Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f8b7fbb473981d3d8b459e/80

Splićanima smeta Bajaga: Ne žele koncert na groblju

Iako se manifestacija održava već šest godina, tek sad su se pobunili...

Premda se već šest godina organizira na Sustipanu, starom splitskom groblju, ovogodišnji program Sna sustipanske noći izazvao je burne reakcije u splitskom kotaru Meje. Predsjednik kotara HDZ-ovac Ante Bekavac poslao je medijima priopćenje da je ovogodišnji program manifestacije apsolutno nepriličan za prostor na kojem se događanje održava, piše Index.

Bekavac navodi da je riječ o starom splitskom groblju na kojem je ukopano više od 50 tisuća Splićana.

"Koncerti i ljetna događanja koja se niz godina organiziraju u okviru manifestacije San sustipanske noći na prostoru Sustipana su nedopustiva i nedolična tom prostoru memorije i posebnog pijeteta tragično devastiranog starog splitskog groblja i zaštićenog područja Park šume Marjan. Tražimo preispitivanje i ukidanje odluke o suglasnosti za održavanje programa, na tom prostoru se može dopustiti organizacija samo onih sadržaja koji čuvaju dostojanstvo pokopanih, a ne narušavaju pravila ponašanja unutar Park šume Marjan", naveo je u priopćenju Bekavac. 

Kako doznajemo, pravi problem je zapravo u nastupu Bajage koji bi trebao zasvirati nakon TBF-a. U kotaru Meje zaprimljeno je više pritužbi građana kojima smeta Bajaga, no Bekavac tvrdi da nisu glasali o Bajagi, već o manifestaciji kao takvoj. 

"Ne bih Bajagi davao veći značaj no što mu pripada. I lani smo zaprimili veći broj pritužbi zbog buke, a ovogodišnji program zasigurno nije pomogao. Izrazito je nekulturno održavati koncerte na groblju", kazao je Bekavac.

"Sustipan nikad nije imao nijedan incident, nijednu mrlju. Ne želimo šporkavat Sustipan lokalnim izborima. Idemo dalje, pustite da nas radimo", komentirao je za Index traženje GK Meje organizator Sna sustipanske noći Danijell Nikolla

Bajaga se već javio i kazao da se raduje ponovnom dolasku u Split. Čuo je da je atmosfera Sustipana opuštenija pa će pripremiti odgovarajući repertoar s više laganijih pjesama.

"Uvijek smo dobro prolazili kod publike u Splitu", konstatirao je Bajaga. Kada je prije gotovo 15 godina svirao na Bačvicama, koncert je prekinut jer je u publiku bačen suzavac.

"Uistinu je postalo nakaradno tko se sve i kakvim argumentima bori za takozvane kulturne vrijednosti, a ispod celofana lako je prozrijeti da se radi o isključivo borbi za ideologiju i politiku. Sramota je u koje bi nas stoljeće neki vratili, samo da im to omogućimo. Ali, nećemo im to dopustiti", komentirala je slučaj predsjednica Pametno Marijana Puljak.

Inače, ovo nije prvi put da je Bajaga imao problema s održavanjem koncerta u Splitu. Naime, na koncertu u 2003. na splitskim Bačvicama, među publiku je bačen suzavac.

Facebook komentari

hr Thu Apr 20 2017 15:32:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a894aa12af47f0d008b46d5/80
Foto: PIXABAY

Manifestacija "Zaželi ljubav" odgođena zbog lošeg vremena

Manifestacija Zaželi ljubav, koja je planirana za večeras (nedjelja, 18.2.) u Zadru, odgađa se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Lampioni se i dalje mogu nabavit u Boutique hostelu Forum, a o novom skorom terminu održavanja manifestacije javnost će biti obaviještena, piše eZadar.hr

Napominjemo da se unatoč  trenutnom odgađanju manifestacije, uplate donacija za obitelj Krajnc mogu dalje obavljati na žiro račun IBAN br: HR9023600001300122342. (žiro račun otvoren samo za ovu humanitarnu akciju).

Facebook komentari

hr Sun Feb 18 2018 10:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e0e643b47398ec0e8b4577/80

Brži i kvalitetniji prijevoz pacijenata zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji

Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije najavio je i da će Makarska kroz ljetnu sezonu biti pojačana još jednim timom a uz dežurni tim u ljetnim mjesecima u Drveniku ove godine planira se dežurstvo i u Baškoj Vodi
Novo vozilo hitne medicinske pomoći koje je osigurala Splitsko-dalmatinska županija dio je voznog parka makarske ispostave Hitne pomoći.

Predajući ključeve dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je da je vozilo vrijedno 550 tisuća kuna, i po svojim karakteristikama je ‘šampion’ za intervencije, piše lokalni.hr

Ima punu medicinsku opremu, kao i kolica za prijenos pacijenata. Podsjetio je da je makarska Hitna pomoć prije dva mjeseca opremljena novim defibrilatorom vrijednim 150 tisuća kuna. Najavio je i da će Makarska kroz ljetnu sezonu biti pojačana još jednim timom.

Osim toga, uz dežurni tim u ljetnim mjesecima u Drveniku ove godine planira se dežurstvo i u Baškoj Vodi. Zahvalivši se na vozilu i opremi dr. Mate Kasalo, voditelj makarske Hitne pomoći naglasio je da je ovo osmo vozilo kojim raspolažu, i sigurno će pridonijeti još kvalitetnijem, bržem i boljem prijevozu pacijenata.

- Naša najava da će se poboljšati zdravstvena skrb u Makarskoj vidljiva je i kroz poboljšanje vozila Hitne pomoći. Zahvaljujem se županu Blaženku Bobanu i dr. Luetiću. Voditelju makarske Hitne dr. Kasalu, isto tako. Od kada je na čelu tima, od kolovoza prošle godine, puno je učinio na poboljšanju stanja. Uređene su prostorije, a Grad Makarska će pomoći da pristup Hitnoj bude kvalitetniji i sigurniji - istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, izvijestili su iz Makarske.

Facebook komentari

hr Sun Feb 18 2018 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a89420a2af47f0c008b46db/80
Foto: PIXABAY

Svaka korizmena nedjelja ima svoje značenje

Prva nedjelja u korizmi je Čista jer je odmah iza Čiste srijede ili Pepelnice, a posljednja je Cvjetnica. Korizmene nedjelje su izuzete od posta i pokore jer se svakom nedjeljom zapravo slavi Uskrs

Korizma ima šest nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda svaka od tih nedjelja ima svoje ime, piše bitno.net, prenosi 24sata.hr

Prva je Čista nedjelja jer dolazi odmah nakon Čiste srijede (Pepelnice).

Druga se zove Pačista, još čišća nedjelja od prve Čiste nedjelje.

Bezimena se zove treća nedjelja, a nije joj se dalo ime iz poštovanja prema muci Isusovoj i korizmi.

Četvrta nedjelja se naziva Sredoposno jer je na polovici korizmenog posta.

Predzadnja nedjelja u korizmi se naziva Gluha nedjelja jer se u prošlosti tu nedjelju pjevalo bez pratnje orgulja, u crkvama bi se pokrivali križevi, kipovi i slike, sve kako bi crkve izgledale jednostavnije.

Zadnja nedjelja u korizmi se naziva Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja. Obilježava se čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila prema procesiji s grančicama u spomen Isusovog ulaska u Jeruzalem, kad ga je stanovništvo grada dočekalo klicajući Hosana Davidovom sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.

Korizmene nedjelje su izuzete iz pokorničkog karaktera korizme, budući da je svaka nedjelja za vjernike obilježena Isusovim uskrsnućem.

Facebook komentari

hr Sun Feb 18 2018 10:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8940692af47fdb008b4661/80
Foto: PIXABAY

Snježna oluja Tara zabijelila Dubrovnik

Na današnji dan prije devet godina Dubrovnik je pogodila jedna od najjačih snježnih mećava u posljednjem desetljeću.

Ciklona Tara tada je prekrila Dubrovnik bijelim pokrivačem… I u drugoj polovici veljače donijela kratkotrajnu, ali izraženiju zimsku promjenu vremena, a najviše je snijega palo u Dalmaciji.

Tara je bila najjača zimska oluja od 2006. godine, koja je pogodila čitavu Dalmaciju, pišu na Crometeu. Snijeg na našoj obali najrjeđe pada na dubrovačkom području, a upravo je Dubrovnik i okolica bio centar zimskog zbivanja u Dalmaciji. Jedna od najvećih snježnih oluja u znanoj povijesti pogodila je ovaj grad tijekom srijede, 18. veljače, piše DuList.hr

U početku je bilo jačih grmljavinskih pljuskova kiše i susnježice, a s jačanjem bure temperatura je pala na -1°C pa je gotovo cijeli drugi dio dana na dubrovačkom području padao gust snijeg. Snijeg je zabijelio grad s više od 10cm te je izazvao potpuni prometni kolaps. Zbog obilnog snijega i olujnog vjetra dijelovi Dubrovnika bili su bez električne energije. Osim snijega, Dalmaciji je puhala i bura koja je mjestimično dosegla olujni prosjek uz orkanske udare.

Facebook komentari

hr Sun Feb 18 2018 09:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .