Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a58d2c7b9e03ee3488b45b1/80
Foto: PIXABAY

Jadrolinija provodi projekt: Za vikende su snizili cijene karata do Žirja i Kaprija za putnike, motore, aute i bicikle

Cijena trajekta od Šibenika do Kaprija i Žirja vikendima između 19. siječnja i 18. ožujka ove godine bit će jeftinija za 20 posto, doznajemo u Jadroliniji, a akcija se odnosi na sve korisnike trajektnog prijevoza koji plaćaju punu cijenu karte, odnosno nemaju stalnu adresu na otoku.

- Riječ je o projektu čiji je cilj povećanje dolaska na otoke van sezone, a podrazumijeva 20 posto niže cijene na sve trajektne linije od petka do nedjelje. Ministarstvo mora prometa i infrastrukture i Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz dali su preporuku brodarima za provođenje ovakve akcije, a Jadrolinija je to prihvatila – kazali su iz Jadrolinije.

20 posto popusta na redovnu cijenu karte ostvaruju djeca i odrasli, a karta će vikendima između 19. siječnja i 18. ožujka ove godine biti jeftinija i za osobne automobile, motocikle i mopede, motocikle s prikolicom i bicikle, piše Šibenik.in

Nakon dva mjeseca, u Jadroliniji će analizirati rezultate akcije i interes putnika te odlučiti hoće li akcija biti nastavljena.

Na liniji 532, koja vozi na relaciji Šibenik-Kaprije-Žirje, cijena za odrasle koja inače iznosi 19 kuna, u razdoblju na koje se popust odnosi koštat će 15, a djeca do 12 godina plaćat će 7,5 umjesto 9,5 kuna.

Za osobni automobil kraći od pet metara izdvojit ćete 104 umjesto 130 kuna, a za duži od pet metara 212 umjesto 265 kuna.

Cijena prijevoza motora koštat će vikendima od 19. siječnja do 18. ožujka 31 kunu umjesto dosadašnjih  39, za motor s prikolicom izdvojit ćete 47 umjesto 59 kuna, a za biciklu 15 umjesto 19 kuna.

Potpredsjednik Otočnog sabora Goran Grguričin zadovoljan je ovim kratkoročnim pojeftinjenjem cijene karata, ali naglašava ipak da je riječ samo o improvizaciji te da bi vansezonske karte trebale biti daleko jeftinije ne samo vikendima, nego i radnim danima.

- Trajekt će isploviti prema Žirju i Kapriju bilo na njemu jedno auto ili njih deset, tako da bi u Jadroliniji napravili korisniju stvar da su vansezonske cijene snizili za 50 posto. Na taj način motivirali bi više ljudi da odu obaviti neke radove na otok, ili one koji nemaju veze s otokom da odu na izlet – kazao je Grguričin.

Cijela situacija može se protumačiti i kao propagandni postupak uprave Jadrolinije, dodaje potpredsjednik Otočnog sabora, jer je riječ o improviziranoj akciji umjesto temeljitoj mjeri pojeftinjenja koja bi do neke mjere olakšala vraćanje života na otoke.

- Tijekom testnog razdoblja 20 posto jeftinijih cijena, u Jadroliniji će vidjeti dinamiku posjeta otocima i na temelju tih podataka odlučiti hoće li akcija trajati i dalje ili ne. Ja u svakom slučaju smatram da su cijene prijevoza do naših otoka previsoke, a ova improvizirana mjera na neki način diskriminira ljude po mjestu stanovanja – kazao je potpredsjednik Otočnog sabora Goran Grguričin.

hr Fri Jan 12 2018 16:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .