Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af07a3d2af47f3db68b45ba/80

Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države"

U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, priređen je Međunarodni znanstveni skup "Utjecaj pape Ivana Pavla II. na osamostaljenje Hrvatske države

 Skup, na kojemu su uz nazočnost splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića sudjelovali eminentni znanstvenici iz Hrvatske i Poljske, organizirao je Konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, Sveučilište u Splitu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i Papinsko sveučilište Ivan Pavao II. u Krakovu. 

Nakon uvodnih pozdrava uime domaćina prof. dr. Ivice Žižića, v. d. prodekana za znanost KBF- u Splitu, nazočnima se obratio nadbiskup Marin Barišić prenijevši pozdrave i isprike kardinala StanislawaDziwisza i kardinala Josipa Bozanića što nisu mogli nazočiti skupu. Prisjetio se izbora Karola Wojyle za papu rekavši: „Bio sam na trgu sv. Petra, promatrao bijeli dim i čuo riječi: 'HabemuspapamCarlumWojtyla…''É negro– crnac je', netko je uzviknuo! Bijeli dim je izabrao bijelog papu iza željezne zavjese – iz Bijele Hrvatske! I odmah, nakon prvog inauguracijskog nastupa svi prisutni čuvši njegov glas i sadržaj njegove homilije rekoše: 'Ovaj zna govoriti. Njega se sluša!' Da, bijeli dim Sikstinske kapele objavio je sretan izbor.“

Nadbiskup je istaknuo kako je Papa pokazao „neizmjernu ljubav prema jednom dijelu Kristova tijela – Kristove Crkve. Pokazao je ljubav prema hrvatskom narodu. I onda kada su ga razni svjetski moćnici, bolest i mnoge druge neprilike odvraćale od pohoda Hrvatskoj, on je hrabro stupio među hrvatski narod i pokazao mu koliko ga ljubi. Uvijek smo imali posebno mjesto u njegovu srcu kao dragi i voljeni narod. Dijelio je s nama patnje i nade onog vremena, zauzimao se za slobodu našeg naroda, a priznanjem Hrvatske kao slobodne, suverene i samostalne države omogućio je našem čovjeku da bude nanovo rođen za ovaj svijet. I nije se na tom zaustavio. Svojim pohodima Hrvatskoj vodio je hrvatskog čovjeka i društvo na još jedno novo rođenje – da bude novi stvor u Kristu!“

Doista, Hrvat može reći da je u papi Ivanu Pavlu II. imao iskrena prijatelja. To svjedoče i njegova tri pohoda Hrvatskoj, kao i dva katolicima u Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Barišić je podsjetio da su se svi iznenadili kaka je papa za svoje jubilarno 100. putovanje izabrao malu, ali ljubljenu Hrvatsku.„Papa Wojtyla je s nama patio, ali se radovao i pjevao. Tko može zaboraviti njegov glas u velikom zboru mladih na susretu u Solinu, dok su pjevali pjesmu Rajska Djevo, kraljice Hrvata! Zlatnim slovima u povijesti grada Splita ostat će upisan skup na Žnjanu, gdje se Ivan Pavao II. susreo s velikim mnoštvom naroda. Ulaskom u najstariju katedralu na svijetu, katedralu Sv. Dujam, izgovorio je riječi koje vrlo dobro sažimaju svjetska i naša nacionalna zbivanja: 'Povijest ovdje nije šutjela!' Ovaj glas dobrog prijatelja koji je govorio dok su drugi šutjeli, trajno titra u našoj memoriji i ne dopušta nam da olako zaboravimo ono što smo.“ 

Naglasio je da čuvanju od zaborava pridonosi i ovaj Međunarodni skup kao ibronačni reljef autora Kuzme Kovačića, koji se nalazi u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, u dvorani Ivana Pavla II., gdje su se zajednički susreli biskupi Hrvatske biskupske konferencije i sveti papa Karol. Brončani reljef u dvorani prikazuje papu Ivana Pavla II. koji u hodu prelazi prag nade i želi zajednički kročiti s čovjekom u treće tisućljeće.

„Mi Hrvati u jedno možemo biti sigurni. Ljubav pape Wojtyle prema nama nije prestala. Iz nebeske punine i zajedništva svetih on i danas želi hoditi s nama“, poručio je nadbiskup proglasivši skup otvorenim.

Potom se nazočnima obratio PawelWlodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu (Poljska) naglasivši što je sve papa Ivan Pavao II. učinio na zbližavanju dvaju naroda – hrvatskog i poljskog koje je ljubio. Podsjetio je da je prvi dio ove konferencije održan u Krakovu u listopadu prošle godine te da je organizirana pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Duda. Kazao je kako će slika koja prikazuje papu Poljaka i bl. Alojzija Stepinca, dvojicu heroja naći svoje mjesto u krakovskom svetištu te da se radi mozaik „Hrvatski oratorij“ koji će, također, imati povlašteno mjesto u spomenutom svetištu.

Riječ pozdrava uime Sveučilišta u Splitu uputio je prof. dr. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju koji je izrazio zadovoljstvo da se o ovoj temi raspravlja na znanstven način te da će konferencija zasigurno rezultirati novim prijateljstvima između Hrvata i Poljaka, između hrvatskog i poljskog naroda.

Uputivši pozdrav uime Splitsko-dalmatinske županije dožupan Luka Brčić je kazao kako je sv. Ivan Pavao II. prvi među mnogima koji su za vrijeme Domovinskoga rata prepoznali vjekovni san hrvatskoga naroda imati svoju samostalnu državu. On je volio hrvatsku narod, ali je i hrvatski narod volio svoga papu. To je bila uzvraćena i djelotvorna ljubav, naglasio je dožupan dodavši da je biti uz nekoga kad mu je najteže pokazatelj prave ljubavi i prijateljstva.

Potom su uslijedila predavanja. Budući da neki izlagači bili spriječeni doći njihova su izlaganja pročitana poput predavanjakardinalaStanislawaDziwisza, umirovljenoga krakovskog nadbiskupa koje je nosilo naslov „Hrvatska kao inspiracija za IvanaPavla II.“Mons. Želimir Puljić, zadarskinadbiskup govorio je o temi „Ivan Pavao II. u službi mira u Hrvatskoj“, a dr. sc. SylwiaGorzna(Institut za povijest i političke znanostiPomeranske akademije, Słupsk) o temi „Vatikan i rat u Hrvatskoj“. 

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin(Odjel za povijest, Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) naslovio je svoje izlaganje „Posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994.godine – politički aspekt“, a Ive Livljanić, veleposlanik u miru govorio je o sjećanjima na susrete i razgovores papom Ivanom Pavlom II. Prof. dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet,Sveučilište u Zagrebu) izlagao je o tome jesu li riječi “Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio”Ivana Pavla II.promijenile sliku Hrvatske? Dr. sc. Piotr Drag(Odjel za društvene znanosti, Papinskosveučilište Ivana Pavla II. – Krakov) govorio je o Papinim riječima6. lipnja 2003.: “Uvijek sam htio doći u Dubrovnik.“,a pročitano je izlaganje prof. dr. sc. dr. h. c. Emila Marina (Hrvatsko katoličkosveučilište – Zagreb) o „Uspomenama o susretima s Ivanom PavlomII., osobito za njegova pohoda Splitu 1998.“.

U poslijepodnevnom dijelu programa bit će pročitano predavanje izv. prof. dr. sc. Bože Skoke ((Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu)„Hrvatski identitet ugovorima i porukama svetoga pape“. O antropološkim naglascima pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu i Solinu 1998. govorit ćedr. sc. Emanuel Petrov(Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu), a predavanje Davora IveStiera (Hrvatski sabor) nosi naslov „Sveti Ivan Pavao II, Hrvatska i njenauloga u Europi“. 

hr Mon May 07 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59faf29db9e03e649a8b459b/80
Foto: Vlada RH

Pavić: Ne smanjujemo mirovine i većina građana neće u mirovinu sa 67 godina

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u subotu je u povodu sindikalnog prosvjeda protiv mirovinske reforme poručio da građani ne trebaju brinuti jer mirovine reformom neće biti smanjene, već je ona, istaknuo je, pokrenuta upravo radi povećanja mirovina i održivosti mirovinskog sustava.

Prosvjedi su demokratsko pravo i Vlada ih itekako poštuje, ali, htio bih bih apsolutno umiriti naše građane, sadašnje i buduće umirovljenike, Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće, rekao je Marko Pavić u izjavi novinarima u Ministarstvu nakon što je u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom "Doživi mirovinu i tebe se tiče", piše tportal.

Sadašnjim umirovljenicima ministar je poručio da je isplata mirovina neupitna te će, istaknuo je, mirovine 'samo rasti u sljedećih godinu dana'.

'U zadnjih dvije godine mandata vlade Andreja Plenkovića mirovine su rasle 6,39 posto i sljedeće godine očekujemo sličan rast', dodao je.

Pavić ističe i ciljeve mirovinske reforme - da su mirovine veće, održivost mirovinskog sustava i da nema diskiminacije bilo koje kategorije građana.

"Kada ne bismo išli u ovu reformu, građani koji od sljedeće godine idu u mirovinu imali bi 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici”, rekao je.

Umirovljenici s najnižim mirovinama, njih 248 tisuća, naveo je Pavić, uz usklađivanje za koje očekuje da će biti od 2,5 do 3 posto, od 1. srpnja sljedeće godine mogu očekivati i dodatnih 3 posto povećanja mirovina.

Naglašava i da većina građana neće raditi do 67. godine života, već samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža. "Postoji već pravo dugogodišnjeg osiguranika koje kaže da netko tko navrši 41 godinu staža i ima 60 godina može ići u punu mirovinu”, navodi te kao primjer daje medicinske sestre, konobare i građevinske radnike koji svi rano ulaze na tržište rada.

Studenti, koji studiraju do 24 godine te će imati 41 godinu staža u mirovinu će moći ići sa 65 godina, dodaje. "Prema tome, većina građana ići će u mirovinu između 60 i 65 godina, a samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža ići će u mirovinu sa 67 godina”, napominje Pavić.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, broj SDP-ovih saborskih zastupnika na prosvjedu, a znakovitim izdvaja i to da sindikati nisu prosvjedovali 2014. godine, kada je SDP-ova vlada donijela zakon kojim je uvedena odredba o odlasku u mirovinu sa 67 godina života.

"Ne znam je li razlog tome jer su se sindikati obojali SDP-ovom bojom ili je razlog što je SDP u totalnom rasulu i nesposoban organizirati svoje aktivnosti, pa su se, eto, prikrpali sindikatima na prosvjed. Nekako mi se čini da je ovo drugo u pitanju, da je SDP u rasulu. Gospodin Bernardić se očito ne snalazi u svojoj ulozi, što se vidi i po rejtingu i po broju ljudi koji ga napuštaju”, ocijenio je.

A Vlada, zaključio je u izjavi nakon koje nije bilo novinarskih pitanja, donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće i da hrvatski građani ne trebaju brinuti.

Prosvjed u Zagrebu organizirale su tri sindikalne središnjice - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS).

hr Sat Oct 20 2018 17:43:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb1d980e493802018b494f/80
Foto: dalmacija.hr

Župan Blaženko Boban otvorio Centar izvrsnosti iz prirodoslovlja

Danas se ispred srednje Prirodoslovne škole u Splitu okupilo više stotina učenika, roditelja, nastavnika i profesora – mentora na otvaranju četvrtog po redu, županijskog Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja. Uz već otvorene CI iz matematike, informatike i novih tehnologija, s ovim Centrom se završava uspostava centara izvrsnosti za STEM područje.

Uz župana Blaženka Bobana i zamjenika župana Luku Brčića, županijske pročelnike i djelatnike, ovaj događaj su uveličali prorektor splitskog Sveučilišta Željko  Radić, dekani i prodekani fakulteta, pročelnik gradskog Odjela za prosvjetu, Mate Omazić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, vijećnici županijske Skupštine, nastavnici i profesori – mentori, roditelji i više stotina učenika osnovnih i srednjih škola.

Izvrsnost nije cilj. Izvrsnost je stav. Geslo Centara izvrsnosti govori, draga djeco, prije svega o vašem stavu, a izvrsnost je naša odgovornost i obveza, nas koji obnašamo određene dužnosti, vaših roditelja i mentora. Vaš stav i naša obveza i odgovornost predstavljaju način kako otjerati pesimizam i crne vijesti kojima smo svakodnevno izloženi, koje kod nas sviju izazivaju brigu i nesigurnost. Gledajući danas vašu vedrinu i optimizam koji širite, znam da takav stav mora rezultirati pozitivnim učinkom, ako ne prije, onda onoga trenutka kad se nađete na tržištu rada“ – kazao je župan te ispričao kako je ovih dana, obilazeći cijelu županiju povodom 25. godišnjice županije, čuo od mnogih roditelja da im se ovaj projekt toliko svidio da su spremni po potrebi i dodatno ulagati u svoju djecu, kako bi ih spremili za testiranje i pristup našim Centrima izvrsnosti.

Na testiranje za sva 4 Centra izvrsnosti prijavilo se oko 1000 djece, a njih 370  je prošlo. Župan je stoga najavio već početkom iduće godine utemeljenje posebne županijske ustanove, Centri izvrsnosti SDŽ, pri kojoj će djelovati ovi centri a za te potrebe se obnavljaju prostori na Splitu 3.hr Sat Oct 20 2018 14:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb1cb70e49380b008b4965/80
Foto: PU Splitsko dalmatinska

Sajam mogućnosti u Splitu okupio veliki broj djece na Rivi

U sklopu preventivnog projekta „Zajedno više možemo“ danas, 20.listopada , na splitskoj rivi osmi put za redom održan je Sajam mogućnosti koji je Policijska uprava splitsko-dalmatinska organizirala u suradnji s Gradom Splitom.

Djeca svih uzrasta, a posebno osnovnoškolci,  uživali su u dječjem programu koji je bio prepun plesa, pjesme i sporta. Svoj rad su na više od 20 štandova prezentirali razni sportskih klubovi, kulturno-umjetnička društva i plesni klubovi. Tijekom Sajma mogućnosti djeca su mogla zaigrati  košarku, okušati se u hokeju na travi, stolnom tenisu, upoznati se s plivanjem, ronjenjem i drugim sportovima, a u zabavnom programu koji se odvijao na pozornici, djeca i odrasli uživali su u tradicionalnim narodnim plesovima, ali i modernom plesu, te nastupima djece iz raznih dječjih klubova. Djevojčice i dječaci pokazali su vještine i znanja vezana uz ples i sport, odnosno vještine koje su naučili i stekli tijekom izvanškolskih aktivnosti.  Na pozornici su se izmjenjivali i djeca koja se aktivno bave sportom kako bi pokazali dio vještina koje su naučili u izvanškolskim aktivnostima.  Također, na Sajmu mogućnosti pridružili su nam se HGSS i Crveni križ.

 Cilj Sajma mogućnosti je na jednom mjestu predstaviti rad kulturno-umjetničkih udruga, športskih klubova i ostalih klubova kako bi djeca mogla izabrati izvanškolsku aktivnost. Preventivni projekt „Zajedno možemo više“ usmjeren je na prevenciju zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i svih drugih oblika rizičnih ponašanja, a namijenjen je učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola.

Uz djelatnike Odjela prevencije na Sajmu mogućnosti na Sajmu su bili policijski službenici Postaje prometne policije Split,  kontakt policajci Prve i Druge policijske postaje, te članovi prometne jedince mladeži. Tijekom Sajma mogućnosti policijski službenici su na info pultu građanima dijelili promotivne edukativne materijale kako bi se upoznali sa drugim preventivnim projektima Ministarstva unutarnjih poslova i PU splitsko-dalmatinske. Sunčana subota i atraktivni sadržaji, te ples i šušur, na rivi je okupio veliki broj građana, roditelja i djece. Djeca su uz roditelje, te bake i djedove rado prilazili info pultu gdje su se nalazili policijski službenici, uzimali su informativne materijale, a ponešto su saznali i o projektima policije koji su namijenjeni i djeci i odraslima. Ovo je bila još jedna prilika da djeca izbliza vide policijski motor i fotografiraju se s policajcima, te ponešto saznaju o njihovom radu. Najmlađima je uvijek poseban doživljaj uz pomoć policajca motoriste sjesti na službeni motocikl i fotografirati se.  

 Nadamo se da su djeca koja su tijekom održavanja Sajma mogućnosti pokazala veliki interes za izvanškolske aktivnosti, zainteresirala za sport ili neku drugu aktivnost  kojom će se baviti u slobodno vrijeme.  I na kraju, zahvaljujemo se Gradu Splitu na pomoći i potpori,  svima koji su danas pomogli zajedničko druženje na rivi, ali posebno djeci koja su sudjelovala u zabavnom programu.


hr Sat Oct 20 2018 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb148e0e4938be0a8b4642/80
Foto: Čitatelj DN

Požar na Mosoru: kanader pristigao u pomoć

Nitko nije ugrožen
NOVO:

Stanje je bolje,  veći dio vatre je ugašen..

Ranije objavljeno: 

Na Mosoru je oko 11.20 izbio požar od Lugarnice prema vrhu Ljubljan. Vatrogascima su dojavili prolaznici, a na terenu su vatrogasci DVD Žrnovnica.

Na zahtjev kanader im je pristigao u pomoć u 12.45 sati. Gore trava i nisko raslinje,a teren je nepristupačan. 

Za sada nitko nije ugrožen, a o tipu požara i koliko je područje opožareno trebalo bi uskoro biti poznato.

hr Sat Oct 20 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .