Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af07a3d2af47f3db68b45ba/80

Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države"

U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, priređen je Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države

 Skup, na kojemu su uz nazočnost splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića sudjelovali eminentni znanstvenici iz Hrvatske i Poljske, organizirao je Konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, Sveučilište u Splitu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i Papinsko sveučilište Ivan Pavao II. u Krakovu. 

Nakon uvodnih pozdrava uime domaćina prof. dr. Ivice Žižića, v. d. prodekana za znanost KBF- u Splitu, nazočnima se obratio nadbiskup Marin Barišić prenijevši pozdrave i isprike kardinala StanislawaDziwisza i kardinala Josipa Bozanića što nisu mogli nazočiti skupu. Prisjetio se izbora Karola Wojyle za papu rekavši: „Bio sam na trgu sv. Petra, promatrao bijeli dim i čuo riječi: 'HabemuspapamCarlumWojtyla…''É negro– crnac je', netko je uzviknuo! Bijeli dim je izabrao bijelog papu iza željezne zavjese – iz Bijele Hrvatske! I odmah, nakon prvog inauguracijskog nastupa svi prisutni čuvši njegov glas i sadržaj njegove homilije rekoše: 'Ovaj zna govoriti. Njega se sluša!' Da, bijeli dim Sikstinske kapele objavio je sretan izbor.“

Nadbiskup je istaknuo kako je Papa pokazao „neizmjernu ljubav prema jednom dijelu Kristova tijela – Kristove Crkve. Pokazao je ljubav prema hrvatskom narodu. I onda kada su ga razni svjetski moćnici, bolest i mnoge druge neprilike odvraćale od pohoda Hrvatskoj, on je hrabro stupio među hrvatski narod i pokazao mu koliko ga ljubi. Uvijek smo imali posebno mjesto u njegovu srcu kao dragi i voljeni narod. Dijelio je s nama patnje i nade onog vremena, zauzimao se za slobodu našeg naroda, a priznanjem Hrvatske kao slobodne, suverene i samostalne države omogućio je našem čovjeku da bude nanovo rođen za ovaj svijet. I nije se na tom zaustavio. Svojim pohodima Hrvatskoj vodio je hrvatskog čovjeka i društvo na još jedno novo rođenje – da bude novi stvor u Kristu!“

Doista, Hrvat može reći da je u papi Ivanu Pavlu II. imao iskrena prijatelja. To svjedoče i njegova tri pohoda Hrvatskoj, kao i dva katolicima u Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Barišić je podsjetio da su se svi iznenadili kaka je papa za svoje jubilarno 100. putovanje izabrao malu, ali ljubljenu Hrvatsku.„Papa Wojtyla je s nama patio, ali se radovao i pjevao. Tko može zaboraviti njegov glas u velikom zboru mladih na susretu u Solinu, dok su pjevali pjesmu Rajska Djevo, kraljice Hrvata! Zlatnim slovima u povijesti grada Splita ostat će upisan skup na Žnjanu, gdje se Ivan Pavao II. susreo s velikim mnoštvom naroda. Ulaskom u najstariju katedralu na svijetu, katedralu Sv. Dujam, izgovorio je riječi koje vrlo dobro sažimaju svjetska i naša nacionalna zbivanja: 'Povijest ovdje nije šutjela!' Ovaj glas dobrog prijatelja koji je govorio dok su drugi šutjeli, trajno titra u našoj memoriji i ne dopušta nam da olako zaboravimo ono što smo.“ 

Naglasio je da čuvanju od zaborava pridonosi i ovaj Međunarodni skup kao ibronačni reljef autora Kuzme Kovačića, koji se nalazi u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, u dvorani Ivana Pavla II., gdje su se zajednički susreli biskupi Hrvatske biskupske konferencije i sveti papa Karol. Brončani reljef u dvorani prikazuje papu Ivana Pavla II. koji u hodu prelazi prag nade i želi zajednički kročiti s čovjekom u treće tisućljeće.

„Mi Hrvati u jedno možemo biti sigurni. Ljubav pape Wojtyle prema nama nije prestala. Iz nebeske punine i zajedništva svetih on i danas želi hoditi s nama“, poručio je nadbiskup proglasivši skup otvorenim.

Potom se nazočnima obratio PawelWlodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu (Poljska) naglasivši što je sve papa Ivan Pavao II. učinio na zbližavanju dvaju naroda – hrvatskog i poljskog koje je ljubio. Podsjetio je da je prvi dio ove konferencije održan u Krakovu u listopadu prošle godine te da je organizirana pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Duda. Kazao je kako će slika koja prikazuje papu Poljaka i bl. Alojzija Stepinca, dvojicu heroja naći svoje mjesto u krakovskom svetištu te da se radi mozaik „Hrvatski oratorij“ koji će, također, imati povlašteno mjesto u spomenutom svetištu.

Riječ pozdrava uime Sveučilišta u Splitu uputio je prof. dr. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju koji je izrazio zadovoljstvo da se o ovoj temi raspravlja na znanstven način te da će konferencija zasigurno rezultirati novim prijateljstvima između Hrvata i Poljaka, između hrvatskog i poljskog naroda.

Uputivši pozdrav uime Splitsko-dalmatinske županije dožupan Luka Brčić je kazao kako je sv. Ivan Pavao II. prvi među mnogima koji su za vrijeme Domovinskoga rata prepoznali vjekovni san hrvatskoga naroda imati svoju samostalnu državu. On je volio hrvatsku narod, ali je i hrvatski narod volio svoga papu. To je bila uzvraćena i djelotvorna ljubav, naglasio je dožupan dodavši da je biti uz nekoga kad mu je najteže pokazatelj prave ljubavi i prijateljstva.

Potom su uslijedila predavanja. Budući da neki izlagači bili spriječeni doći njihova su izlaganja pročitana poput predavanjakardinalaStanislawaDziwisza, umirovljenoga krakovskog nadbiskupa koje je nosilo naslov „Hrvatska kao inspiracija za IvanaPavla II.“Mons. Želimir Puljić, zadarskinadbiskup govorio je o temi „Ivan Pavao II. u službi mira u Hrvatskoj“, a dr. sc. SylwiaGorzna(Institut za povijest i političke znanostiPomeranske akademije, Słupsk) o temi „Vatikan i rat u Hrvatskoj“. 

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin(Odjel za povijest, Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) naslovio je svoje izlaganje „Posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994.godine – politički aspekt“, a Ive Livljanić, veleposlanik u miru govorio je o sjećanjima na susrete i razgovores papom Ivanom Pavlom II. Prof. dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet,Sveučilište u Zagrebu) izlagao je o tome jesu li riječi “Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio”Ivana Pavla II.promijenile sliku Hrvatske? Dr. sc. Piotr Drag(Odjel za društvene znanosti, Papinskosveučilište Ivana Pavla II. – Krakov) govorio je o Papinim riječima6. lipnja 2003.: “Uvijek sam htio doći u Dubrovnik.“,a pročitano je izlaganje prof. dr. sc. dr. h. c. Emila Marina (Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) o „Uspomenama o susretima s Ivanom PavlomII., osobito za njegova pohoda Splitu 1998.“.

U poslijepodnevnom dijelu programa bit će pročitano predavanje izv. prof. dr. sc. Bože Skoke ((Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu)„Hrvatski identitet ugovorima i porukama svetoga pape“. O antropološkim naglascima pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu i Solinu 1998. govorit ćedr. sc. Emanuel Petrov(Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu), a predavanje Davora IveStiera (Hrvatski sabor) nosi naslov „Sveti Ivan Pavao II, Hrvatska i njenauloga u Europi“. 

hr Mon May 07 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0961152af47f84048b456c/80

Udruge u Imotskom predstavile svoj rad i projekte

U sklopu manifestacije “Dani otvorenih vrata udruga“, koja se na nacionalnoj razini obilježava 26. svibnja; udruge u Imotskom predstavile su svoj rad, djelovanje i projekte.

Tako su se na Trgu Matice Hrvatske u Imotskom predstavile udruge: Kulturna udruga mladih (KUM) iz Prološca; Kulturno umjetnička udruga “Ujević“ iz Krivodola; Centar za održivi razvoj Imotski te Udruga osoba s invaliditetom Imotski.

Udruge su promovirale svoje aktivnosti i projekte, u sklopu informativnog druženja s građanima. Čitav program na nacionalnoj razini organizirao je Ured za udruge Vlade RH.

hr Sat May 26 2018 15:31:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Plenković sa Sabora HDZ-a pozivao na zajedništvo

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u subotu sa 18. općeg Sabora stranke na zajedništvo te poručio kako će se boriti za onakvu Hrvatsku kakvu je sanjao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i hrvatski branitelji.

 "Borimo se i za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojno od svoga radi i mirovine, za Hrvatsku u kojoj će zdravstvena skrb biti na najvišoj razini, za Hrvatsku u kojoj će poduzetnici moći lakše poslovati... Za Lijepu našu, zemlju marljivih ponosnih i otvorenih ljudi, za Hrvatsku u kojoj je ključna politička snaga jak, okupljajući i moderan HDZ", poručio je Plenković praćen burnim pljeskom oko pet tisuća članova i simpatizera stranke u dvorani košarkaškog centra Dražen Petrović.

  Plenkovič je istaknuo ključne prioritete za budućnost zemlje: demografsku revitalizaciju Hrvatske, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza, posebno PDV-a do kraja ove godine, dovršetak strateških infrastrukturnih projekta iz energetike, poput terminala za ukapljeni plin na Krku, i prometa - izgradnju Pelješkog mosta.  Prioritetna  je također i uloga HDZ-a u budućnosti Hrvatske "jer je to jedina stranka koja ima snagu okupiti ljude različitih profila ali jednog državotvornog i domoljubnog svjetonazora, kako one u zemlji tako i ine izvan nje."  S tim u vezi najavio je  mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore.

   "Također treba maksimalno koristiti sidro koje imamo u EU i NATO-u i to kroz spremnost za ulazak u Schengen i osiguravanje granica, zatim kroz predsjedanje EU nakon samo sedam godina članstva i u konačnici kroz uvođenje eura, rekao je Plenković.

 Sve to, naglasio je, mogu ostvariti samo slogom. "Kad smo složni i u najgorim uvjetima HDZ je nepobjediv. Ta sloga, snaga i zajedništvo želim da nas krasi i u godinama koje su pred nama", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kraju  jednosatnog izlaganja na stranačkom saboru.  hr Sat May 26 2018 14:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5835d5cc1eea8f93dc8b478a/80
Foto: MORH / T. Brandt

Krstičević čestitao svim vojnicima Dan Hrvatske vojske

Ministar obrane Damir Krstičević čestitao je u subotu uoči ceremonije Velike smjene straže na Markovom trgu svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan naglasivši da je ponosan što se nastavlja tradicija Hrvatske vojske i da je uvjeren u njezinu svijetlu budućnost.

U povodu 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u središtu Zagreba održan je prigodni program, a na  Markovom trgu ceremonija Velike smjene straže i prigodni akrobatski program Počasno zaštitne bojne pred predsjednicom Republike i Vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović, visokim aktivnim i umirovljenim časnicima Oružanih snaga te građanima i turistima.

"Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske i sustavno radimo na jačanju Hrvatske vojske", kazao je Krstičević. Dodao je da se osjeća pobjednički, kako je uvjeren u svijetlu budućnost HV-a i kako je Hrvatska vojska pobjednik i na raspolaganju svom narodu.

Ministar Krstičević je istaknuo da je Hrvatska vojska u posljednjih 20-ak godina puno napredovala i da se kontinuirano moderenizira, podiže standard vojnika. Podsjetio je pritom na povećanje vojnog proračuna i nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske na obavljenim zadaćama, čestitao im Dan Hrvatske vojske, a građane je pozvao da u nedjelju dođu na ŠRC Jarun gdje će uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme  HV održati prigodni program.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov kazao je kako zahvaljujući povećanju proračuna i velikoj potpori razvoju i modernizaciji Hrvatska vojska uspijeva postupno uvoditi nove i održavati postojeće sposobnosti.  Izdvojio je tako nabavu Panzer haubica, Kiowa Warrior helikoptera te integraciju sustava bespilotnih letjelica i komunikacijsko-informacijskih sustava. "Na pravom smo putu i možemo biti zadovoljni stanjem koje imamo", naglasio je.

Na novinarski upit očekuje li na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti koji je planiran u ponedjeljak izvješća tajnih službi oko afere Hotmail, ministar Krstičević je kazao da je to tijelo  najviše tijelo i  da će na sastanku biti sve teme od interesa za nacionalnu sigurnost i nacionalne interese Republike Hrvatske.

Nakon svečane smjene straže na Trgu svetog Marka Počasno zaština bojna sličan program za okupljene građane i turisteizvela je i na Trgu bana Jelačića, kao i Orkestar Oružanih snaga.hr Sat May 26 2018 12:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

HAK: Vjetar ograničava promet na Jadranskoj magistrali

Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja.
Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na dionicama autocesta:
A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok; A3 Bregana-Lipovac između Križa i Nove Gradiške.

Zbog radova za sav je promet zatvorena državna cesta DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik. Obilazak je: državna cesta DC1 (Puškarićeva ulica) - Ventilatorska ulica – Gospodarska ulica - Ulica Svetog Benedikta (ŽC3067) - državna cesta DC1 (Gornjostupnička ulica), u oba smjera.

Do 27.05. do 14,00 sati u smjeru graničnog prijelaza Rupa, na riječkoj obilaznici između čvorova Rujevica i Diračje vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine.

Do 29. svibnja u 19,00 sati prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica, zbog radova na željezničko-cestovnom prijelazu u Dugom Selu, javlja HAKhr Sat May 26 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .