Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59b7bb24b9e03e8d678b45ae/80
Foto: scena.hr

Prosvjed protiv ukidanja emisjie "Hrvatska uživo" pred Saborom

U povodu ukidanja HTV-ove emisije "Hrvatska uživo" Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je u petak prosvjed pred Hrvatskim saborom s kojeg je poručeno da je neargumentirano ukidanje te emisije zadnji u nizu napada na ustavno pravo javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu i na pravo svake osobe na slobodu izražavanja i mišljenja, te je zatražen povratak emisije na male ekrane.

Na prosvjedu se okupilo stotinjak prosvjednika - novinara iz raznih medija, predstavnika političkih stranaka, udruga i sindikata te poznatih ličnosti iz društvenog života, a mogli su se vidjeti transparenti na kojima je pisalo "Ne gasi kamere, gasi cenzore", "Obranimo pravo društva da zna", "Bože čuvaj Hrvatsku uživo", Huž je spas za građanski glas". Na transparentu "Hrvatska uživo ili HTV namrtvo" usporedno su stavljene slike novinarke Maje Sever i TV voditeljice u Sjevernoj Koreji. 

Svi koji dođu na vlast smatraju HRT svojim ratnim plijenom

Predsjednik HND-a Saša Leković ustvrdio je kako je ukidanje "Hrvatske uživo" samo jedan u nizu događaja koji pokazuju da se HRT od javne televizije pretvara u potpunu suprotnost.

Političari se, istaknuo je, ponašaju potpuno neodgovorno jer "svi koji dođu na vlast smatraju HRT svojim ratnim plijenom", stoga nije čudna negativna kadrovska selekcija na javnoj televiziji, a tako se od osamostaljenja države ponašaju sve političke strukture.

"Za vrijeme vladanja Kukuriku koalicije promijenjen je Zakon o HRT-u tako da se poveća utjecaj politike, a kada je na vlast došao HDZ, koji je do tada bio protiv toga - nije to promijenio na bolje, odnosno oslobodio novinare na HRT-u od političke stege. Svi su licemjerni i kada dođu na vlast rade ono protiv čega se bore u opoziciji", ustvrdio je Leković.

Podsjetio je na nedavnu smjenu članova Nadzornog odbora (NO) HRT-a nakon što je otkrio nezakonitosti u radu javne televizije, iako je predsjednica NO-a bila članica HDZ-a koja je vodila stranački Odbor za kulturu. "Ne radi se o HDZ-u ili SDP-u već o primitivcima koji rade ono što ne bi smjeli", kazao je.

Upitan stoji li članstvo HND-a jednoglasno iza prosvjeda, rekao je da o takvim akcijama on ne odlučuje sam već Izvršni odbor. "Svi članovi su upoznati s prosvjedom i nisam dobio čak niti privatnu,poruku da je netko protiv. No, imamo 2400 članova, pa ne znači da su svi za to", dodao je Leković.

Beljak: Gušenje medijskih sloboda i pluralizma prevršilo svaku mjeru

Prosvjed je podržao predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak ustvrdivši da je gušenje medijskih sloboda i pluralizma prevršilo svaku mjeru.

"Ne radi se samo o jednoj emisiji i novinarki, već o tome što se sustavno događa na televiziji koju svi plaćaju, koja nije komercijalna i gdje se pokušava nametnuti određena ideologija umjesto pluralizma i otvaranja tema koje zanimaju građane. Živimo u demokraciji, a ne jednoumlju", kazao je Beljak.

Saborski zastupnik i član udruge Franak Goran Aleksić prisjetio se problema koje su dužnici sa švicarskim francima imali, istaknuvši da su ih Maja Sever i "Hrvatska uživo" uvijek ugostili kada je to bilo potrebno i pokazivali priče malih ljudi. "Sumnjam da se ovdje radi o političkoj čistki i da se emisija miče jer je Sever nekome politički nepodobna, a ne kvaliteta emisije i njezina gledanost", ustvrdio je.

Organizatori prosvjeda dijelili su saborskim zastupnicima letke s pitanjem kako nekome može pasti na pamet da ukine dobru, informativnu, društveno korisnu i gledanu emisiju javne televizije, uz poruku da građani žele znati što se događa u zemlji, ali i da se njihov glas čuje. Ističe se da politički pritisci cijeli niz godina i desetljeća urušavaju vjerodostojnost javnog medija, koji plaćaju građani.

Onaj kome je palo na pamet da ugasi "Hrvatsku uživo" sugerira da je najbolji program onaj koji ne propituje, ne istražuje, ne pruža ljudima nadu, ne daje im šansu, ne traži odgovore u njihovo ime. Zahtijevamo povratak "Hrvatske uživo" u program i javnu televiziju za sve, poručuje HND u letku.

HRT odbacuje pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacila je u petak pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku "neovisno o tomu odakle takvi pritisci dolaze", te je u povodu prosvjeda poručila da je slobodno izražavanje mišljenja i stavova pravo svakoga građanina, ali i da je programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija.

"Odluku o prestanku emitiranja emisije 'Hrvatska uživo' programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu, gledanost emisije 'Hrvatska uživo' u tom je razdoblju bila u stalnom padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana", stoji u priopćenju HRT-a.

Navode da će i dalje pratiti sve socijalne i humanitarne teme, teme koje se odnose na građansko društvo i sve ranjive društvene skupine, i to u nekoliko različitih termina tijekom svakoga dana na Prvome programu HRT-a i ostalim programima.

U terminu emisije "Hrvatska uživo" gledateljima će od ponedjeljka, 18. rujna, ponuditi novu mozaičnu emisiju koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnom stilu.

Facebook komentari

hr Fri Sep 15 2017 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80

Serijski piroman plaši Splićane: Na dva kilometra gorjelo 64 puta

Splitski vatrogasci rekli su kako nije njihov posao utvrditi uzroke požara, ali je jasno da netko namjerno pali vatru na potezu od Žnjana di Duilova. Počelo je u siječnju ove godine...

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: U Splitu, na potezu od Žnjana do Duilova, dugom niti dva kilometra, ove godine gorjelo je čak 64 puta!

Taj podatak potvrdili su nam splitski vatrogasci koji su točno toliko puta na tom potezu izlazili na teren s vozilima i šmrkovima i gasili vatru, pišu 24 sata.

Splitski vatrogasci rekli su nam kako nije njihov posao utvrditi uzroke požra, ali je jasno da netko namjerno pali vatru na tom prostoru. 

Počelo je u siječnju ove godine, točnije u novogodišnjoj noći, da bi se nastavilo tijekom cijele godine, a najviše požara bilo je u listopadu:

- U listopadu je bilo više od 20 intervencija, ali zanimljivo je da nijedna nije bila za vrijeme ili nakon kiša koje su pale. Valjda je čovjek odlučio napraviti pauzu, našalio se Ivan Kovačević, zapovjednik splitskih vatrogasaca. 

Najčešće je gorjelo u neposrednoj blizini hotela Zagreb na Duilovu, a nepoznatom piromanu omiljene su neprohodne šikare s odloženim otkinutim suhim palminim granama.

Omiljeni "tajming" mu je u sumrak, kada je i planula velika većina od 64 požara.

Stanovnici Žnjana i Duilova s kojima smo razgovarali slažu se da požari nisu slučajni. Jedni smatraju da se radi o namjernom paljenju zbog prenamjene zemljišta, a drugi da je nekom jednostavno dosta neprohodnih šikara kojih su Žnjan i Duilovo puni, te je odlučio sam "raščistiti" teren kad to već ne rade gradske službe.

Na potezu je splitska policija...

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 18:35:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f56f39b9e03ea9948b45e9/80

Krstulović Opara: Europsko prvenstvo će se igrati u Splitu

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u ponedjeljak je odbacio mogućnost neodigravanja utakmica europskog rukometnog prvenstva u splitskoj Spaladium areni, te je ocijenio tendencioznim medijske napise koje dovode u pitanje domaćinstvo Splita za to natjecanje.

"Europsko prvenstvo će biti u Splitu i mi ćemo ga ovdje otvoriti, a Grad će platiti najam Spaladium areni onoliko koliko mi smatramo da treba i druga strana neće biti zakinuta," rekao je Krstulović Opara novinarima u Splitu.

Po njegovim riječima Grad Split je postigao dobar sporazum sa svojim partnerima.

"Naći ćemo rješenje da svi budemo zadovoljni i nikakvih pitanja o upitnosti Europskog prvenstva nema," poručio je splitski gradonačelnik.

Komentirajući medijske napise koji spominju mogućnost da se skupina koja bi se trebala igrati u Splitu, premjesti u neki drugi grad, jer Split još nije potpisao ugovor, Krstulović Opara je kazao kako su takvi napisi tendenciozni.

"Neke tendenciozne vijesti i napisi bili su samo u službi pritiskanja mene i zauzimanja boljih pozicija od strane nekih drugih 'igrača'," rekao je gradonačelnik. 

Objasnio je kako je po pitanju novca "tvrd pregovarač i ne pristaje na cijene koje Grad ne treba platiti iz proračuna."

Na upit o kojim novčanim iznosima se radi on je uzvratio riječima: "Nećemo licitirati."

Europsko prvenstvo će održati od 12. do 28. siječnja iduće godine. U Splitu bi se trebale igrati utakmice skupine A, a osim hrvatske reprezentacije u toj skupini igraju Srbija, Švedska i Island. 

Budući da se Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) do ponedjeljka 27. studenog moraju dostaviti potpisani ugovori sa svim gradovima domaćinima prvenstva, Splitu je upućena požurnica te se pokušava dogovoriti potpisivanje ugovora.

"U zadnjih par dana veliki je pritisak Europske rukometne federacije prema Hrvatskom rukometnom savezu u smislu dostavljanja potpisanih ugovora sa svim gradovima organizatorima Europskog prvenstva. Imamo trenutno problem što iz grada Splita nemamo potpisan ugovor. Naime, mi taj ugovor trebamo do ponedjeljka dostaviti u EHF. Mi smo sa Splitom dogovorili sve uvjete iz ugovora, ali još formalno nismo dobili navedeni ugovor i pokušavamo što prije ishoditi potpisivanje. Prije deset dana je u Gradsko poglavarstvo Splita poslana požurnica da se ugovor potpiše. Nismo još dobili nikakav termin, a mi smo zbog toga morali zaustaviti daljnju prodaju ulaznica jer moramo predati potpisani ugovor da bi se sve nastavilo," kazao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac ranije u ponedjeljak.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 17:51:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d57063b473989dd08b4632/80
Foto: Dalmacija News

Za projekte urbane aglomeracije Split dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura

Na splitskom Sveučilištu u ponedjeljak su uručene priznanja za četrdesetak djelatnika, stručnjaka te visokoškolska ustanove koji su besplatno sudjelovali u izradi Strategije razvoja urbane aglomeracije Splita, a u sklopu koje se iz EU fondova dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je u listopadu 2016. da je urbana aglomeracija Splita zadovoljila sve propisane uvjete i kriterije te stekla status ITU područja (mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja) te da će joj na raspolaganju biti gotovo 63 milijuna eura za financiranje projekata prometne infrastrukture, poduzetništva, građevine, turizma i njegovanja kulturne baštine.

"Ova urbana aglomeracija obuhvaća 11 gradova i općina na širemu splitskom području, a jedan od strateških projekta aglomeracije je izgradnja željeznice od Trogira, preko Kaštela i Solina do Splita kako bi se rasteretio cestovni promet na tom području", rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na svečanom uručenju priznanja stručnjacima, autorima strategije za razvoj te aglomeracije.

Po njegovim riječima, projekti iz urbane aglomeracije bit će dostavljeni na valorizaciju Vladi Republike Hrvatske, a 2018. godine radit će se na njezinu uvrštavanju u program URBACT koji financira Europska unija i okuplja gradove kao što su Barcelona, Beč i Antwerpen.
To su gradovi koji, poput Splita, oko sebe kao središta vežu druge gradove i općine i zajedno kreiraju projekte koji služe građanima, rekao je župan Boban.

Istaknuo je da bi u duljem razdoblju kroz program URBACT urbana aglomeracija mogla dobiti gotovo 490 milijuna eura za svoje projekte. Najavio je kako će se "obrisi realizacije prvih projekata" vidjeti 2020. godine.

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako su stručnjaci te visokoškolske ustanove besplatno izradili Strategiju razvoja urbane aglomeracije Splita.

"Na taj je način stručnost našeg Sveučilišta stavljena u službu razvoja društva", dodao je i najavio da će to sveučilište sa svojim stručnjacima biti angažirano na izradi plana za "korištenje obalnog pojasa od Trogira do Makarske".

Dogradonačelnik Splita Nino Vela rekao je kako je urbana aglomeracija iznimno važna za prosperitet toga grada.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 17:51:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e632b9e03e5d078b459c/80

Vijenci i svijeće na 26. obljetnicu zločina na Ovčari

Prigodnim programom "Ovčara, vječna rana" te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, u ponedjeljak je obilježena 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari, koji su 19. studenoga 1991. godine odvedeni iz vukovarske bolnice, a dan kasnije ubijeni na tom poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara.

Vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva, a potom je održan prigodni program tijekom kojega su pročitana imena svih ubijenih žrtava na Ovčari te izgovorena molitva.

 Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u vukovarsku ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno najmanje 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja koji su potom odvedeni na Ovčaru i tamo ubijeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za ostalima još uvijek traga.

 Stipo Mlinarić na Ovčari je izgubio brata Milu, koji je kao ranjenik izveden iz vukovarske bolnice te odveden na Ovčaru. "Ovo nisu napravili četnici, oni to ne bi mogli napraviti. Logistiku da ovo izvedu imala je samo JNA i vjerujem da je ovo djelo JNA", kazao je.

 Privlačaninu Ivi Lovriću na Ovčari je ubijen tada 21-godišnji sin Josip, koji je zbog ozljede noge bio zbrinut u vukovarskoj bolnici, odakle je odveden na Ovčaru. "Nakon rata radili su krvne pretrage i po tome su identificirali moga sina, a ja sam ga prepoznao po cipelama i prsluku koje je imao na sebi", rekao je Lovrić i dodao da, iako kažu da vrijeme liječi rane, to nije tako.

 Odavanju počasti žrtvama Ovčare je uz brojne Vukovarce, među ostalima, nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, izaslanstvo Škabrnje te 400-tinjak sudionika mimohoda "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga", koji su u hodnji došli do Ovčare s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:43:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .