Deset genijalnih načina da čistite manje, a jednako je efikasno

1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem ulijte decilitar votke i našpricajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ishlapi i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova, pišu 24 sata.

2. Plastične igračke i kockice

Perilica za pranje suđa može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod suđe. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirnate), ali i tvrde dječje igračke poput kockica za slaganje. 

Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje namakanje u sapunu i kipućoj vodi, ribanje i špricanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti one za osjetljivo donje rublje koja se može svugdje kupiti) te operite i osušite u perilici. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete napraviti sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije. 

3. Umjesto ribanja mikrovalne pećnice…

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrovalnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite grijati na 3 minute i neka još ostane stajati barem 5 minuta u mikrovalnoj. Mikrovalnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati, piše 
Daily Mail.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suhom krpom. S rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih kutaka koje često ljudi previde.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u naljepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječje sobe u dnevnu ili u kuhinju.
Umjesto vode i sapuna, s kojima ćete tijekom ribanja naljepnice napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrijte naljepnicu. Grijte oko jedne minute. Zahvaljujući toplom ljepilu ćete bez problema skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator na stropu se čini kao dobra ideja tijekom ljetnih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu. 
Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini.
Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerojatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite vrećice u kojima ćete reciklažu odnijeti, kupite malo veće vreće za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu. 

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primijetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu rublja (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

POSLJEDNJE DODANO: