Dani Dioklecijana: Otvaranje 18. svibnja na Peristilu

Dani Dioklecijana postali su prepoznatljiva manifestacija i jedan od vodećih motiva dolaska turista u Split. Kako bi svim stranim i domaćim posjetiteljima pružili doživljaj antike, ne samo u 3 dana trajanja manifestacije, nego i kroz cijelo ljeto, ove godine Dani Dioklecijana traju od 18. svibnja do 21. rujna.

U sklopu Dana Dioklecijana očekuje nas Smjena straže– projekt pod vodstvom Hrvatskog narodnog kazališta Split, koji se pokazao kao jedna od glavnih atrakcija koja pruža jedinstven doživljaj turistima. I ove godine svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu, sve okupljene pozdravljati će Car i Carica uz rimske pretorijance.

Dane Dioklecijana ove godine učiniti će jedinstvenima i manifestacija Noći Dioklecijana, ali i projekt Rimski đir u sklopu kojeg nas jednom mjesečno (18.05.; 15.06.; 20.07.;17.08.; 21.09.) očekuju tematske večeri, rimska povorka, borbe gladijatora, atraktivni plesni nastupi. Dioklecijanova legija i ove godine oživiti će antičku prošlost i kroz projekt Živi muzej na bedemu Cornaro, vratiti nas u svakodnevni život starih Rimljana. 

Split je grad glazbe stoga će i manifestaciju Dani Dioklecijana glazbom oplemeniti koncerti koji se organiziraju u suradnji s Glazbenom mladeži (08.lipnja i 13.srpnja). Glazbu zaboravljenog Mediterana donose nam španjolski umjetnici Emilio Villalba & Sara Marina, a posebna glazbena poslastica je i koncert – A PIACERE , „stara i nova“ glazba za violu da gambu  – Fahmi Alqhai, izvrstan mladi španjolski gambist koji na svom, stoljećima starom, instrumentu izvodi glazbu tog vremena.

Dane Dioklecijana započinjemo Smjenom straže sutra, 18. svibnja u  12 sati dječjim programom i u 20:30 dolaskom cara Dioklecijana na Peristil.

U sklopu prve ovosezonske Smjene straže, u 12 sati na Peristilu učenici OŠ Pojišan ispričati će priču o nastanku našeg grada i spojiti prošlost i sadašnjost Splita igrokazom Dječja turistička razglednica. U 20:30, pod vodstvom HNK Split, car Dioklecijan dolazi na Peristil gdje će se održati jednosatni program Povratak Cara u Palaču, a u sklopu programa očekuje nas smjena straže, obraćanje cara Dioklecijan

POSLJEDNJE DODANO: