Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d498ed229111cd33c8b4568/80
Foto: Pixabay

'Cijeli život krivo perete tavu': Prije pranja, morate pričekati

U mnogim kućanstvima nakon kuhanja prljavo posuđe ljudi stavljaju izravno pod vodu, no stručnjaci kažu da je to pogrešno te da treba pričekati da se ulje ohladi

Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljaju odmah pod vodu. Tvrde kako u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode te na taj način štete okolišu, piše The Sun.

Umjesto da isperu vruću tavu pod vodom, savjetuju da prvo pričekaju da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu kako bi se otpad reciklirao. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete oprati tavu pod vodom.

U slivnik postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili izravno u odvod.

- Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje - upozorili su iz The Food Standards agencije. Objavljene smjernice dio su kampanje "Love Water".

Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istaknuli su i kako samo litra ulja koju kućanstva izliju u odvod može zagaditi milijune litara pitke vode. Mast također može završiti u riječnom sustavu te zagaditi okoliš. Više od 800 milijuna kuna na godinu stanovnici Velike Britanije troše na odčepljivanje zaštopanih odvoda slivnika i zahoda, piše 24sata.hr

hr Tue Aug 06 2019 16:29:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc9873929111c8ae38b4600/80
Foto: Cinestar

Dobitnici ulaznica za film “Praznici u divljini“

Najbržim čitateljima dijelili smo po dvije ulaznice.

Najbrži čitatelji su:

- Danica Žilić
- Kristina Kaselj
Katija Smoljko
Kristina Medvidović

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 27.11.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Priča se odvija između oca i sina, Christiana i Thomasa.
Christian proučava divlje guske i radi na svom životnom projektu: želi zaštititi ugroženu vrstu ptica i naučiti ih kako migrirati. Koristeći svoj ultralaki avion, vodit će ih od Norveške do Francuske, duž sigurnih migracijskih putova. Njegov je sin Thomas skeptičan prema očevim budalastim planovima, ali kako je zaglavio na farmi svog oca, tinejdžer ipak odlučuje provesti neko vrijeme s pticama. Postupno se Thomas povezuje s guskama i počinje se brinuti o njima, a otac i sin kreću na najljepše zajedničko putovanje...

hr Mon Nov 11 2019 21:30:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc9a15129111cf5e58b4572/80
Foto: Pixabay

Zašto je brokula fantastično povrće koje treba jesti često?

Brokula je 'prehrambena bomba' puna vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Brokula je zeleno lisnato povrće usko povezano s kupusom, prokulicama, keljom i karfiolom. Također je puna vitamina, vlakana, bioaktivnih spojeva i antioksidansa.

Brokula se može jesti sirova ili kuhana. Oba načina konzumiranja su zdrava, ali pružaju različite nutrijente. Različiti načini pripreme, poput kuhanja, mikrovalnog kuhanja, prženja i kuhanja na pari, mijenjaju hranjivi sastav povrća, posebno smanjuju vitamin C, kao i topive proteine i šećer. Kuhano povrće je najbliže sirovom, a sirova ili kuhana brokula odličan je izvor vitamina C, piše zivotistil.hr. Zašto je brokula dobra: 

1. Zdrave kosti

Brokula sadrži visoku razinu kalcija i vitamina K - oba su važna za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Brokula je također puna nutrijenata poput magenzija, cinka i fosfora. 

2. Zdrava koža

Budući da je brokula sadrži antioksidanse i hranjive sastojke poput vitamina C i minerale poput bakra i cinka, brokula pomaže u održavanju zdrave kože. Također štiti kožu od infekcija i zadržava prirodni sjaj kože.

3. Bolji vid

Brokula sadrži beta-karoten, vitamin A, fosfor, B kompleks, vitamin C i E. Svi ovi hranjivi sastojci odlični su za zdravlje očiju, štite ih, pa čak i popravljaju štetu nastalu UV-zračenjima.

4. U prevenciji raka

Brokula pomaže kod smanjenja razine estrogena u tijelu, a on može biti ukidač za rak. Istraživanja pokazuju da je brokula važna za sprječavanje raka dojke i maternice.

5. Pomoć kod mršavljenja

Brokula je dobar ugljikohidrat i puna je vlakana, što pomaže u probavi, prevenira opstipaciju i smanjuje razinu šećera u krvi. Također je odlična pomoć kod mršavljenja jer je bogata vlaknima.

hr Mon Nov 11 2019 18:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc9873929111c8ae38b4600/80
Foto: Cinestar

Dijelimo ulaznice za film “Praznici u divljini“

Dobitnike ćemo objaviti u večernjim satima
Najbržim čitateljima dijelimo 4x2 ulaznice za film “Praznici u divljini“, a sve što trebate jest poslati osobne podatke na mail nagradne.dalmacijanews@gmail.com.

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 27.11.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Priča se odvija između oca i sina, Christiana i Thomasa.
Christian proučava divlje guske i radi na svom životnom projektu: želi zaštititi ugroženu vrstu ptica i naučiti ih kako migrirati. Koristeći svoj ultralaki avion, vodit će ih od Norveške do Francuske, duž sigurnih migracijskih putova. Njegov je sin Thomas skeptičan prema očevim budalastim planovima, ali kako je zaglavio na farmi svog oca, tinejdžer ipak odlučuje provesti neko vrijeme s pticama. Postupno se Thomas povezuje s guskama i počinje se brinuti o njima, a otac i sin kreću na najljepše zajedničko putovanje...


hr Mon Nov 11 2019 17:07:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc9658429111c8ae38b45e6/80

'Trio fantasticus za dicu': Tri splitska chefa spremat će za Udrugu 'Anđeli' i Odjela neonatologije KBC-a Split

Donatorska večer održat će se u Kampusu u Splitu 29. studenog s početkom u 19 sati
Proslavljeni hrvatski kulinarski chefovi Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević, osim što su poznati po svojim sjajnim delicijama kojima su posluživali i mnoge svjetske velikane, poznati su i po svojim altruističnim osobnostima.

Naime, već više godina ovaj magični trio poznatiji i prepoznatljiviji pod nazivom "Trio fantasticus" osmišljava i provodi niz donatorskih i humanitarnih akcija i odaziva se na iste, a ovaj put su u glavnim ulogama u velikoj donatorskoj večeri koja nosi naziv "Trio fantasticus za dicu" kojom prilikom će spremati vrhunske delicije u nekoliko slijedova za sve uzvanike, a za potrebe malih korisnika Udruge "Anđeli" i Odjela neonatologije KBC-a Split. 

Već sada vlada veliki interes za ovu gala donatorsku večeru koja će se održati u Kampusu u Splitu 29. studenog s početkom u 19 sati gdje se očekuju i nastupi mnogih glazbenih zvijezda.

Kako i priliči vremenu darivanja - Adventu, ovaj sjajni trio poklanja svom gradu još jednu noć za pamćenje darivajući najmlađe i najpotrebitije, u uvjerenju da će i ostali subjekti prepoznati trenutak vremena i dati svoj doprinos za one kojima je to najpotrebnije!
hr Mon Nov 11 2019 14:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .