Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abdd8362af47fff568b45e9/80

Grabar-Kitarović: "Mnoge zemlje dale bi bogatstvo da imaju vodno blago kakvo mi imamo"

U organizaciji Slobodne Dalmacije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održana je konferencija "Gospodarenje vodama u Hrvatskoj", na kojoj su sudjelovali domaći relevantni stručnjaci.
Predsjednica je na jučerašnjoj konferenciji spomenula da je pitka voda strateški resurs svake države, te da većina naših sugrađana ima tu povlasticu da može piti vodu iz slavine, a spomenula je i sve češći problem Splićana s mutnoćom Jadra te istaknula da ne smijemo dopustiti da trpe nestašicu pitke vode.

- Mnoge zemlje dale bi bogatstvo da imaju vodno blago kakvo mi imamo. Baš zato se predviđa da će se budući svjetski sukobi voditi oko vode, što nam daje obvezu da zaštitimo svoje vodne resurse. Voda još nije svima jednako dostupna, posebice na našim otocima. Imamo dotrajale mreže i gubitke vode koje plaćaju svi građani, te smo odgovorni čuvati je i ne trošiti je bespotrebno. U gospodarenje vodama svakako spada i navodnjavanje, gdje imamo problem da trenutno natapamo do dva posto poljoprivrednih površina. Problem poplava moramo rješavati sustavno. Politika se mora osloniti na hrvatsku pamet i iskustvo, ali i na dobre primjere iz drugih zemalja. Počnimo se odgovorno ponašati! Zato vjerujem da će ova konferencija tome pridonijeti – zaključila je predsjednica.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je da se svi bave pelješkim mostom i bombarderima, a projekt Eko-Kaštelanski zaljev vrijedi dvije milijarde kuna, i istaknuo važnost ubrzavanja projekta aglomeracije.

- Odavno smo napustili čatrnje i bunare, ali naš odnos prema vodi je sličan kao i prema okolišu - uzeli smo ga zdravo za gotovo. Novi naraštaj političara, kojem i ja pripadam, neće pričati općenito, nego izravno i otvoreno, aktivirajući sve resurse. Koristim prigodu zahvaliti Slobodnoj Dalmaciji, koja svakodnevno prati život malog čovjeka, a na ovoj konferenciji otvara stranicu zdravog razvoja – zaključio je splitski gradonačelnik.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, posebno je istaknuo nedovoljna ulaganja Hrvatskih voda u vodno-gospodarski odjel Split s obzirom na to da uprihoduje 44 posto svih sredstava te državne tvrtke, što iznosi više od milijardu kuna, a vrati se samo 17 posto, odnosno 417 milijuna.

- Znam da je solidarnost bitna, posebno kada je u pitanju Slavonija, ali je moraju osjetiti i ostali vodnogospodarski odjeli. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, iznio je podatak da je javna vodoopskrba dostupna za 94 posto stanovništva te da su u vodoopskrbnom sustavu gubici veliki i iznose 49 posto.

- U cilju smanjenja gubitaka započeli smo rekonstrukciju vodovodne mreže u RH. U ovom trenutku 47 posto stanovništva priključeno je na sustav javne odvodnje koji kontrolira država, što je problem, od čega je tek 35 posto priključeno na sustave pročišćivača otpadnih voda. U odnosu na njih, tek 35 posto priključeno je na sustave pročišćivača otpadnih voda. Omogućeno je navodnjavanje 22 i pol tisuće hektara površina, a taj iznos može biti znatno veći. Trenutno je u provedbi 30 projekata za navodnjavanje 27 tisuća hektara. U pripremi je novi zakon o vodnim uslugama i nova uredba o uslužnim područjima – istaknuo je ministar.hr Fri Mar 30 2018 08:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b518707cb557a7b3b8b45a1/80

Alkari prvi puta gađali s kopljima u alku, trojica skupila šest punata

Nastavljene su probe alkara na Alkarskom trkalištu, a jučer su na zadovoljstvo svih prisutnih alkari po prvi puta gađali alkarsku metu kopljem

Nakon proba odrađenih bez koplja prvi puta su alkari krenuli dužinom staze s kopljima u ruci i gađajući u alku. Pogođeno je tako sedam srida, a prvi ju je na koplju ponio Alen Filipović-Grčić. U prvoj je trci u najmanji krug još pogodio Ivica Zorica.

U drugoj je trci u krug s najviše punata pogodio samo Tino Radanović da bi u trećoj, posljednjoj trci u sridu gađali još četvorica: Alen Poljak, Kristijan Bikić, Josip Čačija i Marko Vrca.

U dva je pogođeno 15 puta, jedinicu su na koplju ponijeli 16, promašaja ili pogotka „u ništa“ bilo je također 16, a 21 puta su alkari bez koplja prošli cijelom stazom.

Sa šest punata tako su se na kraju alkarskog dana u najbolje upisali: Ante Runje, zamjenik alaj-čauša s tri pogotka u dva te Alen Poljak i Alen Filipović-Grčić koji su u tri trke pogodili jednom u sridu te jednom „u dva“ i „u jedan“.

Probe se nastavljaju danas od 18 sati.

hr Fri Jul 20 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51838dcb557ad62e8b4828/80

"Najvrijedniji gradski resursi ostaju po strani, Đardin je devastiran"

Zeleni Dalmacija upozoravaju...

Zeleni Dalmacije upozorava na devastaciju Đardina te poziva da se "pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti". Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično. 

- Zeleni Dalmacije pozdravljaju intenciju gradonačelnika A. Krstulovića Opare o vraćanju „onog građanskog” u Split ako se pod tim podrazumijeva uvođenje reda i stavljanja u funkciju svih atributa civilnog života.

Komunalni pravilnik samo je jedan od imperativa koji može podignuti kvalitetu života stanovnika Splita. Uvođenje reda na Žnjanu i raspisivanje natječaja bio je fenomenalan početak.

Ipak, najvrijedniji gradski resursi u urbanističkom smislu ostaju i dalje po strani. Naravno da se ne može sve odmah staviti u funkciju, ali zabrinjavaju erozije onog građanskog što je bilo u kakvoj takvoj funkciji. Konkretno mislimo na popularni Đardin jedini splitski park koji je danas devastiran fan zonama ili raznim zabavnim sadržajima. 

To je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo za Zelene! Stoga tražimo da se pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti. U prvom redu mislimo na stavljanje u funkciju bedema Cornaro kao višenamjenskog prostora , od ljetne pozornice do zelene površine za odmor i zaštitu. 

Možda bi bilo praktično veliki dio splitskog kulturnog ljeta upravo dislocirati na ovu fantastičnu poziciju i riješiti mnoge konfliktne situacije koje danas prolazimo potpuno nepotrebno. Nadamo se da su pripremljene sve arhitektonske podloge za prostore oko kazališta i Plinarske ulice koju želimo vidjeti kao uređenu pješačku zonu. Želimo potpuno zatvaranje ZOO vrta na Marjanu i raspisivanje natječaja za taj izuzetno vrijedan gradski resurs. Mogli bi nabrajati još ali ne valja pretjerivati s trošenjem novca za nagrade poželjnih, zašto ne međunarodnih natječaja. - stoji u priopćenju.  


hr Fri Jul 20 2018 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .