Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

Potpuni slom registra samoizolacije: Oboljeli će svoje kontakte sami slati u karantenu

Prema preporukama koje su odaslane epidemiolozima, više neće postojati ni obaveza vođenja jedinstvene baze osoba u samoizolaciji, donosi Jutarnji list.

Prema privremenim preporukama koje su odaslane epidemiolozima, više neće postojati ni obaveza vođenja jedinstvene baze osoba u samoizolaciji, pa je upitan i njihov nadzor, piše Jutarnji.hr.

Oboljeli od covida-19 ubuduće će o tome sami obavijestiti svoje kontakte te im prenijeti poruku epidemiologa da trebaju biti u samoizolaciji, navodi se u novim "Privremenim preporukama za nadzor nad kontaktima oboljelih od covida-19".

Taj dokument, koji je sastavljen u ponedjeljak te naslovljen na voditelje županijskih Zavoda, pokazatelj je da je obolijevanje covida-19 u Hrvatskoj toliko rašireno da nadilazi postojeće kapacitete epidemioloških službi te su one primorane odustati od dosadašnjeg načina praćenja i upozoravanja kontakata (contact tracing). Podsjetimo, jučer su zabilježena 372 nova slučaja zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2774. U samoizolaciji je trenutno 15. 912 osoba.

Samo 103 epidemiologa

Općeprihvaćeni stav znanstvenika i liječnika je da su izoliranje oboljelih i karantena njihovih bliskih kontakata glavne mjere za suzbijanje širenja epidemije covida-19, naravno uz mjere u zajednici poput ograničavanja okupljanja, održavanja fizičke distance, higijene i nošenja maski. Mjesecima su naši epidemiolozi uspješno "hvatali" kontakte oboljelih i određivali im mjeru samoizolacije, a sve donedavno je oko 60 posto zaraženih dolazilo od samoizoliranih kontakata. No, sada je teret epidemije postao prevelik za 103 epidemiologa u Hrvatskoj koji se bave zaraznim bolestima.

Epidemiolozi, posebice oni u županijskim zavodima, ne stižu obraditi sve novooboljele, a kamoli identificirati svaki kontakt i sve evidentirati kroz digitalnu platformu.

Prema novim preporukama, epidemiolog će zamoliti oboljeloga, ako to njegovo zdravstveno stanje dopušta, da sam obavijesti svoje kontakte.

Oboljeli, također, treba svojim kontaktima prenijeti poruku da trebaju biti u samoizolaciji, kako dugo se trebaju tako ponašati te im reći telefonski broj epidemiologa da ga kontaktiraju ako imaju dodatna pitanja. Ako među kontaktima ima osoba koje rade s vulnerabilnim skupinama, epidemiolog ih treba dodatno kontaktirati.

Ako je mali broj kontakata, bolesnik ih može tijekom razgovora navesti epidemiologu, a ako ih je velik broj, on će ih popisati i poslati epidemiologu elektroničkom poštom. Epidemiolog ih ne treba sve kontaktirati ako je dogovorio s oboljelim da ih ovaj sam obavijesti.

Nadalje, epidemiolog treba upisati oboljele u digitalnu platformu za praćenje covida-19, a njegove kontakte samo ako se stigne nakon anketiranja oboljelih na terenu.

Pritom podatke o kontaktima oboljelih svaki epidemiolog koji je zadužen za oboljeloga vodi u svojoj evidenciji.

- Nema bitnih promjena u praćenju kontakata. Bliski kontakti oboljelih i dalje trebaju biti u karanteni. I do sada županijski zavodi u kojima je naglo porastao broj oboljelih, pa posljedično i broj njihovih bliskih kontakata, nisu stizali svim kontaktima telefonirati i snalazili su se na razne načine da do njih dopru i objasne im da trebaju biti u karanteni zbog toga što su bili u kontaktu s oboljelim - rekao nam je dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koji je i potpisao nove preporuke odaslane epidemiolozima diljem zemlje.

- Sada smo samo napisali privremene preporuke kolegama na terenu koji su kontakti prioritetni za obradu izravnim razgovorom. Dali smo kolegama par prijedloga kako da prenesu važne informacije drugim kontaktima oboljelih koje ne stignu nazivati - elektroničkom poštom, da ih sam bolesnik obavijesti i pošalje dopis koji bi epidemiolog pripremio, da škola obavijesti roditelje školske djece koja trebaju biti u karanteni/samoizolaciji itd…

Preporuke su privremene, što znači da će se s eventualnim poboljšanjem epidemiološke situacije opet pokušati doprijeti do svakog kontakta oboljele osobe izravno telefonom - naglasio je Bernard Kaić.

Nažalost, odustajanje od dosadašnjeg nadzora kontakata oboljelih moglo bi imati velike posljedice na širenje koronavirusa u Hrvatskoj, a to smo dosad vidjeli u nekima od najpogođenijih zemalja EU poput Nizozemske i Češke, gdje se "contact tracing" raspao u rujnu.

Nova rješenja

- Prestanak registracije i praćenja kontakata inficirane osobe vjetar je u leđa epidemiji. To je ključna stavka u kontroli širenja bolesti. Ona bi trebala obuhvatiti ne samo detekciju kontakata koji imaju rizik za zarazu, nego i rješenje i obavijest o samoizolaciji. Bez detekcije kontakata otvara se širok prostor nasumičnom lokalnom širenju bolesti - rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

- Raspad sustava registracije kontakata rezultat je naglog i velikog povećanja broja novoinficiranih, što epidemiološke službe ne uspijevaju savladati jer su i s daleko manjim brojevima radile na rubu izdržljivosti. Potrebno je tražiti nova rješenja za pojačanje ovih službi, primjerice volonterski angažman studenata viših godina studija medicine, kako nam se sustav kontrole epidemije ne bi raspao - zaključio je prof. Trobonjača, piše Jutarnji.hr.

hr Tue Oct 13 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Iz Spara i Kauflanda se povlači narezani losos zbog povišene količine bakterije

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PREMIUM – LOSOS, NAREZANI, 100g, LOT 17.09.2020., najbolje upotrijebiti do 16.11.2020.

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata u poslovanju s hranom OVDJE i OVDJE.

hr Tue Oct 20 2020 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9239c829111c9de18b4573/80

Nadbiskup Barišić uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama vezano za koronavirus

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

hr Tue Oct 20 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8f1b356f52df5c1c8b4607/80
Foto: Grad Split

Radni sastanak s ministrom Horvatom: Stanogradnja u Korešnici i Kopilici, za Tehnološki park izdana lokacijska dozvola

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je danas u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu kojega je s predstavnicima županijske i gradske vlasti  imao sastanke na temu  stavljanja u funkciju državne imovine. Nakon sastanka s županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima sastao se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, ovl. pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Ivanom Lekom i gradskim vijećnikom, koordinatorom za Korešnicu Božom Zadrom.

- Na sastanak s ministrom sam došao s kratkim popisom tema koje moramo razriješiti, a jedna od važnih tema je Korešnica za koju smo proveli Urbanistički plan uređenja, završili natječaj i krenuli u izvedbu - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije koje su prethodile sastanku s ministrom Darkom Horvatom. 

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a. Posjetio je i na riješene projekte od početka svoga mandata: Vladino darovanje zemljišta na Dračevcu, šest garaža darovanih Gradu Splitu, Hotela za samce u kojem je Grad preuzeo upravljanje, terena za školu Kamen–Šine koja je završena i upravljanje podrumima Dioklecijanove palače, a kad je to riješeno, kako je kazao, krenulo se u izradu Masterplana uređenja Kopilice, Istočne obale i Gradske luke.

- Jedan od glavnih argumenata, a to je i dokument kojeg sam pripremio za razgovor s ministrom, je rješavanje već preuzetog zemljišta na Dračevcu za Tehnološki centar za kojega smo dobili lokacijsku dozvolu, a u drugom dijelu tog kompleksa je predviđeno prebacivanje Prometove garaže kako bi na Kopilici na 4000 kvadrata izgradili oko 500 stanova. To je moja inicijativa i inicijativa moje uprave koju prate središnje vlasti i koju mi planiramo provesti kroz Masterplan kojega će vijećnici imati prigodu prihvatiti - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

hr Tue Oct 20 2020 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .