Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db095ae29111c99c48b45a2/80

GRAND GOURMET 2019: Drugi dan natjecanja i edukacije renomiranih inozemnih gostiju

Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela...

Drugog dana Grand Gourmeta 2019 u Makarskoj nastavila su se natjecanja timova restorana i barista u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a uz to upriličene su edukacije o francuskim sirevima, pariškoj „bistronomiji“, maslinovom uljima, kavama. Održan je i master class "Back from the future" Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela, koji je za ovu prigodu gostima pripremio eliksir za čišćenje jetre od alkohola i droga te vino za jačanje srca.


René Van Sevenant, francuski chef, profesor kulinarstva te autor kuharskih udžbenika, uputio je, pak, sudionike u bistronomiju, pariški koncept ugostiteljstva, a pri tom pripremio i nekoliko jela kakva se služe u bistroima Pariza poput dvostruko paniranih kuhanih jaja i potom ispečenih u dubokoj masnoći. Pripremio je i zapečena prethodno poširana jaja na špinatu te tartar od kamenica i lososa.

- Parižani vole bistro, jer nije fast food, nego mjesto na kojem se može jesti kao u stara vremena, ujedno se i družiti i ne platiti previše. Koncept je to koji podrazumijeva rustikalni ugostiteljski prostor, ugodno mjesto za druženje, s dobrom i cijenama obroka koje se kreću oko 70 kuna. Bistro ima dvije ključne zakonitosti, prva je kreativno kuhanje, a druga podrazumijeva upotrebu kvalitetnih, svježih, sezonskih namirnica. – naveo je Sevenant.

Dodao je kako je prije stotinjak godina bistro znao biti poprilično neugodno mjesto s neraspoloženim konobarima i drskim gostima, koji su u lokal dolazili na brzinu popiti kavu prije odlaska na posao. Danas je bistro posve nešto drugačije; mjesto za ugodno za druženje uz jela koja se brzo poslužuju.

Nakon njega edukaciju o primjeni svjetski poznatih francuskih sireva u gastronomiji je održao Vladimir Vladić, professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée, kod Pariza.

- U Francuskoj ima oko 1500 vrsta sireva, proizvede ih se oko 2 milijuna tona godišnje, a 96 % stanovnika jede tu namirnicu redovito. Danas smo poslužili Comté star 6 mjeseci i Comté od 36 mjeseci (Jura), Tomme Saint Sulpice (Savoie), Morbier (Jura), Brie de Nangis (Pariška regija), Camembert de Normandie (Normandija), Munster (Alsace), Soumaintrain (Burgundija), Saint Maure de Touraine (dolina Loire), Chabichou (Bordoška regija), Roquefort (Auvergne), Crottin iz sela Chavignol, Persille de Chevre i još nekoliko sireva iz bogate francuske tradicije obiteljskih sirara. Cilj nam je bilo predstaviti bogatstvo Francuske kroz uslugu sireva kao tradicionalnog dijela gastronomije. – istaknuo je Vladić te dodao kako Francuzi za razliku od Hrvata konzumiraju koru sira, osim izrazito tvrdih.

Peterostruki prvak Austrije u izradi koktela Mario Hofferer, na svojoj edukaciji predstavio je metode i tehnička pomagala kojima se pravi nova generacija barskih mješavina, poput uređaja koji iz farmaceutski proizvedene"jestive pjene" stvara mjehuriće i oslobađa mirisni dim u pićima. Također, predstavio je koktel za detoksikaciju.

- Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastojimo biti dio svjetskog pokreta zdravlja. Ne propagiramo prohibiciju i potpunu apstinenciju, ali trudimo se biti bitan dio scene koja poboljšava kvalitetu života. Jednom godišnje treba detoksificirati jetru, a ja to radim dva puta godišnje s kurom detoksifikacijskog koktela od agruma, đumbira i češnjaka. Ovo je piće koje nije ukusno, ali je korisno za zdravlje. Koktel treba piti dva tjedna u godini, a svakog jutra jednu čašicu. Mora ga se svakoga jutra pripremati da bude svjež. Čisti jetru od alkohola, droga te snižava razinu stresa. – kazao je Hoferrer.

Među uređajima koje koristi u priređivanju koktela predstavio je i homogenizator. Uređaj koji šalje ultrazvučne valove u tekućinu. Tako pojačava aromu, izdvaja nutrijente, utječe na boju, a tekućina je glađa i mekše teksture.

Vodeći hrvatski proizvođač kave Franck, novi strateški partner organizatora ove manifestacije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, održao je degustaciju nove linije proizvoda od vrhunskih kava, čajeva i "smart" napitaka. Franck je bio pokrovitelji natjecanja barista u srijedu, a njihov Espresso 125 Years Edition koristio se kao službena kava Grand Gourmeta 2019.

Tvrtka Orgula iz Marušića kod Omiša koja se bavi prodajom i preradom maslinovog ulja, na Grand Gourmetu predstavila je svoje proizvode te sudionike manifestacije obučavala kako ocjenjivati i čuvati maslinova ulja.

- Kod maslinovog ulja ocjenjuje se miris i okus, a ne boja. Prije kušanja maslinovo ulje u kobaltnoj posudici treba rukama ugrijati na temperaturu tijela. Maslina nakon branja se mora preraditi u roku od 24 sata. Maslinovo ulje najdulje može trajati tri godine. Najbolje je konzumirati ga u prvoj godini. Litra maslinovog ulja teška je od 916 do 920 grama, a valja ga čuvati u tamnim bocama, nikada u plastici i ne treba ga se često otvarati budući da oksidira. - poručio je Pjero Zekan iz Orgule.

Mario Hoferrer - recept Detox cocktail:

2 naranče,

2 limuna,

žličica đumbira

2-3 režnja češnjaka,

prsohvat kajanskog papra ili svježeg čilija,

jušna žlica extra djevičanskog maslinovog ulja

hr Wed Oct 23 2019 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0b149edaf72d4e318b45b1/80
Foto: HRT

Đikić u Nu2: 'Moja motivacija nije biti u medijima, ako se opustimo virus će preuzeti ritam'

Za razliku od Hrvatske, znanstvenici u Njemačkoj su od veljače do danas propagirali nošenje maski u dućanima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu, kaže.
Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je znanstvenik Ivan Đikić. Komentirao je kritike na račun svoje prisutnosti u medijima, izjave predsjednika Zorana Milanovića o virusu na koji treba gledati kao na karijes te najnovije mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Na pitanje što kaže na kritike, a bilo ih je i prilikom dolaska u današnju emisiju, koje ga prozivaju za njegovu čestu prisutnost u medijima, odnosno javni angažman na ovoj temi, rekao je da je uz sav svoj posao angažiran i na javnom prenošenju konkretnih znanstvenih činjenica. 

- Moja motivacija nije biti u medijima, poručio je dodavši da to čini i zato što je zabrinut kada se manipulira znanstvenim podacima. Smatra da je ovoj krizi s koronavirusom bilo neophodno da se u raspravu uključe znanstvenici. Ne misli da se upliće epidemiolozima u posao. Zna, kaže, i o virologiji i epidemiologiji, kao i o samom virusu i njegovu ponašanju - s obzirom na to da s njime radi šest mjeseci.

Usporedba Njemačke i Hrvatske


Đikić je za HRT kazao da je Hrvatska, što se tiče borbe protiv epidemije, odigrala jako dobru utakmicu od veljače do lipnja. U tom trenutku bila je, kaže, ispred virusa.

- Svaku odluku donosili smo na taj način da znamo što će se dogoditi u naredna dva tjedna. Negdje od polovice lipnja, kada smo proglasili da smo pobijedili koronavirus u Hrvatskoj, došlo je do opuštanja, nerazumijevanja određenih odluka, loše komunikacije i to je dovelo do toga da se popustila tenzija u javnosti i da su ljudi na neki način počeli shvaćati da virus više nije tako opasan, kazao je.

Za razliku od Hrvatske, znanstvenici u Njemačkoj su od veljače do danas propagirali nošenje maski u dućanima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu, kaže.

- Jer nam je jasno, na temelju znanosti, ako se budemo opustili, virus će preuzeti ritam i onda će ići ispred nas, a mi ćemo kaskati. I nažalost ovo što nam se danas događa u Hrvatskoj, ovaj veliki broj zaraženih je posljedica toga da smo sada u kaskanju za virusom. Virus je sada tamo gdje smo mi trebali biti prije dva tjedna, ocijenio je.

Važnost testiranja unaprijed


Kazao je i kako političke izjave ne daju znanstvene podatke i onda šalju krivu poruku u javnost. Primjerice izjave oko pola milijuna ljudi koji su došli na odmor u Hrvatsku.

- Nemoguće je da od pola milijuna ljudi baš nitko nije zaražen, jer nikoga nismo ni testirali, rekao je dodavši kako najveća opasnost koronavirusa nije težina bolesti, nego njezino asimptomatsko širenje.

Mnogi koji su bili na svadbama i drugim javnim okupljanjima se, kaže, prikrivaju, jer ne žele prolaziti kroz testiranja i oni predstavljaju veliku opasnost, napominje.

- Npr. kolega Kopal koji je odličan teoretičar, on bi trebao u Stožeru predvidjeti što će se dogoditi za dva tjedna, koliki će broj zaraženih biti, dodao je.

Testiranje unaprijed moglo bi predvidjeti gdje se nalazi virus i koliko ga primjerice ulazi s turistima u Hrvatsku.

Nastavno na temu testiranja, izjavu Krunoslava Capaka da nije važno koliko i kako gađate, nego je važno da pogodite metu, smatra na neki način populističkom.

- Ono što svugdje po svijetu znamo: što više testiramo, bolje znamo usmjeriti mjere. I zato je Hrvatska u početku bila jako uspješna, jer su na temelju ranih testiranja mogli predviđati mjere, imali smo lockdown gdje je participacija građana bila vrlo uspješna, rekao je dodavši da je Koreja najbolji primjer zašto je testiranje uspješno u borbi protiv koronavirusa.

Komentirao je i izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je usporedio koronavirus s karijesom.

- Mogu samo reći: od karijesa se ne umire, a od koronavirusa se stvarno umire, rekao je dodavši da je to neusporedivo.  

Osvrnuo se na HRT-u i na njegovu izjavu da će ljudi "poludjeti" od tolike količine informacija, rekavši kako su mediji svakodnevno puni informacija, ali i senzacionalističkih naslova, i zato je bitno da znanstvenici koji imaju kredibilitet također imaju svoj glas.

Pogledajte cijeli razgovor: 

hr Sun Jul 12 2020 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

Koronavirus u Hrvatskoj: 50 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

U protekla 24 sata testirano je 763 osoba.
U protekla 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.117.
132 osobe su na bolničkom liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.722 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 50 u protekla 24 sata.
 
2.486 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i devetnaest osoba.
 
Do sada je testirana 93.571 osoba, od čega 763 u protekla 24 sata.
hr Sun Jul 12 2020 14:15:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f005be9daf72d21228b4689/80
Foto: Pixabay

Dubrovnik bez novozaraženih koronavirusom, tri osobe izliječene

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a tri su osobe izliječene, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto pet zaraženih, ističu iz županijskog stožera.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 4613 uzoraka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji je 147 osoba. U protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 40. od početka pandemije.

Županijski stožer Civilne zaštite apelirao je na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

hr Sun Jul 12 2020 14:11:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0af814daf72d56318b458b/80
Foto: DN

VIDEO Ogroman red Poljaka kroz splitske ulice do konzulata: Danas biraju predsjednika

Kolona birača proteže se duž nekoliko okolnih ulica
Birališta su otvorena od 7 sati, a splitske ulice prepune su Poljaka koji i dalje pristižu kako bi izabrali predsjednika države. Poljaci su okupirali splitske ulice, a gužva je u Istarskoj, Tolstojevoj, Vukovarskoj, ulici Marina Držića i Riječkoj ulici.

Biralište je otvoreno do 21 h, a ovoliki odaziv i
spred konzulata Poljske u Istarskoj ulici, sve je iznenadio.

Poljaci strpljivo čekaju u redovima, a očekuje se da će ih tijekom dana u Dalmaciji glasovati čak 3 tisuće.


Za predsjednički mandat bore se aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski. Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.



hr Sun Jul 12 2020 13:48:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .