Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01d71a2af47f870d8b460e/80

TWINS: Modni duo inspiraciju traži u hrvatskoj svakodnevici koja je oduševila Novi Zeland

Kolekcija Ex-vonia, kolekcija je s kojom je Damir Begović nedavno pobijedio na natjecanju iD International Emerging Designers Show na Novom Zelandu. Njegova kolekcija napravljena po uzoru na tradicionalnu narodnu (hrvatsku) nošnju mnogima će ostati u sjećanju.
Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta već su nanizali brojne uspjehe i suradnje. Česta su lica na mnogim modnim događanjima, a njihov brand TWINS već su prošetala gotovo sva poznata lica hrvatske scene.

Damir Begović i Domagoj Štimac zajedno surađuju još od srednje škole, a sve je to bila, kako kažu, inicijativa njihove tadašnje profesorice koja je u njima vidjela dobar modni i umjetnički smisao.

O kreacijama, tvrde, svaki je predan svom stilu i nipošto nisu isti. Često se nadopunjuju i gotovo sav posao odrađuju sami iako im studij oduzima dosta vremena.

"Dogovorimo se okvirno oko neke teme, ja radim na svojim skicama, a Damir radi na svojim zatim to spajamo u jednu zajedničku priču. Pričamo o tome, provodimo vrijeme radeći na tim kreacijama. Najčešće je to spoj, recimo, njegovog gornjeg i mog donjeg dijela ili obrnuto. Takve kreacije ispadnu najbolje" pojašnjava Štimac.

Brand nisu planirali, ali danas se mogu pohvaliti s pet proslavljenih godina na modnoj sceni.

"Sad na proljeće smo proslavili pet godina branda, to je bila mini obljetnica. Deset kolekcija je iza nas", ističe Begović.

Jednog dana voljeli bi ostvariti karijeru u Hrvatskoj, kojoj često posvećuju kreacije, međutim prilike za to gotovo nikako nisu naklonjene hrvatskoj modnoj industriji. 

"Ne želim reći da želim ići van, ali mislim da je to opcija kojoj ćemo obojica prionuti. Sve ovisi o tome kako će se sve ovo razvijati u buduće vrijeme i koliko će hrvatska modna scena biti otvorena za naš rad", tvrdi Štimac.

Damir, koji je odnio pobjedu na Novom Zelandu, pojašnjava da je kolekciju izradio vodeći se osjećajem i velikom ljubavi prema Slavoniji, a iz žirija su mu poručili da njegova Ex-vonia 'ima dušu'.

"Baza kolekcije je na tradicionalnim tehnikama slavonske nošnje, stoga sam se odlučio za zlatni vez, srebrni vez, uvećani zlatni vez na printu, svi ti neki ručni radovi koji su posebni i unikatni na narodnoj nošnji", objašnjava Begović.

Sada kada se vratio obojica čvrsto vjeruju kako je pred njima još puno uzbudljivih iskustava, a ovo im je bila prilika da se uvjere kako njihov rad može uspjeti u svijetu.

"Nisam išao ondje zbog pobjede, išao sam prvenstveno zbog iskustva i poznanstava, ali naravno presretan sam što su na drugom kraju svijeta prepoznali ono što radim. Znači nitko me nije poznavao, došao sam iz Hrvatske i pobijedio sam, a to stvarno puno znači", završava Begović.

TWINSi su već prije objavljivali kolekcije koje su ironičnim tonom opisivale stanje u Slavoniji, stanje iseljavanja mladih ili opće siromaštvo, a takva jedna kolekcija naziva je 'Dijaspora'. Ovo je već drugi put da inspiraciju traže u vlastitoj zemlji.
hr Mon May 21 2018 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7023f2af47fbba38b4574/80
Foto: Pixabay

Nikad ne biste smjeli jesti dobro pečeni odrezak, evo zašto...

Da bi bila jestiva i zdravstveno ispravna piletina i svinjetina mora se dobro ispeći. No kad junetine srednje pečen odrezak je najbolje rješenje.

Možda se od djetinjstva naučili da svaki komad mesa mora biti dobro ispečen, no chefovi tvrde da kod junetine ne smijemo pretjerivati s termičkom obradom.

Štoviše, naveli su četiri razloga zašto ne bi smjeli jesti dobro pečeni odrezak od junetine. 

1. Upropaštavate kvalitetu mesa 
Drugi komadi mesa namijenjeni su kuhanju, pečenju i pirjanju, no juneći odrezak je kvalitetan dio koji treba pažljivo termički obrađivati na štednjaku ili roštilju.

Slavni kuhari tvrde da je juneći odrezak kroz cijeli proces proizvodnje, od uzgoja do tanjura, namijenjen da bude pripremljen srednje pečen ili krvav. 

2. Meso postaje tvrdo i neukusno 

Pretjerana termička obrada će presušiti juneći odrezak te mu uništiti okus. Optimalno pečen odrezak trebao bi se topiti u ustima te biti sočan. 

3. Bacate novac u smeće 
Kvalitetni juneći odresci poput primjerice rib-eyea su skupi, pa ako ih pripremate na pogrešan način, ili to tražite od osoblja u restoranu, zapravo bacate novac u smeće.

Za manje novca moguće je kupiti drugi tip odreska ili komad mesa koji podnosi dugotrajniju termičku obradu. 

4. Ne poštujete domaće stočare 
Iza kvalitetnog junećeg odreska skriva se velik rad i mnogo utrošenog vremena lokalnih stočara. Upravo zato uništiti kvalitetno meso pretjernom termičkom obradom smatra se kao uvreda vrijednim ljudima koji su se trudili napraviti dobar posao, piše punkufer.hr

hr Sun Jun 24 2018 14:10:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6466ceb9e03e15558b4590/80
Foto: PIXABAY

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže

Stresna svakodnevica utječe na čovjekovo zdravlje, uzrokuje glavobolje, želučane tegobe, pojačano kucanje srca i nesanicu.
Zašto se protiv ovih negativnih posljedica ne biste borili hranom? Donosimo vam popis sedam antistres samuraja koje će vam opustiti sve grupe mišića u tijelu!

1. Smoothie od banane i kave

Smutite smoothie od kave, sojinog mlijeka, zrele banane te malo gorkog kakaa. Ova kombinacija povećava razine serotonina i dopamina u tijelu, snižava krvni tlak te je idealno rješenje za tekući obrok prije odlaska na posao.

2. Zobena kaša sa cimetom
Konzumacija vruće zobene kaše potiče izlučivanja serotonina, kojeg nazivaju i hormonom dobrog raspoloženja. Zob je prepuna prehrambenih vlakana koji sporo otpuštaju energiju u tijelu i uravnotežuju količinu šećera u krvi. Dodajte kaši malo cimeta, jer ovaj začin smanjuje frustriranost, te žlicu meda - prirodnog osnaživača imuniteta. 

3. Tamna čokolada s bademima 
Jedite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i bademe jer je riječ o moćnoj kombinaciji koja smanjuje stres, snižava krvni tlak, daje energiju i pomaže boriti vam se s depresijom.

4. Orašasti plodovi i koštice 
Zgrabite kombinaciju pistacija, badema, oraha i bućinih koštica kako biste se opskrbili vlaknima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje opuštaju tijelo od napetosti i poboljšavaju raspoloženje. Pripazite samo da ne pojedete više od nekoliko komadića spomenutih plodova jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama. 

5. Grickajte mrkvu 

Jeste li onaj tip osobe koja jede sve pred sobom kada je pod stresom? Ponekad će vam u borbi protiv stresa pomoći i sam čin žvakanja nečeg hrskavog. Umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica - vi zagrizite svježu mrkvu.

6. Čips od kelja 
Od listova svježeg kelja i malo maslinova ulja napravite hrskavi čips iz pećnice. Kelj je supernamirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje jačaju imunitet, olakšavaju prehranu i snižavaju krvni tlak. Kelj je i odličan izvor karotenoida, spoja koji je povezan s optimističnim razmišljanjem. 

7. Pijuckajte vino 
Ispijanje manjih količina alkohola snizit će krvni tlak te vas opustiti od napetosti. Vino je prepuno flavonida i antioksidansa koje osnažuju imunitet i sprečavaju neke bolesti. Držite se kratkih gutljaja i jedne čaše – i tako se opustite od posla na kraju dana, piše punkufer.hr
hr Sun Jun 24 2018 12:51:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e9f0f2af47f53428b4770/80
Foto: Pixabay

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja?

Tek što smo doznali kako će Facebook početi administratorima grupa nuditi mogućnost naplate članstva, slična vijest dolazi i iz Googleovog YouTubea

 Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video uradaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTubea koji ponekad ukida monetizaciju. Podsjetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sjedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su željeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način financiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće stvarati vlastiti “premium” sadržaj i naplaćivati pristup svojem kanalu. Mjesečna bi pretplata trebala biti 4,99 dolara, a za nju bi gledatelji dobivali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prijenosa uživo, pa sve do emojija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su posljednjih mjeseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTubeova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i prodavati razne promotivne materijale, poput personaliziranih maskica za mobitele, šalica i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima), piše Bug.

hr Sat Jun 23 2018 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e82ab2af47f49468b467a/80
Foto: Pixabay

Japanke ne biste nikako trebali nositi cijelo ljeto

Premda ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala

Popularne japanke, plastične ili gumene šlape za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala. Kao rezultat toga noge su izložene većem pritisku i moraju napornije 'raditi' kako bi pružile oslonac tijelu. Osim toga, ukoliko ih često nosite, osjetljiva koža stopala brže će se isušivati.

Ipak, stručnjaci se slažu kako nošenje ovakve obuće ima i svoje prednosti, poput toga da ukoliko ih nosimo povremeno i bez pretjerivanja daju slobodu vašim stopalima te ne ograničavaju poput drugih vrsta zatvorene obuće - dakako ako u npr. japankama ne pješačite nekoliko kilometara.

Liječnici kažu kako uvijek pri kupnji trebamo dati prednost natikačama koje su anatomski oblikovane i imaju čvršći oslonac kako nam se noge ne bi umarale u njima. U ovakvu obuću vrijedi uložiti više novca, dodaju, kako ravne natikače ne bi uzrokovale probleme sa stopalima ili mrske žuljeve i natiske pa birajte modele provjerenih brendova.

Kako bi se spriječilo pretjerano isušivanje stopala, nemojte zaboraviti na hidratiziranje kože kvalitetnim kremama, a radi prevencije žuljeva na stopalima prilikom nošenja ljetne obuće stavite malo pudera ili dezodoransa za noge. - piše tportal.

hr Sat Jun 23 2018 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .