Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f8b7fbb473981d3d8b459e/80

Splićanima smeta Bajaga: Ne žele koncert na groblju

Iako se manifestacija održava već šest godina, tek sad su se pobunili...

Premda se već šest godina organizira na Sustipanu, starom splitskom groblju, ovogodišnji program Sna sustipanske noći izazvao je burne reakcije u splitskom kotaru Meje. Predsjednik kotara HDZ-ovac Ante Bekavac poslao je medijima priopćenje da je ovogodišnji program manifestacije apsolutno nepriličan za prostor na kojem se događanje održava, piše Index.

Bekavac navodi da je riječ o starom splitskom groblju na kojem je ukopano više od 50 tisuća Splićana.

"Koncerti i ljetna događanja koja se niz godina organiziraju u okviru manifestacije San sustipanske noći na prostoru Sustipana su nedopustiva i nedolična tom prostoru memorije i posebnog pijeteta tragično devastiranog starog splitskog groblja i zaštićenog područja Park šume Marjan. Tražimo preispitivanje i ukidanje odluke o suglasnosti za održavanje programa, na tom prostoru se može dopustiti organizacija samo onih sadržaja koji čuvaju dostojanstvo pokopanih, a ne narušavaju pravila ponašanja unutar Park šume Marjan", naveo je u priopćenju Bekavac. 

Kako doznajemo, pravi problem je zapravo u nastupu Bajage koji bi trebao zasvirati nakon TBF-a. U kotaru Meje zaprimljeno je više pritužbi građana kojima smeta Bajaga, no Bekavac tvrdi da nisu glasali o Bajagi, već o manifestaciji kao takvoj. 

"Ne bih Bajagi davao veći značaj no što mu pripada. I lani smo zaprimili veći broj pritužbi zbog buke, a ovogodišnji program zasigurno nije pomogao. Izrazito je nekulturno održavati koncerte na groblju", kazao je Bekavac.

"Sustipan nikad nije imao nijedan incident, nijednu mrlju. Ne želimo šporkavat Sustipan lokalnim izborima. Idemo dalje, pustite da nas radimo", komentirao je za Index traženje GK Meje organizator Sna sustipanske noći Danijell Nikolla

Bajaga se već javio i kazao da se raduje ponovnom dolasku u Split. Čuo je da je atmosfera Sustipana opuštenija pa će pripremiti odgovarajući repertoar s više laganijih pjesama.

"Uvijek smo dobro prolazili kod publike u Splitu", konstatirao je Bajaga. Kada je prije gotovo 15 godina svirao na Bačvicama, koncert je prekinut jer je u publiku bačen suzavac.

"Uistinu je postalo nakaradno tko se sve i kakvim argumentima bori za takozvane kulturne vrijednosti, a ispod celofana lako je prozrijeti da se radi o isključivo borbi za ideologiju i politiku. Sramota je u koje bi nas stoljeće neki vratili, samo da im to omogućimo. Ali, nećemo im to dopustiti", komentirala je slučaj predsjednica Pametno Marijana Puljak.

Inače, ovo nije prvi put da je Bajaga imao problema s održavanjem koncerta u Splitu. Naime, na koncertu u 2003. na splitskim Bačvicama, među publiku je bačen suzavac.

hr Thu Apr 20 2017 15:32:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf17d2af47fb68d8b4573/80
Foto: PIXABAY

Akcije "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" na Kolovarama

U sklopu programa danas će se održati javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja" i „Volonteri u parku", od 10 do 12:30 sati pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar na Kolovarima. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost" ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom

U Zadarskoj županiji počinje provedba programa "Živjeti zdravo" čiji je cilj povećanje svijesti o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Hrvatskoj, piše eZadar.hr

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar. Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

- akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.

- za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo. Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .