Poljud, Split

9. srpnja - Brač Regatta / 585 Club, Zlatni rat, Bol, Brač

10. srpnja - ULTRA Beach Hvar / Amfora Hvar Grand Beach Resort, Hvar

10. srpnja - RESISTANCE after party/ klub Carpe Diem Beach, Hvar

11. srpnja - RESISTANCE Vis / Fort George, Vis 


hr Fri Apr 27 2018 08:10:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ada34dd2af47f608a8b462a/80
Foto: Variety

"Više nije mogao. Želio je mir.": Avicii se ubio?

Obitelj švedskog DJ-a Tima Berglinga poznatijeg kao Avicii u svom je priopćenju navela da on "više nije mogao i želio je mir", zbog čega svjetski mediji sad nagađaju da je počinio samoubojstvo.

Tijelo 28-godišnjeg DJ-a pronađeno je u Muscatu u Omanu prošlog petka popodne, a dosad se o uzroku smrti nije govorilo. Mnogi su zaključili da je umro zbog zdravstvenih problema koji su ga godinama mučili, no izjave njegovih roditelja bacaju novo svjetlo na njegovu smrt, piše Index.

"Tim nije bio stvoren za mašineriju u kojoj je završio", izjavili su njegovi roditelji.

Berglingov glasnogovornik odbio je potvrditi nagađanja da se DJ ubio.

"Naš voljeni Tim bio je istraživač, krhka umjetnička duša koja se uvijek borila s velikim egzistencijalnim pitanjima. Bio je perfekcionist koji je putovao i naporno radio tempom koji je izazivao snažan stres. Kad je prestao ići na turneje, htio je naći ravnotežu u životu, osjećati se dobro i baviti se onim što je najviše volio, glazbom. Mučio se s mislima o značenju, životu i sreći. Više nije mogao. Želio je mir. Tim nije bio stvoren za mašineriju u kojoj je završio, bio je osjetljiv dečko koji je volio svoje fanove, no mrzio je pozornost. Time, zauvijek ćemo te voljeti i nedostajat ćeš nam. Ono tko si bio i tvoja glazba zauvijek će čuvati uspomenu na tebe. Volimo te, tvoja obitelj", stoji u priopćenju obitelji.

Cijeli članak pročitajte ovdje

hr Thu Apr 26 2018 19:31:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1e0cd2af47fc4988b4577/80

Ljekovito i ukusno povrće: Proljeće je vrijeme za artičoke

Proljeće je vrijeme kad cvjetaju artičoke, biljke koje su stari Grci i Rimljani koristili kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Izuzetno je cijenjena u francuskoj i talijanskoj kuhinji, a sve više se koristi i kod nas. Zbog svog ljekovitog sastava korisna je za snižavanje kolesterola, sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Potiče stvaranje žuči, koristi se u terapiji protiv žučnih kamenaca, sprječava cirozu i rak jetre. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost i bolove u želucu .Odlično je sredstvo za mršavljenje, a preporuča se i dijabetičarima. Upotrebljava se na razne načine. 

Danas smo se odlučili za jedno ukusno jelo od cvjetova artičoke.

Svježe ubrane artičoke dobro operemo i stavimo u posudu u koju smo ocijedili sok od jednog limuna. Na taj način izlazi iz nje višak gorčine, a ona zadržava svježu boju. Ukoliko u njoj ostane koji mrav izići će na taj način vani u vodu. Nakon sat vremena možemo pripremati artičoke.

Punimo ih smjesom luka (češnjaka), peršina, krušnih mrvica, soli, vegete i papra. Svakoj artičoki raširimo njene latice i punimo ovom smjesom. Zalijemo svaku sa žlicom maslinovog ulja. Složimo u posudu za kuhanje, dodamo sjeckanih krumpira ili boba, a može i graška. Zalijemo vodom i lagano kuhamo oko sat vremena. Poslužujemo toplo uz čašu vina.

hr Thu Apr 26 2018 16:24:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ee01f2b4739801198b45b2/80
Foto: Pixabay

Toplo vrijeme loše djeluje na raspoloženje, postajemo ljuti, glupi i nasilni

Dolaskom toplijih, sunčanih dana, uvriježeno je mišljenje, raste i naše raspoloženje, no znanstvenike već godinama zbunjuje fenomen zvan 'ljetni blues'. Otkriće poljskih znanstvenika baca novo svjetlo na ovaj fenomen jer, kako je pokazalo istraživanje, s porastom temperature raste i hormon stresa pa nas toplo vrijeme čini ljutima, glupljima i nasilnijima

Analizom statistika posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici već neko vrijeme povezuju toplinu s agresivnošću, samoubojstvima i nasiljem, a uzrok fenomena zvanog 'ljetni blues', poljski su znanstvenici pronašli u većoj razini hormona stresa kortizola ljeti nego zimi, pa ispada da nas porast temperature zapravo čini razdražljivijima, piše tportal.

Nove spoznaje o kemikaliji koja je od vitalnog značaja za reguliranje šećera, soli i fluida u cijelom tijelu, bacaju svjetlo i na mogući utjecaj na zdravlje ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Poznanu proučavali su grupu studenata medicine tijekom jednog zimskog i jednog ljetnog dana. Ispitanicima su uzimani uzorci sline svaka dva sata tijekom svakog24-satnog ciklusa ispitivanja, u kojima su mjerene razine kortizola i markera upale. Tijekom svakog ispitivanja, ispitanici su ispunjavali upitnik o načinu života, prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Uočen je porast razine kortizola u ljetnom danu, a razine upale nisu se značajno promijenile između zimske i ljetne sezone.

Veći protok kortizola ljeti iznenadio je patofiziologinju Dominiku Kanikowsku sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Poznanu, koja je kaže kako otkriće proturječi tradicionalnom konceptu o sumornim, depresivnim zimama i opuštenoj lakoći ljeta.

Razdražljivost i neprijateljsko raspoloženje izvorno je s rastom topline povezano analizama statistika kriminala, kada je uočeno da stopa nasilja raste ljeti, naročito u danima koji vrućinom odskaču od prosjeka.

Razne dosadašnje teorije fenomen su objašnjavale mogućnošću da rast temperature uzrokuje rast brzine otkucaja srca, razine testosterona i ubrzanje drugih metaboličkih reakcija koje potiču simpatički živčani sustav koji je odgovoran za našu odluku o borbi ili povlačenju.

Kanikowska objašnjava, kako piše Daily Mail, da je kortizol važan za smirivanje upala i održavanje zdravlja, a luči se u krvotok tijekom teških ili uznemirujućih situacija.

Njegova razina obično je najviša ujutro i postupno opada tijekom dana. Najniža je navečer što nam omogućuje lakši počinak, a na njegovu uobičajenu dnevnu fluktuaciju mogu utjecati bolest, nedostatak sna i neki lijekovi.

Poljska znanstvenica navodi i ranije studije o sezonskoj varijabilnosti hormona, koje su pak pokazale nedosljedne rezultate. No, kako kaže, to je vjerojatno zato što su sudionici testirani u vlastitim domovima, a ne u jedinstvenom okruženju.

hr Thu Apr 26 2018 15:31:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .