Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5906d3ddb4739833688b4582/80
Foto: Pixabay

Sve tajne dobrog roštilja: Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će vam praznik za nepce

Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali ''baciti'' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra

Pred nama je Praznik rada, a mnogi će baš taj dan iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.

Prvi svibanj zasigurno je jedan od idealnih dana za otvoriti sezonu roštiljanja. Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali ''baciti'' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra. Baš zato, donosimo vam nekoliko tajni uz koje ćete biti pravi prvomajski chef.

Sve to otkriva nam Mario Vešligaj, chef zagrebačkog restorana Brewbites koji je pravi maher kada je u pitanju meso s roštilja. Za početak otkrivamo kako prepoznati dobro meso.

- Meso mora odgovarati organoleptičkim svojstvima  što kontrolirate vidom, njuhom i opipom. Osnovni pojam svježine je boja mesa, od ružičastih do jarko crvenih nijansi, ovisno o vrsti mesa. Za napraviti dobar roštilj i odabrati dobre komade mesa, trebat će vam malo iskustva koje ćete stjecati pokušajima ali kod odabira dobrog komada mesa možemo reći; birajte masnije komade, nikako samo krto meso. U današnje vrijeme velikog uvoza mesa, prvotni izbor bi trebao biti vaš lokalni mesar kojeg već poznajete, a ako ne i volite meso, poradite na tome da “imate” svog mesara'. - otkriva Vešligaj te otkriva treba li koristiti ulje i mast za roštilj, ali i što ako nam meso zagori.

- Kod roštilja većina ljudi će koristiti ulje jer su u njemu već marinirali meso. Malo tko će u masti marinirati išta i osobno tako mislim. Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Tu se može koristiti mast s ružmarinom ili ostalim začinskim biljem. Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili tako da nema generalnog pravila. Pazite na “redoslijed” slaganja mesa po rešetki. Prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu pa tek onda pileće odreske ili kakve kobasice. Meso koje je izgorjelo je nažalost uništeno. Jedino što možete je da taj dio malo sastružete ili obrežete. No, ima ljudi koji neke komade mesa vole extra crispy, ponudite njima iako je bolje izgorjelo baciti. Ne pokušavajte izgorjele dijelove sakriti umacima tipa BBQ jer osjeti se razlika bez obzira koliko je kamuflažni umak pun dima ili ljutine'. - govori nam Mario kojeg smo pitali i kakva vatra mora biti te koje začine koristiti.

- Nužno je povezati par pitanja, za koliko osoba radimo roštilj i koje smo sve vrste mesa odredili ili planirali peči. O ovome pitanju bi vam majstori roštilja knjige napisali samo kad bi imali vremena jer to je istinski važan detalj jednako kao i dobra marinada te će zajedno sigurno voditi do savršenog obroka. Zlatna sredina je umjerena vatra na kojoj pečemo možda malo dulje i sporije uz spomenuto premazivanje mesa. Gledajte da vam čim manje ulja kaplje po vatri koje brzo gori, podiže vam naglo temperature te stvara višak dima. Pričamo o grillu na ugljen. Što se tiče začine, osnova su sol i papar, češnjak i luk, kiseline od vina i octa u marinadama, pivo. Začinsko bilje kao ružmarin, majčina dušica, origano, peršin, bosiljak, menta, kadulju. Nadalje med, pa šećer ako ćete raditi nešto sa suhim pacom ili engleski (rub). Kod grilanja nema zakona da nešto ne smijemo, pojavljuju se razni fusion oblici grilla gdje ljudi kombiniraju naše marinade, a na finalnim detaljima završavaju s azijskim začinima i ispadne jaaako fino. Znači igrajte se, kombinirajte svaki  put kad pečete za prijatelje ili obitelj, odvojite malu količinu pa iskušajte nešto novo,  jedino to što ste eksperimentirali ne nudite javno dok ne usavršite - govori nam chef restorana Brewbites.

Svakako morate znati i da je pravilo broj jedan da ne stavljate meso na rešetku direktno iz hladnjaka. Ostavite meso van hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Uz to su osnovna četiri postulata; kvalitetno meso i marinada ili pac, srednja vatra, premazivanje te vrijeme i ljubav prema toj kulinarskoj tehnici. Naravno, da bi roštilj bio uspješan tu su i dobri prilozi.

- Krumpiri su zakon. Dovoljno je pogledati po svijetu tko (od ajvara do ananasa) što servira uz grill i opet će vas sve vratiti na krumpir i razna povrća s grilla. Meni osobno zadnje vrijeme odgovara kus kus s feta sirom, chilijem, mladim lukom, starim bijelim octom i to jedem umjesto krumpira. Najbolje je i tu biti raznovrstan. Ponudite uvijek klasike od umaka tipa majoneza, ketchup, Bbq, razni umaci od jogurta s vlascem te prženi krumpir, lepinje ili kruh s grilla. Od salata rajčica s acetom, rotkvice, pečene paprike, mladi luk ili luk pa do grčke salate s feta sirom'. - kazao je Mario nakon čijih savjeta morate zablistati na prvomajskom roštilju. Sretno!

hr Mon Apr 29 2019 08:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce18e5e29111c398f8b462a/80
Foto: PIXABAY

Utječu li 'ponoćni zalogaji' na dobitak kilograma?

Je li i tebi ovo omiljeno doba dana za grickalice?
Često zbog posla i dnevnih obaveza stignemo večerati tek kasnije navečer. A još češće nam se dešava da ležimo u krevetu ili kauču prije spavanja i ulovi nas neopisiva želja za čipsom, kokicama ili još malo hrane koja nam je ostala od večere. Sigurno si već sto puta čula da jelo kasno navečer izaziva debljanje, no kao i mi ne želiš vjerovati u to...

Moramo te razočarati jer je to zaista istina. U velikoj većini slučajeva naše tijelo nema nikakve potrebe za hranom u to vrijeme. Ako si večerala, to znači da si prije spavanja sigurno sita. Svaki puta kada jedemo a naš organizam to izričito ne traži – debljamo se. Što se toga tiče, svi takvi zalogaji spadaju u prejedanje, a nećeš se debljati jedino od hrane koju jedeš kad si zaista gladna, piše žena.hr

Osim toga, jedenje kasno navečer čak izaziva lakše i brže debljanje nego prejedanje u bilo koje drugo doba dana. Kad spavaš miruješ, što znači da manje trošiš energiju pa metabolizam radi mnogo sporije. Zbog toga se sva nepotrebna hrana sporije prerađuje i kilogrami se samo lijepe.

Još veći problem je u hrani za kojom obično posežemo u to doba. Kasnonoćni zalogaji najčešće su motivirani čudnim žudnjama za hranom, a nerijetko su te žudnje uzrokovane nekim emocijama. Takve žudnje uvijek su usmjerene na nezdravu hranu koja je inače poznata po tome da deblja. Kada žudimo za hranom, žudimo za šećerima i ugljikohidratima. 

Kada najkasnije smiješ jesti?

Ova granica postavljena je na otprilike četiri sata prije nego što ideš u krevet. To je optimalno vrijeme u kojem tvoj organizam stigne potrošiti svu tu hranu. Ako baš ne možeš izdržati, ili iz nekog razloga nisi stigla jesti večeru u normalno vrijeme, ograniči se na najviše dva sata prije spavanja. 

Ovo će ti također pomoći u spavanju, jer teška ili začinjena hrana netom prije spavanja može remetiti san. 

Koju hranu smiješ jesti prije spavanja?

Ako se baš ne možeš suzdržati od hrane prije spavanja, barem se ograniči na neke od ovih namirnica koje imaju malo kalorija i ugljikohidrata. Među njima su: 

-kikiriki maslac ili hummus s narezanim trakicama povrća
-mozzarella
-šaka orašastih podova
-šaka bobičastog voća
-zdjelica nezačinjenih kokica
hr Sun May 19 2019 19:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce181a829111c35918b45be/80
Foto: PIXABAY

Nosite čarape dok spavate? To je uvid u tajne vaše osobnosti

Iako mnogi misle da spavanje s čarapama ili bez ovisi o toplini i hladnoći, to nije točno - prema ovoj navici možete otkriti kakav je vaš karakter ili karakter vašeg partnera
Pomažu vam da lakše zaspete. Na svijetu postoje dvije vrste ljudi - oni koji nose čarape dok spavaju i oni koji spavaju bosi. Neki ne mogu zaspati bez čarapa na stopalima jer im je hladno, dok drugi ne mogu s njima jer im je vruće. 

Mnogi su uvjereni da je to stvar navike, a zapravo se radi o stanju psihe i nema nikakve veze s toplinom i hladnoćom u prostoriji, tvrde psiholozi i dodaju da je nošenje čarapa povezano i sa stanjem organizma. 

Ljudi koji spavaju s čarapama

Oni to rade zato što zaista osjećaju hladnoću, iako u prostoriji nije hladno. To može biti povezano s raznim fizičkim aspektima kao što su debljina kože i spor metabolizam. Ali, spavanje u čarapama odraz je i psihe, prenosi 24sata.hr

Ljudi koji nikako ne mogu zaspati bez čarapa obično imaju potrebu biti zaštićeni, vole boraviti na ugodnim mjestima i uvijek nastoje uspostaviti duboke i vrlo intimne odnose s drugima. Po prirodi su nježni, najsretniji su u nečijem zagrljaju i ne smeta im dijeljenje svojeg osobnog prostora s drugim ljudima.

Ljudi koji spavaju bosi

Njima spavanje s čarapicama izaziva nelagodu i prevruće im je da bi mogli zaspati. Fizički, to može ukazivati na brz rad metabolizma, dobru cirkulaciju i deblju kožu.

Ali, gledajući njihovu psihu, onu su vrlo neovisni i zaštitnički orijentirani prema drugima. Njihov osobni prostor im puno znači i družit će se s drugim ljudima samo kad su za to raspoloženi, ne uvijek. Vrlo su pošteni i iskreni. Privlače ih izazovi, a za ljude do kojih im je izuzetno stalo će napraviti sve, samo da njima bude dobro, piše BrightSide.

Prednosti nošenja čarapa u krevetu

-Čarape vam pomažu da lakše zaspite.
-Razlog tome je što one pomažu u regulaciji tjelesne temperature.
-To sprječava i noćno znojenje, ali i navale vrućine.
-Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, nošenje čarapa potiče pozitivan protok energije.
-Hladna stopala mogu iscrpiti tijelo, dok toplina iz čarapa pomaže u cirkulaciji krvi i životne energije.
-Nošenje čarapa prema nekim istraživanjima može povećati šanse za orgazam za 30 posto

Kako da vam bude toplo ako ne spavate s čarapama?

-Nosite izolirajuće papuče sat vremena prije spavanja kao dio rutine.
-Stavite bocu s toplom vodom, grijač ili deku na podnožje kreveta.
-Iz sigurnosnih razloga, isključite grijač kada postanete pospani.
-Stavite dodatne pokrivače, plahte ili jastuke na podnožje kreveta.
hr Sun May 19 2019 18:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce170ed29111c35918b45b2/80

Jednostavan i gotov za tren: Sočan kolač od mrkve s kremom od vanilije je sve što vam treba za kišni vikend

Mrkva vjerojatno nije namirnica koju ste pomišljali koristiti u svojim kolačima, međutim, pravi je gurmanski dodatak kada je riječ o pravljenju slastica.
Kišni vikend idealno je vrijeme za isprobavanje novih slastica, stoga smo s vama odlučili podijeliti brzi recept za kolač s mrkvom kojeg predivno upotpunjuje lagana i nježna, pjenasta struktura od vanilije. 

SASTOJCI:
3 jaja
180 g šećera
oko 170 g glatkog brašna (možete pola staviti kukuruzno)
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
170 ml ulja
10-15 dag naribane mrkve
1 naranča
1 puding od vanilije
500 ml mlijeka
1 dcl slatkog vrhnja za šlag

Biskvit:

3 jaja
170 g šećera
oko 170 g glatkog brašna (možete pola staviti kukuruzno)
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
170 ml ulja
10-15 dag naribane mrkve
naribana korica 1 naranče

U posudi izmiješajte ulje, šećer i prethodno pjenjačom izmućena jaja s mrkvom i koricom naranče, zatim postepeno smjesi dodajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, cimet i sodu). Kada ste sjedinili smjesu izlijte je u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 175 stupnjeva.

Krema:

1 puding od vanilije
3 žlice šećera
1 žlica brašna
500 ml mlijeka
1 dcl slatkog vrhnja za šlag

Od 500 ml odvojite malo mlijeka i u posebnoj posudi sjedinite mlijeko, šećer, brašno i puding od vanilije. Ostatak mlijeka kuhajte, kada je mlijeko dovoljno vruće ulijte već napravljenu smjesu kako biste dobili gotov puding. Nakon što ste ohladili puding izmiksajte slatko vrhnje u šlag. Šlag dodajte pudingu i dobro miješajte dok ne postane lijepa krema. 

Ohlađeni biskvit premažite kremom i ukrasite po želji.

Kolač stavite u hladnjak najmanje 2-3 sata zatim servirajte.

Dobar tek!
hr Sun May 19 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce0f9eb29111c008c8b466c/80

Nizozemska je pobjednik Eurosonga 2019.

S osvojenih 492 boda nizozemski pjevač Duncan Laurence pobijedio je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u Tel Avivu. Svojom je baladom Arcade osvojio sve simpatije gledatelja. U finalu je nastupilo 26 zemalja, a ovogodišnji moto bio je "Usudi se sanjati".
U show programu, uz Conchitu Wurst, Gali Atari i ostale u Tel Avivu nastupila je i kraljica popa Madonna! Izvela je jedan od najvećih hitova Lika a Prayer, u povodu njegove 30. obljetnice, te u suradnji s američkim reperom Quavom svoj najnoviji singl Future.

Unatoč odličnoj izvedbi, naš predstavnik Roko Blažević s pjesmom "The Dream" nije se uspio plasirati u finale

U velikom finalu nastupili su predstavnici MalteAlbanijeČeškeNjemačkeRusijeDanskeSan MarinaSjeverne MakedonijeŠvedskeSlovenijeCipraNizozemskeGrčkeIzraelaNorveškeUjedinjenog KraljevstvaIslandaEstonijeBjelorusijeAzerbajdžanaFrancuskeItalijeSrbijeŠvicarskeAustralije Španjolske.


Službeni dio programa zaključio je Španjolac Miki pjesmom La Venda. Australska predstavnica Kate Miller-Heidke pjesmom Zero Gravity letjela je po eurovizijskoj pozornici i oduševila sve prisutne u dvorani.  Švicarski predstavnik Luca Hänni pjesmom She Got Me još je jednom rasplesao i prodrmao arenu Expo u Tel Avivu. Srbiju je predstavljala Nevena Božović pjesmom Kruna

Mahmood 
je pjesmom Soldi predstavljao Italiju, a nastupom je pokazao da ne bi bilo čudno da ga večeras vidimo kao pobjednika. Francuski predstavnik Bilal Hassani pjesmom Roi sa svojim pratećim plesačicama ovogodišnji slogan Eurosonga pretočio je originalan nastup. 

Azerbajdžanski predstavnik Chingiz  pjesmom Truth pokazao se kao jako dobar vokalist na što je publika odlično reagirala. Bjeloruska predstavnica, najmlađa među natjecateljima, Zena pjesmom Like It šarmirala je mlađi dio publike. Šarmantni estonski predstavnik Victor Crone izveo je pjesmu Storm. Islandska grupa Hatari pjesmom Hatrið mun sigra  pokazali su da se na Eurosongu mogu čuti različiti žanrovi pjesma te vidjeti raznoliki modni izričaji.

Michael Rice
 predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva pjesmom Bigger Than Us  predstavio se publici u odličnom izdanju. Norveška grupa KEiiNO pjesmom Spirit in the Sky kao da su prizvali neka pradavna vremena. Izraelski predstavnik Kobi Marimi, očekivano, svojim je nastupom i pjesmom Home  izazvao pravu euforiju. Grčka predstavnica Katerine Duska izvela je pjesmu Better Love. Ciparska pjevačica Tamta pjesmom Replay ponovila je sjajan nastup koji ju je i doveo u finale.

Slovenski predstavnici Zala Kralj i Gašper Šantl ostali dosljedni Sebi  i zasluženo dobili buran pljesak publike. Švedski predstavnik John Lundvik  izvedbom pjesme Too Late For Love oduševio je prepunu arenu, gotovo 7000 ljudi za vrijeme njegovo nastupa bilo je na nogama. Impresivna Tamara Todevskaponosno je pjesmom Proud predstavljala Sjevernu Makedoniju. San Marino je predstavljao Serhat  pjesmom Say Na Na Na te rasplesao publiku. Danska predstavnica Leonora izvela je Love Is Forever, veselo, nježno i opušteno te mnogim prizvala sjećanje na djetinjstvo.

Miljenik publike, ruski predstavnik Sergej Lazarev izvedbom pjesme Scream je, baš kao i u polufinalu, izazvao pravu buru u publici. Njemački duo S!sters s istoimenom pjesmom poručile su svim ženama da trebaju biti jedna drugoj podrška. Češki band Lake Malawi pjesmom Friend of a Friend pobrao je sve simpatije publike. Albanska predstavnica Jonida Maliqi svoju je pjesmu Ktheju tokës o albanskoj emigraciji otpjevala kompletnu na albanskom. Veliko finale otvorila je predstavnica Malte Michela pjesmom Chameleon, piše HRT.




hr Sun May 19 2019 08:39:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .