Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8c25f8cb557a108b8b47e9/80

Recept zbog kojeg je Gordon Ramsay postao zvijezda

Biftek Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od ovog dijela junetine pečenog u lisnatom tijestu. Isprobajte autorski recept Gordona Ramseya, koji se topi u ustima, a slavnog je šefa kuhinje pretvorio mega zvijezdu.

Sastojci za biftek Wellington: 
1 biftek od oko 400 grama 
250 grama divljih gljiva po izboru 
1 grančica timijana
2 žličice senfa 
250 grama lisnatog tijesta 
4-6 kriške pršuta 
1 žumanjak 
malo maslinovog ulja
krupna morska sol i svježe mljeven papar 

Priprema: 
1. Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite večer prije pripreme u hladnjak kako bi meso zadržalo svoj oblik. 

2. Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jednu minutu vremena. Posolite biftek i popaprite ga. 

3. Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi. 

4. U blenderu smiksajte divlje gljive, koje ste prethodno očistili. Ispržite mješavinu na tavici s listićima timijana, nešto soli i papra dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi.

5. Razvucite lisnato tijesto u oblik pravokutnika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u hladnjak. 

6. Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom. Stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak. 

7. Na ohlađeno lisnato tijesto položite biftek zamotan pršutom i gljivama. Otopinom žumanjka i vode premažite rubove lisnatog tijesta, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanjka premažite preko vrha tijesta, a nožem nježno zarežite vrh. 

8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na 15 do 20 minuta dok lisnato tijesto ne postane zlatno-žuto.

Izvadite iz pećnice pa pustite da se 'odmori' 10 minuta prije nego što ga narežete na kriške debljine oko 2,5 centimetra, piše punkufer.hr

U kratkom videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi slavni recept.


hr Sun Sep 02 2018 20:03:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecd6fd26f2ab8b2438b456c/80
Foto: Fb/Crveni križ Brač

Brački Crveni Križ zahvalio posadi trajekta 'Marjan': 'Ljudi, neka vas čuva dragi Bog'

U tijeku ove krize, a i inače, uvijek kad je potrebno, veliki broj, na desetke puta skočili su u pomoć, napisali su

Brački Crveni Križ na svom Facebooku zahvalio je posadi trajekta 'Marjan' koja im je uskočila u pomoć s ukrcavanjem hrane... Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Puno ljudi, puno malih stvari koje nas okružuju shvaćamo zdravo za gotovo. Prođu neopažene, nezamijećene. A ne bi trebale. Jedna od takvih bila je i današnja situacija. Na trajekt 'Marjan' ukrcana nam je hrana, koju smo otišli preuzet uz pomoć našeg Nikole Martinića i DVD Supetar. Dok smo ukrcavali, primijetio nas je dio posade i tiho, bez iti jedne riječi počeli su i oni - paket po paket.

Pokušali smo ih dobronamjerno odgovoriti od toga s 'ljudi, cili radni dan je pred vama, oznojit ćete se', ali oni su onako uz smiješak samo tiho odvratili: 'bar znamo da je za dobru stvar'. U tijeku ove krize, a i inače, uvijek kad je potrebno, veliki broj, na desetke puta skočili su u pomoć. Uvijek uz lijepu riječ, uvijek uz podršku našem radu i za naš otok. Sve posade, svih trajekata.

Kad ti iz Splita stiže za korisnika terapija od životne važnosti, oprema za interventni tim, sanitetski materijal, hrana, ma šta god, a znaš da je to u sigurnim rukama kad je kod posade, naravno da moraš tim ljudima bit zahvalan. Uvijek. Ljudi, neka vas čuva dragi Bog - napisali su na Facebooku.

hr Tue May 26 2020 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecd657b6f2ab8f43f8b45eb/80
Foto: Instagram

Ava Karabatić ide na izbore? Kandidaturu u 10. izbornoj jedinici najavila na Instagramu

Osebujna Ava na Instagramu je pozvala pratitelje da glasaju za nju
Splićanka Ava Karabatić pokušala je skupiti potpise za predsjedničku kandidaturu, međutim, u tome nije bila uspješna. Sreću je, izgleda, odlučila potražiti na parlamentarnim izborima pa je svoje pratitelje na Instagramu pozvala da joj daju glas:

'Službeno sam odabrala x.izbornu jedinicu za kandidaturu. S obzirom da sam ovaj put sigurna da ću uspjet skupit potpise, zamolila bih vas ako vjerujete u ovu iskrenu, pomalo ludu, naravno pozitivno, ženu, da izađete 5.7 i glasate za mene na parlamentarnim izborima. Volim vas.'


hr Tue May 26 2020 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e42678929111cbb348b45d2/80

Besplatni koncert Orkestra HNK Split uoči Dana državnosti pred kazalištem

Koncert je poklon HNK Split svojim sugrađanima, započinje u 21 sat, a pristup je slobodan, bez ulaznica.

U petak 29. svibnja, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će svečani javni koncert u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na Trgu Gaje Bulata, ispred zgrade splitskog kazališta. Izvedbom će ravnati maestro Jure Bučević, a na programu su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, uvertira operi Figarov pir i Simfonija br. 31 u D - duru (Pariška). Koncert je poklon HNK Split svojim sugrađanima, započinje u 21 sat, a pristup je slobodan, bez ulaznica. 

“Klasični sam repertoar odabrao zato jer je to najbolji način da se orkestar vrati u formu nakon prinudne dulje pauze. Siguran sam da će to publika čuti i uživati u koncertu” kaže ravnatelj Opere HNK Split i dirigent predstojećeg koncerta maestro Jure Bučević.  

Program otvara uvertira Mozartovoj operi Figarov pir, nastaloj 1786. Uvertira, skladana u D-duru s oznakom presto, popularno je djelo koje se često izvodi samostalno na koncertima. Simfoniju br. 31 u D – duru, poznatiju kao Pariška, Mozart je skladao 1778, u dobi od 22 godine. 

U neuspješnoj potrazi za poslom nakon što je napustio mjesto na dvoru u Salzburgu, mladi je skladatelj, proveo šest stresnih mjeseci u Parizu koji se nerijetko označavaju kao mračno razdoblje njegova života. U Parizu mu je umrla majka Anna Maria koja ga je pratila na turneji, bio je u besparici, a njegova potraga za angažmanom bila je neuspješna. 

Genijalni je skladatelj bio fasciniran masovnošću tamošnjeg orkestra koji je brojio 55 glazbenika, najveći za koji je skladao do tada. Između ostalog, po prvi put je tada u jednoj simfoniji uključio klarinet. Navike pariške glazbene publike, koja je aplaudirala između pa čak i tijekom stavaka, nisu se svidjele Mozartu. Upravo osluškujući njihove reakcije skladatelj je napisao dvije verzije drugog stavka, jednu u šestosminskoj, drugu u tročetvrtinskoj mjeri. Obje se verzije danas ravnopravno izvode, pa je specifičnost u tome što publika, dolazeći na koncert, ne zna koju će od dvije Mozartove verzije drugog stavka slušati, Andantino, 6/8 ili Andante, 3/4 u G-duru.  

hr Tue May 26 2020 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec2c52c6f2ab8d2318b4578/80

Rumunjski portal pisao o Mirti Šurjak: 'Seksi novinarka iz Hrvatske u parodičnom videu'

Rumunji su zaintrigirani Mirtom Šurjak
Sportska reporterka Hrvatske televizije, Mirta Šurjak, pojavila se jutros na najutjecajnijem rumunjskom news portalu Adevarul.

Rumunji prenose kako je Mirta izazvala pozornost nastupom u spotu “Mi manca il calcio” za pjesmu koju izvodi glazbenik iz Milana, Ermanno Fabbri.

Nogomet naravno nedostaje i Rumunjima, pa ih je zaintrigirala talijanska štos-pjesma “Mi manca il calcio” (Nedostaje mi nogomet).


hr Mon May 25 2020 12:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .