Mazali ste svinjsku mast na kruh i danas je jedete? Bit će vam žao ako ovo niste znali ranije

Kava – Konzumacija „obične“, crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak – Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon (hrv. plućna pečenka) i flam (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinova ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Krumpir – Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Svinjska mast – Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. Vecernji.hr piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

POSLJEDNJE DODANO: