Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b362ff5d0a45340038b45d3/80
Foto: Pametno

Pet godina Hrvatske u EU: "Mogli smo i više i brže"

Hrvatska 1. srpnja slavi pet godina članstva u Europskoj uniji. Tim je povodom stranka Pametno napravila analizu i dala osvrt na proteklo razdoblje, što se moglo i koliko se učinilo
U nastavku vam donosimo priopćenje, u cijelosti i autentično: 

Hrvatska je opravdano imala velika očekivanja od pridruživanja Europskoj uniji 2013. godine. Željeli smo red, disciplinu i više sredstava iz EU fondova, a dobili nesposobne Vlade koje su nas nastavile pljačkati, ističu u Pametno. Analiza troškova i koristi, prije ulaska u EU, prognozirala je neto koristi za Hrvatsku u tom članstvu, a važan dio te perspektive odnosio se upravo na povlačenje i korištenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI). Stoga je Pametno ponudilo detaljnu analizu. 

– Za razdoblje od 2014. do 2020. godine za Hrvatsku je alocirano čak 10,67 milijardi eura. Do sada je moguće analizirati povlačenje sredstava za proteklo razdoblje, od 2014. do 2017. godine, dok se osnovni zaključak kao i preporuke neće puno mijenjati jer je kretanje statističkih podataka i za 2018. već poznato – kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno u svom osvrtu na članstvo i ističe nekoliko važnih činjenica:

- Hrvatska se nalazi negdje u sredini zemalja po visini alociranih sredstava EU fondova. Ispred nas su Velika Britanija, Slovačka, Grčka, Francuska, Njemačka, Portugal, Mađarska, Češka, Rumunjska, Španjolska, Italija i Poljska dok su iza nas Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Slovenija, Belgija, Švedska, Finska, Nizozemska, Austrija, Irska, Cipar, Malta, Daska i Luksemburg.

- Hrvatska je zaključno s IX/2017. godine ugovorila 36% sredstava što je, za usporedbu, manje od Mađarske koja je ugovorila 78% sredstava i Bugarske 62% za isto razdoblje. Također,  Hrvatskoj je isplaćeno 7% ukupnih sredstava, Mađarskoj 9%, a Bugarskoj 16%.

-  
Najveću snagu, mjereno u kunama, u objavljenim natječajima imao je operativni program konkurentnost i kohezija, a najmanju pomorstvo i ribarstvo. Kod svih operativnih programa primjećuje se značajan rast poziva na natječaj u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu što je pozitivno, ali taj trend trebao bi se nastaviti i u 2018.

- Primjetan je značajan porast zaključivanja ugovora od sredine 2017. godine, a sukladno tome raste i plaćanje korisnicima, kao i ovjeravanje izjava o izdacima, što je pozitivno.

- Pozitivni trendovi u bržem povlačenju sredstava EU u 2017. godini očekivani su nakon nestabilnog razdoblja u državi, zbog dvaju parlamentarnih izbora u 2015. i 2016. godini, jer je državna administracija u takvim periodima usporena ili blokirana. 

- U 2018. godini očekuje se znatniji porast korištenja sredstava i to prvenstveno zbog dvije velike ugovorene investicije, a to su Pelješki most i željeznica.

Jesmo li mogli više i brže? O tome nema dileme – dodaje Vehovec i, nudeći rješenja, nastavlja - Iako postoji pozitivan trend porasta povlačenja sredstava alociranih za Hrvatsku, koji je započeo u 2017. još uvijek ima puno prostora da ono bude više i brže. Postoje neki opće poznati problemi u iskorištavanju sredstava kao što su:

- Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave često nemaju dovoljno ljudskih i fiskalnih kapaciteta za samostalno nuđenje i sufinanciranje izvođenja projekata. Za to postoje dva rješenja: prvo rješenje je politička odluka o novom teritorijalnom ustroju, a drugo je da se one same dobrovoljno udruže i nastupe zajednički uz potporu postojećih pripadnih udruga ili zajednica. Za prvo rješenje je potrebna politička volja, a za drugo motiviranost i racionalno odlučivanje sudionika u jedinicama lokalne i područne samouprave. Bez jednog od ponuđenih rješenja sredstva EU ostaju manje iskorištena.

- Administriranje u operativnim programima komplicirano je u procedurama i duže nego što bi trebalo biti. Kontrole postoje na više mjesta pa se postavlja pitanje je li upravljanje tim sredstvima efikasno postavljeno? Državna administracija prilično jasno štiti sebe, a istovremeno ne računa na izgubljeno vrijeme ili propuštenu priliku/dobit korisnika EU fondova. Tome treba dodati i značajnu fluktuaciju kadrova u upravljačkim i provedbenim tijelima državne uprave.

- Postoji i određena individualna i institucionalna nezainteresiranost za projekte koje financira EU, ili zbog spomenute kompliciranosti procedura (što je rješivo ako druge zemlje povlače puno više novaca), ili zbog nedostataka vlastitih kapaciteta da takve projekte realiziraju (što je teži problem osposobljavanja i motiviranosti).

- Uvjeti i procedure uzrokovane Zakonom o javnoj nabavi također usporavaju procese korištenja EU sredstava. 

Svako restrukturiranje ili reforma u Hrvatskoj, zaključuju u Pametno, ne ovisi samo o dvije ili tri promjene već o čitavom nizu sustavnih promjena i uspješnoj koordinaciji tim promjenama u javnim politikama. Tako i efikasnije korištenje ESI fondova ovisi o nizu mjera da bi se postigla njihova veća korištenost. Sve skupine korisnika trebaju jednostavnije i fleksibilnije procedure, uz umjerene izdatke, za veće i brže korištenje EU fondova. - stoji u priopćenju.

hr Fri Jun 29 2018 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1e0fdd2af47f4c1f8b47a4/80
Foto: Pixabay

Danas sunčano i vruće, uz moguće pljuskove

Pretežno sunčano i vruće bilo je u nedjelju na Jadranu, dok je u unutrašnjosti bilo kiše i pljuskova, češćih u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima. Najviše kiše palo je na zagrebačkom području, između 10 i 16 litara po četvornome metru u samo 6 sati.
Već u prvom dijelu ponedjeljka vrijeme će se smiriti, oborine uglavnom prestati te će se djelomice razvedriti. No potkraj današnjeg dana očekuje se nova kišna epizoda, piše HRT

Naime, naši će se krajevi i dalje nalaziti u polju srednjeg ili malo povišenog tlaka zraka. Plitka ciklona i fronta iz Sredozemlja potkraj dana i u noći na utorak sve će više utjecati na vrijeme, uz pritjecanje sve vlažnijeg zraka. U Slavoniji i Baranji danas u početku pretežno, zatim djelomice sunčano. Navečer mjestimice kiša ili pljuskovi, a glavnina oborina očekuje se u noći na utorak. 

Danju vrlo toplo uz temperaturu između 27 i 29 stupnjeva. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Od sredine dana porast naoblake uz mjestimičnu kišu te pljuskove i grmljavinu, češću navečer i u noći. Jutarnja temperatura između 15 i 18, a dnevna od 27 do 29. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. 

Magla je ujutro moguća i u gorskim krajevima. Danju će na zapadu biti sve više oblaka, uz moguću kišu i pljuskove već prijepodne, ali se glavnina oborina očekuje prema večeri i u noći, kada mjestimice i na Jadranu i u gorju mogu biti obilnije. Vjetar na moru uglavnom slab jugozapadni i zapadni. Poslijepodnevna temperatura od 23 do 26, na Jadranu od 26 do 29. 

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danas pretežno sunčano i u mnogim mjestima vruće. Zatim postupan porast naoblake, a navečer te osobito u noći kiša, pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. More malo valovito temperature 23 ili 24 stupnja. 

Naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će i južni Jadran, ali tek potkraj dana i u noći na utorak. Bit će vruće uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar te malo valovito more. Promjenjivo s kišom, u gorju moguće oblnijom, bit će u utorak. Malo će osvježiti. Zatim će se vrijeme postupno smiriti pa će biti barem djelomice sunčano i postupno toplije. 

I na Jadranu će u utorak kiša i pljuskovi biti česti, osobito u prvom dijelu dana, a na sjevernom dijelu još moguće i obilniji. Prema kraju utorka smirivanje vremena pa će od srijede ponovno prevladavati sunčano i vruće. Puhat će uglavnom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. 

Dakle, danas tijekom dočeka Vatrenih u Zagrebu će biti djelomice sunčano, uglavnom suho i vrlo toplo. Bez obzira na meteorološka mjerenja, vjerujem da će atmosfera biti užarena i da će biti vrlo vruće. 
hr Mon Jul 16 2018 07:55:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

SP Rusija: Vlada RH svakom igraču za srebro daje po 70.000 kuna

Uredbom Vlade Republike Hrvatske svaki hrvatski reprezentativac će za osvojeni naslov doprvaka svijeta dobiti po 70.000 kuna, izbornik Dalić 60, dok će sve ostale osobe iz stručnog stožera podijeliti iznos od 96.000 kuna.

Ova odluka Vlade RH donesena je puno prije nastupa na SP u Rusiji jer je odluka o iznosu državne nagrade za vrhunska sportska dostignuća isplaćuju temeljem Uredbe Vlade RH koja je donesena 21. prosinca 20017. godine. 


hr Sun Jul 15 2018 19:47:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b590acb557ad51d8b4878/80
Foto: Grad Split

Split uoči povijesne utakmice: Na Banovini 25-metarska državna zastava

Na zgradi Banovine, u kojoj je smještena splitska Gradska uprava, u nedjelju je istaknuta 25-metarska državna zastava kao znak potpore hrvatskoj reprezentaciji koja na Svjetskom nogometnom prvenstvu igra finalnu utakmicu s Francuskom, splitske ulice preplavila su vozila sa hrvatskim zastavicama.
"Zastava na Banovini istaknuta po naputku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i na taj način želimo odaslati poruku kako je Split svim srcem uz našu reprezentaciju u finalnom meču protiv Francuske," rekao je za Hinu Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti u splitskoj Gradskoj upravi. 

Dosadašnja fan zona u splitskom Đardinu proširena je za dva i pol puta kako bi mogla primiti što veći broj zainteresiranih koji u Splitu na otvorenom žele gledati utakmicu između Hrvatske i Francuske. 

Na pozornici na sredini Rive postavljen je veliki ekran dimenzija četiri puta dva metra za gledanje utakmice, naveo je Omazić.

Splitske ulice preplavljene su vozilima zakićenim hrvatskim zastavicama, a atmosferi pridonose i lokalni elektronički mediji koji cijeli dan emitiraju uglavnom domoljubne i navijačke pjesme. 
hr Sun Jul 15 2018 16:24:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b53f5cb557ad51d8b486b/80
Foto: Facebook

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s ruskim predsjednikom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju se u Moskvi, gdje je doputovala na finale Svjetskog nogometnog prvenstva, sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je čestitala Putinu na iznimno uspješnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koja je postavila nove standarde i zahvalila na iznimnoj gostoljubivosti koju je ruski narod pokazao prema hrvatskim navijačima u svim gradovima u kojima je svoje utakmice igrala nogometna reprezentacija.

Time se potvrđuju snažne povijesne veze između dvaju naroda, što posebno treba istaknuti u godini kada se nizom značajnih kulturnih događaja obilježava i 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Putin složili su se na sastanku u Kremlju u ocjeni kako je u bilateralnim odnosima od njihovog susreta u Sočiju u prigodi službenog posjeta Predsjednice Republike Rusiji u listopadu 2017. ostvaren značajan napredak u nizu područja. 

Predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada. Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.
 


Predsjednici su se složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država.

hr Sun Jul 15 2018 16:06:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .