Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab35a302af47fb5448b45b6/80
Foto: stickerpedia

"Ajmo na slije"- poznata uzrečica koja je obilježila brojna djetinjstva svih ljubitelja nogometa

Povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, oni najmlađi ponovno su krenuli u sakupljanje sličica svojih omiljenih nogometaša
Naš čitatelj poslao nam je zanimljivu kratku priču u kojoj se prisjeća kako je to bilo dok je kao mali sa svojim vršnjacima provodio dane igrajući nogomet, a kada su bila velika nogometna natjecanja uvijek su se skupljale sličice. To je bilo pravo umijeće prepuno "caka" koje su odlučivale o tome tko će pobijediti.

Prenosimo cijelu priču:

Nostalgija. Prvi i jedini pravi odgovor kad me pitaju a pitaju često s podignutim obrvama i simpatično podrugljivim smiješkom. Nije im jasno. Šta to tira muško odraslo dite od 30, 40 ili 50 godina da potroši para i para da bi opet lista tamo neki Minhen ili Meksiko prepun toliko čudnih frizura da je nevjerojatno da su nekad stvarno bile moderne.

Ka da neka fina teta masno plati stari broj Bravo magazina sa sve Tom Cruise, Patrick Swayze i Milli Vanilli na naslovnici. Dobro, i Samantha Fox.

Nostalgija kažem. 
Eee sićan se toga...ko zna di je to sad ...mater bacila ...e da je to opet imat.
A volija bi.
I tako se vratiš.
A zapravo uopće nismo toliko nostalgični za samim slijama i albumima koliko za vrimenom kad je sve to bilo dio naših malih života i važno ništa manje od ocjena u
 školi. 
I sad ovako pola proćelavi i debeli, a pola posidili i tanki mislimo da ćemo se vratit u te dane kad se srića mirila s brojem grbova koji bi izašli iz kesica.
I nije lako pobić od toga.
Jer svako parno proliće nas siti na to.
Baci nam mamac i čeka oćemo se uvatit.
Zalipit.
I dosta je da vidiš dicu na ulici kako se tapkaju i film se zavrti.
Opet si dite.
I to ozbiljno dite.
Igrač.

A karijere profesionalnih igrača slija su ka i one tenisača.
Traju 10 godina.
Od 5-6 kad si u stanju bit svjestan šta skupljaš pa do 15-16 kad je igranje slija već stanje za plakanje.
Ma lažem, i prije petnaeste je već kriminal se s tim bavit.
Već se ribe gledaju.
A gadno je ako te gledaju a sa slijama ugledaju.

Krajem 80-ih do sredine 90-ih ..vrime kad si još uvik nepogrešivo zna ko je ko u zgradi sa 250 stanova..vrime kad dica nisu u kući, a roditelji im ne minjaju slije
poštom nakon dogovora na fejsu.
Dica su vani, a roditelje zaboli za slije.

Ajmo na slije.
Lip je i balun .
 Lipe su i franje. I karte. I romani. 
I more. 
Al ide svjetsko ... slije su u điru.
Ne znam kako, al je bilo tako da nikad nisam i nismo tapkali.
Bar ne u mojoj ulici i školi.
Nismo to igrali.
Već u susjednom kvartu su vridila neka druga pravila.
A kad si dite drugi kvart je Nova Gvineja.
Tamo se ide samo ako baš moraš.
Imali smo tri osnovne discipline.
Prva meni najdraža...zvali smo je "na lete".
Moglo je sudjelovat puno igrača,
al to bi obično bilo od 2-3 do 6-7 nadobudnih talenata.
Moglo se igrat sa ili bez dodatnog uloga.
Slije lete izbačene udarcem srednjeg prsta do neke crte ili češće zida.
I tako se stvaraju startne pozicije za ono šta slijedi.
Zadnji uzima sve slije i stavlja ih na dlan.
Ko je bija najbliži zidu taj prvi tuče.
Pa dalje redom.
Padaju slije na pod.
Slika neslika. 
Šta padne na sliku tvoje je. 
Šta ostane neosvojeno tuče idući igrač.

I koliko je samo tu bilo detalja, caka, finesa koje su odlučivale i definirale nečije umijeće i uspjeh...
Kojom rukom kojim prstom ispaljuješ sliju.
Da li je ona ravna ili je savijaš da dobije na aerodinamici.
Da li puše vitar i koliko jak i u kojem smjeru.
Da li je pod ispred zida hrapav i grub ili slije klize po mramoru .
Kolika je uopće udaljenost do zida.
Nekad samo metar nekad i pet.
Kako postavit slije na dlan.
Da li ga olabavit ili luđački ukočit.
Kako udarit.
Kako izbjeć sramotu da te usrid igre zovu na ruuuučaaak a deal je odavno pa' igra se "do gole kože".
Nema dobit dvi runde i idem ja doma.
A igrača je bilo svakakvih. 
Opako dobrih. S njima se ne igra ako i sam nisi takav.
Naivno loših. S njima si unaprid zna da ne moš izgubit.
Samo je bilo pitanje koliko ćeš dobit.
Treći su bili predvidljivo prosječni. Opasni samo kad imaju ludo sritan dan.
Tada bi im samopouzdanje poraslo i već sutra bi sve izgubili.
A kad se gubilo bilo je i ljutnje i svađe. Svega je moglo falit, al svađe ne.
Ma koliko bija mali ne smiš plakat za izgubljenim slijama.
A Bože sačuvaj zvanje roditelja i vrati mi moje slije .
Takvima se izricala dugogodišnja zabrana prilaska. 
Pogađate ... to bi uglavnom bila dica bogatijih roditelja šta je kod nas budilo još veći prezir.
Jer čemu tulit i revat za slijama kad će ti stari sutra kupit 20-30 novih kesica?
Mi obični smo bili sritni da ujutro prije škole uz kruv kupimo dvi .
Pet kesica je već bija luksuz.
I da, zvali smo ih kesice a ne paketići.

Druga disciplina je bila čista kocka.
Nikakvo umijeće ali zato je bilo uzbudljivo..." na tope "
To se igralo samo jedan na jedan.
Idealno da oba igrača imaju veće plikove duplih.
I da su oba kockarski neustrašivi.
Plik se podili u dva dila.
Jedan u desnu drugi u livu ruku.
I ovaj drugi pogađa na dnu kojeg plika je slija s većim brojem.Čisti rulet.
I kažeš koliko ulažeš.
Tu 10. Tu 50.
Ako pogodiš toliko ti ovaj mora dat slija.
Ili ti toliko gubiš.
Postoji i očajnički ili suludi " tu sve " ali to druga strana može ali ne mora prihvatit.
Tu se za vrime igre igrači gledaju u oči baš ka u boksu prije borbe.
Napetost i nervoza .Strah.
Publika je uvik tu naravno da nagovara savjetuje kritizira smije se i hvata za glavu.
Ta igra definitivno nije bila za svakoga i pametniji su je izbjegavali.

Treća i najmanje zastupljena je bila "na poklape . Igrala se uglavnom za kišnih dana u zatvorenom. U hodniku i razredu, Ili u portunu zgrade. Na skalinama, Ili sa stola ili stolice. 
Bacaju se naizmjenično slije na pod i prvi koji uspije svojom poklopit makar i mu bilo koju od slija na podu uzima sve.

Tapkali nismo nikad. A danas je to jedino šta dica igraju.

Ujutro prije škole. Za vrime nastave. Za vrime odmora. Nakon nastave isprid škole. Nakon škole na putu do kuće. Isprid kuće. U kući. Vani. Danas. Pa sutra. Svaki dan. Cili misec. Misecima. Cilo proliće. Cilo lito. Slije slije slije.

Nostalgija kažem.

Onaj oblik tuge kad se istovremeno na licu vidi i osmijeh i sjeta...ponekad i suza.

Ka i slije.Jednom se zalipiš al' teško odlipiš.

Ostanite zalipljeni.

Stjepan Svalina
hr Thu Mar 22 2018 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b69850ccb557afa558b48ac/80
Foto: Thinkstock

Spas za roditelje: do boljeg ponašanja djeteta preko jedne bitne navike

Ponekad je staviti dijete na spavanje prava borba pa mnoge mame popuste. No, postoje ogromne prednosti ustaljene rutine spavanja, a sve se to iskazuje u ponašanju djeteta

Znanost potvrdila

Možda vam se čini da je dijete loše volje kada se ne naspava, no, i znanost je potvrdila posljedice nepravilnog rasporeda spavanja.

Britanska studija proučavala je navike spavanja na čak 10 tisuća djece. Djeca su imala između 3 i 7 godina, a istraživanje je otkrilo da ona djeca s nepravilnim rasporedom spavanja imaju ozbiljnije probleme u ponašanju od onih koji idu u krevet svaku večer u isto vrijeme.

Utjecaj na raspoloženje

Studija je objavljena 2013. godine u časopisu Pediatrics, a pokazala je da čak 20 posto roditelja nema utvrđeni raspored spavanja za svoju djecu.

Znanstvenici su otkrili da su upravo ti mališani bili nesretniji, manje tolerantni i češće su ulazili u konflikte. Takvo se ponašanje nije vidjelo samo u odnosu s roditeljima, već i u školi. 

Utjecaj na svakodnevicu

Autorica istraživanja, Yvonne Kelly, objasnila je da ako stavimo djecu u krevet u 8 navečer, a zatim u 10 navečer mogu proživjeti tzv. 'društveni jet lag' pa čak i ako spavaju jednako dugo. 

"Bez da ikada lete avionom, tjelesni sistem djeteta se može poremetiti,a najjači 'udarac' primaju hormonalni sustav i bioritam", zaključila je za The Conversation. Međutim, njezin je tim otkrio i pozitivnu stranu priče: moguće je 'popraviti' štetu.

Bolje za mališane

Kada su se djeca u studiji vratila normalnom, regularnom ritmu spavanja odnosno išla u krevet svaku večer u isto vrijeme, došlo je do velikih promjena u ponašanju i raspoloženju. 

"To je dokaz da nikada nije kasno za vratiti djecu na pozitivan put i da mala promjena može učiniti veliku razliku u tome kako se osjećaju", objasnila je Kelly. 

Novi rezultati studija

U novoj studiji iz 2017. godine znanstvenici su otkrili da nepravilni odlasaci na spavanje mogu utjecati, ne samo na ponašanje, već i na rizik od pretilosti, nisko samopouzdanje pa i ocjene u školi. 

Redoviti odlazak na spavanje povezan je s boljim razvojem djeteta i ojačanim zdravljem

Koliko sna djeca trebaju?

Ne morate tjerati 12-godišnjake da idu spavati u 20 sati, ali ni trogodišnjaci ne mogu jednako dugo izdržati. 

3-6 godina: 10 do 12 sati sna

Djeca ove dobi najčešće idu spavati izmeu 19 i 21 sat, a bude se između 6 i 8 ujutro. Oko 4. godine djeca počinju sve manje spavati tijekom dana pa je potrebno ustaliti pravilnu noćnu rutinu spavanja. 

7-12 godina: 10 do 11 sati sna

U ovoj dobi počinju društvene i školske obveze te hobiji. Djeca idu spavait sve kasnije, ali većina legne u krevet u 21 sat. Duljina sna varira, ali za njihov je razvoj najbolje da se u komadu spava barem 9 sati, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:58:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c76b7490e493818c48b4587/80
Foto: Pixabay

Iznenadit ćete se kada vidite koje nas svakodnevne navike vode u bolesti

Zdravlje se treba čuvati i to ne 'sezonski', nego stalno. To ne znači da trebamo biti opterećeni, već da trebamo izbjegavati rizično ponašanje. Možda ćete se iznenaditi, ali u rizično ponašanje spada ovih sedam svakodnevnih navika.

Pranje sirovog mesa

Zvuči kontradiktorno, no nije. Kada peremo sirovo meso riskiramo da se bakterije s mesa rasprše po kuhinji - po hrani koja se nalazi u blizini, a nećemo je termički obraditi ili po priboru za jelo. Isto tako, vodite računa da operete ruke nakon što ste dirali sirovo meso te da na dasci na kojoj ste ga rezali ne režete povrće, kruh ili neke druge namirnice koje nemate namjeru termički obraditi.

Pseće puse

Ljubimci su članovi obitelji, no u interakciji s njima granica ipak mora postojati. Pseća njuška svugdje njuška i to je prirodno, no nije prirodno da urin i fekalije na koje naiđe završe na vašem licu ili u ustima.  Ako imate slabiji imunitet, izbjegavajte pseće puse. 

Antibakterijski sapun

Možda vas iznenadi podatak da nam antibakterijski sapun može donijeti više štete nego koristi. Na našoj koži postoji više od 500 vrsta dobrih bakterija koje jačaju imunitet. Korištenjem antibakterijskog sapuna uništavamo i dobre bakterije i stvaramo "pukotine" u obrambenom sustavu našeg tijela. 

Ruke na licu

Svi znamo da nije dobro dirati lice rukama, no ipak to činimo i tako prenosimo bakterije i bacile u nos i usta, što znači zarazu. Ništa manje opasno nije ni trljanje očiju i grickanje noktiju. Sve su to načini da virusi "elegantno" uđu u organizam. Riješite se tih nezdravih navika.

Hrana na sobnoj temperaturi

Ostavljanje namirnica na sobnoj temperaturi ubrzava proces kvarenja i razvoj bakterija na njima. Bilo da je riječ o već gotovim obrocima ili neobrađenim namirnicama, hranu treba držati u hladnjaku.

Oralna higijena

Redovita oralna higijena nije važna samo za zdravlje zuba i svjež dah, već prevenira razvoj dijabetesa tipa 2 te određenih problema sa srcem. Naime, dokazano je da su bolesti zubnog mesa povezane s bolestima srca te liječnici upozoravaju sve, a osobito rizične skupine ljudi, da paze na oralnu higijenu, odnosno da redovito peru zube i koriste zubnikonac.

Javne slavine

Izbjegavajte piti vodu na javnim slavinama. Ne zato što ona nije dobre kvalitete. Naprotiv, zdravstveno je ispravna jer dolazi iz vodovoda koji se kontrolira, no problem je u tome što slavine mogu biti kontaminirane. Ako je netko prije vas pio vodu, a nosioc je neke bakterije ili virusa, postoji mogućnost da se zarazite, primjerice, prehladite iako je vani vruće, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:50:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c928a1a29111cfa148b45aa/80

Okruglice u umaku od šampinjona: Recept za brzi ručak kojem neće odoljeti ljubitelji gljiva

Mesne okruglice u umaku od šampinjona odlična su ideja za brzinski ručak i za okupiti sve oko stola. Poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire krumpir, složite omiljenu salatu i ponovite sve isto opet za par dana.

Okruglice od mljevenog mesa uvijek su pun pogodak za ručak, još ako ih smjestite u fini kremasti umak od šampinjona, dobit ćete zalogaj u kojem će uživati svi ukućani. Ovaj se obrok brzo priprema, jednostavan je i vrlo ukusan, mogli bismo ga jesti baš svaki dan. Uz okruglice je dovoljno skuhati malo riže ili napraviti pire od krumpirate napraviti veliku zdjelu sezonske salate.

Ako ne volite gljive, napravite umak bez gljiva ili okruglice ukuhajte u umaku od rajčica, bit će jednako slasne. 

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješanog ili junećeg, može i mljevena puretina)
1 manja glavica luka ili 2 ljutike
½ žličice mljevenog kumina
par grančica svježeg peršina
1 jaje
100 g krušnih mrvica
100 ml mlijeka
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
maslinovo ulje

Za umak:
250 g šampinjona
1 mala glavica luka
2 žlice oštrog brašna
300 ml mesnog ili povrtnog temeljca 
200 ml mlijeka
4 žlice ribanog parmezana
1 žličica majčine dušice
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte i ostale sastojke za okruglice pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Probajte smjesu pa po potrebi dodatno začinite.

2. Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite okruglice i kratko ih popržite da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjur.

4. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša, potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploškice pa i njih na jačoj vatri uz stalno miješanje popecite do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pospite ih brašnom, posolite, popaprite, dodajte majčinu dušicu pa zalijte temeljcem.

5. Nakon 5 minuta ubacite mesne okruglice i nastavite pirjati oko 15 minuta. Potom dodajte mlijeko i pustite još 5 minuta da se umak lijepo stegne i reducira.

6. Na samom kraju pospite ribanim parmezanom i poslužite uz kuhanu rižu ili pire krumpir, piše zadovoljna.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:44:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .