Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b03332af47fff038b4640/80
Foto: Facebook

Ćorić ne odustaje: 'Referendum u Supetru je nelegalan'

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića za tportal je prokomentiralo ishod nedjeljnog referenduma u Supetru na Braču, na kojemu se 99,3 posto građana izjasnilo protiv njegove odluke o dinamici zatvaranja odlagališta i namjere da se kompletan otpad s ovog otoka preusmjeri upravo na supetarski deponij Kupinovica. U opširnom odgovoru za tportal objavili su da referendum i dalje smatraju nezakonitim te da namjeravaju nastaviti s planiranim aktivnostima.

Pozivu za nedjeljno izjašnjavanje građana Supetra odazvalo se njih 47 posto, pa je do natpolovične većine nedostajalo stotinjak glasova, no Ćorićevo ministarstvo već je ranije - kako je tportal objavio prošlog tjedna - kazalo da i samo referendumsko pitanje smatraju nezakonitim. Svoj stav Ćorić je službeno proslijedio ministru uprave Lovri Kuščeviću, no on nije reagirao, pa je referendum na koncu ipak održan.

Istovremeno, Grad Supetar je podnio ustavnu tužbu protiv Ćorićeva rješenja o zatvaranju odlagališta u Pučišćima i preusmjeravanju otpada prema njihovom deponiju, čije se rješavanje još uvijek očekuje. Na ovaj detalj Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije se očitovalo, piše tportal.hr

'Sustav gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj uređen je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i podzakonskim aktima te Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.- 2022. te je u svim navedenim dokumentima jasno navedena obveza Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada. Slijedom navedene obveze izrađen je dokument Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, kojim se definira dinamika rada i zatvaranja aktivnih odlagališta neopasnog otpada sukladno važećim zakonima, propisima, direktivama i smjernicama. U predmetnom dokumentu uzete su obzir i količina otpada i postojeći kapaciteti odlagališta, kao i potrebna ulaganja. Navedeni dokument iz kojeg je proizašla Odluka o zatvaranju 26 odlagališta, osim što je bio u javnoj raspravi u listopadu i studenom 2018. godine, predstavljen je od strane ministra i suradnika u svih 20 županija na sastancima na kojima su bili nazočni načelnici i gradonačelnici', tvrde u Ćorićevu ministarstvu, uz napomenu da je jedna od obveza prema Europskoj uniji bila i 'smanjiti količine biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta, zatim da sva odlagališta otpada do 31. prosinca 2018. godine moraju ispunjavati uvjete iz Direktive te smanjiti količinu otpada koja se odlaže na odlagališta'.

'Planom gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.- 2022. jasno su određene i precizirane mjere uspostave sustava te Ministarstvo postupa sukladno navedenom dokumentu. Odlaganje otpada u budućnosti bit će svedeno na najmanju moguću mjeru. Osim što odlagališta otpada moraju biti opremljena i njima se mora upravljati sukladno Direktivi o odlagalištima otpada, treba naglasiti red prvenstva gospodarenja otpadom jer se njime odlaganje otpada smješta na posljednje mjesto iza sprječavanja nastanka otpada, pripreme za ponovnu uporabu, recikliranja i drugih postupaka oporabe, npr. energetske oporabe', navodi se dalje u odgovoru tportalu, a potom slijedi ključni dio vezan uz supetarski slučaj:

'Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je dopisom od 27. svibnja 2019. odgovorilo Gradu Supetru na prijedlog za raspisivanje referenduma na prijedlog članova Gradskog vijeća za pitanje vezano uz odlagalište otpada Kupinovica. Sukladno članku 83. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine broj 94/13, 73/17 i 14/19), građenje građevina za gospodarenje otpadom je od interesa za Republiku Hrvatsku, a tijelo nadležno za donošenje dokumenta prostornog uređenja obvezno je planirati lokacije građevina za gospodarenje otpadom. Obzirom da se sadržaj referendumskog pitanja odnosio na materiju za koju je posebnim propisima određeno da je gospodarenje otpadom od interesa za Republiku Hrvatsku te da gospodarenje otpadom i učinkovitost gospodarenja otpadom osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike propisivanjem mjera gospodarenja otpadom, dok su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom, mišljenja smo kako podneseni referendumski prijedlog nije zakonski utemeljen', stoji u odgovoru tportalu.

Ministarstvo zaštite okoliša podsjetilo je na podatak da je europski cilj smanjiti odlaganje otpada do 2035. godine na samo deset posto, dok Hrvatska trenutno na njih odlaže čak 72 posto otpada.

hr Wed Jun 12 2019 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d10bcae29111cd1dd8b4584/80
Foto: Screenshot

Dvije važne pouke policijske potjere za obijesnim prometnim prekršiteljem u Splitu

Za bježanje policiji nakon počinjenja teškog prekršaja, uz ostalo, treba uvesti 12 kaznenih bodova, dakle izravno poništenje vozačke dozvole, a policijska vozila trebaju imati više snage, na tome se ne smije štedjeti!

Vozaču koji u jednoj situaciji bezobzirno napravi niz najtežih prometnih prekršaja i kaznenih dijela, pogotovo ako bježi policiji, ne treba dati drugu šansu u prometu! 

Uz ostale mjere,treba mu smjesta poništiti vozačku dozvolu. Po modelu izravnog crvenog kartona u prometu treba dobiti 12 kaznenih bodova, što znači izravno poništenje vozačke dozvole (ne oduzimanje)! 

To je prva važna pouka policijske potjere koju je objavio Index.hr, u Splitu, 20. lipnja 2019.u 5:40, policijskog vozila Ford Focus Turnier 1.5 TDCi za Volkswagen Polom, kojim je upravljao krajnje neodgovorni, obijesni 21-godišnjak, prethodno zaustavljen nakon prolaska kroz crveno svjetlo. 

Bude li prijepora i otpora uvođenju te mjere, objavljena snimka može poslužiti kao školski primjer nužnosti. Ovo je prometno nedjelo 'par excellence' za 12 kaznenih bodova, dakle izravno poništenje vozačke dozvole.

Drugi je važan poučak iz snimke višekratni neuspješni pokušaj policije da pretekne obijesnog, krajnje bezobzirnog vozača, čime se znatno otežao i zakomplicirao policijski postupak te povećali rizici nesreće u postupku potjere odnosno produžetku obijesne vožnje nakon što je neodgovorni vozač uspio pobjeći.

Usto se smanjila izvjesnost i zakomplicirao postupak hvatanja i zaustavljanja obijesnog vozača, uz trošenje dodatnih policijskih resursa, goriva, opreme, djelatnika...

Često sam ukazivao kako je višestruko nepametno štedjeti na snazi policijskih vozila te u specifikaciji snage, pri sljedećoj javnoj nabavi treba ići barem stepenice više! 

Da je policijski Ford Focus Turnier umjesto turbodizelašem 1.5 TDCi najveće snage 120 KS i okretnog momenta 270 Nm bio upregnut s 2.0 TDCi snage 150 KS i momenta 370 Nm, koji je u standardnoj ponudi (!), bila bi to druga priča, neusporedivo povoljnija za policiju i sve sudionike u prometu. 

Policija bi već u prvom pokušaju (koji je propao zbog nedostatka snage) pretekla, blokirala i zaustavila obijesnog prekršitelja, bitno smanjujući rizike nesreće u potjeri te štedeći resurse i povećavajući izvjesnost hvatanja.

Pobogu, to je abeceda policijskog zanata, policija svugdje u svijetu vozi najsnažnije specifikacije konkretnog modela. Razlika u osnovnoj cijeni (bez davanja) tih modela je zanemariva, a bitnu razliku u tržišnoj cijeni čine porezi i trošarina, koje država ionako plaća sama sebi!  

Pa gdje je tu logika? Na snazi motora i gumama policijskih vozila, na izvedbi sanitetskih i vatrogasnih vozila ne smije se štedjeti, jer se štednja naprosto ne isplati, to je 'školski' pokazao splitski slučaj, piše autoportal.

hr Mon Jun 24 2019 14:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9151a52af47f80088b47b9/80

Mještani Dugog Rata najavljuju prosvjed zbog prijevoza

Prosvjedovat će ispred Općine zbog odluke o uskraćivanju prijevoza sa prijevoznikom Promet d.o.o Split.
Mještani Dugog Rata najavljuju novi prosvjed, a održat će se u četvrtak u 9:00 sati ispred Općine.

- Tražit ćemo odgovore na pitanja tko nam želi ukinuti prijevoz autobusom broj 60? Zašto nam žele ukinuti prijevoz? Tko će nas voziti u školu i na posao? Do kada će osobni interes biti ispred interesa građana - najavljuju mještani Dugog Rata. 
hr Mon Jun 24 2019 14:01:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0f286329111c7cdc8b4584/80
Foto: Screenshot

Svi su složni: Škoro je ozbiljan kandidat za Pantovčak

Škoro je matirao tri izazivača, ali i doveo u probleme premijera Plenkovića i Davora Bernardića koji bi se sada, nakon što je Škoro otkrio karte, i sami mogli sjetiti promjene Ustava
Miroslav Škoro najavio je kandidaturu za predsjednika države, kazao da želi promjenu Ustava i veće ovlasti i napravio pravi “dar mar” na političkoj sceni. Reakcije ne jenjavaju. Neki ga uspoređuju s Franjom Tuđmanom, neki s kraljem Karađorđevićem, neki misle da je populist, drugi da je pogodio “u sridu” jer nije dobro da predsjednik bude fikus, no svi se slažu da je Škoro od jučer ozbiljan kandidat za Pantovčak. 

Da je porukom izrečenom mirnim i uvjerljivim gardom da će u konačnici za ustavne ovlasti pitati birače, a ne mainstream stranke, matirao tri protukandidata, smatra politički analitičar Ivica Relković. I aktualnu predsjednicu koja više nema sadržaja za svoju kampanju koju uopće nije ni objavila, Zorana Milanovića koji kao kandidat s karakterom kaže da ide u utrku za ovakvog ustavno okljaštrenog predsjednika, jer “tako je kako je” i Mislava Kolakušića koji je najavio da će biti sve i svašta, ali nije rekao išta od sadržaja kojim bi to sve i svašta popunjavao. 

Relković drži kako je Škorina kandidatura sada postala i veliki problem i za Andreja Plenkovića koji kao predsjednik Vlade ne može računati s predsjednikom kakvog je najavio Škoro jer on ne nudi kohabitaciju, nego konkurenciju, ali i za Davora Bernardića i Zorana Milanovića koji su imali na umu sigurnu kampanju protiv Kolinde Grabar-Kitarović, ali im se događa promjena razine igre. 

– Ako Milanović ne uđe ni u drugi krug, kamo će njih dvojica? Jer ako izgube predsjedničke izbore, izgubit će još sigurnije i parlamentarne, sve u jedva godinu dana. I što će ostati od naoko stabiliziranog SDP-a nakon tog – pita se Relković i dodaje kako je sada pitanje hoće li svog kandidata uopće imati Neovisni za Hrvatsku, Suverenisti, Most i tako se dovesti u opasnost da budu označeni kao saboteri Škorina ulaska u drugi krug. 

Profesor političke filozofije Žarko Puhovski Škorinu objavu kandidature i najavljene poteze komentirao je pak riječima da je to populistički stav koji je postao moderan u Europi i u svijetu. 

– Škoro je neka vrsta Tuđmana za 21. stoljeće, nije kao Tuđman ograđen od svijeta, nego je u kontaktu sa svijetom, manje je namćorast i zloćudan i ima bolji glazbeni talent. Htio bi ukinuti sve prepreke između sebe i naroda da bude vlastodržac bez kontrole jer mu se kao prepreka između naroda i vlasti čine parlament i stranke. Nije sporno da je parlament otuđen od naroda, ali po čemu vjerujemo da bi Škoro bio više u kontaktu s narodom? Uzimat će glasove iz rezervi namijenjenih Grabar-Kitarović i Kolakušiću i time pomaže Milanoviću. U slučaju sraza njega i Milanovića Milanović bi ispao grubi ideolog jer je Škoro čovjek koji nikad ne zastupa radikalne formulacije nego ih ostavlja otvorenim, pa bi tu vjerojatno bio superioran Milanoviću – kaže Puhovski. I dalje misli da su glavni kandidati za 2. krug Grabar-Kitarović i Milanović. 

I politolog Anđelko Milardović ističe da Škorini prijedlozi idu u smjeru ustavnih promjena i jačanja uloge predsjednika, kakvu smo imali u vrijeme Tuđmana, piše vecernji.hr

– S obzirom na postojeće stanje u kojem je sve konstruirano da se ništa ne promijeni, što na dugi rok vodi urušavanju društva i države, opravdana je Škorina kritika koja se referira na velike stranke i otuđenost vlasti od naroda. Godinama govorim da je politička oligarhija zastranila i samo se u izbornom procesu umiljava biračima, a kad završe izbori, birači postaju suvišni i zato puca ta kopča između izabrane vlasti i građana. Nije Škoro samo osoba s estrade, on je i čovjek s dva studija, doktoratom, diplomat, bivši zastupnik, poduzetnik, glazbenik i dobar komunikator. U srazu njega i predsjednice birači bi bili podijeljeni i do pobjede može doći “za prsa”, a u srazu s Milanovićem ima velike šanse. Karakterno su suprotni, Milanović je kadar MVP-a, a već 10-ak godina prate nas ti kadrovi i ništa se ne mijenja – kaže Milardović. 


hr Mon Jun 24 2019 09:01:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b65f131cb557ac2568b4756/80

Obilježavanje Dana državnosti

Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija prigodnim programom sutra, 25. lipnja 2019. obilježit će Dan državnosti Republike Hrvatske.
Programom je predviđeno:

08:30 - Polaganje vijenaca na gradskom groblju „Lovrinac“ (Središnji križ i Groblje branitelja iz Domovinskog rata)

09:15 - Polaganje cvijeća na spomenik u Parku branitelja (Obala kneza Branimira 17)

09:45 - Podizanje zastave Republike Hrvatske na štandarcu uz intoniranje državne himne “Lijepa naša” u izvedbi Gradske glazbe Split
Polaganje lovorovog vijenca na spomen ploču na bočnoj strani Stare gradske vijećnice

10:00 - Svečani prijem župana i gradonačelnika u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu (Pjaca)
hr Mon Jun 24 2019 08:34:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .