Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5afebcc22af47f30068b467b/80
Foto: Instagram

Za kuhanje bez muke: Ovo su najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

Ako itko zna skuhati fantastično jelo, to je onda Gordon Ramsy. A s iskustvom i godinama rada u kuhinji otkrio je 14 najboljih savjeta i trikova u kuhinji s kojima ćete i vi kuhati kao profesionalac
Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.


Autor: Jelena KramarSrijeda, 20.02.2019. u 07:00

Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

Pogledajte u videu kako to Gordon radi: 

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

foto: Dreamstime

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

SaveBuzzFeed1GunamiInteresting web content

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

SaveBuzzFeed2GunamiInteresting web content

Ako već niste znali, aluminijska folija ima dvije strane. Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

foto: Dzina Belskaya

Sol djeluje kao abraziv i 'pomaže razbiti vlakna češnjaka'. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za stvari poput glatkih umaka i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi MasterChefa, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta. 

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete ribati. 

Tako ćete lakše naribati sir umjesto da ga potrgate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati. 

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku. 

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim umacima. 


Autor: Jelena KramarSrijeda, 20.02.2019. u 07:00

Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

Pogledajte u videu kako to Gordon radi: 

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

foto: Dreamstime

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

SaveBuzzFeed1GunamiInteresting web content

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

SaveBuzzFeed2GunamiInteresting web content

Ako već niste znali, aluminijska folija ima dvije strane. Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

foto: Dzina Belskaya

Sol djeluje kao abraziv i 'pomaže razbiti vlakna češnjaka'. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za stvari poput glatkih umaka i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi MasterChefa, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta. 

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete ribati. 

Tako ćete lakše naribati sir umjesto da ga potrgate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati. 

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku. 

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim umacima.

Poput tagliatella, listovi lazanja su idealan oblik tjestenine za uparivanje s debelim, gustim umacima. To vam omogućuje da dobijete savršen omjer umaka i tjestenine. Ramsay sparuje listove lazanja sa teškim umacima poput umaka od gljiva, ali u biti se mogu jesti i s drugim gustim umacima. 

11. Ogulite kivi bez muke - sa žlicom.

Samo izrežite kivi na pola, a zatim 'ugurajte' žlicu između kože i mesa kivija i kružnim pokretom uz kožu kivija odvojite meso.

12. Isperite ruke u limunovom soku nakon rezanja ljutih paprika kako biste se riješili osjećaja pečenja. 

Ako ste ikada protrljali oči nakon rezanja ljutih paprika, znate koliko to može biti bolno. Da biste se riješili dugotrajnog osjećaja pečenja na rukama Ramsay predlaže ispiranje ruku u svježem limunovom soku nakon rezanja paprike. 

13. Brzo ogulite cijelu glavu češnjaka razbijajući i tresući ga između dvije zdjele.

Lagano razbijte glavu češnjaka na dasci za rezanje, stavite ga u zdjelu, stavite drugu posudu na vrh ove u kojoj je češnjak i protresite 10 sekundi. Ljuskice će se same odvojiti od češnjaka, a sitne ostatke ćete lagano odstraniti rukom.

14. Voće će brzo dozreti ako ga stavite s bananom u papirnatu vrećicu. 

To pomaže koncentriranju etilenskog plina, što će zauzvrat pomoći bržem sazrijevanju plodova. Koristeći ovu metodu neki plodovi mogu sazrijeti u samo jednom danu, pišu 24sata

hr Wed Feb 20 2019 08:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed4d49c6f2ab86a4b8b4699/80

JUBILARNI SPLITSKI FESTIVAL Provjerite tko će pjevati početkom srpnja na Prokurativama

Uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.
Poznate su pjesme i izvođači Splitskog festivala 2020. koji će se održati početkom srpnja na splitskim Prokurativama. Na ovogodišnjoj jubilarnoj 60. glazbenoj manifestaciji, uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.

Na Večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera. 

Umjetnički žiri u sastavu, Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radio Splita, Katarina Perišić, voditeljica glazbene redakcije Radio Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, profesor Jasminko Šetka te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, s obzirom na broj pristiglih pjesama, imao je veliku odgovornost za izabrati 22. 

1. BUDI ČOVJEK (Robert Grubišić-Robert Pilepić) IBRICA
2. ČAROBNA STVAR (Neno Belan-Alka Vuica) NENO BELAN & ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ 
3. DOĐI, UZMI DUŠU (Marko Kutlić-Aleksandar Čubrilo) ADRIANA  
4. DUGO NISAM BIO MLAD (Goran Karan) GORAN KARAN 
5. FALI MENI ONA (Pero Kozomara-Sanja Tafra) JOLE
6. IDEM JUGU SVOM (Hari Rončević) HARI RONČEVIĆ 
7. IZDALO ME MORE (Filomena Puljiz/Josip Grgantov-Filomena Puljiz) FILOMENA 
8. KAD DUŠA BOLI (Mladen Grdović-Nenad Ninčević) MLADEN GRDOVIĆ
9. KAKO SAMO MATER ZNA (Tonći Huljić-Vjekoslava Huljić) LORENA
10. MAKA MAKA (Pero Kozomara-Lući Tukić) KLAPA RIŠPET
11. MENI TRIBA MIRNO MORE (Boris Oštrić) BORIS OŠTRIĆ & RIBARI 
12. NE ZAMIRI VILO (Tedi Spalato-Nenad Ninčević) TEDI SPALATO 
13. NEMA BOLJE (Ines Prajo-Arijana Kunštek) IVO PERKUŠIĆ
14. NIJE DOVOLJNO (Marko Matijević Sekul/Maja Kolarić/Boris Kolarić) ČIVRO
15. O TEBI OVISAN (Marko Tolja) MARKO TOLJA 
16. OSTAJEM TU (Vinko Barčot) TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
17. PISMA SPLITA (Želimir Škarpona/Dalibor Musap-Nedo Zuban) TENORI DALMACIJE
18. PJEVA MI SE ALI NEMAM S KIM (Branimir Mihaljević-Nenad Ninčević) GIULIANO
19. SAMO MI SE JAVI (Fedor Boić-Nenad Ninčević) ALEN NIŽETIĆ  
20. SVE DO KRAJA (Jasminko Šetka-Ružana Kovač) KLAPA PRASKA
21. TO NE MOGU PODNIT (Darko Bakić) PETAR DRAGOJEVIĆ
22. VOLI ME GODINAMA (Marija Mirković) FRAJLE
hr Mon Jun 01 2020 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed28c0e6f2ab8774b8b459a/80

From Hong Kong with love: Sretan Dan državnosti!

Popularni Kinez objavio je novi video u kojem još jednom iskazuje ljubav prema Hrvatskoj
Popularni “Imotski Kinez“ objavio je još jedan video u kojem pjeva našoj domovini, a ovom prigodom čestitao je i Dan državnosti. Video je objavila i Facebook stranica Imotski crnjaci, a obožavatelji su se uskoro javili s brojnim komentarima podrške i oduševljenja.

- Dajte čovjeku državljanstvo!“, “Veći domoljub od slučajnog predsjednika“, “Odmah ga na Pantovčak...“, 
samo su neki od brojnih komentara.

Kako zvuči izvedba pjesme Od stoljeća sedmog s kineskim naglaskom, poslušajte u videu.


hr Sat May 30 2020 18:38:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf26c480e4938f5198b4603/80
Foto: Wikipedija

Čak pet hrvatskih otoka završilo na popisu uglednog portala Business Insider

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri.
U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka.

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera:

Vis

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije.

- Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

- Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama, dodao je.

Šolta

- Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve, rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

- Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju, dodala je.

Mljet

- Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka, rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

- Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah, dodao je.

Brač

- Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

- Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti, kaže on.

Hvar

- Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže, r ekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

- Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu, pišu 24 sata.

hr Fri May 29 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene!

Restoran nudi i usluge cateringa
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, mesna plata za 100 kuna te pizza za samo 30 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri May 29 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .