Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5906d3ddb4739833688b4582/80
Foto: Pixabay

Sve tajne dobrog roštilja: Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će vam praznik za nepce

Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali ''baciti'' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra

Pred nama je Praznik rada, a mnogi će baš taj dan iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.

Prvi svibanj zasigurno je jedan od idealnih dana za otvoriti sezonu roštiljanja. Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali ''baciti'' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra. Baš zato, donosimo vam nekoliko tajni uz koje ćete biti pravi prvomajski chef.

Sve to otkriva nam Mario Vešligaj, chef zagrebačkog restorana Brewbites koji je pravi maher kada je u pitanju meso s roštilja. Za početak otkrivamo kako prepoznati dobro meso.

- Meso mora odgovarati organoleptičkim svojstvima  što kontrolirate vidom, njuhom i opipom. Osnovni pojam svježine je boja mesa, od ružičastih do jarko crvenih nijansi, ovisno o vrsti mesa. Za napraviti dobar roštilj i odabrati dobre komade mesa, trebat će vam malo iskustva koje ćete stjecati pokušajima ali kod odabira dobrog komada mesa možemo reći; birajte masnije komade, nikako samo krto meso. U današnje vrijeme velikog uvoza mesa, prvotni izbor bi trebao biti vaš lokalni mesar kojeg već poznajete, a ako ne i volite meso, poradite na tome da “imate” svog mesara'. - otkriva Vešligaj te otkriva treba li koristiti ulje i mast za roštilj, ali i što ako nam meso zagori.

- Kod roštilja većina ljudi će koristiti ulje jer su u njemu već marinirali meso. Malo tko će u masti marinirati išta i osobno tako mislim. Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Tu se može koristiti mast s ružmarinom ili ostalim začinskim biljem. Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili tako da nema generalnog pravila. Pazite na “redoslijed” slaganja mesa po rešetki. Prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu pa tek onda pileće odreske ili kakve kobasice. Meso koje je izgorjelo je nažalost uništeno. Jedino što možete je da taj dio malo sastružete ili obrežete. No, ima ljudi koji neke komade mesa vole extra crispy, ponudite njima iako je bolje izgorjelo baciti. Ne pokušavajte izgorjele dijelove sakriti umacima tipa BBQ jer osjeti se razlika bez obzira koliko je kamuflažni umak pun dima ili ljutine'. - govori nam Mario kojeg smo pitali i kakva vatra mora biti te koje začine koristiti.

- Nužno je povezati par pitanja, za koliko osoba radimo roštilj i koje smo sve vrste mesa odredili ili planirali peči. O ovome pitanju bi vam majstori roštilja knjige napisali samo kad bi imali vremena jer to je istinski važan detalj jednako kao i dobra marinada te će zajedno sigurno voditi do savršenog obroka. Zlatna sredina je umjerena vatra na kojoj pečemo možda malo dulje i sporije uz spomenuto premazivanje mesa. Gledajte da vam čim manje ulja kaplje po vatri koje brzo gori, podiže vam naglo temperature te stvara višak dima. Pričamo o grillu na ugljen. Što se tiče začine, osnova su sol i papar, češnjak i luk, kiseline od vina i octa u marinadama, pivo. Začinsko bilje kao ružmarin, majčina dušica, origano, peršin, bosiljak, menta, kadulju. Nadalje med, pa šećer ako ćete raditi nešto sa suhim pacom ili engleski (rub). Kod grilanja nema zakona da nešto ne smijemo, pojavljuju se razni fusion oblici grilla gdje ljudi kombiniraju naše marinade, a na finalnim detaljima završavaju s azijskim začinima i ispadne jaaako fino. Znači igrajte se, kombinirajte svaki  put kad pečete za prijatelje ili obitelj, odvojite malu količinu pa iskušajte nešto novo,  jedino to što ste eksperimentirali ne nudite javno dok ne usavršite - govori nam chef restorana Brewbites.

Svakako morate znati i da je pravilo broj jedan da ne stavljate meso na rešetku direktno iz hladnjaka. Ostavite meso van hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Uz to su osnovna četiri postulata; kvalitetno meso i marinada ili pac, srednja vatra, premazivanje te vrijeme i ljubav prema toj kulinarskoj tehnici. Naravno, da bi roštilj bio uspješan tu su i dobri prilozi.

- Krumpiri su zakon. Dovoljno je pogledati po svijetu tko (od ajvara do ananasa) što servira uz grill i opet će vas sve vratiti na krumpir i razna povrća s grilla. Meni osobno zadnje vrijeme odgovara kus kus s feta sirom, chilijem, mladim lukom, starim bijelim octom i to jedem umjesto krumpira. Najbolje je i tu biti raznovrstan. Ponudite uvijek klasike od umaka tipa majoneza, ketchup, Bbq, razni umaci od jogurta s vlascem te prženi krumpir, lepinje ili kruh s grilla. Od salata rajčica s acetom, rotkvice, pečene paprike, mladi luk ili luk pa do grčke salate s feta sirom'. - kazao je Mario nakon čijih savjeta morate zablistati na prvomajskom roštilju. Sretno!

hr Mon Apr 29 2019 08:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d3319ed29111ca8178b456c/80
Foto: Pixabay

Važan korak: Većina ljudi pogrešno usisava i tako si narušava zdravlje

Dok jedni samo brzinski "prelete" prostoriju, drugi vole usisati svaki kut i koristiti sve nastavke koje su dobili uz svoj usisavača. Ipak, čini se da je ključni korak oni koji svi oni preskaču...

Usisavanje je osnovni dio održavanja vašeg doma čistim i urednim, a za većinu ljudi ono je postalo rutina. No ako pitate stručnjakinju za čišćenje, Joanne Archer, nije presudno koliko često usisavate, nego koliko učinkovito to radite.

Dok jedni samo brzinski "prelete" prostoriju, drugi vole usisati svaki kut i koristiti sve nastavke koje su dobili uz svoj usisavača. Ipak, čini se da je ključni korak oni koji svi oni preskaču.

Kako je Joanne objasnila, vlakna od kojih su napravljene prostirke i tepisi su fleksibilna pa ih je potrebno usisavati iz svih smjerova kako biste bili sigurni da ste uklonili sve nečistoće. Ako to ne radite, na vašim tepisima će se vrlo brzo krenuti skupljati prljavština, ali i pelud, a to bi moglo dodatno pogoršati alergije s kojima se borite.

"Ako samo usisavate u jednom ili dva smjera, iza sebe ćete ostaviti mrvice, pelud, odumrlu kožu i prašinu", objasnila je Archer te dodala kako takva prljavština nije vidljiva golim okom.

Kako se ne biste vrtjeli u krug i izgubili pola dana samo na usisavanje jednog tepiha, ona savjetuje da ga prvo usišete uobičajenim pokretima naprijed nazad, a potom se okrenete bočno i identičnim pokretima pokupite zaostale mrvice.

Ipak, postoji još jedna pogreška koju većina ljudi radi.

"Kad čistite, to ne radite od vrha prema dnu", zaključila je i dodala: "Uvijek morate ostaviti usisavanje za kraj. Prije toga uklonite prašinu sa svih površina, pospremite, otresite prekrivače i maknite paučinu".

Da pogrešno usisavanje može imati utjecaj na vaše zdravlje, potvrdila su i istraživanja provedena na Sveučilištu u Queenslandu i Laval u Quebecu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Applied and Environmental Microbiology. Spomenuta istraživanja otkrila su da usisavanje može pogoršati alergije jer se prilikom usisavanja stvara fina "maglica" od prašine, bakterija i plijesni koju ljudi potom udišu. - piše Index. 

hr Sat Jul 20 2019 15:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d32b11029111cfb168b456f/80

Imotski: Otvorena izložba "Životinjski svijet Imotske krajine"

Večeras je u Zavičajnom muzeju u Imotskom otvorena izložba “Životinjski svijet Imotske krajine”. Radi se o prirodoslovnoj izložbi ptica i zvijeri iz privatne zbirke Roka Rebića
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić istaknula je da ova izložba nije u okviru Imotskih sila zbog toga što se, zbog zahtjevnosti projekata poput Hasanaginice, ali i same izložbe, njezin termin mijenjao.
- Odraditi ovako 2 velika projekta u 14 dana - Hasanaginicu i ovu izložbu, mogu samo djelatnici Pučkog otvorenog učilišta Imotski. Zahvaljujem svojim prijateljima i radnim kolegama koji su na svojim leđima iznijeli tako velik teret. Naravno, zahvaljujem gospodinu Roku Rebiću koji je ovu svoju preveliku ljubav ustupio nama, da bismo mi to mogli pokazivati, ali i učiti iz toga - izjavila je ravnateljica na otvaranju ove izložbe.

Dodala je kako zahvaljuje Ministarstvu kulture Republike Hvatske, koje je odobrilo sredstva za ovu izložbu te osnivaču POU-a Gradu Imotskom, koji podržava svaki projekt Učilišta. 



Branimir Leko, voditelj Zavičajnog muzeja, prisutnima je rekao nekoliko riječi o samoj izložbi:
- Izloženo je 76 preparata - ptica, zvijeri te sisavaca. Pripremljen je i grafički dio, a na samim natpisima nalaze se QR kodovi koji posjetiteljima omogućuju preslušavanje zvuka glasanja pojedine životinje - rekao je.

Vlasnik zbirke Roko Rebić pohvalio se svojim 50-godišnjim lovačkim stažom:
- Ovo je produkt moga truda i rada. Usporedbe radi, ovo što je izloženo ovdje vrijedi toliko da sam, za taj novac, mogao kupiti kuću na Mejama - istaknuo je Rebić, prisjetivši se situacije u kojoj je na -30 stupnjeva ostao sam, ali je ipak ustrijelio vuka.

Ravnateljica Ankica Jukić i voditelj Muzeja Branimir Leko uručili su Roku Rebiću zahvalnicu, apostrofirajući prekrasnu suradnju, za koju se nadaju da će se i nastaviti.


hr Sat Jul 20 2019 08:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31fd1c29111c01168b4584/80

Poznato lice 'A strane' Vedran Ljubenko predstavio novu pjesmu

Kombinacijom promjena u tempu i tonalitetu te različitih žanrova pogodio je 'u sridu' i izbacio pjesmu pamtljivog refrena, potpuno različitu od onog što smo naviknuli slušati na domaćoj sceni.

Svima nam dobro poznato lice HRT-ove uspješnice 'A strana' zbog koje smo vikendima bili prikovani za male ekrane Vedran Ljubenko upravo je objavio spot za novu kantautorsku pjesmu pod nazivom 100 lica.


- Inspiracija su mi bili dvolični ljudi koje sam sretao putem. Općenito oni za koje sam shvatio nakon nekog vremena da se pretvaraju i da su lažni, a takvih ima u svakom društvu, kaže Vedran koji se ovom pjesmom bliži zaokruživanju prvog albuma.

Pjesme piše od četrnaeste godine

- Od devete godine sam prisilno išao na lekcije klavira i pjevao u zboru. Nakon nekog vremena mi je počelo ići na živce vježbanje stvari koje me tada nisu interesirale. Tada je, kaže, zavolio breakdance  i hip hop pa je počeo na klaviru svirati ono što mu se više sviđalo. 

Već sa 14 godina napisao je prvu pjesmu 'Žalostan', nedugo zatim nastala je i druga 'Kao ja i ti' pa je i na red došla treća po redu naziva 'Pjesmo moja'.

'100 lica'

Kombinacijom promjena u tempu i tonalitetu te različitih žanrova pogodio je 'u sridu' i izbacio pjesmu pamtljivog refrena, potpuno različitu od onog što smo naviknuli slušati na domaćoj sceni.

U produkciji je pomogao Vinko Mihić koji potpisuje mix, master i bubnjeve, a ostatak aranžmana sam Ljubenko.


Neobični spot montirao je Chempo, a za snimanje je bio zadužen Mahir Kapetanović Mahkey, kojeg smo također gledali i slušali u 'A strani'.

- A strana mi je donijela neka nova poznanstva i pojačala neka nova prijateljstva, naglašava Vedran i dodaje kako mu je u prvom planu autorski rad, a želja kroz nekoliko godina snimiti kvalitetne albume koje će publika znati prepoznati.


hr Fri Jul 19 2019 19:30:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31ef5d29111c9a0f8b4720/80
Foto: karleusastar/Instagram

Karleuša odgovorila direktorici Turističke zajednice Makarska: Vi ste jedna obična prosta malograđanka

Direktorica Turističke zajednice Makarska na Facebooku je "napala" makarske ugostitelje, a srpska pjevačica Jelena Karleuša nije joj ostala dužna.
Bivša HRT-ova novinarka i voditeljica te sadašnja direktorica TZ Makarska, Hloverka Novak Srzić javno je poslala ljutitu poruku zbog glazbenog repertoara u Makarskoj:

"Uglavnom dragi prijatelji nastojim.podijeliti na ovim stranicama neke pozitivne vibracije...večeras sam baš ljuta..ljuta..TZ se potrudio ovog ljeta zajedno.s Gradom napraviti.odličan program za Makarsko kulturno.ljeto, od operete do opere..koncerata klasične glazbe, vrhunskog jazza i rock'n'rolla ..i onda privatni poduzetnici koji dođu na mjesec dana po profit u grad u Petar Pan dovode Karleuše svih fela...i jedino po tome na koncu neki žele zapamtiti i " obilježiti " naš grad...baš sam ljuta...😣☹️☹️" napisala je Novak Srzić na svom Facebook profilu.

Pjevačica Jelena Karleuša odgovorila je na prozivku bivše HRT-ove novinarke i podijelila je sa milijunima pratitelja na Instagram profilu:

"Čitam da se neka starija gospođa iz Turističke organizacije Makarske ljuti što sam tamo imala nastup, nazivajući me "cajkom". Cajka je pogrdan naziv za ženu koja se bavi glazbom iz Srbije. Valjda je vrijeme gospođo da se manete fašizma i šovinizma i seljačke zadrtosti te da se malo educirate tko sam ja! Ne bruji Makarska o meni, kako kažete, bruji cijeli svijet. Ne zato što sam ja "cajka" već zato što sam ZVJEZDETINA koju vole milijuni i van granica Balkana a vi... Vi ste gospođo jedna obična prosta malograđanka i zbog takvih kao što ste vi su plaže u Hrvatskoj poluprazne! Manite se mržnje i politike jer ste DO*URČILI S TIM! i Bogu i narodu! Mlade ljude zaboli za to, samo se još vi u vašoj staroj glavi dijelite na "Njemce, Partizane, Četnike, Ustaše" itd. I da, hvala Makarskoj na divnom druženju", napisala je pjevačica.



hr Fri Jul 19 2019 18:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .