Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc845e629111c86668b45eb/80
Foto: DN

Razgovarali smo s Martinom i Petrom - dobitnicima Dekanove nagrade za izvrsnost na Pravnom fakultetu u Splitu

Iako postoje razne priče i "teorije" o studiranju na splitskom pravu, Martina i Petar svoje obveze izvršavaju i više nego uspješno
Vrijeme studiranja posebno je razdoblje života kojega svaki student želi iskoristiti na najbolji mogući način. Uz fakultet, pojedini studenti rade kako bi olakšali roditeljima i imali za dodatni džeparac. Nije lako balansirati između obaveza, zabave i učenja, no kada se postigne ravnoteža studentski život postaje idealan. 

Neki studenti ulažu maksimalan trud u svoje učenje, a za takve studente postoji i jedna posebna nagrada - radio se o Dekanovoj nagradi koju fakultet dodijeljuje studentima za uspjeh i izvrsnost.

Na Pravnom fakultetu u Splitu ove godine Dekanova nagrada dodijelit će se 2. svibnja pa smo tako odlučili jedan članak posvetiti izvrsnim studentima splitskog prava koje slovi kao jedan od težih fakulteta u Splitu.

Sudeći po pričama, a i rezultatima, na splitskom pravu niska je prolaznost studenata na ispitima. Nedavno je portal Mojfaks pisao iskustvo jednog splitskog studenta na pravu koji nije imao nijednu lijepu riječ za svoj faks, već je spomenuo kako fakultetu "treba hitna reorganizacija".

Naglasio je kako ni odnos profesora prema studentima nije za pohvalu.

No u moru studenata pravnog fakulteta postoje i oni uspješni koji uz puno truda i posvećenosti ostvaruju izvrsne rezultate. Jedni od ovogodišnjih dobitnika Dekanove nagrade su Martina Livajić i Petar Rašetina, studenti druge godine na splitskom pravu.

Pravo studenti najčešće upisuju onda kada im za rukom ne pođe upis na željeni fakultet pa im ono dođe kao alternativno rješenje, no to nije bio slučaj kod Martine i Petra. 

- Studij prava bio je moj prvi izbor. Prijavio sam sve pravne fakulteta u Hrvatskoj i na sve sam bio primljen. No ljubav prema gradu pod Marjanom otklonila je svaki drugi izbor te je u prilog mom odabiru išla i činjenica da je Sveučilište u Splitu najbolje rangirano sveučilište u Hrvatskoj. S izborom studijam sam jako zadovoljan - tvrdi Petar.

Martina je pak stigla iz Imotskog u Split, a za pravo se odlučila jer je htjela dokazati samoj sebi kako može biti uspješna. 

O splitskom pravnom fakultetu kruže različite priče - od nepravde profesora pa sve do apsurdnih situacija u kojima studenti zbog “banalnih” razloga navodno ne prolaze ispite. Mnogi studenti upravo zbog takvih priča i glasina dođu sa strahom na fakultet kao što je i Martina.


Da, imala sam i strah i predrasude od kojih se i sada ponekad teško obraniti, ali kao što to većinom biva, 90% priča su neistinite. Štoviše, poznato Rimsko pravo mi je dosad bio najdraži kolegij., kaže Martina.

Petar s glasinama i predrasudama nije imao problema.

Ne znam točno na koje glasine mislite jer uvijek ima glasina, a budući da glasine nisu mjerodavne nisam imao nikakvih predrasuda ni strah, rekao je Petar.

Koliko je zapravo teško biti student prava još uz to izvrstan?

- Teško je biti dobar to jest izvrstan u bilo čemu gdje treba zasukati rukave ili, bolje rečeno, zagrijati stolicu. Međutim, zaista je istina kad se kaže da se sve može kad se hoće., kaže Martina. 

- Biti student prava je zaista odličan osjećaj jer kao mlada osoba imaš osjećaj da imaš mogućnost stvoriti bolje i pravednije društvo, naglašava Petar.

Dekanova nagrada za Martinu i Petra ima posebno značenje u nastavku studiranja jer ih motivira da nastave biti još bolji i uspješniji u svom radu. 

- Dekanova nagrada je zaista motivirajuća pogotovo ako će mi to u budućnosti omogućiti zaposlenje u struci, govori Petar.  


- Dekanova nagrada mi je zaista velika čast i potiče me da nastavim i dalje istim stopama, kaže Martina. 

Po pitanju težine prilagodbe na način rada i studiranja Martina i Petar nisu imali puno problema. Martinu su jedino mučile različite glasine o profesorima, no vrlo brzo se uvjerila da treba vjerovati isključivo sebi. 

- Najteže je bilo slušati već spomenute priče o ispitima i profesorima, ali sam se brzo uvjerila da treba vjerovati isključivo onome što sama doživim.

- Ništa mi do sada nije bilo teško.Profesori su izvrsni i trude se prenijeti studentima maksimalno znanje, ističe Petar. 

Uskoro maturantima završava škola i pripremaju se za pisanje državne mature. Što bi poručili maturantima koji razmišljaju o upis na pravni fakultet?

- Ako je pravo vaš san moram vam priznati da je ostvariv. Sretno svima koji se žele upisati na pravo, rekao je Petar kratko i jasno.

Martina je pak uputila malo detaljniji savjet..

- Najprije se dobro informirajte prije upisa na bilo koji fakultet. Ako vas je strah da na pravu treba samo "bubati na pamet", vjerujte mi, to nije istina. Ako je igdje potrebno razumijevanje, to je onda studij gdje je materija jako opsežna, jer u suprotnom zaista ne znam kako bi to bilo moguće naučiti. Ako vas je pak strah da nema posla za pravnike, opet krivo. Uvijek ima posla za one koji žele raditi, koji se trude i koji se ističu iz mase. Budite hrabri i vjerujte u sebe!

Martina i Petar  i dalje će stremiti uspješnim rezultatima. Vjeruju u budućnost koja će nastave li ovako, za njih biti itekako blistava. Biti izvrstan nije lako, ali s puno truda i volje, fakultet se itekako može završiti, pa čak i pravni! 


hr Tue Apr 30 2019 15:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e26ee6b4739873108b4640/80

Ljubavna priča se nastavlja: Klepetan nije uginuo, vratio se svojoj Malenoj

Iako su svi, uključujući i Stjepana Vokića koji se brine o Malenoj, mislili da je Klepetan prošle godine uginuo, on se ipak vratio u Brodski Varoš

Premda na početku ni sam nije bio siguran da je u pitanju Klepetan, sada kaže da je to on.

- Istina je, vratio se u travnju, zasad imaju troje jaja, jedno je razbio, hladnoća je gadno na njih djelovala... Evo baš je sad bio sa mnom tu u dvorištu dok ona leži na jajima. - priča za Index Stjepan Vokić, koji je, priznaje, bio prilično šokiran Klepetanovim povratkom i ove godine. 

- Meni je bilo to jako šokantno, prošle je godine došao 18. ožujka, isto je bilo prehladno za njih, jaja su im se posmrzavala doslovce pa je on 18. travnja otišao. Ja sam tad mislio da je otišao uginuti, nije se vraćao cijelu godinu. To je jedino na što sam mogao sumnjati, međutim sad je ponovno došao. Sad samo da ne pleše oko mene, kao da se ispričava, ne znam kako to drugačije protumačiti. - kaže Vokić i dodaje da u blizini ima nekoliko gnijezda, no da samo Klepetan i Malena zasad imaju jaja.

Vokić već 27 godina skrbi za rodu Malenu, a ljubavna priča nje i Klepetana obišla je svijet.

hr Wed Jun 03 2020 21:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc7268a29111c39e08b466a/80
Foto: Pixabay

Što se dogodi u tijelu ako popijete samo jednu čašu vode dnevno?

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcioniranje mozga i rad crijeva...

Ljudsko tijelo svaki dan gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naša tijela sastoje od 60 posto vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu pijući dovoljno i redovito. Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to ovisi i o općem zdravlju, klimi u kojoj živimo i količini tjelovježbe.

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcioniranje mozga i rad crijeva, dok dehidracija može izazvati razne kratkoročne i dugoročne probleme, a koji su to problemi, pročitajte u nastavku.

1. Mokraća tamne boje
Boja mokraće najbrže će vam otkriti jeste li dehidrirani. Zdrava boja mokraće je bljedožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirani, može postati tamnija i zamućenija jer je manje razrijeđena – to je znak da popijete čašu vode.

2. Želja za slatkim
Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkim žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

3. Glad
Ako i dalje osjećate glad nakon jela, krivac može biti dehidriranost. Umjerenu dehidraciju tijelo često krivo tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode. 

4. Suha usta
Suha ili ljepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu biti i lijekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vrijedi provjeriti hoće li voda pomoći riješiti problem.

5. Glavobolja
Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu biti različita intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Ovu bol uzrokuje privremeno smanjenje obujma mozga uslijed gubitka tekućine. Mozak se zbog toga lagano povuče od lubanje, što izaziva taj nelagodni osjećaj. Kada popijete vode, mozak će se vratiti u normalan obujam i glavobolja bi tada trebala prestati.

6. Pospanost
Sljedeći put kada vas uhvati popodnevna pospanost, uz šalicu kave (ako je pijete) svakako uzmite i čašu vode. Osjećaj umora uobičajen je znak dehidracije. U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posljedica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

7. Grčevi u mišićima
U trkaćem svijetu prevladava teorija da pijenje velikih količina vode može spriječiti grčeve u mišićima, a neki liječnici vjeruju da nedostatak vode uvelike smanjuje cirkulaciju krvi bitnu za normalan rad mišića. To onda može uzrokovati grčenje mišića, posebno tijekom vježbanja. Studija iz 2015. godine tu je teoriju dovela u pitanje, ali dok se stvari ne razjasne, ne može škoditi popiti dodatnu količinu vode prije vježbanja.

8. Loš zadah
Dehidracija može uzrokovati i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra je vijest da bi rješenje mogli biti jednostavno: ispijanje vode može potaknuti stvaranje sline koja će očistiti usnu šupljinu od bakterija koje uzrokuju neugodan zadah.

9. Zatvor
Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan – dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crijevo uzet će vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

10. Suha koža
Nekad je teško raspoznati razliku između dehidrirane kože, što se može riješiti s dovoljnim unosom vode, i suhe kože, što je tip kože. Suha koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana je koža, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se ljuska. Bez obzira na to bila vaša koža dehidrirana ili prirodno suha, čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

11. Loša koncentracija
Dehidracija nema samo fizičke simptome. Ponekad i blaga dehidracija može biti dovoljna da oteža koncentraciju i za jednostavne zadatke. To ne znači smanjenje mentalnih sposobnosti, ali zbog dehidriranosti ti zadaci mogu se percipirati težima, kao i nastojanje da se zadrži fokusiranost. To pak može izazvati osjećaj razdražljivosti, a kada se počnete osjećati tako, znate što vam je činiti – popijte čašu vode. - piše Zadovoljna

hr Wed Jun 03 2020 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6cfd56f2ab803538b459b/80
Foto: Mijo Zidar

MLADI UMOVI MIJENJAJU DRUŠTVO Mario Ljubičić iz Runovića i njegov elektrobicikl GuideB

Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša.
Mladi umovi mijenjaju društvo. Rečenica je to koja sa svega četiri riječi opisuje mladog Marija Ljubičića, inovatora iz Runovića koji je danas poslijepodne na vidilici Modrog jezera predstavio elektrobicikl GuideB.

Mario je 23-godišnji student koji je pokrenuo vlastitu tvrtku koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Od svog rođenja živi u Runoviću, a ako je suditi po planovima i neustrašivoj volji koja krasi ovog mladića, ondje će i ostati živjeti.

- Oduvijek želim ostati u svom kraju, boriti se tu, trošiti ovaj zrak koji posebno inspirira te poštivati svoje i tuđe, zaposliti sebe i druge. Tako sam uvidjevši da u Hrvatskoj raste turistička potražnja prilagodio svoj novi proizvod. Spojio sam potražnju sa onim što mi najbolje ide, govori nam mladi inovator.

Iako je koronavirus zaustavio turiste, perspektivne poglede sveo na minimum, potpuno drugačije na sve gleda Mario koji je pravog vodiča smjestio u svoj bicikl.
- Turisti se žele rekreirati, žele istraživati, žele čuti više o mjestima i lokacijama koje posjećuju, žele se bolje snalaziti u tim krajevima, osjetiti mir i ljepotu kraja, probati gastronomsku ponudi i igrati se. Sve to nudi naš bicikl. Za prvi prototip GuideB bicikla bilo mi je potrebno oko mjesec dana. Ja radim dizajn, mehaniku I elektroniku, a moj rođak Ivan je zadužen za ono najvažnije - softver, dodaje nam Mario.

Za testni primjerak Mariju je trebalo oko pola godine. Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša, Mariju Ljubičiću.


hr Tue Jun 02 2020 23:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bba66f2ab8bf508b464e/80

Kerum najavio izlazak na parlamentarne izbore pa se ponovno aktivirala i stranica 'Žele se vraća'

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu.
Željko Kerum najavio je kako će u izborni pohod za Sabor u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Kerum će ponovno pokušati izaći izvan lokalnih okvira i, kako kaže, predstavljati Split i Dalmaciju u sastavu pobjedničke stranke.

Povratak čelnika Hrvatske građanske stranke značio je i povratak popularne stranice 'Žele se vraća' koja je nakon srpnja 2017. godine ponovno postala aktivna s najnovijim 'Želinim anegdotama i izjavama'.

- Protiv mene su svi nešto pisali. Željko Kerum ovak'i, Željko Kerum onak'i. Kerum je za njih institucija, marka, brend. Kerum je za njih Malboro, u videu koji je jedna među prvim objavama, nakon ponovnog aktiviranja, govori baš Kerum.

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu. Čak su podršku stranici koja je opet aktivna poslali i iz Portugala.


hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .