Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Sa zatvorene sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 66. sjednice u četvrtak Vlada RH utvrdila je stajališta za sastanke Europskoga vijeća - i to Vijeća za ekonomske i financijske poslove - proračun (ECOFIN Budget), 17. studenoga, Vijeća za opće poslove (GAC), 20. studenoga, Vijeća za opće poslove - članak 50. (GAC - Art. 50), 20. studenoga i Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 20. i 21. studenoga ove godine, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Budući da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama EU na sastancima vijeća ona se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju, navodi se u priopćenju.

Također, dinamika rada i priprema sastanaka vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska, dodaje se.

Hrvatska će Vlada, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima izvještavati Sabor.o stajalištima Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini EU.

Ustavnom sudu RH, Vlada se očitovala o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članka 5. stavka 2., članka 78. stavka 3. točke 4. i članka 127. Zakona o strancima.

Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj.

                                                                                                                 
Usvojeno je i izvješće s pregledom zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, s posebnim osvrtom na reformske prioritete. 

 

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima 

Razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Lučke uprave Rijeka Renata Blažeković, a novom članicom Upravnoga vijeća te lučke uprave imenovana je dr. Nina Perko

Vlada je razriješila dosadašnju predsjednicu i člana Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče Jadranku Fržop  i Alena Gereka. Novom je predsjednicom Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče, Vlada imenovala mr. Maju Markovčić Kostelac, a članicom Renatu Blažeković

 Razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Lučke uprave Dubrovnik Sven Jesenković, a novom je članicom Upravnoga vijeća imenovana Ana-Marija Batinović

Zbog isteka mandata, razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HMZO) Miroslav Brzica. Novom je članicom Upravnoga vijeća HZMO-a, koja se imenuje na prijedlog Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV) iz redova sindikata, imenovana Tajana Drakulić

Vlada je imenovala predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Nacionalnog  povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a temeljem prijedloga nadležnih ministarstava, 
ostalih tijela državne uprave, institucija u zdravstvu, predstavnika vjerske zajednice i predstavnika organizacija civilnog društva u području zdravstva, sukladno Odluci o
 osnivanju Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a.

Predsjednikom povjerenstva imenovan je prof. dr. Milan Kujundžić, zamjenikom predsjednika prof. dr. Josip Begovac, a članicama i članovima imenovani su: Dunja Skoko-PoljakZvjezdana Janičar, Tamara  Poljarević, Ana Mandac, Darko Tot, Mirna Kanduth, Marija ViličićJosip Mihaljević, brigadir Veljko VukićNevenka Mišić, Damir ŽupanInes Loknar-Mijatović; Marko Markus, Tatjana Nemeth-Blažić, Irena JukićMaja VajagićIvan AlajbegSiniša ZovkoGordana Kičin ErcegovacŽeljka Karin, Mihael SkerlevAntoinette Kaić-Rak, fra Tomislav Glavnik, Zoran Dominković, Tomislav Beganović i Ilinka Serdarević.
 
Vlada je razriješila dosadašnjega člana Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga  Anđelka Dundića te je novom članicom povjerenstva, kao predstavnicu Ministarstva
 pravosuđa, imenovala Janu Špero.

 Vlada je izvan snage stavila zaključak kojim je dr. Tomislav Ćorić određen za člana Glavne skupštine društva INA-Industrija nafte d.d., koji predstavlja Vladu RH, dok je obnašao dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava.

Vlada je donijela novi zaključak kojim se dr.Tomislav Ćorić određuje za člana Glavne skupštine društva INA-Industrije nafte d.d., koji predstavlja Vladu RH kao ministar zaštite okoliša i energetike.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada RH je Glavnoj skupštini društva Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) predložila opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva i
to: Nikole Brukete, Juraja Bukše, dr. Žarka Primorca, mr.  Igora Džajića,  dr. Ive Uglešića, i Mirka Žužića

Za izbor novih članova Nadzornog odbora društva HEP d.d., sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najviše na vrijeme od šest mjeseci predloženi su: dr. Goran Granić, dr. Marko Primorac i mr.  Jelena Zrinski Berger, navodi se u priopćenju iz Vlade. 


hr Thu Nov 16 2017 18:37:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5349939e1799424f70aa3538/80
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U Hrvatskoj trenutno živi 120 supermilijunaša "teških" više od 30 milijuna dolara

Među njima 11 ih ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, prema procjeni Knight Franka. Hrvatska ima i 11.900 milijunaša "lakše kategorije" čija je imovina veća od milijun dolara. Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša, već na one prijavljene u domovini
Prema podacima iz izvješća Knight Franka za 2017. godinu, broj supermilijunaša – s imovinom većom od 30 milijuna dolara – u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao za 33 posto. To je dvostruko brže od njihovog rasta u Europi (17 posto), a osjetno sporije od svjetskog prosjeka (42 posto). Podsjetimo, Hrvatska je prošlo desetljeće uglavnom provela u ekonomskoj krizi, koja je u njoj trajala dulje nego drugdje, piše Novi list.

Hrvatska ima oko 120 supermilijunaša "teških" više od 30 milijuna dolara, među kojima njih 11 ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, prema posljednjoj procjeni Knight Franka. Hrvatska ima i 11.900 milijunaša "lakše kategorije", a to su oni čija je imovina veća od milijun dolara, odnosno šest milijuna kuna.

Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša, već na one koji su prijavljeni u domovini. Bogata elita u svijetu nerijetko mijenja svoje boravište. Najpopularnija njezina odredišta su New York i Los Angeles u Americi, a London u Europi. Prema Knight Franku, najveću koncentraciju bogataša ima Monako, koji ima površinu od jedva dva četvorna kilometra. U toj kneževini je primarno boraviše prijavilo 50 ultramilijunaša "težih" od 50 milijuna dolara. Ako se njima pribroje oni koji tamo imaju kuću i dolaze povremeno, u Monaku su se smjestila čak 542 ultramilijunaša. Kneževina ima najskuplje nekretnine u svijetu, jer se za milijun dolara može prosječno kupiti samo 16 kvadrata (luksuzne) kuće.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


hr Mon Mar 19 2018 09:45:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aaf5c8a2af47f9a368b4732/80

Zadar će uskoro opet imati lokalnu televiziju!

Prema javnom priopćenju koje je objavila Agencija za elektroničke medije, Zadrani uskoro mogu očekivati ponovno pokretanje lokalne televizije

Agencija za elektroničke medije u svome priopćenju za javnost odlučila je dati koncesiju za pokretanje lokalne televizije za područje Zadarske županije, tako da bi Zadrani vijesti i događanja iz svoga grada uskoro mogli pratiti i putem lokalne televizije.

Agencija je odlučila koncesiju dodijeliti tvrtki Diadora Media d.o.o čije su vlasnice Marija Visković i Slavica Vulin

Obavijest o namjeri dodjele koncesije broj 08/17, a koje se odnosi na djelatnost televizije donesena je na sjednici Agencije za elektroničke medije koje se održala 14. ožujka ove godine u Zagrebu.

hr Mon Mar 19 2018 08:00:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a367dfcb9e03e062b8b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ne vadite još proljetnu odjeću: Stiže najavljivano zahlađenje!

Nakon vrlo hladnog početka mjeseca te razmjerno toplog razdoblja do sredine mjeseca, u trećem tjednu ožujka očekuje nas zamjetno hladnije vrijeme od prosjeka za ovo doba godine, ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će osjet hladnoće dodatno pojačavati bura. A nije isključeno da ponegdje i na obali i otocima bude zabilježeno padanje susnježice i snijega, već u ponedjeljak na sjevernom Jadranu, sredinom tjedna i u Dalmaciji.
Ponedjeljak - snijeg, kiša,bura, jugo...

Stoga će u istočnoj Hrvatskoj temperatura zraka biti uglavnom između -3 i 2 °C. Povremeno će, i to uglavnom u prvome dijelu dana, biti snijega, a mjestimice je moguća i susnježica. Puhat će sjeveroistočni vjetar, većinom slab i umjeren, na koji treba računati i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, uz malo snijega ili susnježice, uglavnom u noći i prijepodne. Jutarnja temperatura od -5 do -1 °C, a danju između -1 i 1 °C, piše HRT.

Lici i Gorskome kotaru padat će snijeg, a malo je snijega tijekom noći i jutra moguće i u unutrašnjosti Istre te mjestimice i na moru, gdje će biti povremene kiše. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura, većinom podno Velebita ponegdje jaka i olujna. Najviša temperatura zraka na sjevernom Jadranu od 5 do 8 °C, a u gorju između -5 i 0 °C.

Dalmaciji još neće osjetnije zahladnjeti pa će sredinom dana i poslijepodne temperatura biti između 10 i 15 °C. Uz promjenljivu naoblaku treba računati na kišu, mjestimice i grmljavinu. A puhat će u sjevernoj Dalmaciji bura i istočnjak, drugdje jugo, na otvorenome jugozapadnjak koji će okrenuti na sjeverozapadnjak prema kraju dana. 

Promjenljivo će s kišom biti i na jugu Hrvatske gdje će puhati jugo i jugozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito, prema otvorenome moguće i valovito. I tu će se zadržati slično toplo kao u dane vikenda. 

Od utorka - i dalje hladno, ponegdje uz oborine

Idućih dana će na kopnu
 još mjestimice biti snijega, posebice u srijedu, kada je on izgledan i u unutrašnjosti Dalmacije. Od četvrtka većinom suho uz dosta sunca. Sjeveroistočni vjetar bit će slab i umjeren, osim u srijedu kada će prolazno pojačati. Temperatura u noći i ujutro uglavnom negativna, najniža vjerojatno u četvrtak, a najviše dnevne vrijednosti predviđaju se između 0 i 5 °C. 

Na Jadranu će povremenih oborina još biti uglavnom na srednjem i južnom dijelu, gdje će u srijedu zahladnjeti te mjestimice može biti susnježice pa i snijega. Bura će se u srijedu, kada će biti najjača, proširiti na cijeli Jadran, a od četvrtka će slabjeti.
hr Mon Mar 19 2018 08:00:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aaecfd02af47fd33c8b456a/80
Foto: Župa svetog Mihajla

Moći sv. Antuna Padovanskog u dubrovačkoj Župi sv. Mihajla

Prepoznatljivi moćnik "Sveca svega svijeta" postavljen je uz oltar crkve sv. Mihajla.

Moći svetog Antuna Padovanskog stigle su u nedjelju (18. ožujka) poslijepodne u dubrovačku Župu svetog Mihajla, a očekuje se kako će ih u četiri dana častiti oko dvadeset tisuća vjernika hodočasnika.

Prepoznatljivi moćnik 'Sveca svega svijeta' postavljen je uz oltar crkve sv. Mihajla.

Otac Egidije Canil, redovnik konventualac, koji već desetljećima prati moćnik na hodočašćima, izjavio je tom prilikom kako su dvije relikvije od samog tijela svetog Antuna, izvučene papinim dopuštenjem iz njegovog groba 1981. godine kako bi s njima mogli hodočastiti po Italiji, Europi i svijetu.

„Ovo je velika radost i veliki dan za nas hodočasnike, koji smo zajedno sa svetim Antunom došli u Hrvatsku. Sveti Antun ima jako puno prijatelja i štovatelja. Njegov grob i bazilika su daleko od Dubrovnika i mali broj ljudi može mu hodočastiti u Padovu. Zato je sveti Antun stigao iz daleka te je sretan što je mogao doći ususret svim svojim štovateljima. Uzvratiti posjet onima koji su ga došli posjetiti na njegov grob, ali i doći svima onima koji nikad nisu bili u Padovi“, rekao je Canil.

Canil je župniku crkve svetog Mihajla don Robertu Čibariću u trajno vlasništvo Župi sv. Mihajla predao moći svetog Antuna 'ex massa corporis' (moći prvog stupnja, od samog tijela). Srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika djelo je akademskog umjetnika Hrvoja Ljubića iz Zagreba, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovit će ga na misi u utorak 20. ožujka.

Ovo je drugi posjet moći svetog Antuna Padovanskog Republici Hrvatskoj nakon 1995. godine. Tada je prigodom proslave 800. obljetnice svečeva rođenja prvo hodočašće upriličeno na zagrebačkom Svetom duhu.

Ispraćaj moći bit će u srijedu 21. ožujka.

hr Sun Mar 18 2018 21:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .