Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd89792af47f97068b45dd/80
Foto: TZ Split

Dani Dioklecijana: Otvaranje 18. svibnja na Peristilu

Dane Dioklecijana ove godine učiniti će jedinstvenima i manifestacija Noći Dioklecijana, ali i projekt Rimski đir

Dani Dioklecijana postali su prepoznatljiva manifestacija i jedan od vodećih motiva dolaska turista u Split. Kako bi svim stranim i domaćim posjetiteljima pružili doživljaj antike, ne samo u 3 dana trajanja manifestacije, nego i kroz cijelo ljeto, ove godine Dani Dioklecijana traju od 18. svibnja do 21. rujna.

U sklopu Dana Dioklecijana očekuje nas Smjena straže- projekt pod vodstvom Hrvatskog narodnog kazališta Split, koji se pokazao kao jedna od glavnih atrakcija koja pruža jedinstven doživljaj turistima. I ove godine svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu, sve okupljene pozdravljati će Car i Carica uz rimske pretorijance.

Dane Dioklecijana ove godine učiniti će jedinstvenima i manifestacija Noći Dioklecijana, ali i projekt Rimski đir u sklopu kojeg nas jednom mjesečno (18.05.; 15.06.; 20.07.;17.08.; 21.09.) očekuju tematske večeri, rimska povorka, borbe gladijatora, atraktivni plesni nastupi. Dioklecijanova legija i ove godine oživiti će antičku prošlost i kroz projekt Živi muzej na bedemu Cornaro, vratiti nas u svakodnevni život starih Rimljana. 

Split je grad glazbe stoga će i manifestaciju Dani Dioklecijana glazbom oplemeniti koncerti koji se organiziraju u suradnji s Glazbenom mladeži (08.lipnja i 13.srpnja). Glazbu zaboravljenog Mediterana donose nam španjolski umjetnici Emilio Villalba & Sara Marina, a posebna glazbena poslastica je i koncert - A PIACERE , „stara i nova“ glazba za violu da gambu  - Fahmi Alqhai, izvrstan mladi španjolski gambist koji na svom, stoljećima starom, instrumentu izvodi glazbu tog vremena.

Dane Dioklecijana započinjemo Smjenom straže sutra, 18. svibnja u  12 sati dječjim programom i u 20:30 dolaskom cara Dioklecijana na Peristil.

U sklopu prve ovosezonske Smjene straže, u 12 sati na Peristilu učenici OŠ Pojišan ispričati će priču o nastanku našeg grada i spojiti prošlost i sadašnjost Splita igrokazom Dječja turistička razglednica. U 20:30, pod vodstvom HNK Split, car Dioklecijan dolazi na Peristil gdje će se održati jednosatni program Povratak Cara u Palaču, a u sklopu programa očekuje nas smjena straže, obraćanje cara Dioklecijan

hr Thu May 17 2018 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cea9fde29111cf4a68b45c4/80

Brzi i ukusni: Meki bijeli kikiriki browniesi za nedjeljna druženja čiji ćete recept pamtiti

Ako ste od onih koji vole brze, a ukusne deserte, za pripremu ovog izdvojit ćete svega pet minuta, a vaši najmiliji uživat će u jednom novom i drugačijem američkom kolačiću
Nedjelje su kao stvorene za toplu i mirisnu kuhinju, stoga vam donosimo brz i nesvakidašnji recept za američke kolačiće - popularne browniese. Iako ih većina priprema u čokoladnoj varijanti, nakon što ih isprobate u svjetlijoj verziji sa sigurnošću će vam prirasti srcu.

Vruće ih možete servirati uz sladoled ili hladnu marmeladu, voće ili sirupe, a možete ih jesti i same i ohlađene!

Sastojci:

1 šalica (220 g) otopljenog maslaca

320 g svijetlo smeđeg šećera

2 jaja + 1 žumanjak, na sobnoj temperaturi

1 žličica ekstrakta vanilije

280 g brašna za sve namjene

2 žličice gustina

1 žličica praška za pecivo

1 žličica soli

1/2 šalice čokoladnih mrvica 

1 šalica kikirikija

Recept: 

Pećnicu zagrijte na 350°C i pripremite pleh dimenzija 9x13 ili 9x9 tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje (u nedostatku toga možete nauljiti posudu i po njoj posuti malo brašna kako ne bi dolazilo do lijepljenja)

U velikoj zdjeli dobro izmiksajte rastopljeni maslac i šećer. Dodajte jaja i žumance, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol.

Postupno suhe sastojke dodajte “tekućoj” smjesi, sve dok se u potpunosti ne sjedine.  

Na kraju umiješajte čokoladne mrvice i nadrobljeni kikiriki.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh.  

Pecite na 175 stupnjeva dok rubovi ne postanu zlatno smeđi (oko 25-30 minuta za posudu 9x13; 35-40 minuta za posudu od 9x9).

Prije rezanja i serviranja ostavite browniese da se malo ohlade.

Dobar tek!

hr Sun May 26 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58850c6f1eea8f42198b468c/80
Foto: Pixabay

Stvari koje nikako ne biste trebali dijeliti s nekim: Četka za kosu, ručnik...

Sljedeće stvari nikada ne biste trebali dijeliti...

Omiljene igračke ili grickalice: Od malena nas uče kako je bitno dijeliti s drugima. To je jedna od najljepših osobina, no neke stvari biste ipak sebično trebali zadržati za sebe. 

Slušalice: Iako je jako romantično s nekim zajedno slušati omiljene pjesme nije baš dobra odluka stavljati u uho slušalice nekog drugog. U ušnom vosku se nalazi određeni broj bakterija pa ih lako možete izmijeniti s drugima preko slušalica. A i nije baš "ugodno" znati da možda na slušalicama ima nakupljene prljavštine iz tuđih ušiju. 

Ruž: Ruž za usne čest je predmet koji će prijateljice u noćnom izlasku rado podijeliti jedna s drugom. No, nemojte zaboraviti da tako lako možete dobiti herpes. Svakako prebrišite ruž dezinfekcijskom maramicom prije nanošenja na usne. 

Četka iza kosu ili češalj: Osim ušiju, dijeljenjem četke ili češlja za kosu možete uzrokovati upalu vlasišta. Svakako jednom tjedno dobro operite četku za kosu kako biste uklonili sve bakterije i masnoće s nje. 

Ručnik: Ručnik je još jedan od predmeta koji ne biste trebali dijeliti s drugima. Nakupljene ostatke mrtvih stanica kože lako ćete prenijeti na sebe, a to može uzrokovati i bakterijsku infekciju jer su vlažnost i stanice kože idealna kombinacija za razvoj bakterija. 

Maskara: Maskara također može sadržavati bakterije pa je nemojte dijeliti s drugima kako ne biste uzrokovali infekcije oka. - piše Večernji list

hr Sun May 26 2019 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c98fb9e03ea72b8b4578/80
Foto: Pixabay

Superhrana koja liječi: Ovo su provjerene zdravstvene prednosti češnjaka

Češnjak se koristi u bazama za brojna jela, ali znate li sve njegove zdravstvene prednosti?

Možda vam smeta miris češnjaka, ali on je prava nutritivna bomba vitamina i minerala. Češnjak se još od davnina koristi kao tradicionalni lijek za pregršt medicinskih problema. Osim finog ukusa na prepečnom kruhu ili uz blitvu, donosio vam dodatne izlike da dodate intenzivni češnjak u hranu.

Moguće je da ste posegnuli za češnjakom barem jednom kad ste bili prehlađeni. Kako i ne bi kad češnjak dokazano djeluje na imunološki sistem. Jedna je studija dokazala da se prosječna duljina prehlade smanji za 70 posto ( s pet dana na 1.5) uz unos češnjaka. 

Radi se o namirnici koja može učiniti 'čuda' i za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka. Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su ubojicama u svijetu. Otprilike 4 režnja češnjaka dnevno mogu utjecati na ublažavanje simptoma. To je povezano s još jednim blagotvornim učinkom ove namirnice: snižava loš kolesterol. 

Ovaj začin idealan je i za tretiranje dijabetesa. Pomaže u održavanju stabilnih razina šećera u krvi pa tako može zaustaviti određene komplikacije i spriječiti infekcije. 

Češnjak sadrži i antiosidanske koji mogu pomoću u usproavanju Alzheimerove bolesti pa se tako razmatra da češnjak može služiti za prevenciju demencije. 

Najbolje od ove superhrane je što ju  možete dodati u baš svako slano jelo, a koristi se u mnogim bazama za obroke - samo povećajte njegovu količinu. - piše Život i stil

hr Sun May 26 2019 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce94cc029111c4ba48b45e9/80
Foto: Pixabay

Uz ova 3 trika crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše Punkufer.

hr Sat May 25 2019 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .