Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5afebcc22af47f30068b467b/80
Foto: Instagram

Za kuhanje bez muke: Ovo su najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

Ako itko zna skuhati fantastično jelo, to je onda Gordon Ramsy. A s iskustvom i godinama rada u kuhinji otkrio je 14 najboljih savjeta i trikova u kuhinji s kojima ćete i vi kuhati kao profesionalac
Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.


Autor: Jelena KramarSrijeda, 20.02.2019. u 07:00

Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

Pogledajte u videu kako to Gordon radi: 

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

foto: Dreamstime

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

SaveBuzzFeed1GunamiInteresting web content

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

SaveBuzzFeed2GunamiInteresting web content

Ako već niste znali, aluminijska folija ima dvije strane. Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

foto: Dzina Belskaya

Sol djeluje kao abraziv i 'pomaže razbiti vlakna češnjaka'. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za stvari poput glatkih umaka i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi MasterChefa, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta. 

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete ribati. 

Tako ćete lakše naribati sir umjesto da ga potrgate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati. 

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku. 

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim umacima. 


Autor: Jelena KramarSrijeda, 20.02.2019. u 07:00

Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

Pogledajte u videu kako to Gordon radi: 

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

foto: Dreamstime

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

SaveBuzzFeed1GunamiInteresting web content

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

SaveBuzzFeed2GunamiInteresting web content

Ako već niste znali, aluminijska folija ima dvije strane. Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

foto: Dzina Belskaya

Sol djeluje kao abraziv i 'pomaže razbiti vlakna češnjaka'. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za stvari poput glatkih umaka i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi MasterChefa, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta. 

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete ribati. 

Tako ćete lakše naribati sir umjesto da ga potrgate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati. 

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku. 

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim umacima.

Poput tagliatella, listovi lazanja su idealan oblik tjestenine za uparivanje s debelim, gustim umacima. To vam omogućuje da dobijete savršen omjer umaka i tjestenine. Ramsay sparuje listove lazanja sa teškim umacima poput umaka od gljiva, ali u biti se mogu jesti i s drugim gustim umacima. 

11. Ogulite kivi bez muke - sa žlicom.

Samo izrežite kivi na pola, a zatim 'ugurajte' žlicu između kože i mesa kivija i kružnim pokretom uz kožu kivija odvojite meso.

12. Isperite ruke u limunovom soku nakon rezanja ljutih paprika kako biste se riješili osjećaja pečenja. 

Ako ste ikada protrljali oči nakon rezanja ljutih paprika, znate koliko to može biti bolno. Da biste se riješili dugotrajnog osjećaja pečenja na rukama Ramsay predlaže ispiranje ruku u svježem limunovom soku nakon rezanja paprike. 

13. Brzo ogulite cijelu glavu češnjaka razbijajući i tresući ga između dvije zdjele.

Lagano razbijte glavu češnjaka na dasci za rezanje, stavite ga u zdjelu, stavite drugu posudu na vrh ove u kojoj je češnjak i protresite 10 sekundi. Ljuskice će se same odvojiti od češnjaka, a sitne ostatke ćete lagano odstraniti rukom.

14. Voće će brzo dozreti ako ga stavite s bananom u papirnatu vrećicu. 

To pomaže koncentriranju etilenskog plina, što će zauzvrat pomoći bržem sazrijevanju plodova. Koristeći ovu metodu neki plodovi mogu sazrijeti u samo jednom danu, pišu 24sata

hr Wed Feb 20 2019 08:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5756adeb1e353e2f1c8b45cc/80
Foto: Ilustracija

Studenti, ako želite bolje učiti mirišite limun i masirajte uho...

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima
Nastavnici u 'Queen Anne' školi, u blizini Readinga u Engleskoj, naporno su radili s neuroznanstvenicima na sveučilištima diljem Velike Britanije kako bi došli do znanstveno utemeljenog rješenja. Rezultat je vodič za reviziju 'BrainCanDo', koji pruža studentima, ali i njihovim roditeljima, praktične i učinkovite strategije pomoću kojih će si olakšati učenje.  

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima. Ključ je razumijevanje onog što učite, kao i ulazak u srž problematike koju proučavate. Pokušajte staviti na papir ono što ste naučili, izvlačeći nekoliko osnovnih smjernica danima prije ispita, piše Dailymail. 

Umjesto da se koncentrirate na samo jedan predmet, preporučuje se 'multitasking'. Dakle ujutro učite jednu stvar, a navečer možete ponoviti gradivo od jučer. Na ovaj način manja je vjerojatnost da ćete zaboraviti ono što ste prethodno učili. Vjerovali ili ne, udisanje mirisa limuna također može biti od velike pomoći. To će poslati signale hipokampusu, neuronu koji igra ključnu ulogu u emocijama i pamćenju. 

Udisanje limuna proizvesti će pozitivne emocije u vama i tako vrlo vjerojatno pospješiti vaš uspjeh na ispitu. Ako vam je limun možda mrvicu ekstreman, pokušajte nešto jednostavnije poput masiranja uha jer ovaj će pothvat imati isti učinak, odnosno poboljšati vaše raspoloženje i opustiti vas, piše vecernji.hr
hr Thu May 23 2019 21:24:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6e6c729111ceb9e8b45b3/80
Foto: Pixabay

Još jedan plus: Mediteranska prehrana smanjuje rizk od razvoja depresije

U mediteranskom načinu prehrane prevladaa povrće, voće, žitarice, jede se riba, dok je meso puno manje zastupljeno. Veliku ulogu ima i maslinovo ulje

Dokazano je da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu - snižava loš kolesterol, čuva zdravlje srca i krvnih žila, sprječava infarkt i moždani udar, produljuje život, čuva zdravlje kostiju, zdravlje mozga, a prema najnovijoj studiji koja je predstavljena na godišnjem susretu američkih psihijatara u San Franciscu, smanjuje i rizik od razvoja depresije u starijoj životnoj dobi.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Patra u Grčkoj pod vodstvom dr. Konsatntinosa Argyropoulosa, a u njemu su sudjelovali korisnici Centra za skrb o starijim osobama. Njih 64 posto hranilo se umjereno mediteranski, a 34 posto isključivo mediteranski. Među ispitanicima 25 posto ih je pokazivalo znakove depresije, većinom su to bile žene.

- Naši rezultati pokazuju da je depresija u starijoj životnoj dobi usko povezana s nekoliko rizičnih faktora. Isto tako pokazalo se da su osobe koje su većinu života jele mediteranski imale manji rizik od toga da obole od depresije", stoji u zaključku studije.  

Dr. Argyropoulos i njegovi kolege naglašavaju da njihova studija nije imala za cilj dokazati uzročno-posljedičnu vezu. To znači da mediteranska prehrana može dovesti do boljeg mentalnog zdravlja, ali isto tako ljudi boljeg mentalnog zdravlja će birati bolju prehranu i više paziti na sebe od osoba koje su anksiozne i depresivne, piše zivotistil.hr

hr Thu May 23 2019 20:30:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c45b15b0e4938dc848b45b2/80
Foto: Pixabay

Na WhatsApp stiže opcija koja vam se sigurno neće svidjeti

Unutar opcije statusa na WhatsAppu od sljedeće godine počet će se prikazivati oglasi koji će izgledati slično kao oglasi na Instagram Stories.

S obzirom na to koliko je novaca Facebook uložio u WhatsApp te na broj korisnika koji je veći od milijardu i pol, jasno je kako Mark Zuckerbergrazmišlja o načinima na koji može početi zarađivati od korištenja ove aplikacije. Kao i u slučaju Facebooka i Instagrama, naplaćivanje same aplikacije ne dolazi u obzir, već će se odlučiti na provjerenu strategiju – oglašavanje.

Još sredinom prošle godine iz ove su kompanije najavili da će se i korisnicima WhatsAppa uskoro početi prikazivati oglasi, a sada napokon imamo i neke detaljnije informacije oko vrste oglasa koje ćemo viđati u aplikaciji. Reklame se ipak neće početi prikazivati ove godine, kako je ranije najavljeno, već tijekom 2020., a za početak prikazivat će se oglasi unutar opcije statusa. Dakle, možemo očekivati format oglasa sličan onima postavljenim u Instagram Stories – oglasi će zauzimati cijeli ekran, kao i statusi na WhatsAppu te će se pri vrhu, umjesto imena korisnika, prikazivati ime brenda koji se reklamira. Povlačenjem prsta po ekranu prema gore prikazat će se više informacija o proizvodu i usluzi koja se reklamira te vjerojatno i neke druge akcije, ovisno o oglašivaču.

Nije teško pretpostaviti kako se korisnicima neće svidjeti prikazivanje oglasa u ovoj aplikaciji za komunikaciju, no mnogi se čude kako je WhatsApp izdržao toliko godina bez oglasa unutar svoje platforme i jasno je da takva situacija ne može biti vječna te da moraju početi zarađivati novac, piše zimo.hr

hr Thu May 23 2019 18:55:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6b27a29111c029e8b45ad/80
Foto: Udruga Momentum

Moment fest počinje ovu nedjelju na Turskoj kuli, a traje do listopada: Čekaju nas brojna iznenađenja

Moment Fest je kulturna, glazbena i sportsko-rekreativna manifestacija koja će se održavati jednom mjesečno na Turskoj kuli, u periodu od svibnja do listopada, a prvo izdanje je najavljeno za nedjelju, 26. svibnja od 15 sati.

Osim Xstatic (graffiti) ekipe koja će ocrtavati stolove, u suradnji s udrugom Kam Hram (Kulturna alternativa mladih) pripremljen je Open stage, otvorena večer performansa za djecu i odrasle gdje će kreativci prezentirati svoje vještine i znanja u različitim izvedbenim umjetnostima s naglaskom na suvremeni cirkus.

Stoga se pozivaju svi performeri, glumci, plesači, cirkusanti, pjesnici, glazbenici, komičari, slučajni prolaznici i svi ljudi dobre volje da svoj nastup u trajanju do 10 minuta i opis točke pošalju na kamhram@gmail.com. Ostali detalji dostupni su na Facebook eventu udruge Kam Hram.

Magiji ovog festivala će pridonijeti i nevjerovatni Guy Pardillos aka The Mystifier koji će između dva open stage-a oduševiti prisutne, ali i iznenaditi, šokirati i zbuniti. Ovog mađioničara, hipnotizera, iluzionistu, mentalista i zabavljača je domaća publika imala prilike gledati u showu Supertalent 2017. godine te je ovo izvrsna prilika za unijeti malo čarolije u naše živote.

Za glazbenu podlogu je zadužena ekipa s Radio Kampusa koja će vas pripremiti za malo žešći zvuk undergrounda kojeg donosi DJ Miro, alfa i omega udruge Underground Control i jedan od voditelja kluba Judino Drvo iza čijeg imena stoje projekti Barbarinac Island of love i Ego Free Festival.

- Ostali datumi održavanja festivala su 9.lipnja, 28.srpnja i 25. kolovoza. Pripremili smo još puno toga za naše posjetioce i ne bismo htjeli odati previše informacija tek tako, nek to ostane iznenađenje za sada.” – poručio je organizator Tonći Visković iz udruge Momentum kojeg ste do sada imali prilike upoznati kroz projekt “Ubijmo dosadu”.

Ponesite dekice, hammocke i sve ostale potrepštine za uspješan piknik i druženje u prirodi - ulaz na festival je potpuno besplatan!

Udruga Momentum je neprofitna i volonterska udruga mladih osnovana 2015. godine u Splitu pokrenuta s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih u kulturni život grada te obogaćivanje društvene ponude Splita. U proteklih nekoliko godina su kroz projekt 'Ubijmo dosadu' organizirali preko 150 radionica glazbenog, edukativnog i sportsko-rekreativnog tipa, večeri stand up komedije, filmske projekcije te cjelodnevna događanja na otvorenom te je na taj način mnogo mladih Splićana dobilo priliku da njihovi talenti, želje i ideje dođu do šire publike. 

hr Thu May 23 2019 16:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .