Za projekte urbane aglomeracije Split dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je u listopadu 2016. da je urbana aglomeracija Splita zadovoljila sve propisane uvjete i kriterije te stekla status ITU područja (mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja) te da će joj na raspolaganju biti gotovo 63 milijuna eura za financiranje projekata prometne infrastrukture, poduzetništva, građevine, turizma i njegovanja kulturne baštine.

“Ova urbana aglomeracija obuhvaća 11 gradova i općina na širemu splitskom području, a jedan od strateških projekta aglomeracije je izgradnja željeznice od Trogira, preko Kaštela i Solina do Splita kako bi se rasteretio cestovni promet na tom području”, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na svečanom uručenju priznanja stručnjacima, autorima strategije za razvoj te aglomeracije.

Po njegovim riječima, projekti iz urbane aglomeracije bit će dostavljeni na valorizaciju Vladi Republike Hrvatske, a 2018. godine radit će se na njezinu uvrštavanju u program URBACT koji financira Europska unija i okuplja gradove kao što su Barcelona, Beč i Antwerpen.
To su gradovi koji, poput Splita, oko sebe kao središta vežu druge gradove i općine i zajedno kreiraju projekte koji služe građanima, rekao je župan Boban.

Istaknuo je da bi u duljem razdoblju kroz program URBACT urbana aglomeracija mogla dobiti gotovo 490 milijuna eura za svoje projekte. Najavio je kako će se “obrisi realizacije prvih projekata” vidjeti 2020. godine.

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako su stručnjaci te visokoškolske ustanove besplatno izradili Strategiju razvoja urbane aglomeracije Splita.

“Na taj je način stručnost našeg Sveučilišta stavljena u službu razvoja društva”, dodao je i najavio da će to sveučilište sa svojim stručnjacima biti angažirano na izradi plana za “korištenje obalnog pojasa od Trogira do Makarske”.

Dogradonačelnik Splita Nino Vela rekao je kako je urbana aglomeracija iznimno važna za prosperitet toga grada.

POSLJEDNJE DODANO: