Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2a20140e4938b0658b4651/80

Slastice za odrasle: Isprobajte ove fine kolače i torte sa alkoholom

Kraj godine najbolje je vrijeme za nesputano i veselo druženje uz deserte natopljene alkoholom
Ovo je samo za odrasle! Poslastice natopljene finim alkoholima koje volimo dobiti i u čašici ovaj put spajamo sa šećerom i voćem, čokoladom, medom, citrusima i ostalim sastojcima za kolače. Osim često korištenog ruma, za slatke delicije mogu se koristiti i voćne rakije, likeri, konjaci, džin, viski… Alkohol ne samo da aromatizira kolače i daje im puniji okus nego im daje i sočnost. Kao i kod, primjerice kuhanja s vinom, preporučuje se koristiti kvalitetnija pića. U ovom slučaju ipak mrvicu manje važno pa slobodno za kolače upotrijebite jeftinije boce, dok one skupocjenije čuvajte za konzumiranje u čašici. Kod pripreme krema s alkoholom bitno je ne kuhati ga već ga dodati pred sam kraj. Kombinacija je mnogo, i u ovom slučaju preporučuje se eksperimentiranje s alkoholom, no postoje prokušane kombinacije koje daju točku na i: kreme s vanilijom dobit će više karaktera dodavanjem malo bourbona, crno vino snažno će istaknuti okus kakaa iz čokolade (čokolada se može produbiti i dodatkom crnog piva), a bijelo će izvući reskost iz voća (profinjen spoj čini s jagodom). Ananas, banane, kokos i ostalo tropsko, ali i kontinentalno i mediteransko voće uvijek se dobro sljubljuje s rumom, a arome limuna istaknut će malo votke ili džina. 

Torta s konjakom

60 ml konjaka
25 g očišćenih višanja (može i smrznutih)
25 g kandirane narančine korice
250 g grožđica
25 g suhih marelica
2 jaja
2 žličice agavina sirupa
120 g brašna
120 g maslaca
prstohvat soli
120 g šećera u prahu
20 g nasjeckanih oraha
naribana korica neprskanog limuna
100 g bijele glazure za kolače
svježe bobičasto voće za ukras

U velikoj posudi pomiješajte konjak, višnje, kandiranu naranču, grožđice i nasjeckane marelice. Izmiksajte jaja, sirup, brašno, maslac, šećer i sol. Zatim umiješajte voće, nasjeckane orahe i limunovu koricu. Ulijte u lim za torte i pecite 3 do 4 sata u pećnici zagrijanoj na 125 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, prelijte pripremljenom bijelom glazurom i ukrasite svježim voćem.

Mini pite s jabukom i rakijom

Tijesto:
175 g brašna
75 g narezanog maslaca
25 g šećera u prahu korica naranče
2 jaja
100 g džema od brusnica
šećer u prahu za posipanje

Nadjev:
100 g svijetlih grožđica
160 g tamnih grožđica
4 žlice voćne rakije korica i sok od ½ limuna
100 g smeđeg šećera
2 žlice miješane ušećerene korice
1 naribana jabuka

Namočite grožđice u rakiji i limunovu soku oko sat vremena. Ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte. Pomiješajte sve sastojke pa na kraju umiješajte i alkohol. Ostavite u staklenki najmanje jedan dan da se sastojci povežu. Brašno, maslac, šećer u prahu i koricu naranče stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu. Lagano razmijesite na pobrašnjenoj površini. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i izrežite oko 18 krugova. Utisnite ih u kalupe za mini pite pa nadjenite sa po žličicom nadjeva. Skupite ostatke tijesta, umijesite ih pa ponovno razvaljajte i izrežite zvjezdice. Utisnite ih na mini pite i premažite razmućenim jajem. Pecite 12 do 15 minuta dok ne postane zlaćane boje. Kada se ohlade, pospite šećerom u prahu.

Pečene breskve s rumom

500 g bresaka
2 žlice meda
1 žličica naribanog đumbira
sok i naribana korica 1 neprskanog limuna
1 žlica maslaca
1/2 žličice ružičastoga papra
4 žumanjca
50 g finog smeđeg šećera
60 cl ruma
4 kugle sladoleda od vanilije
šećer u prahu

Breskve narežite na polovice i izvadite koštice. Premažite mješavinom meda, đumbira i dvije žlice limunova soka. Na grill tavi rastopite maslac pa pecite polovice bresaka sa svake strane oko dvije minute. Zgnječite papar, pomiješajte ga s malo limunove korice i dodajte breskvama. Istucite žumanjca sa šećerom na pari, a pretkraj dodajte i rum. Nakapajte breskve kremom s rumom i ukrasite kuglom sladoleda. Pospite preostalom limunovom koricom i šećerom u prahu, piše vecernji.hr
hr Mon Dec 31 2018 14:56:51 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Želite gubiti kilograme dok spavate?: Evo što vam je činiti

Dolaskom ljeta, mnogi se zbog viška kilograma osjećaju nezadovoljno i traže brza rješenja kako smršaviti

Poznato je kako se kalorije troše i tijekom spavanja, no istraživanje je otkrilo da ćete ih potrošiti još više ako prije odlaska u krevet popijete čaj. I to ne čaj za mršavljenje koji skupo naplaćuju, a nema učinka.

Čaj od cimeta idealan je za spavanje. Osim što djeluje protuupalno, smanjuje nadutost te stres. Smanjuje i osjetljivost na inzulin kao i šećer u krvi što je ključno za gubitak težine. Cimet uz to ubrzava metabolizam pa tako tijelo tijekom noći troši više energije, rekla je nutricionistica Helen Bond.

- To ne znači da ne trebate mijenjati prehranu ako želite smršaviti. Mnogo bolji način za postizanje ravnoteže šećera u krvi je dijeta s malim unosom ugljikohidrata. - savjetuje ona. U borbi s kilogramima pomaže i čaj od kamilice, kao i mente jer oba djeluju pozitivno na metabolizam te ga ubrzavaju tijekom noći. - prenosi Večernji list

hr Mon Jun 24 2019 20:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d10bf7d29111c9ede8b4571/80

Dijelimo ulaznice za film Annabelle 3

Dobitnike ćemo objaviti u večernjim satima
Najbržim čitateljima dijelimo 4x2 ulaznice za film Annabelle 3, a sve što trebate napraviti jest poslati osobne podatke na mail redakcije: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 10.07.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Demonolozi Ed i Lorraine odlučni su očuvati Annabelle od uništenja te je smjeste u zaključanu sobu u svojoj kući. Njihov plan je zaštititi je stavljajući je na „sigurno” iza stakla uz svećenički blagoslov. No, nesretna noć počinje kada Annabelle probudi zle duhove u prostoriji te zajedno uoče novu metu – Warrenovu desetogodišnju kćer Judy i njezine prijatelje.
hr Mon Jun 24 2019 14:18:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d10b76129111c5edd8b45b0/80

FOTO “Mirisi Imote” nova je kampanja parfema Nusha i Mattan!

Autohtoni imotski parfemi osvajaju svojom posebnošću i mirisom
U Imotskom se ove godine, po svemu sudeći, priprema jedna dobra turistička sezona. Strane tablice već su po imotskim cestama, a imotski modri biser oduševljava veliki broj turista koji se s radošću kupaju i uživaju u prirodi.

Oduvijek je Imotski bio posebno mjesto u Dalmatinskoj zagori, a odnedavno je dobio i parfeme - Nushu i Mattana. 

Velikom broju Imoćana svidjela se ideja o hrvatskim parfemima koji nose posebna imena, a mirišu još ljepše. Mirisi smilja, vinove loze, mahovine, đurđica, jasmina čine ove parfeme unikatnim proizvodom.

U slučaju da se nađete u Imotskom, možete ih pronaći u agenciji Pro Paradise, suvenirnici Paško pokraj Modrog jezera te Vinariji Matković u Grubinama.

U Splitu ih možete pronaći u ljekarni “Gabelica” na adresi Osječka 8, a dostupni su i u Makarskoj, u suvenirnici Kairos (Šetalište Franje Tuđmana 7/11).

Također, dostupni su u Omišu u agenciji “Sky House” (Petra Preradovića 4).

Ako ipak niste negdje u Dalmaciji parfeme možete naručiti putem službenog Facebooka ili Instagram profila.

“Mirisi Imote” nova je kampanja ovog domaćeg branda. U novoj kampanji u fokusu je Modro jezero kao simbol i ponos Imotskog, njegova bogata priroda koja zajedno s parfemima čini jednu mirisnu priču. 
hr Mon Jun 24 2019 13:45:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d108aa329111c3edd8b4587/80

Recept za ljekoviti liker star 90 godina

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker od oraha, popularni orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i štitnjače. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu lipnju i to od 15. do 30. ovisno o podneblju. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tijekom zimskih mjeseci, a pomaže i kod želučanih tegoba i anemije.

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i zato blagotvoran za štitnjaču.

Želite li napraviti ukusni i zdravi orahovac, donosimo savršen recept star 90 godina.

RECEPT ZA LJEKOVITI ORAHOVAC

Potrebno vam je:
- 18 mladih zelenih oraha
- 1 kg šećera (ili još bolje meda)
- 2 litre domaće rakije
- 2 domaća limuna
- 1 naranča
- 2 klinčića
- 2 do 4 listića pelina
- 1 štapić cimeta
- 1 mahuna vanilije
- 5 zrna kave
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 litra bijelog vina

Priprema:
1. Orahe operite, prerežite ih na pola ili čak na četiri dijela.

2. Limun i naranče operite i izrežite na ploške te dodajte u lonac.

3. U veliki lonac ili plastičnu kantu poslažite red oraha te ih posipajte s polovicom šećera.

4. Dodajte limun, naranču,klinčić, pelin, cimet, vaniliju i zrnca kave te ostatak oraha i šećera, piše zadovoljna.hr

hr Mon Jun 24 2019 10:42:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .