Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Sa zatvorene sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 66. sjednice u četvrtak Vlada RH utvrdila je stajališta za sastanke Europskoga vijeća - i to Vijeća za ekonomske i financijske poslove - proračun (ECOFIN Budget), 17. studenoga, Vijeća za opće poslove (GAC), 20. studenoga, Vijeća za opće poslove - članak 50. (GAC - Art. 50), 20. studenoga i Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 20. i 21. studenoga ove godine, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Budući da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama EU na sastancima vijeća ona se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju, navodi se u priopćenju.

Također, dinamika rada i priprema sastanaka vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska, dodaje se.

Hrvatska će Vlada, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima izvještavati Sabor.o stajalištima Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini EU.

Ustavnom sudu RH, Vlada se očitovala o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članka 5. stavka 2., članka 78. stavka 3. točke 4. i članka 127. Zakona o strancima.

Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj.

                                                                                                                 
Usvojeno je i izvješće s pregledom zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, s posebnim osvrtom na reformske prioritete. 

 

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima 

Razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Lučke uprave Rijeka Renata Blažeković, a novom članicom Upravnoga vijeća te lučke uprave imenovana je dr. Nina Perko

Vlada je razriješila dosadašnju predsjednicu i člana Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče Jadranku Fržop  i Alena Gereka. Novom je predsjednicom Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče, Vlada imenovala mr. Maju Markovčić Kostelac, a članicom Renatu Blažeković

 Razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Lučke uprave Dubrovnik Sven Jesenković, a novom je članicom Upravnoga vijeća imenovana Ana-Marija Batinović

Zbog isteka mandata, razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HMZO) Miroslav Brzica. Novom je članicom Upravnoga vijeća HZMO-a, koja se imenuje na prijedlog Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV) iz redova sindikata, imenovana Tajana Drakulić

Vlada je imenovala predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Nacionalnog  povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a temeljem prijedloga nadležnih ministarstava, 
ostalih tijela državne uprave, institucija u zdravstvu, predstavnika vjerske zajednice i predstavnika organizacija civilnog društva u području zdravstva, sukladno Odluci o
 osnivanju Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a.

Predsjednikom povjerenstva imenovan je prof. dr. Milan Kujundžić, zamjenikom predsjednika prof. dr. Josip Begovac, a članicama i članovima imenovani su: Dunja Skoko-PoljakZvjezdana Janičar, Tamara  Poljarević, Ana Mandac, Darko Tot, Mirna Kanduth, Marija ViličićJosip Mihaljević, brigadir Veljko VukićNevenka Mišić, Damir ŽupanInes Loknar-Mijatović; Marko Markus, Tatjana Nemeth-Blažić, Irena JukićMaja VajagićIvan AlajbegSiniša ZovkoGordana Kičin ErcegovacŽeljka Karin, Mihael SkerlevAntoinette Kaić-Rak, fra Tomislav Glavnik, Zoran Dominković, Tomislav Beganović i Ilinka Serdarević.
 
Vlada je razriješila dosadašnjega člana Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga  Anđelka Dundića te je novom članicom povjerenstva, kao predstavnicu Ministarstva
 pravosuđa, imenovala Janu Špero.

 Vlada je izvan snage stavila zaključak kojim je dr. Tomislav Ćorić određen za člana Glavne skupštine društva INA-Industrija nafte d.d., koji predstavlja Vladu RH, dok je obnašao dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava.

Vlada je donijela novi zaključak kojim se dr.Tomislav Ćorić određuje za člana Glavne skupštine društva INA-Industrije nafte d.d., koji predstavlja Vladu RH kao ministar zaštite okoliša i energetike.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada RH je Glavnoj skupštini društva Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) predložila opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva i
to: Nikole Brukete, Juraja Bukše, dr. Žarka Primorca, mr.  Igora Džajića,  dr. Ive Uglešića, i Mirka Žužića

Za izbor novih članova Nadzornog odbora društva HEP d.d., sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najviše na vrijeme od šest mjeseci predloženi su: dr. Goran Granić, dr. Marko Primorac i mr.  Jelena Zrinski Berger, navodi se u priopćenju iz Vlade. 


hr Thu Nov 16 2017 18:37:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Drugi put u povijesti dizel u Hrvatskoj skuplji od benzina

Navedene cijene zabilježene su na najjeftinijim benzinskim crpkama

Prema pisanju portala cijenegoriva.info, danas se prvi put u zadnjih deset godina te drugi put u povijesti cijena dizela u Hrvatskoj popela iznad cijene benzina.

Litra Europsupera 95 tako je pojeftinila za 23 lipe te sada košta 10,20 kuna, a cijena litre eurodizela pala je za 17 lipa te sada košta 10,22 kuna, pišu vijesti.hr.

Navedene cijene zabilježene su na najjeftinijim benzinskim crpkama.

Ovo je drugi put u povijesti da je dizel skuplji od benzina u Hrvatskoj, i to od ožujka 2008. godine. No, cijene goriva tada su bile za oko kunu niže nego danas. 

hr Tue Oct 23 2018 13:27:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

Iznajmljuju se Kulmerovi dvori: Ako ste maštali o vjenčanju u Todorićevu dvorcu, sada to možete i ostvariti

Dijelovi Kulmerovih dvora mogu unajmiti za privatne evente, a u najam se daje i "Čarobna koliba" obitelji Todorić u Gorskom kotaru.
Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić u kojem trenutno živi samo kći Ivice Todorića Iva Balent, odnedavno se mogu unajmiti za vjenčanja, press-konferencije i ostale evente.

Potvrdila je to za DNEVNIK.hr Iva Balent, otkrivši kako se ipak ne mogu unajmiti cijeli Kulmerovi dvori, već samo prostori prilagođeni za održavanje evenata, što uključuje i dvorište dvorca.

U Kulmerovim dvorima tako će se u četvrtak primjerice održati promocija jednog hrvatskog filma.

Uz Kulmerove dvore, moguće je unajmiti i „Čarobnu kolibu“ u vlasništvu Ive Balent smještenu u mjestu Hlevci u Gorskom kotaru.

Luksuzna koliba dostupna je za dnevni i tjedni najam, a preko jedne od stranica za grupnu prodaju, tri noćenja za osam osoba nude se po cijeni od 4387 kuna. U najam je uključeno i neograničeno korištenje saune te torta dobrodošlice.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud u listopadu je blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, a u ožujku 2018. odbijen je zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta, koji su vlasnici dijelova Kulmerovih dvora. 

hr Tue Oct 23 2018 13:02:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .