Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c35dc800e4938e5718b459d/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zadar: Čipiranjem kanti u Crnom započelo novo doba obračuna usluge odvoza otpada

U iščekivanju početka gradnje Centra za gospodarenje otpadom i sanacije postojećih odlagališta otpada -posebno onoga u Diklu- u Zadru je počelo čipiranje spremnika za miješani komunalni otpad. Time će početi novi, elektronički način obračuna usluge odvoza te vrste otpada.

Počelo je u mjesnom odboru Crno i u sljedećih šest mjeseci čipiranje bi trebalo biti dovršeno u cijelom Zadru.

U svega nekoliko minuta čip se postavi na zelenu kantu. Usto zalijepi se i identifikacijska naljepnica.

"Kad stavimo naljepnicu, ona ima bar kod koji prepoznaje šifru kupca i sve podatke o korisniku i onda se pridruži čip s tim podacima, tako da kamion zna prepoznati čija je  kanta i da je korisnik iznio kantu toga dana kada je pražnjenje smeća", govori Hrvoje Čovo, djelatnik Čistoće.

Dakle, od sada će se kante  prazniti tek kada se sasvim napune, a to će se vidjeti i na računu koji će imati fiksni i varijabilni dio. Upravo taj varijabilni ovisi o broju ispražnjenih zelenih kanti.

"Mislim da je to ok, da će se plaćati smeće koje se odvozi, ako ga nema neće se platiti, to je ok, ako tako bude", rekla je Žarka Jusup, Crno za eZadar.hr

"Koliko znamo, to će sada biti puno povoljnije, pošto će se naplata vršiti na bazi stvarnih količina", ističe Romano Vukuša, Crno.

Iz Čistoće najavljuju građani će uskoro uz postojeći zeleni, dobiti još dva spremnika, smeđi i žuti.

"Spremnik za bio otpad, bio razgradiv otpad, te spremnik za reciklabilni otpad - plastiku staklo, papir, neće se naplaćivati. Naplaćivat će se samo ovaj zeleni miješani komunalni otpad, naglasio je Kristijan Martinović", voditelj Odjela za spremnike, Čistoća Zadar.

Projekt čipiranja zadarska Čistoća počela je u Crnom. Nastavit će u Dračevcu te na Ploči. Najavljuju da bi u sljedećih šest mjeseci sve zadarske zelene kante trebale biti čipirane, piše eZadar.hr

hr Sat Apr 13 2019 11:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .