Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb85e98cb557a17d58b457a/80
Foto: Pixabay

Pokazalo istraživanje Svaki treći srednjoškolac osjeća depresiju!

Djeca u prosjeku dođu 5 godina prekasno kod liječnika. Tada trebaju psihijatrijsku pomoć jer se radi o već razvijenom složenijem poremećaju, primjerice poremećaju s prehranom, upozorava profesorica Ferić

Više od 30% hrvatskih srednjoškolca osjeća se depresivno, što je 10% više od europskog prosjeka, pokazalo je dosad najveće takvo istraživanje, provedeno na reprezentativnom uzorku od 4821 učenika iz 25 zagrebačkih srednjih škola.

Istraživanje su, u svrhu kreiranja preventivnih programa, provele profesorice Miranda Novak, Martina Ferić, Valentina Kranželić i Josipa Mihić sa zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u okviru projekta “Pozitivan razvoj adolescenata Grada Zagreba: analiza stanja”.

- Valja napomenuti da se ne radi o dijagnosticiranim poremećajima, ali bi ta djeca svakako trebala stručnu podršku i pomoć - kaže Novak. Napominje da ne postoji sustavno praćenje problema depresivnosti u Hrvatskoj i da depresivne smetnje možda nisu u porastu, nego ih se samo više prepoznaje. 

- Podaci kažu da djeca u prosjeku dođu 5 godina prekasno kod liječnika. Tada već trebaju psihijatrijsku pomoć jer se radi o već razvijenom složenijem poremećaju, primjerice poremećaju s prehranom - upozorava Ferić. Roditelji, objasnila je Novak, anksioznost kod djeteta mogu prepoznati po promjenama u ponašanju, povlačenju, gubitku volje za stvarima u kojima su uživali, izolaciji od društva, izbjegavanju odlazaka u školu. Također se mogu javiti promjene prehrambenih navika, od premalog do pretjeranog unosa hrane te poteškoće sa spavanjem.

- Ako takvo ponašanje traje dulje od mjesec dana, roditelji trebaju potražiti pomoć stručnjaka - kaže psihologinja. Ako djeca stvari dijele prijateljima ili se opraštaju od njih, nastavlja, to može ukazivati na suicidalno ponašanje čemu treba posvetiti ozbiljnu pažnju.

Dodaje da bi svaka škola trebala imati stručnog suradnika poput psihologa ili socijalnog pedagoga što često nije slučaj. Zabrinjavajuće je i korištenje opojnih sredstava kod mladih. Marihuanu je koristilo čak 14,2%  ispitanih adolescenata u zadnjih mjesec dana, a alkohol 86%. Kada ove podatke usporedimo s ESPAD-ovim istraživanjem iz 2015., mladi u Zagrebu mjesečno češće koriste marihuanu i konzumiraju alkohol. Porastom dobi raste i konzumacija. 40% učenika četvrtog razreda srednje škole je probalo marihuanu, a u prvom razredu tek 13%, što će reći da su je probali za vrijeme srednje škole. Čak 96,3% maturanata barem je jednom pilo alkohol. 

- Ako uzmemo u obzir da je alkohol zabranjen maloljetnicima, postavlja se pitanje zašto se zakoni ne poštuju - pita se Ferić. 

Čini se da je došlo i do porasta fizičkog nasilja kod vršnjaka. 17% ih je doživjelo vršnjačko nasilje, a 13,5% ga doživljava u partnerskim vezama. Zanimljivo je da su djevojke češće nasilnije prema partnerima nego su to dečki. Bihevioralne ovisnosti su također prisutne u značajnoj mjeri. 20% mladih odlazi u sportske kladionice, od čega su 90% dečki.

- Osim usmjerenosti na akademski uspjeh, škole imaju odgovornost i brinuti o mentalnom zdravlju i dobrobiti učenika. Potrebna nam je reforma obrazovanja i provedba učinkovitih preventivnih strategija prevencije u školskom okruženju. Podrška treba i roditeljima, nastavnicima i stručnjacima koji rade s djecom i mladima. Posebno je važno ulagati i u mentalno zdravlje školskih djelatnika kao i u njihova znanja prepoznavanja problema kod mladih - zaključuju profesorice, pišu 24 sata

hr Sat Oct 06 2018 09:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1263bc29111c33e08b4592/80
Foto: Facebook

Aida Batarelo pozirala s prstacima: Znate li zašto su zaštićena vrsta?

SDP-ova gradska vijećnica Aida Batarelo na Facebooku je objavila sliku s prstacima.

Pozirala s prstacima: "Kako pobjeći od vrućine? Ovako!"

"Kako pobjeći od vrućine? Ovako!" savjetovala je vijećnica Batarelo uz fotografije među kojima je i ona na kojoj nasmiješeno pozira uz posudu punu prstaca. 


Da je potpuno svjesna što čini, SDP-ovka je potvrdila odgovarajući na primjedbe svojih Facebook prijatelja koji su je upozorili na zakonske odredbe. 

SDP-ova vijećnica o slici na kojoj pozira s prstacima: U drugoj sam zemlji pa je sve ok

"Zakon se odnosi na RH, a budući sam bila u inozemstvu, u zemlji koja ima drugu regulativu, sve je ok", lakonski je odgovorila Batarelo.

SDP-ovka se "domišljato" pozvala na činjenicu da se nalazila u drugoj zemlji, a može se pretpostaviti kako je prstace konzumirala u Bosni i Hercegovini pa je se hrvatski zakoni ne tiču. 

"Lukava" SDP-ova vijećnica, jasno je to iz njezina komentara na Facebooku, misli da je "sve ok" ako prstace konzumira u Neumu, iako je jasno da i time pridonosi nemjerljivoj šteti koja se radi konzumacijom te školjke. 

Na ovu je činjenicu upozorila i Facebook stranica "Dnevna doza splitskog nereda" koja je javno prozvala SDP-ovku. 

"Čestitamo SDP Split što vam vijećnica sudjeluje u devastiranju podmorja jer eto može se ❤

Prstaci su zabranjeni iz vrlo dobrog razloga

Nisu zaštićeni zato što su ugrožena vrsta, nego zato što je za njihovo prikupljanje neophodno razbijanje kamene obale. Naime, oni tijekom života u stijenama za koje su se pričvrstili kiselinom buše rupe u kojima rastu, a iz njih ih je uglavnom nemoguće izvući. To im pruža zaštitu od prirodnih predatora, ali ne i od ljudi koji ih vade raznim oruđima, čak i pneumatskim čekićima koji rade na zrak iz boce.

Vađenje prstaca šteti cijelom ekosustavu - od algi do riba

Razbijanjem kamena na obali uništava se cijeli ekološki sustav - od biljaka i životinja koje žive u stijenama, preko onih koje žive, hrane se i skrivaju na njima, do onih koje ovise o organizmima sa stijena. Primjerice, tu spadaju alge, račići koji žive u napuštenim rupama prstaca, mikroorganizmi, moruzgve i vlasulje, a indirektno i hobotnice te ribe plićaka poput salpi, špara i kneza, itd, piše Indexhr Tue Jun 25 2019 20:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d125a0029111c32e08b4597/80

Vozio suprotnim smjerom u Solinu

Srećom nije došlo do nesreće
Čitatelj nam je poslao snimku automobila stranih registracija koji je oko 16.30  sati kod Salona malla vozi osuprotnim smjerom. 

Srećom, nije došlo do nesreće, a kako je vozač ušao u suprotni smjer nije nam poznato.


hr Tue Jun 25 2019 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d12422d29111c67e08b4578/80
Foto: HRT

Hrvatska zastava pod morem za Guinnessovu knjigu rekorda

Dan državnosti u općini Gradac obilježen je razvijanjem hrvatske zastave od 200 četvornih metara - na morskom dnu.
Uspjelo je to, unatoč buri, roniocima iz Gradca i Mostara. Akcija konkurira i za Guinnessovu knjigu rekorda u razvijanju najveće zastave ispod vode pa je cijeli događaj morao biti sniman uz tri svjedoka koja su pratila cijeli postupak.- Neobaveznim pretraživanjem interneta uočio sam zastavu Saudijske Arabije prije dvije godine razvučenu uz njihovu obalu, i onda mi je došla želja da mi to napravimo u našem plavom Jadranu, veće i bolje - kaže organizator Davorin Kozomara za HRT

Bura je otežavala porinuće, no 16 ronilaca uspjelo je zastavu spustiti na dno.

Kako bi rekord bio priznat, cijeli događaj treba se snimati u kontinuitetu. Stroga Guinnessova pravila traže i tri svjedoka koji će nadzirati cijeli postupak. Materijal se sad šalje na procjenu, a načelnik općine Gradac Matko Burić vjeruje da će grad uskoro biti vlasnik jednog Guinnessovog rekorda.

Trenutačni rekord drži ekipa engleskih ronilaca koji su 160m2 veliku zastavu Argentine razvukli ispred australske obale.
hr Tue Jun 25 2019 17:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Vraćate se s produženog vikenda? Pripremite živce

Na Dan državnosti kolnici će u unutrašnjosti mjestimice biti mokri i skliski, uglavnom na istoku i u gorju. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle.
Na Dan državnosti kolnici će u unutrašnjosti mjestimice biti mokri i skliski, uglavnom na istoku i u gorju. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle.

• autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na naplatnim postajama Lučko i Demerje te na dionici Zagreb-Bosiljevo u smjeru Zagreba;
• autocesti A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakošćan u smjeru Maclja;
• naplatnoj postaji Zagreb-Istok na autocesti A3 Bregana-Lipovac;
• autocesti A6 Rijeka-Zagreb;
• autocesti A7 GP Rupa-Diračje i Križišće-Šmrika;
• Istarskom ipsilonu (A8) u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
• pred čvorom Matulji (B8) i tunelom Učka u oba smjera;
• Jadranskoj magistrali (DC8);
• Krčkom mostu (DC102);
• graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom,
• prilaznim cestama trajektnim lukama i pristaništima.

Povodom Dana državnosti na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju od 14 do 23 sata bit će zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona. Zabrane nema na autocestama te na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

U pomorskom prometu se ne očekuju poteškoće, javlja HAK
hr Tue Jun 25 2019 17:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .