Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db095ae29111c99c48b45a2/80

GRAND GOURMET 2019: Drugi dan natjecanja i edukacije renomiranih inozemnih gostiju

Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela...

Drugog dana Grand Gourmeta 2019 u Makarskoj nastavila su se natjecanja timova restorana i barista u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a uz to upriličene su edukacije o francuskim sirevima, pariškoj „bistronomiji“, maslinovom uljima, kavama. Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela, koji je za ovu prigodu gostima pripremio eliksir za čišćenje jetre od alkohola i droga te vino za jačanje srca.


René Van Sevenant, francuski chef, profesor kulinarstva te autor kuharskih udžbenika, uputio je, pak, sudionike u bistronomiju, pariški koncept ugostiteljstva, a pri tom pripremio i nekoliko jela kakva se služe u bistroima Pariza poput dvostruko paniranih kuhanih jaja i potom ispečenih u dubokoj masnoći. Pripremio je i zapečena prethodno poširana jaja na špinatu te tartar od kamenica i lososa.

- Parižani vole bistro, jer nije fast food, nego mjesto na kojem se može jesti kao u stara vremena, ujedno se i družiti i ne platiti previše. Koncept je to koji podrazumijeva rustikalni ugostiteljski prostor, ugodno mjesto za druženje, s dobrom i cijenama obroka koje se kreću oko 70 kuna. Bistro ima dvije ključne zakonitosti, prva je kreativno kuhanje, a druga podrazumijeva upotrebu kvalitetnih, svježih, sezonskih namirnica. – naveo je Sevenant.

Dodao je kako je prije stotinjak godina bistro znao biti poprilično neugodno mjesto s neraspoloženim konobarima i drskim gostima, koji su u lokal dolazili na brzinu popiti kavu prije odlaska na posao. Danas je bistro posve nešto drugačije; mjesto za ugodno za druženje uz jela koja se brzo poslužuju.

Nakon njega edukaciju o primjeni svjetski poznatih francuskih sireva u gastronomiji je održao Vladimir Vladić, professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée, kod Pariza.

- U Francuskoj ima oko 1500 vrsta sireva, proizvede ih se oko 2 milijuna tona godišnje, a 96 % stanovnika jede tu namirnicu redovito. Danas smo poslužili Comté star 6 mjeseci i Comté od 36 mjeseci (Jura), Tomme Saint Sulpice (Savoie), Morbier (Jura), Brie de Nangis (Pariška regija), Camembert de Normandie (Normandija), Munster (Alsace), Soumaintrain (Burgundija), Saint Maure de Touraine (dolina Loire), Chabichou (Bordoška regija), Roquefort (Auvergne), Crottin iz sela Chavignol, Persille de Chevre i još nekoliko sireva iz bogate francuske tradicije obiteljskih sirara. Cilj nam je bilo predstaviti bogatstvo Francuske kroz uslugu sireva kao tradicionalnog dijela gastronomije. – istaknuo je Vladić te dodao kako Francuzi za razliku od Hrvata konzumiraju koru sira, osim izrazito tvrdih.

Peterostruki prvak Austrije u izradi koktela Mario Hofferer, na svojoj edukaciji predstavio je metode i tehnička pomagala kojima se pravi nova generacija barskih mješavina, poput uređaja koji iz farmaceutski proizvedene"jestive pjene" stvara mjehuriće i oslobađa mirisni dim u pićima. Također, predstavio je koktel za detoksikaciju.

- Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastojimo biti dio svjetskog pokreta zdravlja. Ne propagiramo prohibiciju i potpunu apstinenciju, ali trudimo se biti bitan dio scene koja poboljšava kvalitetu života. Jednom godišnje treba detoksificirati jetru, a ja to radim dva puta godišnje s kurom detoksifikacijskog koktela od agruma, đumbira i češnjaka. Ovo je piće koje nije ukusno, ali je korisno za zdravlje. Koktel treba piti dva tjedna u godini, a svakog jutra jednu čašicu. Mora ga se svakoga jutra pripremati da bude svjež. Čisti jetru od alkohola, droga te snižava razinu stresa. – kazao je Hoferrer.

Među uređajima koje koristi u priređivanju koktela predstavio je i homogenizator. Uređaj koji šalje ultrazvučne valove u tekućinu. Tako pojačava aromu, izdvaja nutrijente, utječe na boju, a tekućina je glađa i mekše teksture.

Vodeći hrvatski proizvođač kave Franck, novi strateški partner organizatora ove manifestacije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, održao je degustaciju nove linije proizvoda od vrhunskih kava, čajeva i "smart" napitaka. Franck je bio pokrovitelji natjecanja barista u srijedu, a njihov Espresso 125 Years Edition koristio se kao službena kava Grand Gourmeta 2019.

Tvrtka Orgula iz Marušića kod Omiša koja se bavi prodajom i preradom maslinovog ulja, na Grand Gourmetu predstavila je svoje proizvode te sudionike manifestacije obučavala kako ocjenjivati i čuvati maslinova ulja.

- Kod maslinovog ulja ocjenjuje se miris i okus, a ne boja. Prije kušanja maslinovo ulje u kobaltnoj posudici treba rukama ugrijati na temperaturu tijela. Maslina nakon branja se mora preraditi u roku od 24 sata. Maslinovo ulje najdulje može trajati tri godine. Najbolje je konzumirati ga u prvoj godini. Litra maslinovog ulja teška je od 916 do 920 grama, a valja ga čuvati u tamnim bocama, nikada u plastici i ne treba ga se često otvarati budući da oksidira. - poručio je Pjero Zekan iz Orgule.

Mario Hoferrer - recept Detox cocktail:

2 naranče,

2 limuna,

žličica đumbira

2-3 režnja češnjaka,

prsohvat kajanskog papra ili svježeg čilija,

jušna žlica extra djevičanskog maslinovog ulja

hr Wed Oct 23 2019 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd59e8d29111c5ef98b458a/80
Foto: HRT

Nova anketa: Milanoviću raste potpora

HRejting objavio je najnovije rezultate o stanju političke scene u Hrvatskoj
Iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović dijele sudbinu svojih stranaka. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a. 

Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9%, a Zoran Milanović 26,4% biračke potpore. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1% (0,90%), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58%), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto. 

Miroslav Škoro sa 17,6% i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48%). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02%) rastao - Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12,1% biračke potpore. 

Nitko od preostalih pet koji su izrazili želju da budu predsjednik ili predsjednica ne dobivaju ni tri posto glasova. To su, redom: Dean Kovač (2,4%), Dalija Orešković (2,3%), Ivan Pernar (2,1%), Vlaho Orepić(0,8%) i Dario Juričan (0,6%), donedavno Milan Bandić. Uspoređujemo li sve dosadašnje HRejtinge, zaključak bi bio: nezaustavljiv je pozitivni trend pada neodlučnih birača! 

Ovaj ih je mjesec samo 5%, što je 1,63% manje nego u listopadu i gotovo upola manje nego u svibnju. 
hr Wed Nov 20 2019 21:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd5857e29111ceef78b4600/80
Foto: Facebook

Administrator splitske stranice pozvan na razgovor u policiju: "Zbog ovakvih stvari #SplitJeKu*ac"

Dnevna doza splitskog nereda svakodnevno upozorava na komunalne probleme grada Splita te proziva osobe koje su odgovorne za iste

Administrator Facebook stranice "Dnevna doza splitskog nereda" i splitski aktivist, Bojan Ivošević, pozvan je u policiju na razgovor zbog prijave koju je podnijela Grizli komunikacija u suradnji s Udruženjem ugostitelja Split.

Inače, stranica svakodnevno upozorava na komunalne probleme grada Splita te proziva osobe koje su odgovorne za te iste. 

- Danas sam pozvan na obavijesni razgovor od strane I. policijske postaje u Splitu.

Povod je bila privatna tužba Grizli komunikacija u suradnji s Udruženjem ugostitelja Split čiji su PR, a koji su podnijeli protiv mene kaznenu prijavu zbog uvrede. Koje točno uvrede nije mi još poznato jer nisam još dobio prijavu.

Ali to nije sve, šlag na tortu je odbijenica gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koju sam dobio ovog ponedjeljka za njegovo sudjelovanje na okruglom stolu po pitanju komunalnog reda koji bi se trebao organizirati kad on kaže da je slobodan. Odgovor je bio da nije u mogućnosti prisustvovati okruglom stolu, koji bi bio organiziran kad on je u mogućnosti prisustvovati. Tako da njegove izjave nakon sastanka s navedenim udruženjem kako ne odbija razgovarati s građanskim inicijativama po pitanju komunalnog reda su laž.

Izgleda da je komunalni red novi Marjan. Građane se tuži i ignorira, a s uzurpatorima pregovara. Kako je Društvo Marjan ignorirano i zaradilo prijavu na temu Marjana, a bespravni graditelji imali sastanke s gradonačelnikom, tako i sada se tuži i ignorira građane, a ugostitelji koji su jedan od elemenata nereda imaju sastanke s gradonačelnikom.

Zbog ovakvih stvari #SplitJeKurac, ali zbog ovakvih stvari imam volje i energije borit se s uzurpatorima na svim razinama. Šta mi to triba? Triba nam", napisao je Ivošević na Facebooku. - napisao je Ivošević

hr Wed Nov 20 2019 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c053d5e0e493816378b456f/80

Osnovna škola Lučac dobiva pristupne rampe za osobe s invaliditetom

Ove prilazne rampe znatno će pomoći učenicima koji se zbog zdravstvenih tegoba ne mogu kretati bez pomagala ili nečije pomoći

Osnovna škola Lučac uskoro će dobiti pristupne rampe za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Projekt vrijedan 160 tisuća kuna predviđa izvedbu triju rampi za prilaz invalidskim kolicima, među kojima su i rampe prema školskoj dvorani i ambulanti.

 Ove prilazne rampe znatno će pomoći učenicima koji se zbog zdravstvenih tegoba ne mogu kretati bez pomagala ili nečije pomoći. U tijeku je dostava ponuda, a projekt je izradio projektantski ured Tripod.

Također, dodajmo da je izabran i ponuđač za postavljanje električne podizne platforme koja će dodatno olakšati pristupačnost ovoj školi, a sve je ovo dio mjera koje gradska uprava aktivno provodi u cilju prilagodbe grada osobama s invaliditetom, a posebno kada se radi o dječjim vrtićima i osnovnim školama.

hr Wed Nov 20 2019 18:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd5791529111c3df98b4587/80

Novi detalji bijega vrličkog bankara: "Duguje lihvarima koji mu rade o glavi"

Djaković je ispitan u splitskoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu, a protiv njega se vodi postupak zbog pronevjere

I dok je Srđan Djaković, dugogodišnji šef vrličke poslovnice banke – prvo Splitske, a potom i OTP - zadržan u istražnom zatvoru i to zbog opasnosti od bijega i od utjecaja na svjedoke, do javnosti polako stižu razlozi njegova nedavna bijega s 11,4 milijuna kuna iz trezora banke. Prema informacijama koje je Index čuo od dobro upućenih u priču, Djaković je pobjegao s novcem jer je bio dužan lihvarima iz Bosne i Hercegovine koji nisu imali previše razumijevanja za njegove platežne sposobnosti.

Uložio u propali projekt

A zadužio se kod njih jer je, prije nekog vremena, navodno uložio novac u nekakav turistički projekt na dalmatinskoj obali, u Makarskoj ili okolici. Projekt je propao ili je najvećim dijelom propao, kaže osoba upoznata s Djakovićevim financijskim dubiozama, a on je ostao dužan tipovima koji su mu „počeli raditi o glavi“.

Isprva ih je smirivao manjim iznosima koje je skidao s računa nekih štediša. No, lihvarski apetiti su beskonačni, za razliku od Djakovićeve vještine manipuliranja tuđim novcem, pa se odlučio za ono što je uradio – naručio u vrličku poslovnicu banke nešto više od 11 milijuna kuna, uzeo taj iznos i nestao na desetak dana.

Vratio dio duga

- Nakon što je uzeo novac, otišao je kod jedne od gospođa čiji je račun ispraznio i vratio joj 230 tisuća eura. Potom je otišao kod druge i vratio joj 100 tisuća švicarskih franaka, a onda otputovao u Hercegovinu vratiti dug. - priča Djakovićev znanac. Lihvari, navodno, traže još, a naši sugovornici pričaju kako je pitanje što bi bilo s Djakovićem da je ostao u Bosni i Hercegovini gdje su ga tražili tipovi koje je bolje izbjegavati. - piše Index

Djaković je ispitan u splitskoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu, a protiv njega se vodi postupak zbog pronevjere. S obzirom na to da je dio novca pronađen, smatra se da je banka oštećena za 8,9 milijuna kuna. 

hr Wed Nov 20 2019 18:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .