Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Zbog turističkog paušala trese se splitska gradska vlast, Opara: 'Ja se ne bojim poduzeti nepopularne mjere'

Zbog odluke o visini poreza za male iznajmljivače, poznatije kao turistički paušal, ozbiljno se trese vladajuća koalicija HDZ-a i HGS-a u gradu Splitu: iz Kerumove stranke objavili su da se radi o 'nebulozi koju neće podržati', no gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da će na tome inzistirati. Situacija će se rasplesti na sjednici Gradskog vijeća koja se mora održati do kraja siječnja

Po gradonačelnikovu prijedlogu, Split će se podijeliti na dvije zone; prva će osim centra grada obuhvaćati i njegovo šire središte, te će paušal ondje iznositi 750 kuna po krevetu godišnje, dok će u rubnim četvrtima on ostati na dosadašnjih 300 kuna.

Najnovijom poreznom reformom gradovi i općine do kraja ovog mjeseca moraju donijeti odluku o visini ovog poreza, za koji im je Ministarstvo financija odredilo raspon od 150 do 1500 kuna. Ako to ne učine, on će automatizmom iznositi 750 kuna. U Splitu, koji ima preko 30 tisuća registriranih postelja u privatnom smještaju, osim stranke Željka Keruma protiv povećanja paušala izjasnila se i oporba, dok je SDP organizirao potpisivanje peticije.

- Raspada li se koalicija? Mislim da ne. Uostalom, vidjet ćemo na paušalu', kazao je u utorak gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji žestoko brani ovaj potez.

- Recite mi bilo koju djelatnost bilo gdje u Hrvatskoj koja se oporezuje sa samo dva do tri posto. Kada se stan iznajmljuje studentima ili obiteljima s djecom, Porezna uprava razreže porez od otprilike deset posto - dakle, više se isplati iznajmljivati turistima i izbacivati studente na ulicu, a istodobno plačemo da oni nemaju gdje živjeti i pitamo se zašto rastu okolni gradovim poput Kaštela, Solina ili Podstrane. Ja se ne bojim poduzeti nepopularne mjere, za razliku od politikanata koji se žele svidjeti svima', kazao je Krstulović Opara. Kritike vlastitih koalicijskih partnera nije želio konkretno komentirati.

- Ovdje govorimo o porezu od dva do tri posto i ako bi to bio razlog stavljanja ključa u bravu, onda s biznisom nešto evidentno ne valja. Ja sam konkretan, neka svi ti eksperti iznesu svoje brojke. Slažem se da imamo kratko vrijeme za donijeti odluku, ali razlog tome je ne baš sretna odluka središnje vlasti. Mi se moramo brinuti o ispunjavanju proračuna, o njegovim prihodima i rashodima: ako ćemo biti neambiciozni i svima ispunjavati želje, otići ćemo u deficit', dodao je splitski gradonačelnik.

Upozorio je da je istim izmjenama poreznih zakona stopa poreza na nekretnine smanjena s 4 na 3 posto, čime je u gradskog proračunu stvorena rupa od 17 milijuna kuna koju ni maksimalan iznos turističkog paušala ne bi mogao nadomjestiti.

- Turistički paušal izravno ćemo koristiti u gradskoj jezgri i kvartovima koji trpe najveći pritisak turista, za koji smo sigurni da će ovoga ljeta biti još veći. Samo redovito čišćenje gradske jezgre stoji 27 milijuna kuna i da paušal podignemo na maksimalnu razinu, on svejedno ne bi bio dovoljan ni za pokrivanje tog troška', objasnio je Krstulović Opara.

Kerumova Hrvatska građanska stranka, s druge strane, zatražila je da se Split podijeli na više zona i da maksimalan iznos paušala iznosi 500 kuna po krevetu. Predložili su da se zbog kratkoće rokova za ovu sezonu uvede moratorij po kojemu bi on bio jednak prošlogodišnjem, dakle 300 kuna po krevetu.

Predstavnici malih iznajmljivača oglasili su se s primjedbom da se promjene uvode previše naglo i da nisu imali vremena za prilagodbu.

O istom porezu do kraja mjeseca raspravljat će i u Dubrovniku: po prijedlogu odluke taj grad je podijeljen na četiri zone i paušal će iznositi 375 kuna u četvrtoj, 525 kuna u trećoj, 638 kuna u drugoj i 750 kuna u prvoj zoni, piše tportal.hr

hr Tue Jan 22 2019 13:28:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .