Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55deb3e346294908008b45d5/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Sinoć se odvijala adrenalinska akcija spašavanja nasukanih Čeha: Moramo k njima, a ne možemo im prići!

Izvukli su se nakon brodoloma na obalu gdje su se od jake bure i hladnoće sakrili ispod suhozida i u zaklonu pothlađeni čekali pomoć, nesvjesni situacije koja se nakon njihova poziva za pomoć odvijala na kopnu.

Naime, zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na moru, pričaju u policiji, spasiocima je bio problem prići lokaciji na kojoj se nasukala jedrilica, javlja ŠibenikIN

- Nitko se, osim policije, nije usudio ploviti po onakvom vremenu, a kada su dva broda šibenske pomorske policije – P-203 Krapanj i P-327 isplovila sa devet pripadnika HGSS-a i liječničkim timom, shvatili su da zbog ekstremnih vremenskih uvjeta neće moći pristati na sjevernu stranu otoka gdje su se nalazili češki državljani, pa su morali brodom zaobići otok Kornat i pristati na južnoj strani – ispričala nam je jutros Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Kada su nekako uspjeli pristati i iskrcati se, pješice su po mraku krenuli u potragu za brodolomcima preko otoka i konačno ih pronašli. Bili su pothlađeni, ali živi. Jedna osoba bila je lakše ozlijeđena i sada se nalazi u šibenskoj Općoj bolnici, rekla nam je Kosor i dodala kako je u akciji sudjelovao i jedan brod zadarske policije.

Nasukanu jedrilicu, koja je nakon brodoloma potonula, more je jutros opet bacilo na hridi otoka gdje je danas ekipa Lučke kapetanije koja preuzima daljnje radnje na izvlačenju razbijenog broda.

U policiji doznajemo da je jučer, nakon dojave čeških državljana da su se nasukali, cijeli njihov sustav bio 'na nogama', od dežurnih u OKC-u do MUP-a u Zagrebu. U jednom trenutku, zbog groznih vremenskih neprilika, čak su razmišljali da se privremeno povuku i odgode akciju spašavanja, ali pomorski policajci s Krapnja i broda P 327 na kraju su obavili svoj posao i zajedno s kolegama iz HGSS-a i šibenske Hitne pomoći, spasili promrzle Čehe.  

U svojoj prognozi za nautičare, Hrvatski hidrometeorološki zavod jučer je najavio ružno vrijeme, no češki nautičari svejedno su isplovili jedrilicom i dugo će pamtiti dalmatinsku buru s kojom su sinoć zbog nemogućnosti da pristanu n a kopno imali i puno snažniji, policijski brodovi.

Spasitelji su cijelo vrijeme komunicirali s Česima mobitelom, a nakon što su ih konačno pronašli, trebalo se po mraku divljim stazama, preko kamenja i žbunja, vratiti na drugu stranu otoka  i na nosilima do tamo prenijeti ranjenog Čeha. Petnaestak minuta iza ponoći, konačno su se ukrcali u policijske brodove i domogli kopna gdje su brodolomci zbrinuti, a spasitelji mogli nakon obavljenog posla odahnuti.         

Svi češki nautičari su muškarci srednjih godina, a jedrilica kojom su se nasukali unajmljena je u Biogradu.

Čini se da im je otkazao motor, nakon čega se jedrilica dužine petnaestak metara nasukala, no te detalje istražit će policija i Lučka kapetanija.

hr Sat Sep 30 2017 20:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5430ed94189942675900007d/80

Vožnja traktorom kobno završila: 20-godišnjak izgubio život, dva momka teško ozlijeđena

Jučer, 20. rujna, oko 16,15 sati u mjestu Blato na Korčuli, došlo je do teške prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a dvije su osobe teže ozlijeđene.

Do prometne nesreće je došlo kada je 20-godišnjak upravljao neregistriranim i neosiguranim traktorom za koji je bila prikačena prikolica u kojoj su se nalazila dva putnika u dobi od 17 i 18 godina. Na jednom dijelu ceste vozač je ručicu mjenjača prebacio u neutralni položaj (ler) zbog čega je, dolaskom na dio ceste u nizbrdici, došlo do ubrzanja vozila kada je vozač izgubio kontrolu nad traktorom i udario u propisno parkirano teretno vozilo, uslijed čega je došlo do prevrtanja traktora.

U ovoj prometnoj nesreći smrtno je stradao 20-godišnji vozač, dok je dvoje putnika zbog težih ozljeda zbrinuto u splitskoj bolnici.

hr Fri Sep 21 2018 10:40:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a95d02af47fa1028b4638/80

Split: Pas bez nadzora vlasnika ugrizao 52-godišnjaka

Ozlijeđenom je pružena liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda.

Jučer oko 11 sati u ulici Kamenita u Splitu pas u vlasništvu 54-godišnjaka koji se nalazio bez nadzora vlasnika ugrizao je 52-godišnjaka i ozlijedio mu uho. 

52-godišnjaku je pružena liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda. Zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz čl.30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira vlasniku psa je izdan obvezni prekršajni nalog, te će se o događaju podnijeti posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.

hr Fri Sep 21 2018 10:27:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae6d5d32af47f4b898b4bc2/80
Foto: Pixabay

Prometna nesreća u Šibeniku: Teško ozlijeđen 19-godišnjak

Protiv 25- godišnje vozačice će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a protiv 19-godišnjeg vozača će biti podnijet Optužni prijedlog.

U jučerašnjoj prometnoj nesreći oko 6,35 sati u Rogoznici je teže ozlijeđen 19-godišnji vozač motocikla, koji je zbog zadobivenih ozljeda zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik, a 25-godišnja vozačica osobnog automobila je lakše ozlijeđena.

Do prometne nesreće je došlo kada 25-godišnja vozačica pri upravljanju osobnim automobilom VW UP, šibenskih registracijskih oznaka, dolaskom do raskrižja s Ulicom Ante Starčevića, pri uključivanju u promet na kolnik te ulice nije propustila sva vozila koja se kreću tom cestom. Uslijed toga je došlo do sudara njenog vozila i u kočenju s neregistriranim i neosiguranim motociklom BMW, kojim je, prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 19-godišnji vozač, koji se kretao neprilagođenom brzinom.

Protiv 25- godišnje vozačice će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a protiv 19-godišnjeg vozača će biti podnijet Optužni prijedlog.

hr Fri Sep 21 2018 09:50:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Komandant 75. motorizirane brigade "RSK" prijavljen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Osumnjičeni je nedostupan tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija će protiv njega podnijeti posebno izviješće, kao nadopunu ranije podnijetoj kaznenoj prijavi.

Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske (Odjel ratnih zločina) u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku dovršili su kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je, u to vrijeme 47-godišnji srbijanski državljanin, u svojstvu komandanta 75. motorizirane brigade „RSK“, počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika opisano i kažnjivo po članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi s člankom 28. stavkom 2. istog zakona, na štetu, u to vrijeme, 24-godišnjeg Zorana Mrvicu i 26-godišnjeg Šimu Mamuta, pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Osumnjičeni je, u svojstvu komandanta 75. motorizirane brigade „RSK“, od 17. prosinca 1992. do 19. srpnja 1993. godine, imao stvarnu i faktičnu vlast zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima postrojbi kojima je zapovijedao i koje su mu bile podređene.

S toga osnova sumnjiči ga se da 3. veljače 1993. godine nije poduzeo nikakve nužne i razumne mjere kada su nepoznati pripadnici 75. motorizirane brigade vojske „RSK“-e na Miljevcima, u mjestu Popovići, tijekom oružanog sukoba, iz zasjede protupravno lišili slobode  vatrenim oružjem ranjenu dvojicu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te su ih fizički i psihički zlostavljali.

Zbog posljedica zlostavljanja, Zoran Mrvica je od zadobivenih ozljeda tijekom ranjavanja i fizičkog zlostavljanja preminuo na mjestu događaja, dok je Šime Mamut, nakon zadobivenih ozljeda uslijed ranjavanja i fizičkog zlostavljanja još davao znakove života.

U takvom teškom stanju Šimu Mamuta su pripadnici 75. motorizirane brigade vojske „RSK“-e odvezli u Oklaj, a potom u bolnicu u Kninu, gdje je 4. veljače 1993. godine zaprimljen na odjel Jedinice intenzivnog liječenja (JIL), gdje je od zadobivenih ozljeda isti dan preminuo.

Tijela Zorana Mrvice i Šime Mamuta su 29. srpnja 1993. godine razmijenjena u Otočcu posredstvom djelatnika UN-a.

Utvrđeno je da osumnjičeni, nakon zarobljavanja pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, nije spriječio njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a potom i usmrćivanje, iako je to bio dužan spriječiti i za to je imao moć i ovlasti.

Osumnjičeni nije poduzeo nikakve nužne i razumne mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne. Time je pristao, da njemu podređene postrojbe i njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima  ujedno pristajući i na posljedice takvog protupravnog postupanja.

Također, time je potakao i ohrabrio njemu podčinjene pripadnike vojske da u to vrijeme na području grada Drniša, drniških i ružićkih sela počine ovakav zločin, kao i brojne druge ratne zločine.

Osumnjičeni je nedostupan tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija će protiv njega podnijeti posebno izviješće, kao nadopunu ranije podnijetoj kaznenoj prijavi.


hr Fri Sep 21 2018 09:43:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .