Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af07a3d2af47f3db68b45ba/80

Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države"

U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, priređen je Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države

 Skup, na kojemu su uz nazočnost splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića sudjelovali eminentni znanstvenici iz Hrvatske i Poljske, organizirao je Konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, Sveučilište u Splitu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i Papinsko sveučilište Ivan Pavao II. u Krakovu. 

Nakon uvodnih pozdrava uime domaćina prof. dr. Ivice Žižića, v. d. prodekana za znanost KBF- u Splitu, nazočnima se obratio nadbiskup Marin Barišić prenijevši pozdrave i isprike kardinala StanislawaDziwisza i kardinala Josipa Bozanića što nisu mogli nazočiti skupu. Prisjetio se izbora Karola Wojyle za papu rekavši: „Bio sam na trgu sv. Petra, promatrao bijeli dim i čuo riječi: 'HabemuspapamCarlumWojtyla…''É negro– crnac je', netko je uzviknuo! Bijeli dim je izabrao bijelog papu iza željezne zavjese – iz Bijele Hrvatske! I odmah, nakon prvog inauguracijskog nastupa svi prisutni čuvši njegov glas i sadržaj njegove homilije rekoše: 'Ovaj zna govoriti. Njega se sluša!' Da, bijeli dim Sikstinske kapele objavio je sretan izbor.“

Nadbiskup je istaknuo kako je Papa pokazao „neizmjernu ljubav prema jednom dijelu Kristova tijela – Kristove Crkve. Pokazao je ljubav prema hrvatskom narodu. I onda kada su ga razni svjetski moćnici, bolest i mnoge druge neprilike odvraćale od pohoda Hrvatskoj, on je hrabro stupio među hrvatski narod i pokazao mu koliko ga ljubi. Uvijek smo imali posebno mjesto u njegovu srcu kao dragi i voljeni narod. Dijelio je s nama patnje i nade onog vremena, zauzimao se za slobodu našeg naroda, a priznanjem Hrvatske kao slobodne, suverene i samostalne države omogućio je našem čovjeku da bude nanovo rođen za ovaj svijet. I nije se na tom zaustavio. Svojim pohodima Hrvatskoj vodio je hrvatskog čovjeka i društvo na još jedno novo rođenje – da bude novi stvor u Kristu!“

Doista, Hrvat može reći da je u papi Ivanu Pavlu II. imao iskrena prijatelja. To svjedoče i njegova tri pohoda Hrvatskoj, kao i dva katolicima u Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Barišić je podsjetio da su se svi iznenadili kaka je papa za svoje jubilarno 100. putovanje izabrao malu, ali ljubljenu Hrvatsku.„Papa Wojtyla je s nama patio, ali se radovao i pjevao. Tko može zaboraviti njegov glas u velikom zboru mladih na susretu u Solinu, dok su pjevali pjesmu Rajska Djevo, kraljice Hrvata! Zlatnim slovima u povijesti grada Splita ostat će upisan skup na Žnjanu, gdje se Ivan Pavao II. susreo s velikim mnoštvom naroda. Ulaskom u najstariju katedralu na svijetu, katedralu Sv. Dujam, izgovorio je riječi koje vrlo dobro sažimaju svjetska i naša nacionalna zbivanja: 'Povijest ovdje nije šutjela!' Ovaj glas dobrog prijatelja koji je govorio dok su drugi šutjeli, trajno titra u našoj memoriji i ne dopušta nam da olako zaboravimo ono što smo.“ 

Naglasio je da čuvanju od zaborava pridonosi i ovaj Međunarodni skup kao ibronačni reljef autora Kuzme Kovačića, koji se nalazi u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, u dvorani Ivana Pavla II., gdje su se zajednički susreli biskupi Hrvatske biskupske konferencije i sveti papa Karol. Brončani reljef u dvorani prikazuje papu Ivana Pavla II. koji u hodu prelazi prag nade i želi zajednički kročiti s čovjekom u treće tisućljeće.

„Mi Hrvati u jedno možemo biti sigurni. Ljubav pape Wojtyle prema nama nije prestala. Iz nebeske punine i zajedništva svetih on i danas želi hoditi s nama“, poručio je nadbiskup proglasivši skup otvorenim.

Potom se nazočnima obratio PawelWlodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu (Poljska) naglasivši što je sve papa Ivan Pavao II. učinio na zbližavanju dvaju naroda – hrvatskog i poljskog koje je ljubio. Podsjetio je da je prvi dio ove konferencije održan u Krakovu u listopadu prošle godine te da je organizirana pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Duda. Kazao je kako će slika koja prikazuje papu Poljaka i bl. Alojzija Stepinca, dvojicu heroja naći svoje mjesto u krakovskom svetištu te da se radi mozaik „Hrvatski oratorij“ koji će, također, imati povlašteno mjesto u spomenutom svetištu.

Riječ pozdrava uime Sveučilišta u Splitu uputio je prof. dr. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju koji je izrazio zadovoljstvo da se o ovoj temi raspravlja na znanstven način te da će konferencija zasigurno rezultirati novim prijateljstvima između Hrvata i Poljaka, između hrvatskog i poljskog naroda.

Uputivši pozdrav uime Splitsko-dalmatinske županije dožupan Luka Brčić je kazao kako je sv. Ivan Pavao II. prvi među mnogima koji su za vrijeme Domovinskoga rata prepoznali vjekovni san hrvatskoga naroda imati svoju samostalnu državu. On je volio hrvatsku narod, ali je i hrvatski narod volio svoga papu. To je bila uzvraćena i djelotvorna ljubav, naglasio je dožupan dodavši da je biti uz nekoga kad mu je najteže pokazatelj prave ljubavi i prijateljstva.

Potom su uslijedila predavanja. Budući da neki izlagači bili spriječeni doći njihova su izlaganja pročitana poput predavanjakardinalaStanislawaDziwisza, umirovljenoga krakovskog nadbiskupa koje je nosilo naslov „Hrvatska kao inspiracija za IvanaPavla II.“Mons. Želimir Puljić, zadarskinadbiskup govorio je o temi „Ivan Pavao II. u službi mira u Hrvatskoj“, a dr. sc. SylwiaGorzna(Institut za povijest i političke znanostiPomeranske akademije, Słupsk) o temi „Vatikan i rat u Hrvatskoj“. 

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin(Odjel za povijest, Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) naslovio je svoje izlaganje „Posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994.godine – politički aspekt“, a Ive Livljanić, veleposlanik u miru govorio je o sjećanjima na susrete i razgovores papom Ivanom Pavlom II. Prof. dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet,Sveučilište u Zagrebu) izlagao je o tome jesu li riječi “Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio”Ivana Pavla II.promijenile sliku Hrvatske? Dr. sc. Piotr Drag(Odjel za društvene znanosti, Papinskosveučilište Ivana Pavla II. – Krakov) govorio je o Papinim riječima6. lipnja 2003.: “Uvijek sam htio doći u Dubrovnik.“,a pročitano je izlaganje prof. dr. sc. dr. h. c. Emila Marina (Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) o „Uspomenama o susretima s Ivanom PavlomII., osobito za njegova pohoda Splitu 1998.“.

U poslijepodnevnom dijelu programa bit će pročitano predavanje izv. prof. dr. sc. Bože Skoke ((Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu)„Hrvatski identitet ugovorima i porukama svetoga pape“. O antropološkim naglascima pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu i Solinu 1998. govorit ćedr. sc. Emanuel Petrov(Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu), a predavanje Davora IveStiera (Hrvatski sabor) nosi naslov „Sveti Ivan Pavao II, Hrvatska i njenauloga u Europi“. 

hr Mon May 07 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b797510cb557a4f6a8b4a01/80

Požar na Žnjanu: Sumnja se da je podmetnut, policija obaviještena!

U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 10 vozila

Požar koji je izbio na Žnjanu lokaliziran je oko 16,30 sati nakon čega je slijedila sanacija požarišta, ali i objekata koji su gorjeli. Srećom, stambenim objektima vatra nije zaprijetila, osim jednoj kući, no vatrogasci su brzo reagirali te vatru zaustavili na vrijeme.

U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 10 vozila, od kojih je pet iz JVP Split, dva DVD Split, jedno vozilo DVD Žrnovnica, jedno DVD Podstrana i jedno DVD Vranjica.

Prema pisanju HRT-a, Zvonko Pućo zapovjednik smjene vatrogasne postrojbe Grada Splita, kazao je kako se sumnja u namjerno paljenje jer je požar buknuo istovremeno na dva mjesta. 

- Osoba je uočena i policija je obaviještena. Požar je s jakim vjetrom otišao prema staklenicima, plastenicima i montažnim objektima s južne strane. Požar smo lokalizirali, trenutno se vrši sanacija požarišta. - kazao je za HRT. 

Ranije obavljeno: 

Nešto iza 15 sati na Žnjanu je izbio požar. Čitateljica nam je poslala slike s mjesta događaja, a vatrogasci su stigli brzo na odredište. Planulo je na dijelu prema Duilovu, na području gdje su kuće.

Vatra je zahvatila kuće iznad ceste, a vatrogasci se bore s vatrom. 

hr Sun Aug 19 2018 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b798b6dcb557afe798b461e/80
Foto: N1

Otac preminulog Mattea: "Sedam dana je prošlo, nitko od nadležnih mi nije dao odgovore ni izrazio sućut"

Smrt 22-godišnjeg Mattea Ružića potresla je Hrvatsku te ponovno otvorila pitanje kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava

 Dubravkom Ružićem, ocem tragično preminulog Mattea, u nedjelju je u Zaprešiću razgovarao reporter N1 televizije. 

Dubravko Ružić je ogorčen zbog činjenice da se ni nakon sedam dana od smrti njegovog sina ne zna od čega je točno 22-godišnji Matteo preminuo. 

- Bol, tuga, razočaranje... Nemam riječi.

Još možda nisam svjestan nekih stvari, pod injekcijama sam, pod tabletama sam, ne spavam već sedam dana. Ne jedem, jedem tek toliko da se ne srušim. Mislim, katastrofa. Ne mogu prihvatiti da sedam dana ja čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega. Da kažu dijete ti je umro od srčanog udara, od ne znam čega. Možda će mi biti lakše. Meni moje dijete neće nitko vratiti. - rekao je. 

Kazao je za N1 da ga nitko od nadležnih nije kontaktirao te da od nikoga nije dobio bilo kakve informacije. 

Ljudi, ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom. Gdje je završilo što se radi, gdje je istraga...Ne znam ama baš ništa. Nitko od nadležnih me nije kontaktirao, izrazio sućut, ama baš ništa. 

Na navode ministra Kujundžića da je sve bilo po propisima, Ružić je rekao: 

- Ne bih komentirao ništa. Čovjek možda nije upućen u neke stvari, možda skriva, možda ne. To bude njemu na duši. Na njemu je da odluči. Ja još danas ne znam što je s mojim djetetom. Ne mogu kriviti nikoga, ne krivim niti policiju, niti hitnu, to su ljudi koji rade svoj posao. Ali cijeli ovaj sustav ne valja, to je katastrofa. Ne samo zbog mog djeteta, nego da se više nikome tako banalne situacije ne dogode.

Živumo u 21. stoljeću, da se takve banalne stvari fogađaju, da se čuvaju fotelje ili bilo što, da se za ono najsovnije nema, to je žalosno. - rekao je. Cijeli razgovor pogledajte ovdje


hr Sun Aug 19 2018 17:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b791dfccb557a53728b4746/80
Foto: Accuweather

Stigla dugoročna prognoza za jesen

Olujno vrijeme čeka nas najesen nastavljajući trend od ovog ljeta. Obilne oborine predviđene su za Jadran i Dinaride.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni, prenosi dnevnik.hr.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Sredozemlje postaje olujno!

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.

U listopadu i studenom slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.

hr Sun Aug 19 2018 09:37:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1b7f162af47f701b8b4804/80
Foto: Pixabay

Evo koliko će iznajmljivačima porasti boravišne pristojbe

Pozitivno u cijeloj priči je jedino to da je Hrvatska destinacija koja je zanimljiva za turiste

Najavljen prije ljeta - razrađen tijekom špice turističke sezone - novi namet stiže iznajmljivačima, piše RTL.

Turizam cvjeta - pa je u Hrvatskoj logično da se povise porezi onima za koje se već neko vrijeme tvrdi da ne podliježu prevelikom poreznom pritisku. 

Kad se sve uzme u obzir - od održavanja, plaćanja računa do opremanja i poreza - biti privatni iznajmljivač dosta košta.

"Da se može živjeti od toga - može, al da će se netko obogatiti od toga, neće sigurno. Niti će na konto dva stana koja iznajmljuje kupit treći, to čisto sumnjam. Neki pristojan život možeš ako racionalno podijeliš troškove", kaže Melita Klindić, privatna iznajmljivačica.

2019. - stiže poskupljenje.

Boravišna pristojba ide gore za 25 posto. U špici sezone tako će se za A razred umjesto 8 plaćati 10 kuna. A porasti se predviđaju i za ostale. B skače sa 7 na 9. C s 5 i pol na 7. A D s 4 i pol na 5 kuna. Ono što je najveći problem, tvrde u udrugama, što će na taj iznos gradovi još dodavati svoju cijenu, što poteže cijeli niz reakcija.

"Da neki možda čak moraju i odustati od takvih djelatnosti gdje će možda i djeca nažalost odustati od toga da pomognu svojim roditeljima još koju godinu nego će napustiti svoj dom i Hrvatsku,. Ljudi su ogorčeni jer se iz godine u godinu talože nova i nova davanja", ističe Nedo Pinezić, predsjednik udruženja iznajmljivača za Kvarner.

Novom uredbom, za kampove boravišna pristojba ostaje ista. Paušal za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja u A razredu iznosio bi 345 kuna po krevetu mininalno. u B 293. C 241 kunu te u D i nerazvrstanim mjestima 172 kune. 

Kako će sve to izgledati u praksi kad lokalne vlasti još na to dignu cijene, ne zna ni sama Melita. 

"Moja pretpostavka je da će vjerojatno iznajmljivači dignuti cijene." E sad šta će biti kad ta ponuda bude malo skuplja nego do sad, dal će turisti i dalje dolaziti i gledati blagonaklono na to, ja to stvarno ne znam."

Pozitivno u cijeloj priči je jedino to da je Hrvatska destinacija koja je zanimljiva za turiste. 


hr Sun Aug 19 2018 09:31:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .