Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b362ff5d0a45340038b45d3/80
Foto: Pametno

Pet godina Hrvatske u EU: "Mogli smo i više i brže"

Hrvatska 1. srpnja slavi pet godina članstva u Europskoj uniji. Tim je povodom stranka Pametno napravila analizu i dala osvrt na proteklo razdoblje, što se moglo i koliko se učinilo
U nastavku vam donosimo priopćenje, u cijelosti i autentično: 

Hrvatska je opravdano imala velika očekivanja od pridruživanja Europskoj uniji 2013. godine. Željeli smo red, disciplinu i više sredstava iz EU fondova, a dobili nesposobne Vlade koje su nas nastavile pljačkati, ističu u Pametno. Analiza troškova i koristi, prije ulaska u EU, prognozirala je neto koristi za Hrvatsku u tom članstvu, a važan dio te perspektive odnosio se upravo na povlačenje i korištenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI). Stoga je Pametno ponudilo detaljnu analizu. 

– Za razdoblje od 2014. do 2020. godine za Hrvatsku je alocirano čak 10,67 milijardi eura. Do sada je moguće analizirati povlačenje sredstava za proteklo razdoblje, od 2014. do 2017. godine, dok se osnovni zaključak kao i preporuke neće puno mijenjati jer je kretanje statističkih podataka i za 2018. već poznato – kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno u svom osvrtu na članstvo i ističe nekoliko važnih činjenica:

- Hrvatska se nalazi negdje u sredini zemalja po visini alociranih sredstava EU fondova. Ispred nas su Velika Britanija, Slovačka, Grčka, Francuska, Njemačka, Portugal, Mađarska, Češka, Rumunjska, Španjolska, Italija i Poljska dok su iza nas Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Slovenija, Belgija, Švedska, Finska, Nizozemska, Austrija, Irska, Cipar, Malta, Daska i Luksemburg.

- Hrvatska je zaključno s IX/2017. godine ugovorila 36% sredstava što je, za usporedbu, manje od Mađarske koja je ugovorila 78% sredstava i Bugarske 62% za isto razdoblje. Također,  Hrvatskoj je isplaćeno 7% ukupnih sredstava, Mađarskoj 9%, a Bugarskoj 16%.

-  
Najveću snagu, mjereno u kunama, u objavljenim natječajima imao je operativni program konkurentnost i kohezija, a najmanju pomorstvo i ribarstvo. Kod svih operativnih programa primjećuje se značajan rast poziva na natječaj u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu što je pozitivno, ali taj trend trebao bi se nastaviti i u 2018.

- Primjetan je značajan porast zaključivanja ugovora od sredine 2017. godine, a sukladno tome raste i plaćanje korisnicima, kao i ovjeravanje izjava o izdacima, što je pozitivno.

- Pozitivni trendovi u bržem povlačenju sredstava EU u 2017. godini očekivani su nakon nestabilnog razdoblja u državi, zbog dvaju parlamentarnih izbora u 2015. i 2016. godini, jer je državna administracija u takvim periodima usporena ili blokirana. 

- U 2018. godini očekuje se znatniji porast korištenja sredstava i to prvenstveno zbog dvije velike ugovorene investicije, a to su Pelješki most i željeznica.

Jesmo li mogli više i brže? O tome nema dileme – dodaje Vehovec i, nudeći rješenja, nastavlja - Iako postoji pozitivan trend porasta povlačenja sredstava alociranih za Hrvatsku, koji je započeo u 2017. još uvijek ima puno prostora da ono bude više i brže. Postoje neki opće poznati problemi u iskorištavanju sredstava kao što su:

- Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave često nemaju dovoljno ljudskih i fiskalnih kapaciteta za samostalno nuđenje i sufinanciranje izvođenja projekata. Za to postoje dva rješenja: prvo rješenje je politička odluka o novom teritorijalnom ustroju, a drugo je da se one same dobrovoljno udruže i nastupe zajednički uz potporu postojećih pripadnih udruga ili zajednica. Za prvo rješenje je potrebna politička volja, a za drugo motiviranost i racionalno odlučivanje sudionika u jedinicama lokalne i područne samouprave. Bez jednog od ponuđenih rješenja sredstva EU ostaju manje iskorištena.

- Administriranje u operativnim programima komplicirano je u procedurama i duže nego što bi trebalo biti. Kontrole postoje na više mjesta pa se postavlja pitanje je li upravljanje tim sredstvima efikasno postavljeno? Državna administracija prilično jasno štiti sebe, a istovremeno ne računa na izgubljeno vrijeme ili propuštenu priliku/dobit korisnika EU fondova. Tome treba dodati i značajnu fluktuaciju kadrova u upravljačkim i provedbenim tijelima državne uprave.

- Postoji i određena individualna i institucionalna nezainteresiranost za projekte koje financira EU, ili zbog spomenute kompliciranosti procedura (što je rješivo ako druge zemlje povlače puno više novaca), ili zbog nedostataka vlastitih kapaciteta da takve projekte realiziraju (što je teži problem osposobljavanja i motiviranosti).

- Uvjeti i procedure uzrokovane Zakonom o javnoj nabavi također usporavaju procese korištenja EU sredstava. 

Svako restrukturiranje ili reforma u Hrvatskoj, zaključuju u Pametno, ne ovisi samo o dvije ili tri promjene već o čitavom nizu sustavnih promjena i uspješnoj koordinaciji tim promjenama u javnim politikama. Tako i efikasnije korištenje ESI fondova ovisi o nizu mjera da bi se postigla njihova veća korištenost. Sve skupine korisnika trebaju jednostavnije i fleksibilnije procedure, uz umjerene izdatke, za veće i brže korištenje EU fondova. - stoji u priopćenju.

hr Fri Jun 29 2018 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Od Nove godine novo obavezno cjepivo, no već su krenuli problemi

Cjepivo na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno

Sve bebe rođene nakon Nove godine, morat će se uz ostala obvezna cjepiva cijepiti i protiv pneumokoka. Cjepivo, naime, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno. 

Odluka je donesena, a već problemi. Ni Zavod za javno zdravstvo koje je to predložilo, kao ni Zavod za zdravstveno osiguranje koje će ga plaćati, nemaju nikakvu projekciju o tome koliko će to sve skupa koštati.

Uz deset bolesti koja pokrivaju sadašnja obvezna cjepiva, najmlađi će se od sljedeće godine cijepiti i protiv bakterije pneumokok, koja izaziva infekcije dišnog sustava, ali i meningitis.

Roditelji su u načelu za jer većina ih se već susrela, ako ništa onda bar s upalom uha kod svog djeteta.

Na obveznom cijepljenju protiv bakterije pneumokok već godinama inzistira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jer ta bakterija izaziva cijeli niz bolesti koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a neke mogu biti i opasne po život.

"Tim cjepivom očekujemo da ćemo spriječiti desetak tisuća upala uha godišnje kod djece, na stotine upala pluća pneumokonih, i desetak barem invazivnih bolesti  poput meningitisa i sepse", pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj svake godine oboli od upale pluća. Cjepivo bi, procjenjuje se, tu brojku prepolovilo. Također, pedijatri na godinu samo zbog upale srednjeg uha imaju čak 60 tisuća posjeta, a cjepivo bi ih smanjilo za oko 30 posto.

Koliko će to koštati proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje još nema projekcija. Jedna doza cjepiva protiv pneumokoka inače košta od 350 do 550 kuna, a djeca do pet godina dobivat će ga u tri doze s dva, četiri i dvanaest mjeseci.

"Doista u ovom trenutku ne znam koliko će to koštati, jer je to trogodišnji nacionalni plan kad objavimo javni poziv dobit ćemo od različitih vjerojatno proizvođača, cjepiva, pa ćemo odabrati najpovoljnijeg", rekao je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

Inače, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u svim zemljama EU-a osim u Estoniji i još kratko u Hrvatskoj. - piše Vijest.hr

hr Sun Sep 23 2018 20:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b75b564cb557ac1718b46b4/80

Miro Bulj Pupovcu: "Nisi reagirao u Bačkoj Palanci i šutio si poslušnički, kao zaliven"

Milorad Pupovac danas je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2"

Miro Bulj prokomentirao je gostovanje Milorada Pupovca u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" s naglaskom na njegov odgovor na pitanje zašto se nije odredio prema Vučićevom govoru u Baškoj Palanci, na što je odgovorio "Jeste li ikada mene čuli da sam ja rekao da je Hrvatska ustaška država?"

- Milorade nismo to čuli od tebe, ali te nismo ni čuli kako reagiraš u Bačkoj Palanci. Nismo te vidjeli ni kako odlaziš s te tzv. komemoracije. Šutio si poslušnički, kao zaliven dok si stajao uz rame svoga vođe, Šešeljevog huškača, četnika Aleksandra Vučića. Šutio si i nisi otišao kad je usporedio Hitlerovu Njemačku s Hrvatskom u kojoj si baš ti Milorade na vlasti zajedno sa HNS-om i HDZ-om.

Šutio si Milorade! - napisao je Bulj. 

hr Sun Sep 23 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7b912cb557a5bbc8b458d/80
Foto: Pixabay

Ukidaju se turističke zajednice koje previše novca troše na plaće zaposlenih?

Boravišna pristojba promijenit će naziv u turističku pristojbu, njena visina u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum iznosa

Ministarstvo turizma pustilo je u javnu raspravu paket zakona koji će se direktno ticati djelovanja sustava turističkih zajednica.

Nakon više od dva desetljeća ovaj ogromni sustav doživjet će značajne izmjene, a intencija je da novi zakoni omoguće veću učinkovitost, te da manje turističke zajednice potaknu na udruživanje sukladno zajedničkim interesima.

Zadaća turističkih zajednica više neće biti samo oglašavanje i promoviranje, već će one morati razvijati proizvode i stvarati nove motive za dolazak gostiju. Napokon bi trebao zaživjeti pojam destinacijskog menadžmenta jer će to biti načelo preustroja sustava.

Turističke zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na plaće, ukidaju se, a njima više neće isključivo predsjedavati gradonačelnik ili načelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Vremenski se ograničava razdoblje u kojem predsjednik turističke zajednice može zastupati turističku zajednicu u slučaju kada turistička zajednice još nije izabrala direktora, zbog činjenice da se dosadašnja zakonska ovlast predsjednika vrlo često zloupotrebljavala. 

I boravišna pristojba postaje dio destinacijskog menadžmenta, ali izmjenama zakona ona će doživjeti promjenu naziva i postati turistička pristojba. Visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum turističke pristojbe u okviru kojih će se moći kretati turistička vijeća regionalnih turističkih zajednica prilikom određivanja visine turističke pristojbe svojim odlukama.

Ministar će pravilnikom odrediti visinu turističke pristojbe u nautici, odnosno za goste koji koriste uslugu smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, charteru i na brodovima za višednevna kružna putovanja te za osobe koje su vlasnici ili korisnici plovila za razonodu, piše Novi list.

hr Sun Sep 23 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba79cc5cb557a39ba8b4639/80
Foto: Screenshot

Policija se oglasila o nestaloj sirijskoj djevojčici: "Policajci nikad nisu bili u toj trgovini, a nemamo ni prijavu nestanka djevojčice"

Potresni apel Sirijca koji traži svoju petogodišnju kći izazvao je veliku pažnju javnosti

Potresni apel Sirijca koji traži svoju petogodišnju kći izazvao je veliku pažnju javnosti. Budući da Sirijac tvrdi kako ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri te mu razbila mobitel, Dnevnik je poslao upit  MUP-u.

Odgovor koji je pristigao iz Policijske uprave lično-senjske, pročitajte u cijelosti.

"Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski su službenici pristupili provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac.

Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela. Nadalje, netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama.

U ovom je trenutku u tijeku i daljnja provjera drugih navoda.

Također izvješćujemo da nemamo službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke, a što u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje. Međutim, svejedno smo internim obavijestima sustava MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama kako bi bili na oprezu.

Navedena osoba, otac, nije se službeno obratio hrvatskoj policiji, a o navedenom slučaju nije nas službeno izvijestila niti bosansko-hercegovačka policija.

Svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o djetetu slobodna je pristupiti u najbližu policijsku postaju i prijaviti nestanak djeteta, a otac je slobodan pristupiti na njemu najbliži granični prijelaz i to učiniti. Službenom prijavom traganje za nestalom osobom postaje kvalitetnije budući sadrži točne identifikacijske podatke, a koje mogu biti ključne za pronalazak nestale osobe. S poštovanjem, Policijska uprava ličko-senjska."


hr Sun Sep 23 2018 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .