Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5888e30b1eea8fdf2b8b4598/80
Foto: DalmacijaNews

Gotovina od 2012. skuplja i 125 posto

Trendu povećanja naknada za podizanje novca s bankomata drugih banaka pribjegle su i one hrvatske.

Bankarski svijet u povećanju naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka ublažava “rane” niskih kamatnih stopa i smanjene profitabilnosti, a tom su trendu pribjegle i hrvatske banke. No, naše su banke u posljednjih pet godina prvenstveno snažno povećavale naknade za podizanje gotovine u inozemstvu, dok su naknade za podizanje u RH u nekim bankama i padale.

Gdje se najmanje isplati

Pregled cjenika naknada četiri najveće banke - Zagrebačke, PBZ-a, Raiffeisena i Erstea - od 2012. pokazuje kako je naknade za podizanje u Hrvatskoj s kartice tekućeg računa najviše podigla Raiffeisen banka udvostručivši ih, dok se odlazak u inozemstvo bez gotovine najmanje isplati klijentima PBZ-a. U Raiffeisenu tvrde kako su u pet godina dva puta mijenjali naknadu.

Tijekom 2012. iznosila je 1,5 posto od iznosa transakcije, a najmanje 10 kuna, a od sredine 2013. minimalni iznos povećan je na 20 kuna. Ta visina naknade i sada je na snazi. Iz PBZ-a nisu odgovorili na naš upit, a ta banka trenutno za korištenje bankomata drugih banaka u RH klijentima naplaćuje dva posto od transakcije te fiksnih devet kuna. Ako klijent te banke želi podići minimalnih 100 kuna, to će ga stajati 11 kuna naknade, šest posto više nego prije pet godina. No, podizanje 100 eura u inozemstvu platit će čak 125 posto više, odnosno 33,75 kuna. Naime, PBZ je tu naknadu poskupio povećavši varijabilni dio s 0,4 posto na 2,5 posto, a fiksni s 12 na 15 kuna.

Zagrebačka banka naknadu za korištenje u Hrvatskoj snizila je pet posto, ali je podizanje u inozemstvu poskupila gotovo 43 posto. No, naknadu ne naplaćuju ako se novac podiže s bankomata unutar UniCredit grupe. Iz Zabe navode da su naknade za isplatu gotovine promijenjene jednom i to 21. ožujka prošle godine.

“Prije navedenog datuma naknada za podizanje gotovine putem debitnih kartica za građane na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj bila je jedan posto, a najmanje 10 kuna”, poručuju iz Zabe.

Globalni trend

No, razloge poskupljenja naknada jedino je pojasnila Erste banka koja je “domaću” naknadu prilikom podizanja 100 kuna snizila više od 11 posto, ali je “inozemnu” povećala 42,7 posto. U pet godina naknade su mijenjane jednom, kažu iz te banke.

“Prilikom promjene naknada smanjen je njen fiksni dio, a povećan varijabilni. Tako je za manje iznose transakcija (do 200 kuna) pojeftinilo podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, a za više iznose poskupilo. Razlog izmjena naknada su prvenstveno promjene cijene procesiranja bankomatskih transakcija od strane kartičnih shema za tu vrstu transakcija”, naglašavaju iz Erstea.

No, podizanje ove vrste naknada nije samo hrvatska specifičnost. Prema izvješću Bankratea, američki klijenti banaka ove godine svjedoče 11. uzastopnom godišnjem povećanju naknada za korištenje bankomata izvan mreže matične banke. U proteklih 10 godina banke u SAD-u su na toj vrsti naknadi povećale prihode za 55 posto, a prosječna naknada trenutno iznosi rekordnih 4,5 dolara, odnosno više od 28 kuna, javlja poslovni.hr

hr Fri Oct 06 2017 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b518707cb557a7b3b8b45a1/80

Alkari prvi puta gađali s kopljima u alku, trojica skupila šest punata

Nastavljene su probe alkara na Alkarskom trkalištu, a jučer su na zadovoljstvo svih prisutnih alkari po prvi puta gađali alkarsku metu kopljem

Nakon proba odrađenih bez koplja prvi puta su alkari krenuli dužinom staze s kopljima u ruci i gađajući u alku. Pogođeno je tako sedam srida, a prvi ju je na koplju ponio Alen Filipović-Grčić. U prvoj je trci u najmanji krug još pogodio Ivica Zorica.

U drugoj je trci u krug s najviše punata pogodio samo Tino Radanović da bi u trećoj, posljednjoj trci u sridu gađali još četvorica: Alen Poljak, Kristijan Bikić, Josip Čačija i Marko Vrca.

U dva je pogođeno 15 puta, jedinicu su na koplju ponijeli 16, promašaja ili pogotka „u ništa“ bilo je također 16, a 21 puta su alkari bez koplja prošli cijelom stazom.

Sa šest punata tako su se na kraju alkarskog dana u najbolje upisali: Ante Runje, zamjenik alaj-čauša s tri pogotka u dva te Alen Poljak i Alen Filipović-Grčić koji su u tri trke pogodili jednom u sridu te jednom „u dva“ i „u jedan“.

Probe se nastavljaju danas od 18 sati.

hr Fri Jul 20 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51838dcb557ad62e8b4828/80

"Najvrijedniji gradski resursi ostaju po strani, Đardin je devastiran"

Zeleni Dalmacija upozoravaju...

Zeleni Dalmacije upozorava na devastaciju Đardina te poziva da se "pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti". Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično. 

- Zeleni Dalmacije pozdravljaju intenciju gradonačelnika A. Krstulovića Opare o vraćanju „onog građanskog” u Split ako se pod tim podrazumijeva uvođenje reda i stavljanja u funkciju svih atributa civilnog života.

Komunalni pravilnik samo je jedan od imperativa koji može podignuti kvalitetu života stanovnika Splita. Uvođenje reda na Žnjanu i raspisivanje natječaja bio je fenomenalan početak.

Ipak, najvrijedniji gradski resursi u urbanističkom smislu ostaju i dalje po strani. Naravno da se ne može sve odmah staviti u funkciju, ali zabrinjavaju erozije onog građanskog što je bilo u kakvoj takvoj funkciji. Konkretno mislimo na popularni Đardin jedini splitski park koji je danas devastiran fan zonama ili raznim zabavnim sadržajima. 

To je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo za Zelene! Stoga tražimo da se pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti. U prvom redu mislimo na stavljanje u funkciju bedema Cornaro kao višenamjenskog prostora , od ljetne pozornice do zelene površine za odmor i zaštitu. 

Možda bi bilo praktično veliki dio splitskog kulturnog ljeta upravo dislocirati na ovu fantastičnu poziciju i riješiti mnoge konfliktne situacije koje danas prolazimo potpuno nepotrebno. Nadamo se da su pripremljene sve arhitektonske podloge za prostore oko kazališta i Plinarske ulice koju želimo vidjeti kao uređenu pješačku zonu. Želimo potpuno zatvaranje ZOO vrta na Marjanu i raspisivanje natječaja za taj izuzetno vrijedan gradski resurs. Mogli bi nabrajati još ali ne valja pretjerivati s trošenjem novca za nagrade poželjnih, zašto ne međunarodnih natječaja. - stoji u priopćenju.  


hr Fri Jul 20 2018 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .