Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af07a3d2af47f3db68b45ba/80

Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države"

U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, priređen je Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države

 Skup, na kojemu su uz nazočnost splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića sudjelovali eminentni znanstvenici iz Hrvatske i Poljske, organizirao je Konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, Sveučilište u Splitu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i Papinsko sveučilište Ivan Pavao II. u Krakovu. 

Nakon uvodnih pozdrava uime domaćina prof. dr. Ivice Žižića, v. d. prodekana za znanost KBF- u Splitu, nazočnima se obratio nadbiskup Marin Barišić prenijevši pozdrave i isprike kardinala StanislawaDziwisza i kardinala Josipa Bozanića što nisu mogli nazočiti skupu. Prisjetio se izbora Karola Wojyle za papu rekavši: „Bio sam na trgu sv. Petra, promatrao bijeli dim i čuo riječi: 'HabemuspapamCarlumWojtyla…''É negro– crnac je', netko je uzviknuo! Bijeli dim je izabrao bijelog papu iza željezne zavjese – iz Bijele Hrvatske! I odmah, nakon prvog inauguracijskog nastupa svi prisutni čuvši njegov glas i sadržaj njegove homilije rekoše: 'Ovaj zna govoriti. Njega se sluša!' Da, bijeli dim Sikstinske kapele objavio je sretan izbor.“

Nadbiskup je istaknuo kako je Papa pokazao „neizmjernu ljubav prema jednom dijelu Kristova tijela – Kristove Crkve. Pokazao je ljubav prema hrvatskom narodu. I onda kada su ga razni svjetski moćnici, bolest i mnoge druge neprilike odvraćale od pohoda Hrvatskoj, on je hrabro stupio među hrvatski narod i pokazao mu koliko ga ljubi. Uvijek smo imali posebno mjesto u njegovu srcu kao dragi i voljeni narod. Dijelio je s nama patnje i nade onog vremena, zauzimao se za slobodu našeg naroda, a priznanjem Hrvatske kao slobodne, suverene i samostalne države omogućio je našem čovjeku da bude nanovo rođen za ovaj svijet. I nije se na tom zaustavio. Svojim pohodima Hrvatskoj vodio je hrvatskog čovjeka i društvo na još jedno novo rođenje – da bude novi stvor u Kristu!“

Doista, Hrvat može reći da je u papi Ivanu Pavlu II. imao iskrena prijatelja. To svjedoče i njegova tri pohoda Hrvatskoj, kao i dva katolicima u Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Barišić je podsjetio da su se svi iznenadili kaka je papa za svoje jubilarno 100. putovanje izabrao malu, ali ljubljenu Hrvatsku.„Papa Wojtyla je s nama patio, ali se radovao i pjevao. Tko može zaboraviti njegov glas u velikom zboru mladih na susretu u Solinu, dok su pjevali pjesmu Rajska Djevo, kraljice Hrvata! Zlatnim slovima u povijesti grada Splita ostat će upisan skup na Žnjanu, gdje se Ivan Pavao II. susreo s velikim mnoštvom naroda. Ulaskom u najstariju katedralu na svijetu, katedralu Sv. Dujam, izgovorio je riječi koje vrlo dobro sažimaju svjetska i naša nacionalna zbivanja: 'Povijest ovdje nije šutjela!' Ovaj glas dobrog prijatelja koji je govorio dok su drugi šutjeli, trajno titra u našoj memoriji i ne dopušta nam da olako zaboravimo ono što smo.“ 

Naglasio je da čuvanju od zaborava pridonosi i ovaj Međunarodni skup kao ibronačni reljef autora Kuzme Kovačića, koji se nalazi u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, u dvorani Ivana Pavla II., gdje su se zajednički susreli biskupi Hrvatske biskupske konferencije i sveti papa Karol. Brončani reljef u dvorani prikazuje papu Ivana Pavla II. koji u hodu prelazi prag nade i želi zajednički kročiti s čovjekom u treće tisućljeće.

„Mi Hrvati u jedno možemo biti sigurni. Ljubav pape Wojtyle prema nama nije prestala. Iz nebeske punine i zajedništva svetih on i danas želi hoditi s nama“, poručio je nadbiskup proglasivši skup otvorenim.

Potom se nazočnima obratio PawelWlodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu (Poljska) naglasivši što je sve papa Ivan Pavao II. učinio na zbližavanju dvaju naroda – hrvatskog i poljskog koje je ljubio. Podsjetio je da je prvi dio ove konferencije održan u Krakovu u listopadu prošle godine te da je organizirana pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Duda. Kazao je kako će slika koja prikazuje papu Poljaka i bl. Alojzija Stepinca, dvojicu heroja naći svoje mjesto u krakovskom svetištu te da se radi mozaik „Hrvatski oratorij“ koji će, također, imati povlašteno mjesto u spomenutom svetištu.

Riječ pozdrava uime Sveučilišta u Splitu uputio je prof. dr. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju koji je izrazio zadovoljstvo da se o ovoj temi raspravlja na znanstven način te da će konferencija zasigurno rezultirati novim prijateljstvima između Hrvata i Poljaka, između hrvatskog i poljskog naroda.

Uputivši pozdrav uime Splitsko-dalmatinske županije dožupan Luka Brčić je kazao kako je sv. Ivan Pavao II. prvi među mnogima koji su za vrijeme Domovinskoga rata prepoznali vjekovni san hrvatskoga naroda imati svoju samostalnu državu. On je volio hrvatsku narod, ali je i hrvatski narod volio svoga papu. To je bila uzvraćena i djelotvorna ljubav, naglasio je dožupan dodavši da je biti uz nekoga kad mu je najteže pokazatelj prave ljubavi i prijateljstva.

Potom su uslijedila predavanja. Budući da neki izlagači bili spriječeni doći njihova su izlaganja pročitana poput predavanjakardinalaStanislawaDziwisza, umirovljenoga krakovskog nadbiskupa koje je nosilo naslov „Hrvatska kao inspiracija za IvanaPavla II.“Mons. Želimir Puljić, zadarskinadbiskup govorio je o temi „Ivan Pavao II. u službi mira u Hrvatskoj“, a dr. sc. SylwiaGorzna(Institut za povijest i političke znanostiPomeranske akademije, Słupsk) o temi „Vatikan i rat u Hrvatskoj“. 

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin(Odjel za povijest, Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) naslovio je svoje izlaganje „Posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994.godine – politički aspekt“, a Ive Livljanić, veleposlanik u miru govorio je o sjećanjima na susrete i razgovores papom Ivanom Pavlom II. Prof. dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet,Sveučilište u Zagrebu) izlagao je o tome jesu li riječi “Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio”Ivana Pavla II.promijenile sliku Hrvatske? Dr. sc. Piotr Drag(Odjel za društvene znanosti, Papinskosveučilište Ivana Pavla II. – Krakov) govorio je o Papinim riječima6. lipnja 2003.: “Uvijek sam htio doći u Dubrovnik.“,a pročitano je izlaganje prof. dr. sc. dr. h. c. Emila Marina (Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) o „Uspomenama o susretima s Ivanom PavlomII., osobito za njegova pohoda Splitu 1998.“.

U poslijepodnevnom dijelu programa bit će pročitano predavanje izv. prof. dr. sc. Bože Skoke ((Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu)„Hrvatski identitet ugovorima i porukama svetoga pape“. O antropološkim naglascima pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu i Solinu 1998. govorit ćedr. sc. Emanuel Petrov(Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu), a predavanje Davora IveStiera (Hrvatski sabor) nosi naslov „Sveti Ivan Pavao II, Hrvatska i njenauloga u Europi“. 

hr Mon May 07 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4058380e4938dc788b4729/80
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Iznosili ih na rukama: Ovo su policajci na koje smo ponosni i koji su spriječili sinoćnje stradavanje migranata

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć, objavljuje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

hr Thu Jan 17 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4053b30e4938977e8b45bd/80
Foto: Facebook: @Božo Petrov

MOST: "Plenković se hvalio da dominira, a jučer je ipak pokazao da ima staklenu bradu"

Zbog jučerašnjeg incidenta u Saboru Most je u četvrtak ujutro održao konferenciju za novinare.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je stav Mosta da su upravo premijer Plenković i Vlada omogućili Srbiji otvaranje pregovaračkih poglavalja iako nisu ispunili ono što je zadano u poglavlju 23.

"Iz svega se može zaključiti da Vlada radi za srbijanske, a ne za hrvatske interese, jer da je tako hrvatski bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske i postojala bi mogućnost da Srbija isplati odštetu za hrvatske logoraše. A to nije tako. A to sve ne daje pravo da se na onakav način premijer pokuša obračunati sa saborskim zastupnikom", kazao je Petrov i dodao:

"Govorio je stalno da on dominira, a jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac."

Grmoja je kazao da on stoji za svoje konstatacije.

"Dobio sam niz poziva hrvatskih logoraša jer sami moraju podnositi tužbe. To se nikako ne može nazvati nego veleizdaja", kazao je Grmoja.

Na pitanje je li previše optužiti premijera da je veleizdajnik, odgovorio je: "Ne, ako sam argumentirao svoju tvrdnju."

"Ta situacija je pokazala da kad pogodite u sridu - da slijedi jedna ovakva nekontrolirana reakcija", kazala je Strenja Linić, piše N1.

hr Thu Jan 17 2019 11:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76e536cb557a27688b49e1/80
Foto: Pixabay

Provedena analiza mesa: U Dalmaciji se pojavila parazitska bolest, posebno su opasne dvije namirnice

Liječnici ne strahuju od epidemije, ali pozivaju na oprez
Analizom uzoraka mesa koje su lovci donijeli u Veterinarsku stanicu Omiš utvrđena je prisutnost trihinele spiralis, opake parazitne bolesti koja se manifestira upalnim i probavnim smetnjama, proljevom, bolom u mišićima, upalom očnih kapaka, pa do upale srčanih mišića.

“Od kada se radi analiza mesa, a to je negdje dvadesetak godina, ovo je prvi slučaj da nam u lovište doluta zaražena divljač. Teško je bilo što reći. Odakle je došla, najvjerojatnije negdje s područja gdje se deponira klaonički otpad. Možda čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine, jer na ovim našim terenima ovako nešto nije zabilježeno.

Možda je divlja svinja zaražena preko raznih prijenosnika, uglavnom miševa, a vrlo vjerojatno da je jela kakvu zaraženu strvinu. Sve su to mogućnosti da se divljač zarazi. Međutim, i u ovom slučaju pokazala se trezvenost lovaca koji su prije konzumiranja zaraženu jedinku odnijeli na analizu” rekao je za Slobodnu Dalmaciju, Davor Komić, dopredsjednik Lovačke udruge Mosor-Priko iz Omiša.

Zarazili se kobasicama

I to nije prvi slučaj. Podgorski lovci su prije nešto više od mjesec dana jeli meso zaražene divlje svinje u obliku kobasica. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu jer su lovci odmah nakon potvrde o prisutnosti trihineloze uzeli preventivnu terapiju. I ovdje su potvrdili kako se radi o prvom slučaju zaražene životinje.

“Vepar samac koji je odstrijeljen na biokovskom predjelu Sutvid, na granici pogorskog i lovišta Rilić, najvjerojatnije je u naše lovište došetao iz susjedne BiH. U dosadašnjem tijeku lova na divlju svinju na dlaku smo položili tridesetak jedinki, a prema planu imamo pravo na još petnaestak. Ni u jednom slučaju ni sada ni prije kako kod divljih, tako i kod domaćih svinja, nije evidentiran niti jedan slučaj ove bolesti. Kako se u ovom našem slučaju radi o vepru samcu, koji do sada nije viđen u našem lovištu, očito je da je odnekud dolutao”, tvrdi Vladimir Glamuzina, predsjednik LU Kamenjarka iz Podgore.

Povećan odstrel

Zbog toga, ali i zbog pojave svinjske kuge u Mađarskoj povećan je odstrel, a lovci ističu kako više kod nijedne jedinke nije pronađena trihineloza.

No to ne znači kako ljudi, osobito oni koji uzgajaju svinje, ne bi trebali biti na oprezu. Dr. Jadran Peran, liječnik a ujedno i lovac, ističe kako su simptomi različiti piše net.hr; od visoke temperature, raznih probavnih smetnji do upale mišića i opće slabosti.

Jako, jako oprezno sa svinjetinom

“Sve su to simptomi zaražene osobe. Ono o čemu treba voditi računa kod konzumacije mesa divljači, to je da se divljač obvezno odnese na analizu. Bolest se javlja kod divljih i domaćih svinja. Stoga su preventivni pregledi mesa od velikog značenja. Naši ljudi koji drže više svinja, na analizu odnesu tek jednu vjerujući da su preostale sto posto zdrave.

Međutim, to nema nikakve osnove. Potrebno je svaku jedinku analizirati kako ne bi došlo do problema. U slučaju da se zaraženo meso jede prije kontrole, meso je potrebno termički obraditi kako bi visoka temperatura eliminirala virus. Također i niske temperature u ledenicama od -15 do -18 stupnjeva u 99 posto slučajeva ubijaju uzročnika bolesti. Najbitnije je izbjegavati konzumaciju suhog mesa, na primjer, kobasica koje nisu termički obrađene”, upozorava dr. Jadran Peran.

hr Thu Jan 17 2019 10:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c404ef60e4938947c8b4614/80
Foto: PIXABAY

Od sutra se u prometu izvodi akcija 'Pješak': vozače i pješake poziva se na povećani oprez

Sutra, 18. siječnja, od 9 do 12 sati, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija „Pješak“.

Akcija će biti posebno usmjerena na prekršaje koje čine pješaci, ali i na prekršaje koje vozači čine na štetu pješaka.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, bilo da u prometu sudjeluju kao pješaci ili kao vozači.

Policija upozorava da vozači imaju u vidu da pješaci čine najranjiviju skupinu sudionika u prometu, poštujte prednost prolaska, u naseljenim područjima i zonama odgojno-obrazovnih ustanova budite posebno oprezni i krećite se smanjenom brzinom.

Pješacima policija poručuje da koriste pješačke prijelaze gdje god je to moguće, poštujući svjetlosne prometne znakove te da vode računa o tome da se prije prelaska kolnika uvjere da to mogu učiniti na način kojim nećete ugroziti sebe ni druge, a posebno na mjestima gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza.

hr Thu Jan 17 2019 10:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .