Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f450700daf72d667a8b4570/80
Foto: Pixabay

Od maslinovog do bademovog - koja su ulja za nas najzdravija?

Na policama trgovina postoji bogat izbor različitih vrsta biljnih ulja, no nisu sva zdrava. Pojedinima su tijekom obrade uklonili sve antioksidanse i minerale, pa valja pametno birati.

Općenito gledano, ulja koja nastaju od većih orašastih plodova ili sjemenki zahtijevaju manje obrade i općenito mogu imati više koristi za zdravlje, piše MindBodyGreen.

Dijetetičari su objasnili koja je najbolje koristiti u kulinarstvu i na koji način.

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađeno i zato ima najveći nutritivni benefit u usporedbi sa ostalim maslinovim uljima, prenose 24sata

"Tiještenjem iz maslina ostaju očuvane velike količine antioksidansa, fitosterola i vitamina. Bogato je vitaminom E, antioksidansom koji se rastapa u masti i pomaže održati integritet stanica te štititi organizam od opasnih slobodnih radikala", pojašnjava dijetetičarka Titilayo Ayanwola.

Studije su utvrdile da nezasićene masti iz maslinova ulja mogu utjecati na snižavanje razine lošeg kolesterola, pa je ovo ulje dobar prijatelj zdravlja srca.

Najbolje ga je koristiti tako da se nakapa po salati, tostu ili jelu s tjesteninom. Nije idealno za pečenje, prženje ili sotiranje. Točka dimljenja je od 163 do 190 stupnjeva Celzijevih

2. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje bogato je trigliceridima srednjeg lanca, a riječ je o masnoćama koje tijelo apsorbira i pretvara u energiju. Pomaže u kontroli tjelesne težine. Također, bogato je lauričnom kiselinom koja pomaže u snižavanju lošeg kolesterola. Zbog visokog sadržaja zasićenih masnoća (80 do 90 posto), treba ga koristiti u jako malim količinama.

Najbolje ga je koristiti za pečenje, prženje, zamjenu za maslac u veganskim slasticama te za pirjanje. Nije idealno za duboko prženje. Točka dimljenja je od 177 za nerafinirano te do 232 Celzijevca za rafinirano ulje.

3. Ulje avokada
"Slično kao i maslinovo, ulje avokada bogato je mononezasićenim mastima, siromašno zasićenim masnoćama i sadrži visoke količine vitamine E - kaže dijetetičarka Mascha Davis. Pojašnjava da je ulje avokada bogato antioksidansima i karotenoidima. - Karotenoidi su važni u prevenciji kroničnih bolesti i smanjuju rizik pojedinih vrsta karcinoma i očnih bolesti", dodala je.

Kvaliteta ulja ovisi o podrijetlu avokada te metodi izrade ulja, pa radije birajte nerafinirano. Takva su ulja uglavnom i puno skuplja.

Najbolje ga je koristiti za grilanje, pečenje, sotiranje, dressing za alate ili umakanje kruha. Nije idealno za duboko prženje. Točka dimljenja je od 250 do 270 stupnjeva Celzijevih.

4. Ulje sezama
Ulje sezama bogato je polinezasićenim i mononezasićenim masnoćama.

"Otporno je na oksidaciju što znači da je stabilnije i dulje će potrajati u smočnici, a sadrži antioksidanse koji pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka", kaže dijetetičarka Maggie Moon.

Najbolje ga je koristiti za sotiranje i tostiranje začina. Nije idealno za jela koja ne trpe okus sezama jer ima snažnu aromu. Točka dimljenja je od 176 do 210 stupnjeva Celzijevih.

5. Laneno ulje
Ulje sjemenki lana je rijetki biljni izvor omega 3 masnih kiselina koje su izvrsne za zdravlje mozga. Čajna žličica sadrži sedam grama omega 3 masnih kiselina, no samo 10 do 15 posto pretvara se u aktivnu formu u tijelu.

"To znači da imate 700 miligrama po serviranju, što čini pristojnu dnevnu dozu koju preporučuju istraživanja o zdravlju srca i mozga", kazala je Moon.

Toplina može promijeniti svojstva ulja i nutritivnu vrijednost.

Najbolje ga je koristiti kao dodatak salati ili sastojak dipa i umaka. Nije idealno za bilo kakvo tretiranje toplinom. Točka dimljenja je 107 stupnjeva Celzijevih.

6. Bademovo ulje
"Bademovo ulje ima posebnu orašastu aromu i bogato je mononezasićenim mastima. Ima protuupalna svojstva, a zbog izvrsnog djelovanja na kožu koristi se u kozmetici. Konkretno, omekšava kožu i tako pomaže u postizanju boljeg tena i tona kože", kazala je Ayanwola. Sličnog je djelovanja kao maslinovo ulje i pomaže u snižavanju lošeg kolesterola.

Najbolje ga je koristiti za prženje, pečenje, grilanje i pečenja koja trpe orašaste arome. Ako je nerafinirano, neće dobro podnositi visoke temperature. Točka dimljenja je 220 stupnjeva Celzijevih.

7. Ulje lješnjaka
"Kao i kod lanenog ulja, lješnjakovo ulje je izvrstan izvor omega 3 masnih kiselina. Sadrži antioksidanse te male količine vitamina K", kaže Davis upozoravajući kako ulje ne treba izlagati toplini jer može postati gorko.

Najbolje ga je koristiti kao začin već kuhane hrane ili za salate te umakanje kruha. Nije idealno za visoke temperature. Točka dimljenja: 160 stupnjeva Celzijevih.

8. Ulje kikirikija
"Ulje kikirikija sadrži 50 posto nezasićenih masnoća i izvrstan je izvor vitamina E. Taj antioksidans u kombinaciji sa zdravim masnoćama štiti zdravlje srca. Ulje ima visoku točku dimljenja što ga čini izvrsnim u kulinarstvu", kaže Davis pojašnjavajući da će jela pripremljena na ovom ulju također imati aromu kikirikija.

Najbolje ga je koristiti za pečenje slastica, sotiranje, dinstanje, prženje ili pečenje kokica. Nije idealno za jela koja se ne slažu s okusom kikirikija. Točka dimljenja je 230 stupnjeva Celzijevih.


hr Tue Aug 25 2020 14:42:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6d879ddaf72d3ea68b45cb/80

Vikend akcija u restoranu Rus: Divljač i mesna plata po povoljnim cijenama

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna i mesna plata za 100 kuna.

U predivnom ambijentu uz samu rijeku Žrnovnicu, možete organizirati različite događaje poput pričesti, krizme, svadbe i različitih svečanosti. Također, možete dogovoriti i catering. 

U restoranu Rus uživat ćete u domaćim specijalitetima, ugodnoj atmosferi i ljubaznom osoblju koje će vas dočekati sa smješkom.

Organizaciju svadbe i svih svečanosti po epidemiološkim mjerama povjerite osoblju restorana koje će vas ljubazno ugostiti. 

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!hr Fri Sep 25 2020 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6c4220daf72d27a58b45cd/80

SpliTech: Posjetite virtualnu petu konferenciju o pametnim i održivim tehnologijama

Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu.

Danas započinje peta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2020 koja se ove godine iznimno održava u virtualnom okruženju i traje naredna 3 dana - do 26. rujna 2020. Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu. Sama konferencija okuplja ugledne znanstvenike, inženjere i stručnjake iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija u svrhu razmjene znanja o temama vezanim uz pametne i održive tehnologije. Ključne teme konferencije su diskusija o recentnim akademskim napretcima iz područja Interneta stvari i ugradbenih sustava u akademske i industrijske svrhe.

Poseban naglasak je stavljen teme pametno okružje/grada (eng. Smart City), energije, Internet stvari (eng. Internet of Things), održive gradnje i e-Zdravlje (eng. eHealth). Uz predavanja znanstvenika i stručnjaka predviđene su i online stručne radionice u suradnji s partnerima iz industrije kao i diskusije o istraživanjima, problemima, rješenjima i razvojnim rezultatima iz navedenih tehnologija. Također, održavat će se i govori istaknutih akademika iz raznih dijelova svijeta od kojih ističemo profesora Klemeša, stručnjaka o održivim integracijskim procesima, te profesora Helala, stručnjaka na temu e-Zdravlja. 

Uz već spomenute govornike, pozvani su i istaknuti govornici kao predstavnici pojedinačnih obuhvaćenih tema konferencije. Teme govora obuhvaćaju tematiku koja varira od industrijske primjene Interneta stvari, preko konkretnih rješenja u kojima se tehnologija Interneta stvari koristi u zdravstvenim sustavima, pa sve teme problema i postojećih rješenja pitanja održive gradnje. Tehnički susponzori konferencije su najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) te IEEE ComSoc - organizacija koja promovira unapređenje znanosti, tehnologije i primjene u komunikaciji i srodnim disciplinama. Kvalitetu i važnost održavanja konferencije prepoznali su i ovogodišnji zlatni sponzori, vodeći suradnik svih splitskih tehnoloških događanja ICT Županija te svjetski poznata grupacija vojne sigurnosti Saab.

Unatoč iznimnim okolnostima održavanja ovogodišnje konferencije, dobar odaziv nije izostao. Na prijavu je pristiglo preko 250 radova od čega je 160 odobreno za sudjelovanje. U odnosu na prošlu godinu, broj pristiglih radova je u porastu od 30% što ulijeva nadu u budućnost i korisnost održavanja SpliTech konferencije. Visoko kvalitetne radove privlače i znanstveni časopisi koje smo povezali sa ovogodišnjom konferencijom, te će najistaknutiji radovi dobiti mogućnosti slanja proširenih verzija radova za buduće objavljivanje od kojih izdvajamo: Journal of Cleaner Production (Elsevier), International  Journal of Energy Research (Wiley), Energy Sources i Energies Journal koji nam je dodatnu podršku pružio u vidu sponzorstva za nagradu za najbolji rad, tzv. “best paper award”.

U sklopu konferencije organizirani su simpoziji sa tematikom Interneta stvari u suradnji sa stručnjacima sa talijanskog sveučilišta - University of Salento, radionica o “Pametnim i učinkovitim tehnikama hlađenja za fotonaponske tehnologije” u organizaciji profesora Sandra Nižetića sa FESB-a, tutorijal o Interakciji ljudi s Elektromagnetskim poljima pod vodstvom profesora Dragana Poljaka i Maria Cvetkovića sa FESB-a, te bismo posebno istaknuli sekciju posvećenu bespilotnim zračnim sustavima u organizacjii prof. dr. sc. Branka Klarina i Gorana Gašparovića, a u okviru koje će svoje predstavljanje imati i članovi Saab grupacije - Lisa Abom i Gunnar Frisk. Također, profesor Klemeš sa Sveučilišta Brno u Češkoj će održat će radionicu “Meet the Editor” kako bi predstavio svoj istaknuti stručni rad i približio plan stručnog razvoja kroz primjer svog rada doktorandima znanosti, a radionica je otvorena za sve studente poslijediplomskih studija na Sveučilištu u Splitu.

hr Thu Sep 24 2020 08:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a03a5daf72dc5a38b45b4/80
Foto: INSTAGRAM/tonci huljic

Tonči Huljić dobio dopuštenje za pokretanje radijskog kanala Tonika

Registrirana je i za organiziranje priredbi i koncerata, promidžbu, snimanje i distribuciju filmova, djelatnost radija i televizije i proizvodnju i prijenos programskih sadržaja.

Vijeće za elektroničke medije dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o. Tončija Huljića za internetski, satelitski, kabelski i druge oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.

Dopuštenje vrijedi sljedećih deset godina, objavljeno je na stranicama VEM-a.

Tonika d.o.o. tvrtka je sa sjedištem u Splitu koja broji tridesetak predmeta poslovanja. Između ostalog registrirana je i za organiziranje koncerata, snimanje i distribuciju filmova, djelatnost radija i tv-a te prijednos programskih sadržaja.

Njezin osnivač je Ivan Huljić, a član uprave i direktor koji zastupa Toniku d.o.o. jest Tonči Huljić.


hr Tue Sep 22 2020 15:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da2e09829111c31b28b459a/80
Foto: Unsplash

Zašto prehlada i gripa napadaju zimi?

Virusne infekcije koje uzrokuju prehladu ili gripu mogu varirati od blagih smetnji do ozbiljnih prijetnji po zdravlje. Iako većina slučajeva prehlade i gripe obično prolazi sama od sebe, svake godine gripa ubije oko 290 000 do 650 000 ljudi širom svijeta.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "obične prehlade glavni su razlog zašto djeca propuštaju školu, a odrasli posao".

Obične prehlade i gripa

Prvo, moramo razlikovati prehladu i gripu, jer se virusi koji ih uzrokuju ne ponašaju nužno na isti način.

Tri su glavna simptoma prehlade: upaljeno grlo, začepljen nos i kašalj i kihanje. Postoji više od 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, ali koronavirusi i rinovirusi su daleko najčešći krivci.

Postoje četiri ljudska koronavirusa koja čine između 10 posto i 30 posto prehlade kod odraslih. Nalaze se u istoj obitelji virusa kao i SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19. Zanimljivo je da oko četvrtine ljudi koji imaju infekciju virusom prehlade uopće ne osjeća nikakve simptome.

Gripa se razvija zbog virusa gripe, od kojih postoje tri različite vrste: gripa A, gripa B i gripa C.

Uobičajene prehlade i gripa dijele mnoge simptome, ali infekcija gripom također se može manifestirati visokom temperaturom, bolovima u tijelu i hladnim znojem ili drhtavicom.

Kao i kod prehlade, značajan broj ljudi koji imaju gripu ne pokazuju nikakve simptome.

CDC pomno prati aktivnost gripe. Gripa se može pojaviti u bilo koje doba godine, ali većina slučajeva slijedi relativno predvidljiv sezonski obrazac. Gripa se uglavnom javlja oko listopada, a vrhunac doseže tijekom zime. No, ponekad epidemija gripe može potrajati sve do svibnja.

Virusi prehlade i gripe pokušavaju ući u naša tijela kroz nos. Međutim, naša nosna sluznica ima sofisticirane obrambene mehanizme protiv ovih mikrobnih uljeza. Naš nos neprestano izlučuje sluz. Virusi postaju zarobljeni u ljepljivim soplima, a kada dođu u naš trbuh, želučane kiseline neutraliziraju mikrobe.

Međutim, hladan zrak hladi nosni kanal i jednom kada virus prodre u ovaj obrambeni mehanizam, imunološki sustav preuzima kontrolu nad borbom protiv uljeza. Fagociti, specijalizirane imunološke stanice, gutaju i probavljaju viruse. Međutim, istraživači su također povezali hladan zrak sa smanjenjem ove aktivnosti.

Rinovirusi zapravo preferiraju hladnije temperature, pa je teško ne podleći prehladi nakon što termometar padne.

Zimi su razine UV zračenja znatno niže nego ljeti. To izravno utječe na količinu vitamina D koji naša tijela mogu stvoriti. Sustavnim pregledom zaključeno je da vitamin D pruža zaštitu od akutne respiratorne infekcije, piše Medical news today.

Zaštita i simptomi

Tijekom zime više vremena provodimo u zatvorenim prostorima što pomaže u širenju kapljica prepunih virusa. Šanse za prehladu ove zime vrlo su velike. Zapravo, CDC procjenjuje da odrasli svake godine imaju dvije do tri prehlade.

Najbolji način da se ljudi zaštite su:

često pranje ruku vodom i sapunom, ne dodirivati oči, usta i nos, kloniti se ljudi koji su već bolesni, izbjegavanje bolesnih osoba.

Ta se pravila također primjenjuju na gripu. No, kod gripe je posebno važno i cijepljenje kako bi se zaštitili.

Osoba se treba obratiti liječniku ako ima ove simptome:

teškoće u disanju, trajne bolove u prsima ili trbuhu, jaki bolovi ili slabost mišića, poteškoće s mokrenjem, vrućica ili kašalj koji se neprestano vraćaju, dugotrajna vrtoglavica ili zbunjenost, pogoršanje postojećeg kroničnog zdravstvenog stanja.
hr Tue Sep 22 2020 12:03:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .