Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cdbd99e29111ced878b45a9/80

U Splitu i Kaštelima od sljedećeg tjedna program za edukacije 'Kampus za kreativce'

Poduzetnici koji odvoje dio svog vremena i dođu bar na dio ovih edukacija, zasigurno će pronaći mnoge odgovore na pitanja koja ih muče u svakodnevnom poslovanju, a posebno u kreativnom i operativnom razvoju tvrtki kojima su na čelu.
Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljen je jednotjedni program edukacija „KAMPUS ZA KREATIVCE“ u sklopu projekta „Održivi rast i razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (KKI)“, cijeli idući tjedan, točnije 20., 21. i 22. svibnja od 10 do 17 sati u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, te 23. i 24. svibnja u istom vremenu na Ekonomskom fakultetu u Splitu, zainteresirani će se poduzetnici upoznati s kreativnim poduzetništvom i razvojem poduzetništva u kreativnim i kulturnim industrijama te steći korisna znanja i vještine za uspješnije poslovanje.

Ravnatelj Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije gospodin Jozo Sarač, nažalost, morao je zbog neodgodivih obveza jutros za Zagreb ali nam je dao izjavu kako će polaznici kroz pet modula edukacija steći znanja i vještine za kreiranje vlastitih poduzetničkih ideja, planiranje njihovog razvoja i tržišno komuniciranje, čime će vlastito poslovanje unaprijediti  u dužem vremenskom razdoblju. "Stečena znanja i vještine koristit će poduzetnicima prilikom pokretanja poslovanja, ali i za osmišljavanje novih proizvoda i usluga postojećih poduzeća, posebno onih u kulturnim i kreativnim industrijama.", glasi u izjavi g. Joze Sarača.


"Kako mi u HGK posebnu pažnju posvećujemo razvoju poduzetništva kod žena, posebno bih istaknuo jednu od tema edukacije a to je „Žene u KKI poduzetništvu“ koja je namijenjena poduzetnicama i istaknutoj ulozi sektora kreativnih industrija u razvoju ženskog poduzetništva." rekao je u svom obraćanju g. Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split,jednog od ključnih partnera projekta , te dodao kako će se polaznice educirati o podsektorima kulturnih i kreativnih industrija koji omogućavaju najpovoljnije okruženje za razvoj žena poduzetnica, kao i o korisnim vještinama te primjerima iz prakse, te potom istakao: "Vjerujemo kako će ovaj dio edukacije biti posebno posjećen, te je stoga i planiran za poslijepodnevne sate, te da će biti iznimno koristan u našim nastojanjima, ka daljnjem povećanju utjecaja žena u poduzetničkom okruženju na ovim našim prostorima."


gđa.Jadranka Matok Bosančić, dogradonačelnica Kaštela u svom je izlaganju istakla kako je Grad Kaštela prava riznica potencijala kad su u pitanju kreativne industrije. Drugi grad po veličini u Splitsko – dalmatinskoj županiji može se pohvaliti s otprilike 200 udruga koje godinama rade na razvoju kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva. Takvi poslovi zahtijevaju širok raspon talenata, a oni koji ih imaju su najčešće mladi ljudi koje pokušavamo zadržati u našem gradu brojnim demografskim mjerama i organiziranjem različitih manifestacija u koje se mogu uključiti. " Kreativno proljeće u sklopu kojeg se prva 3 dana u Dvorcu Vitturi odvija i ova edukacija, jedna je od manifestacija kojom nastojimo promovirati našu enološku i gastro ponudu te bogatu kulturnu baštinu, a sve to čini dio portfelja kulturnih i kreativnih industrija." zaključila je gđa. Jadranka Matok Bosančić.  


Temu edukacije „Razvoj kreativnih vještina“ pojasnio je Srećko Radnić voditelj projekta " KAMPUS ZA KREATIVCE". " Polaznici će saznati sve o načinima kako potaknuti vlastito kreativno promišljanje i doći do nove poslovne ideje, te kako je kreirati i pretvoriti u utrživ proizvod. Istraživanje, analiza, kreiranje, prezentacija i predstavljanje predstavljaju faze poslovnih aktivnosti kroz koje poduzetnik prolazi na putu razvoja svojih kreativnih vještina." Potom se osvrnuo i na temu edukacije pod nazivom „Izrada poslovnih planova i projektnih prijedloga - kreativni modeli poslovanja i poduzetništvo kreativnih industrija“ rekavši kako ona pruža znanja o načinima uspostave i oblikovanja sustava oko osmišljene poslovne ideje. Na kraju istakao, kako će tijekom ovog dijela edukacije biti govora o identifikaciji problema, definiranju vrijednosti i koristi, aktivnostima, resursima, partnerima, strukturi troškova i financiranja, modelima praćenja, te kanalima komunikacije.


Završni dio predstavljanja projekta, pripao je predstavniku predavača uključenih u projekt g. Marku Mimici. On je naglasio kako će provedbom predviđenih programa edukacija zainteresirani MSP-ovi steći u prvom redu nužne poslovne vještine i znanja neophodna za razvoj poduzeća. Poznavanje osnovnih poduzetničkih vještina bit će unaprjeđeno usvajanjem dodatnog znanja u izradi poslovnih planova i projektnih prijedloga koji će generirati financijska sredstva neophodna za rast i razvoj MSP-ova. Kroz ovu edukaciju, MSP-ovima će biti pružen detaljan pregled dostupnih izvora financiranja za razvoj inovacija. Uspješniji iskorak u poslovanju zasnovan je na većoj razini kreativnosti i korištenju inovativnih alata i tehnika koji dovode do stvaranja outputa, odnosno inovacija koje imaju potencijal zaštite intelektualnog vlasništva

Posebna edukacijska cjelina bit će posvećena upravljanju u procesu dizajna, odnosno razvoju novih proizvoda, koji ima za cilj olakšati put poduzetničkom proizvodu pri dobivanju prikladnog materijalnog oblika, za što je potrebno spajanje inženjerstva i proizvodnje. Njihova interakcija i razumijevanje nužni su za uspješnost procesa koji počinje istraživanjem, nastavlja se planiranjem, kreiranjem i evaluacijom te završava nastankom novog proizvoda.


hr Wed May 15 2019 11:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Od sutra nova poskupljenja goriva?

Spremnik benzina bi mogao biti skuplji 11,50 kuna, dizela 6,0, a plina 5 kuna

Portal cijenegoriva.info objavio je kako bi nas od sutra mogla dočekati nova poskupljenja goriva.

Tako bi, neslužbeno, spremnik benzina od 50 litara mogao poskupiti za 11,50 kuna, dizela za 6,50. Poskupit će i plin i to za 5 kuna.

hr Mon Jul 15 2019 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2ca7f329111c3c0d8b45a6/80

Sutra fešta na Rivi u čast Vatrenih

Evo programa

DAN   HRVATSKOG  PONOSA  I  ZAJEDNIŠTVA  - 16. 07. 2019.

16. srpnja 2018. godine srca svih Hrvata bila su ispunjena osjećajem zajedništva, ponosa i sreće.

Na inicijativu izbornika Zlatka Dalića, „Organizatori bez granica“, Grad Split i Turistička zajednica grada Splita pozivaju vas da se zajedno prisjetimo dana koji je ujedinio Lijepu Našu.

Obucite kockaste dresove i dođite na splitsku Rivu sutra (utorak 16.07.) od 17 do 23 sata gdje nas očekuje program u čast naših Vatrenih. Posebna iznenađenja očekuju posjetitelje u najoriginalnijim dresovima s kockicama i navijačkim rekvizitima.

 

Program:

17. 00sati -  prigodni glazbeni program- retrospektiva ljeta 2018.- DJ Joke

18. 00- 19.30sati – Zbor Boston City Singers

19.45- 20.30sati– prigodni navijački glazbeni program- DJ Joke

20.30- 21.00sat- projekcija na video zidu- film sa prikazom dočeka Hrvatske reprezentacije iz Splita (ljeto 2018.)

21. 05- 23. 00sata- cjelovečernji koncert grupe Best (cijela glazba prilagođena navijačkoj atmosferi )

 

Prisjetimo se još jednom svi zajedno veličanstvenog uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i pokažimo srce vatreno!

hr Mon Jul 15 2019 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2c8f2129111c860d8b458f/80

Prijem uoči otkrivanja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipanu

Prema riječima gradonačelnika Krstulović Opare, Gradsko vijeće je 2007. godine prihvatilo inicijativu o podizanju dvadeset spomenika u Splitu, a ovo je prvi sa te liste predloženih.

-Danas se grad odužuje najvećem hrvatskom pjesniku 20. stoljeća koji je ponikao iz Splita i otkupljuje grije počašću zaboravljenim i prezrenim, pokopanim na starome splitskome groblju Sustipan.“,  kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na prijemu koji je danas u Gradskoj upravi organiziran za suprugu i kćerku pok. Tonča Petrasova Marovića, Vericu i Mirjanu Marović, uoči otkrivanja spomenika ovom velikom hrvatskom pjesniku i književniku na splitskom poluotoku Sustipan. Uz gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića prijemu su nazočili članovi Povjerenstva za natječaj za izradu spomenika Joško Belamarić, Kuzma Kovačić Edo Šegvić, Petar Bilobrk i Damir Grubšić te autor Loren Živković Kuljiš i koordinator projekta Dražen Pejković.

Prema riječima gradonačelnika Krstulović Opare, Gradsko vijeće je 2007. godine prihvatilo inicijativu o podizanju dvadeset spomenika u Splitu, a ovo je prvi sa te liste predloženih.

-Mi danas imamo jedno dvojstvo u ovoj gesti koja nadam se da će u budućim naraštajima biti protumačena kao otkupljenje. Tonči nam je pomogao u tome, on je 1957. godine kad nije bilo lako u doba režima prkosio i viknuo.-,  poručio je i kad tome pridodamo, kako je kazao, ingenioznost stihova koje nam je Tonči prenio i koje je Loren Kuljiš Živković na najljepši mogući način aplicirao na zid toga groblja onda govorimo o sveukupnosti umjetnosti.

-Čitajući njegova djela vrlo brzo sam došao do zaključka  da se radi o iznimnom pjesniku i da će bilo kakva moja osobna interpretacija ostati u granici pojedinačne interpretacije.-, kazao je autor  akademski kipar Loren Živković Kuljiš napominjući da je odabrao sustipanski zid zbog direktne komunikacije sa Sustipanom i zbog vidljivosti stihova Tonča Petrasova Marovića.

-Moj otac je klasik hrvatske književnosti, svoju antologijsku poemu Sonatu za staro groblje na Sustipanu napisao je u rujnu 1957. godine kad je imao nepune 23 godine. Bio je tako mlad, a tako hrabar, smion, mudar, pošten, plemenit i dobar čovjek. Živio je život poput Joba, on je sam nazvao svoju posljednju knjigu pjesama Job u bolnici, ali i u toj patnji slavio je život, imao je Jobovsku snagu. Samo ljudi veliki duhom mogu i u patnji slaviti život.-,  rekla je Mirjana Marović kćerka pok. pjesnika T. P. Marovića i tom prigodom zahvalila svima koji s pomogli da se ovaj spomenik postavi.

Svečano otkrivanje spomenika velikom hrvatskom pjesniku i književniku Tonču Petrasovu Maroviću u sklopu kojega je i audio-video instalacija Sustipan nastala u produkciji Muzeja grada Splita, nastavlja se  izvedbom velebne misu za mrtve, “Requiem” Wolfganga Amadeusa Mozarta. Uz  Zbor i Orkestar HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića kao solisti nastupaju sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Bože Jurić Pešić i bas Ivica Čikeš.
hr Mon Jul 15 2019 16:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2c8d6629111cf70c8b45a5/80

Gradonačelnici Splita i Dubrovnika: Ustrajat ćemo na izmjenama Zakona koji smanjuje kvalitetu života Splićana i Dubrovčana

Svoju suradnju oko izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu gradonačelnici Splita i Dubrovnika nastavili su današnjim radnim sastankom u Splitu.
Andro Krstulović Opara i Mato Franković suglasni su kako je trenutno stanje na gradskim prometnicama njihovih gradova neodrživo stoga je potrebna izmjena i dopuna Zakona koji će dokinuti negative efekte liberalizacije taxi usluga. 

-Za kraj kolovoza planiramo imati prijedlog teksta koji ćemo uputiti Saboru i Vladi. Na sve ove negativne efekte jedino kolega Franković i ja ukazujemo već dvije godine. Sada, u žiži turističke sezone svi građani, kao i oni koji će o izmjenama Zakona odlučivati, također mogu vidjeti i osjetiti sve negativnosti – rekao je uvodno gradonačelnik Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je činjenica da je Zakon o liberalizaciji autotaxi tržišta na području Republike Hrvatske imao snažne efekte: - On je u startu zamišljen kao zakon koji će prvo smanjiti gužve te potom osigurati povoljniju uslugu korištenja autotaxi prijevoza za sve građane, ali i za posjetitelje. Ni jedan ni drugi efekt se nije dogodio ni u Dubrovniku ni u Splitu – dva grada pod zaštitom UNESCO-a koji su pod enormnim pritiskom taksi vozila. 

Nastavio je kako je u Dubrovniku trenutno oko tri  tisuće taksi vozila, a prije liberalizacije bilo ih je oko 220, no usluge su i dalje preskupe. 

Gradonačelnici će ustrajati na izmjenama i neće dozvoliti da ovakav zakon nastavi smanjivati kvalitetu života Splićana i Dubrovčana, naglasili su te dodali kako je nužno da se prepoznaju i izdvoje UNESCO-ve zaštićene sredine odnosno lokaliteti te da se prema njima drugačije donosi - da se dopusti jedinicama lokalne samouprave da upravo u tim sredinama imaju mogućnost postavljanja limita, odnosno samostalnog uvođenja reda u prostor: - Drugi neka uživaju u liberalizaciji, mi želimo imati svoju autonomnu mogućnost odlučivanja o broju i način korištenja taxi usluga u našim gradovima. 

Nacrt natječaja koji bi trebao omogućiti pristup taksi stajalištima u Splitu je napravljen, najavio je Krstulović Opara: - Kaos se stvara na autobusnim stanicama, zatim imamo vozače koji Split ne poznaju, a došli su zaraditi. Neka zarade, samo će raditi po našim pravilima - nemoguće je da se zaustavljaju gdje im padne na pamet, a u kontaktnu zonu grada ući će samo s našom dozvolom. U Splitu također imamo oko tri tisuće taksi vozila u ovom trenutku, što je previše, prema našim prvim procjenama optimalan broj je oko 650. Sigurnost prometa i naših građana mora biti prioritet, daleko ispred profita, zaključio je Krstulović Opara. 

Prilikom današnjeg susreta gradonačelnici su se dotakli i komunalnog reda u gradovima, posebno nacrta Odluke o komunalnom redu Grada Splita koja se trenutno nalazi na javnom savjetovanju, a koja je nastala upravo u suradnji Splita s Dubrovnikom i Venecijom. Govoreći o stanju u Dubrovniku danas i prije dvije godine, Franković je rekao kako je zatekao potpuni nered i nepoštivanje grada, a dosljednim provođenjem Odluke stanje je danas znatno bolje. U planu dubrovačke gradske uprave je dodatno smanjenje javnih površina za ugostiteljske objekte 1. siječnja 2020. godine. 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je još jednom sve svoje sugrađane da se uključe u proceduru javnog savjetovanja oko nacrta Odluke o komunalnom redu koja je također i jedan od koraka ka vraćanju javnog gradskog prostora građanima, zaključio je. 


hr Mon Jul 15 2019 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .