Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cdbd99e29111ced878b45a9/80

U Splitu i Kaštelima od sljedećeg tjedna program za edukacije 'Kampus za kreativce'

Poduzetnici koji odvoje dio svog vremena i dođu bar na dio ovih edukacija, zasigurno će pronaći mnoge odgovore na pitanja koja ih muče u svakodnevnom poslovanju, a posebno u kreativnom i operativnom razvoju tvrtki kojima su na čelu.
Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljen je jednotjedni program edukacija „KAMPUS ZA KREATIVCE“ u sklopu projekta „Održivi rast i razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (KKI)“, cijeli idući tjedan, točnije 20., 21. i 22. svibnja od 10 do 17 sati u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, te 23. i 24. svibnja u istom vremenu na Ekonomskom fakultetu u Splitu, zainteresirani će se poduzetnici upoznati s kreativnim poduzetništvom i razvojem poduzetništva u kreativnim i kulturnim industrijama te steći korisna znanja i vještine za uspješnije poslovanje.

Ravnatelj Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije gospodin Jozo Sarač, nažalost, morao je zbog neodgodivih obveza jutros za Zagreb ali nam je dao izjavu kako će polaznici kroz pet modula edukacija steći znanja i vještine za kreiranje vlastitih poduzetničkih ideja, planiranje njihovog razvoja i tržišno komuniciranje, čime će vlastito poslovanje unaprijediti  u dužem vremenskom razdoblju. "Stečena znanja i vještine koristit će poduzetnicima prilikom pokretanja poslovanja, ali i za osmišljavanje novih proizvoda i usluga postojećih poduzeća, posebno onih u kulturnim i kreativnim industrijama.", glasi u izjavi g. Joze Sarača.


"Kako mi u HGK posebnu pažnju posvećujemo razvoju poduzetništva kod žena, posebno bih istaknuo jednu od tema edukacije a to je „Žene u KKI poduzetništvu“ koja je namijenjena poduzetnicama i istaknutoj ulozi sektora kreativnih industrija u razvoju ženskog poduzetništva." rekao je u svom obraćanju g. Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split,jednog od ključnih partnera projekta , te dodao kako će se polaznice educirati o podsektorima kulturnih i kreativnih industrija koji omogućavaju najpovoljnije okruženje za razvoj žena poduzetnica, kao i o korisnim vještinama te primjerima iz prakse, te potom istakao: "Vjerujemo kako će ovaj dio edukacije biti posebno posjećen, te je stoga i planiran za poslijepodnevne sate, te da će biti iznimno koristan u našim nastojanjima, ka daljnjem povećanju utjecaja žena u poduzetničkom okruženju na ovim našim prostorima."


gđa.Jadranka Matok Bosančić, dogradonačelnica Kaštela u svom je izlaganju istakla kako je Grad Kaštela prava riznica potencijala kad su u pitanju kreativne industrije. Drugi grad po veličini u Splitsko – dalmatinskoj županiji može se pohvaliti s otprilike 200 udruga koje godinama rade na razvoju kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva. Takvi poslovi zahtijevaju širok raspon talenata, a oni koji ih imaju su najčešće mladi ljudi koje pokušavamo zadržati u našem gradu brojnim demografskim mjerama i organiziranjem različitih manifestacija u koje se mogu uključiti. " Kreativno proljeće u sklopu kojeg se prva 3 dana u Dvorcu Vitturi odvija i ova edukacija, jedna je od manifestacija kojom nastojimo promovirati našu enološku i gastro ponudu te bogatu kulturnu baštinu, a sve to čini dio portfelja kulturnih i kreativnih industrija." zaključila je gđa. Jadranka Matok Bosančić.  


Temu edukacije „Razvoj kreativnih vještina“ pojasnio je Srećko Radnić voditelj projekta " KAMPUS ZA KREATIVCE". " Polaznici će saznati sve o načinima kako potaknuti vlastito kreativno promišljanje i doći do nove poslovne ideje, te kako je kreirati i pretvoriti u utrživ proizvod. Istraživanje, analiza, kreiranje, prezentacija i predstavljanje predstavljaju faze poslovnih aktivnosti kroz koje poduzetnik prolazi na putu razvoja svojih kreativnih vještina." Potom se osvrnuo i na temu edukacije pod nazivom „Izrada poslovnih planova i projektnih prijedloga - kreativni modeli poslovanja i poduzetništvo kreativnih industrija“ rekavši kako ona pruža znanja o načinima uspostave i oblikovanja sustava oko osmišljene poslovne ideje. Na kraju istakao, kako će tijekom ovog dijela edukacije biti govora o identifikaciji problema, definiranju vrijednosti i koristi, aktivnostima, resursima, partnerima, strukturi troškova i financiranja, modelima praćenja, te kanalima komunikacije.


Završni dio predstavljanja projekta, pripao je predstavniku predavača uključenih u projekt g. Marku Mimici. On je naglasio kako će provedbom predviđenih programa edukacija zainteresirani MSP-ovi steći u prvom redu nužne poslovne vještine i znanja neophodna za razvoj poduzeća. Poznavanje osnovnih poduzetničkih vještina bit će unaprjeđeno usvajanjem dodatnog znanja u izradi poslovnih planova i projektnih prijedloga koji će generirati financijska sredstva neophodna za rast i razvoj MSP-ova. Kroz ovu edukaciju, MSP-ovima će biti pružen detaljan pregled dostupnih izvora financiranja za razvoj inovacija. Uspješniji iskorak u poslovanju zasnovan je na većoj razini kreativnosti i korištenju inovativnih alata i tehnika koji dovode do stvaranja outputa, odnosno inovacija koje imaju potencijal zaštite intelektualnog vlasništva

Posebna edukacijska cjelina bit će posvećena upravljanju u procesu dizajna, odnosno razvoju novih proizvoda, koji ima za cilj olakšati put poduzetničkom proizvodu pri dobivanju prikladnog materijalnog oblika, za što je potrebno spajanje inženjerstva i proizvodnje. Njihova interakcija i razumijevanje nužni su za uspješnost procesa koji počinje istraživanjem, nastavlja se planiranjem, kreiranjem i evaluacijom te završava nastankom novog proizvoda.


hr Wed May 15 2019 11:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e553f6b29111c93518b45b9/80

“Kada je Zagreb pride izdao film u kojem djevojčica spaljuje heteroseksualni par, nitko nije reagirao“

Hrvoje Zekanović ukazao je na dvostruka mjerila u Hrvatskoj.
Reakcije na imotske maškare još uvijek pristižu. Gostujući na N1, te teme dotakao se i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. 

- Kad se govori o riječkom karnevalu onda je to veselje, a kad se govori o Imotskom, onda je to tuga i žalost", kaže. "Nitko od novinara nije reagirao, kad se godinama spaljivao krnje s likom Franje Tuđmana."

Naglasio je kako u našem društvu postoje dvostruka mjerila 
jer 2012. godine, kad je Zagreb pride izdao promotivni film u kojem djevojčica spaljuje heteroseksualni par prikazan u liku Barbi i Kena, nitko nije reagirao.

- Na ovo Bauk, Plenković, Taritaš i Jandroković nisu reagirali!
Pogodite tko su autori ovog uratka gdje se spaljuju Ken i Barbie kao simboli heteroseksualnog para. Možda su se organizatori karnevala u Imotskom ugledali na "tolerantnu" lijevo liberalnu ekipu koja je 2012. godine izradila ovaj video.“, objavio je na svom Facebook profilu uz sporni video spot.hr Tue Feb 25 2020 16:38:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e55392f29111ca3518b45a4/80

Održan sastanak Nacionalnog stožera: Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj je stabilno, ima blage simptome i nalazi se pod nadzorom

U Banskim dvorima održan je danas sastanak Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije izvijestio da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj pacijenta oboljelog od koronavirusa.
„Novost koju smo dobili tijekom sastanka stožera je da imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Riječ je o mlađem čovjeku, ima blaži oblik bolesti, izoliran je i njegovo stanje je zasad dobro“, kazao je predsjednik Vlade.

Plenković je rekao da će se Nacionalni stožer za civilnu zaštitu – kojeg će voditi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović – sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti.

Najavio je da će potpredsjednik Vlade Božinović u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite, kako bi se i oni uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa.

„S obzirom na događanja u Italiji, osigurat ćemo da sve nadležne službe – od Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških – budu u punoj pripravnosti i budu aktivni u sprječavanju širenja koronavirusa“, kazao je.

Sve nadležne službe maksimalno angažirane

Plenković je ujedno izvijestio da će ministar zdravstva Vili Beroš danas popodne otići u Italiju.

„Njegov talijanski kolega zamolio je ministre susjednih zemalja da dođu u Rim te iz prve ruke vide na koji način Italija nastoji spriječiti širenje koronavirusa unutar zemlje“, rekao je i dodao da je cilj dogovoriti što bolju, transparentniju i izravniju komunikaciju sa svim susjednim zemljama.

Ministar Beroš će, također, zajedno s potpredsjednikom Vlade Božinovićem biti u kontaktu s nadležnim povjerenicima u Europskoj komisiji.

Premijer Plenković je istaknuo da će javnost biti promptno informirana o svim detaljima i svemu onome što je bitno.

„Građani mogu normalno nastaviti živjeti svoj život, ali poduzimat ćemo odgovarajuće mjere opreza“, dodao je.

Poručio je da su sve nadležne službe maksimalno angažirane te će Nacionalni stožer za civilnu zaštitu poduzimati sve što je potrebno i primjereno.

Hrvatski zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu

Ministar Beroš rekao je da su danas u 11.50 sati stigli rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu.

„On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo“, kazao je ministar.

Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, a za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena, najavio je Beroš.

Dodao je kako još nema rezultata testiranja devetero hrvatskih građana koji su smješteni u KBC-u Rijeka, a radili su u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo dvadeset ljudi.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

„Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe“, ustvrdio je Beroš, dodavši kako će se napraviti sve za sigurnost zdravlja nacije.

Nacionalni stožer će zasjedati cijelo vrijeme

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer civilne zaštite zasjedati cijelo vrijeme, pratiti razvoj događaja i razmotriti eventualne potrebne mjere i aktivnosti.

„Stožer će pružati svu logističku podršku epidemiolozima“, istaknuo je Božinović upitan hoće li se već danas na graničnim prijelazima postavljati posebni kontejneri u kojima će se provoditi kontrole putnika na ulasku u Hrvatsku.

„Radimo već nekoliko tjedana na razini koju je koordiniralo Ministarstvo zdravstva. Aktivirali smo mehanizam predviđen za ovakve situacije kako bi se sve aktivnosti vezane uz zarazu držale pod kontrolom. Ako bude potrebno, uključit će se i dodatne državne institucije“, zaključio je Božinović.
hr Tue Feb 25 2020 16:11:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5516d329111c0c4d8b4715/80
Foto: Youtube

Đikić o koronavirusu: "Smrtnost je dva posto, posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji"

Svaki virus ima svoj ciklus trajanja. Kad se pojavi, oboli mnogo ljudi, no s vremenom sam nestane. - kazao je...

Ugledni hrvatski znanstvenik, član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Ivan Đikić smatra da se svijetom proširila prevelika panika zbog novog korona virusa i da svi zaboravljaju kako gripa godišnje uzme 65.000 života. Ona dođe i sama nestane. - pišu 24sata

- Ovaj virus je sličan influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine. Kod gripe je smrtnost jedan posto i samo je lani uzela 65.000 života. Kod korone se pokazalo za sada da je smrtnost dva posto te posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji i ljudi slabijeg imunološkog sustava. Ne smije se toliko paničariti - smatra znanstvenik Đikić.

Svaki virus ima svoj ciklus trajanja

Dodaje da znanstvenici diljem svijeta rade na lijeku, no ističe da ga neće biti barem još šest mjeseci. Unatoč tome, dodaje, SARS i MERS su bili puno opasniji i nije se toliko paničarilo.

- Svaki virus ima svoj ciklus trajanja. Kad se pojavi, oboli mnogo ljudi, no s vremenom sam nestane. Koliko će trajati, ovisi o broju ljudi koji su ga preboljeli i koji se mogu inficirati. Tako će biti i s korona virusom - dodaje Đikić.

Smatra da se pretjeruje i kad se spominje mjera zatvaranje državnih granica jer to dodatno sije strah.

- Reakcije mi se čine uistinu pretjeranima, osobito kad znamo koje je vrijeme inkubacije i kako virus reagira. Novih informacija o lijeku još nema, no kad se lijek otkrije, onda će vakcinacija biti najbolji način za buduće sprečavanje širenja virusa. Do tada treba sabrano gledati na cijelu situaciju - poručuje Đikić.

Dok se čeka lijek, može se reći da ni jedan virus do sada nije ovako ujedinio znanstvenike diljem svijeta. Reuters je objavio kako su do sada napravljene 153 studije, uključujući epidemiološke radove, genetske analize i klinička izvješća. Svi ti radovi baziraju se na ispitivanju svih aspekata bolesti. U njima je sudjelovalo 675 istraživača diljem svijeta.

Kod starijih od 80 smrtnost je čak 14,8 posto

Usporedbe radi, prilikom izbijanja SARS-a 2003. trebalo im je godina i pol da objave upola manje znanstvenih studija.

Kod korone znanstvenici su u vrlo kratkom roku uspjeli laboratorijski izolirati virus što im je omogućilo da počnu testirati lijekove, a poznato je i kako virus podnose dobne skupine.

Naime, kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je u časopisu Epidemiologija da se rizik od smrti značajno povećava sa starijom dobi.

Kod ljudi starijih od 80 godina smrtnost je čak 14,8%, za ljude od 70 do 79 godina je 8%, a za 60 i 69 je 3,6%, za 50 do 59 godina je 1,3%, od 40 do 49 - 0,4%, od 10 do 39 - 0,2%, a za djecu mlađu od 10 godina nema ni jednog smrtnog slučaja. - pišu 24sata

hr Tue Feb 25 2020 13:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dece3c929111c8c208b4573/80
Foto: MORH/Hrvoje Jelavić

MORH poziva vojne obveznike na upis u vojnu evidenciju

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Naime, upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvane osobe obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu te OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, dužni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji.

hr Tue Feb 25 2020 13:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .