Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5860067b1eea8fb87f8b4a0b/80
Foto: Facebook

Dalmacija u srcu Londona: Miris buzare i ribe s gradela, a morski plodovi za prste polizati

Ideja je nastala nakon spoznaje da je vrijeme da London bolje upozna Hrvatsku
Londonom se odnedavno širi miris Dalmacije koncentriran u loncima Venturina, prvog hrvatskog pop up restorana za čije je otvorenje zaslužna Zagrepčanka s britanskom adresom - Sanja Britt Jusić - piše Poslovni.hr

Ideja je nastala nakon spoznaje da je vrijeme da London bolje upozna Hrvatsku, a da se taj posao nalazi u dobrim rukama ukazuju i Sanjini ranije realizirani projekti. Njezinom, sad već poprilično davnom preseljenju, kumovala je želja za drukčijim profesionalnim usavršavanjem nakon kojega je Jusić ostvarila zapažene rezultate na području marketinga i PR-a.

Tako je Britanci ponajviše pamte po organiziranju partyja za imena s vrha globalne showbizz liste, ali i  originalnom i provokativnom konceptu Nude Noir teatralnih tematskih zabava kakve smo i sami imali prilike vidjeti i u Hrvatskoj kada ih je prije nekoliko godina Sanja nakratko preselila kod nas, a koji sada nastavljaju dalje na sasvim drugi kraj svijeta. Tako se početkom prosinca ove godine Nude Noir seli čak do bliskoistočne države Bahrein gdje će biti održana prva u nizu zabava s pečatom Sanje Britt Jusić.

Da joj dobro leže takvi međukulturalni i egzotični projekti svjedoči i činjenica da se Hrvatska kao top destinacija za vrijeme održavanja Nude Noira u Dubrovniku nije skidala s duplerica britanskih vodećih medija, a čemu je kumovala i snažna kampanja koja je uključila i britanskog princa Harryja.

No, vratimo se Venturinu. Iako londonske ulice već vrve izmiješanim okusima i mirisima različitih svjetskih kuhinja, Sanja je uspjela da se od ovog studenog onamo prvi put proširi miris dalmatinske buzare. Za to će se brine chefica hvarskog restorana Zlatna Školjka, Maja Mačković, koja je Sanjin prijedlog da joj se pridruži u londonskoj avanturi prihvatila objeručke, a time postala centrom i Venturinove kuhinje. Maja je ujedno i hrvatska gastro blogerica poznata pod nadimkom BigMamma koja je karijeru gradila u Hvaru i Zagrebu, na domaćim i inozemnim natjecanjima, zatim u udruzi Croatian Master Chefs Association, a ujedno je nagrađena i prvim zlatom za modernu kuhinju koje je u Hrvatskoj pripalo ženi. Kaže da su je europska metropola i Venturin privukli pričom, idejom i konceptom, dok je presudna ipak bila Sanjina energija. Napominje i da je ujedno tim korakom pokrenula ostvarenje vlastitog sna, a to je da u inozemstvu kvalitetno brendira iznimno raznoliku hrvatsku kuhinju.

Ne nude samo hranu, nego cjelokupni doživljaj ljetne dalmatinske večeri

Za Exclusive su Sanja i Maja otkrile kako ne nude samo hranu, već cjelokupni doživljaj ljetne večeri koju provodite golih ramena negdje na Jadranu u društvu prijatelja te ispričale kako je sve počelo. Sanja priznaje da su u Londonu konkurencija i pounda beskrajne, a rente ogromne. No, ipak izgleda da je Venturin, pokazuju komentari zadovoljnih gostiju na društvenim mrežama, uspio ispuniti obećanje da će atmosferom, interijerom, mirisima i hranom svakog gosta transportirati u Dalmaciju i pružiti osjećaj ljeta i zajedništva s dragim ljudima.

- Naši su stolovi uglavnom spojeni što potiče dosta interakcije među gostima. Atmosfera je profesionalna, ali i opuštena. Baza je tradicionalna, ali smo dodali i modernih elemenata kako bismo kreirali cjelokupno iskustvo, a ne samo večeru. Klasični me restorani ne zanimaju, tu sam da ljudima stvorim iskustvo koje će ih dotaknuti na emotivnoj razini - pojasnila je inicijatorica Sanja.

Maja je dodala da njezina hrana priča jezikom mora, sunca, bure i djetinjstva provedenog na najljepšem komadu zemlje. Smatra da su ambijentom samog restorana, timom kojeg čine uglavnom Hrvati od čega većina glasnih Dalmatinaca, a naročito hrvatskim vinima i hranom koja govori sama za sebe, uspješno evocirali otočki i mediteranski štih.

- Uglavnom spremam vrlo tradicionalna jela imanentna srednjoj Dalmaciji, a s vremenom ćemo se širiti i na ostale regije Hrvatske kako bi Londonu zaista prezentirali ono najbolje što nosimo od doma. Lagala bih kada bih rekla da nisam uzbuđena ili da nema treme – na potpuno novom terenu, daleko od sigurne baze doma i zaleđa, sve ovisi o vama i o tome kako će ljudi reagirati nakon što pojedu ono što ste spremili i prezentirali - ispričala je Maja.

Hvarska noć u srcu Londona

U London je ponijela svoje noževe i pribor, hvarske začine, sol i maslinovo ulje te brata Antonia Buzolića kao sous chefa. Zadovoljna je kako su posložili cijelu priču jer, ističe, imaju jako dobru bazu odakle se mogu širiti u nove menije, koncepte i postati jedno od prepoznatljivih gastro lokacija u Londonu. 

- Brat i ja smo odrasli uz oca Ivana Buzolića, Master Chefa od kojeg smo naučili sve što znamo, ne samo o kuhinji, već i o ugostiteljstvu, turizmu i biznisu općenito, tako da zajedno imamo itekako što ponuditi svijetu. Priča koju u ovom trenu pričamo jest jedna ljetna noć u Hvaru, ali u Londonu. Sa sive, jesenske londonske ceste ulazite u zavodljivu atmosferu hvarskog sutona gdje ljudi sjede za istim stolom dijeleći onaj poznati morski trenutak, u kratkim rukavima, uz puno smijeha, dobre spize i vina - dodala je Maja.

Namirnice koje se koriste u Venturinovoj kuhinji su lokalne, dok vinska lista trenutno uključuje pet hrvatskih imena. Sanja je otkrila da će se, ako iz pop up formata prerastu u restoran koji će nuditi hrvatsku hranu, širiti i vinska lista. Početna je ideja bila vrlo jednostavna - otvoriti mjesto koje bi nudilo ribu na gradele.

- Prepoznala sam rastući trend zdrave prehrane kojem valja dodati i tipičnu britansku sklonost fish ‘n’ chips uličnoj hrani. U međuvremenu sam se uhvatila kako zapravo pričam o tome da London, globalno gurmansko središte, ima gotovo sve, ali nema restoran s hrvatskom hranom. Cilj nam je da s vremenom iz pop-up formata restorana prerastemo u prvi hrvatski koncept restoran. Radili smo maksimalno i uložili zaista puno truda pa je za realizaciju projekta trebalo relativno malo vremena, no uloženo je beskrajno puno sati rada. Stoga, vjerujem da sve što se radi srcem može biti trajno uspješno - kazala je.

Što se samih početaka tiče, Sanja je otkrila i da su joj u realizaciji najviše pomogli poslovni kolega te dečko, pokazavši stopostotno povjerenje u ideju i njene mogućnosti. Naime, Sanjin kolega iz Venturina zapravo je Britanac koji nikada nije bio u Hrvatskoj.

- S druge strane, moj privatni partner provodio je dane sa mnom u lokalu koji smo gotovo cijeli izgradili vlastitim rukama. Najveća je prepreka bila lokacija jer, bez obzira na to što graničimo s prvom zonom i što se preko puta nas nalazi stadion Chelsea, u blizini nas ne nalazi se podzemna stanica što se doimalo našom najvećom slabošću. Ipak i na sreću, Londončani su navikli na putovanja i Uber. Drugi je problem bio strah da neću moći naći kuhara, odnosno kreativnu osobu koja se daje 100 posto u posao, poput mene - kazala je Sanja.

No, strah je otklonjen nakon što ju je zajednička  prijateljica spojila s Majom. Sanja ističe da je Maja znala točno što joj treba i usprkos sijasetu vlastitih obaveza, ipak se odlučila pridružiti.
“Bila sam zabrinuta i oko osoblja, ali imamo fantastičan tim, cijeli iz Hrvatske što daje dodatni pečat autentičnosti”, kaže. Maja je još dodala i da joj najveći izazov ipak nije bilo preseljenje u London, kao što bi se možda očekivalo, već da joj najveći izazov predstavlja objasniti ljudima da nije samo ono što oni smatraju da jest.

- Ujedno sam i chef i fotograf i poduzetnica i project menadžerica i dizajnerica nakita... Izuzetno mi je teško sebe opisati jednom riječju ili titulom, stoga ne volim ni kada drugi to rade. Ako baš moram, neka bude multipotencijal. Eto, postojimo i mi takvi koji imamo beskrajno puno interesa i nismo specijalisti samo za jedno područje i pronalazimo se u svemu. Probala sam puno i mnogo puta bila na rubu, a ne jednom sam zaključila kako sam proživjela već nekoliko prosječnih života. Takav me život naučio prihvaćanju, otvorenosti, skromnosti i zahvalnosti - zaključila je Maja. Na kraju, nakon što su se prvi dojmovi već slegli, Sanja i Maja su se složile da su uspješno prenijele okus dalmatinskog doma na londonske ulice.

- Svi gosti iz naših podneblja zaista govore da imaju osjećaj kao da su u konobi na moru i da je ljeto. A stranci koji nam dolaze, dolaze uglavnom ponovno okusiti ili proslaviti odmor koji su već proveli na našoj obali - zaključile su sugovornice. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Sun Dec 25 2016 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e757a2b47398e0068b45ac/80
Foto: D.N.

Ovo su četiri pretrage koje stariji od 30. godina moraju napraviti

Stručnjaci preporučaju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne pretrage.
Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučaju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne pretrage. - piše Zadovoljna.hr

1. Krvni tlak
 

Visoki krvni tlak ne naziva se 'tihim ubojicom' bez razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on uistinu ljudski život može dovesti u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u obitelji nemate povijest kardiovaskularnih bolesti, tlak trebate mjeriti minimalno jednom godišnje. Ako pak imate kadriovaskularnih problema, preporuča se da nabavite kućni tlakomjer i redovito pratite svoj tlak. 

2. Kolesterol

Jednog godišnje trebali biste provjeriti razinu kolesterola u krvi, a ako već imate problema s visokom kolesterolom ili viškom kilograma, onda se preporuča da ga kontrolirate svaka 3 do 4 mjeseca.

3. Razina šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše tijelo zahvaljujući gušterači koja proizvodi inzulin regulira razinu šećera u krvi. Međutim, mnoge druge bolesti ili pak višak kilograma mogu utjecati na rad gušterače i proizvodnju inzulina pa zbog toga dolazi povećanja razine šećera.

Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Razinu šećera u krvi trebalo bi provjeravati jednom godišnje, a osobe koje pate od dijabetesa to moraju raditi svakodnevno. 

4. TSH

1 od 10 osoba (pretežno žene) tijekom života će iskusiti probleme sa štitnjačom. Simptomi bolesne štitnjače su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može promaknuti. Zbog toga treba kontrolirati razinu TSH, hormona kojeg ispušta hipofiza jer njegova povišena razina upućuje na probleme sa štitnjačom.

Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 09:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59003469b47398bf528b45d2/80
Foto: Pixabay

Može i bez kave!: 4 jednostavne "dizalice" koje ne sadrže kofein

Kofein često uzrokuje iscrpljujući začarani krug – prvo nas “podigne“, ali par sati nakon toga slijedi “pad“ i potreba za novom dozom kofeina

Mnogima je kava nezamjenjiva u jutarnjem razbuđivanju i podizanju energije tijekom dana, no kofein često uzrokuje iscrpljujući začarani krug – prvo nas “podigne“, ali par sati nakon toga slijedi “pad“ i potreba za novom dozom kofeina... Iskušajte četiri superjednostavna načina za podizanje energije bez kave. - piše Zadovoljna.hr

1. Žvakaća guma

Istraživanja su pokazala da žvakanje kaugume potiče izlučivanje hormona kortizola koji ujutro povoljno utječe na budnost i koncentraciju. Također je ustanovljeno da žvaka donosi veći osjećaj energije i bolje raspoloženje. 

2. Šetnja
Tjelesna aktivnost potiče srčani ritam, cirkulaciju i metabolizam, a svježi zrak i prirodna svjetlost pravi su melemi za dobro raspoloženje.

Već će vam kratka, žustra šetnja od 15-20 minuta razbistriti misli i smanjiti osjećaj umora. Znanstvenici su također ustanovili da redovita šetnja potiče kreativnost, te da čak smanjuje želju za slatkim. 

3. Pjevanje
I pjevanje ima znanstvenu potvrdu da nas puni energijom. Zapjevate li ujutro dok se tuširate ili spremate za početak novog dana, to će vam dati veći osjećaj energije nego da samo slušate glazbu, objašnjavaju znanstvenici. Ne opterećujte se time koliko imate/nemate sluha, jednostavno pjevajte za svoju dušu... 

4. Masaža uha 
Prema načelima tradicionalne kineske medicine, masaža uha je odličan način da potaknete i uravnotežite tijek energije u tijelu. Počnite od vrhova ušiju, polako i nježno trljajući palcem s jedne strane uha, a kažipristom s druge strane. - piše Zadovoljna.hr
 

Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 07:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ffb99db47398984a8b4857/80

Koje lijekove smijemo koristiti i nakon isteka roka trajanja?

Smiju li se lijekovi uzimati i nakon što im je prošao rok trajanja? Pa, možda biste trebali ipak pričekati prije nego posegnete za onom tabletom koja već dugo stoji u vašem ormariću s lijekovima...

Više faktora određuje je li u redu uzeti lijek nakon isteka roka trajanja: vrsta lijeka, koliko je prošlo od datuma otisnutog na ambalaži i gdje je lijek stajao, kaže David Nierenberg, šef odjela za kliničku farmakologiju i toksikologiju u medicinskom centru Dartmouth Hitchcock.

"Ako uzmete lijek čiji je rok trajanja prošao prije nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, a lijek je bio čuvan na ispravan način, mislim da nećete imati problema. No, niti jedan proizvođač lijekova neće vam to garantirati, piše živim.hr.

Ovo je naročito točno za bezreceptne lijekove poput aspirina. Farmaceutske kompanije testiraju učinkovitost i sigurnost lijeka do određenog vremenskog perioda - uglavnom dvije godine - i to samo ako je uskladišten na pravilan način.

Što to zapravo znači?

To znači da:

- lijek ne smije biti izložen visokoj ili niskoj temperaturi
- lijek ne smije biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti
- lijek ne smije biti izložen vlazi.

Tezu da lijekovi vjerojatno "rade" i nakon što im prođe rok trajanja, potvrđuju i neke znanstvene studije.

Istraživanje koje je 2000. godine provela američka Administracija za hranu i lijekove, otkrilo je da je čak 90 posto neiskorištenih lijekova sa zaliha američke vojske još uvijek djelotvorno i to iako im je rok trajanja prošao prije više godina. Ova saznanja sugeriraju da su proizvođači lijekova prilično konzervativni kad se radi o rokovima valjanosti te se postavlja pitanje bi li trebalo ponovno ispitati koliko neki lijek može stajati u skladištu ili na polici ljekarne.

Kad lijekovi ipak nisu djelotvorni

Nierenberg ipak upozorava da ono što vrijedi za aspirin, nikako nije primjenjivo na sirup protiv kašlja.

"Tekuće lijekove nikako ne treba uzimati nakon što im je istekao rok trajanja zato što bočica više nije sterilna nakon što je jednom otvorena. Tada lijek postaje plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebice odnosi na kapi za oči, jer vrškom bočice nerijetko dotaknemo oko prilikom nanošenja kapi."

Također, i kod lijekove na recept valja biti vrlo oprezan kad je rok valjanosti u pitanju. Primjerice, tablete nitroglicerina - koje se propisuju oboljelima od angine ili srčanim bolesnicima - vrlo su osjetljive na visoku temperaturu. Zato se mora paziti da ih se ne ostavi u, primjerice, automobilu za vrijeme visokih ljetnih temperatura, pa čak ni u zatvorenim pretincima. Postoji velika vjerojatnost da će zbog vrućine postati posve neučinkovite.

Što je s antibioticima?

Isto vrijedi i za antibiotike. Ako vam se dogodi da vam se razvije neka infekcija, a ostalo vam je antibiotika od posljednjeg puta, nema načina da utvrdite jesu li još uvijek učinkoviti. Da i ne spominjemo kako antibiotike ni inače ne biste smjeli uzimati "na svoju ruku" i bez liječničke preporuke.

Ako niste sigurni - lijek bacite

Lijekove za koje niste sigurni, najbolje je baciti. Tako nećete biti u prilici pitati se biste li možda trebali uzeti lijek ili ne. Iako može biti skuplje, najsigurnije je kupiti novi lijek kad god vam zatreba. Naravno, uz prethodno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom, piše živim.hr.


Facebook komentari

hr Tue Apr 25 2017 23:05:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fbaf60b4739811468b45bc/80
Foto: Instagram

Marina: Prijavit ću Žorža ako me ne prestane maltretirati

Svemu je navodno uzrok mobitel koji joj je kupio, a kojeg želi natrag
Stalno me zove i maltretira. Izluđuje me to. Poruke kakve dobivam, a u kojima mi prijeti, ne mogu se ni prepričati, očajna je Marina Raguž (29), pišu 24 sata.

Bivši dečko, Romano Obilinović Žorž (37), s kojim je prekinula prošle jeseni, danima, svakih nekoliko minuta, objavljuje njezine i zajedničke fotografije na svojoj društvenoj mreži i prijeti joj. Optužuje je da je laka žena sklona porocima te da će, ako mu ne vrati novac, plivati u Savi i Jadranskome moru.

- Ne može se pomiriti s prekidom. Otvoreno sam mu rekla da neće biti ništa od pomirenja. Blokirala sam njegov broj. Zove me s drugih brojeva. Rekla sam mu da između nas više nikad ništa neće biti - kaže očajna manekenka. Dodaje da je već dugo vrijeđa.

- To je postalo psihičko zlostavljanje. Nemam pojma što da radim. Mislim da bih trebala otići na policiju. Ako on nastavi, prijavit ću ga. To su otvorene prijetnje, a ja imam sve dokaze. Ne dira me toliko to što on piše jer svi znaju da su to laži. Pogubio se i ne zna što radi. On ne zna komunicirati. Na ovaj ružan način samo pokušava postići da mu se javim, a ja to ne želim - kaže Marina. Romano tvrdi da mu bivša duguje novce.

- Riječ je o mobitelu koji mi je kupio. To je jedina stvar koju mi je kupio nakon što smo izašli iz Big Brother kuće. Želi da mu vratim taj telefon - tvrdi Raguž. Romano dodaje da ga Marina uopće ne zanima.

- Ja ne znam šta ta žena sebi umišlja, ispada da sam ja neki luđak koji je proganja. Ponaša se kao da je najljepša na svijetu. Takvih ima u Splitu di god se okreneš - kaže Žorž. Dodaje da on živi svoj život, a Marini savjetuje da nađe svoj i da ga živi što dalje od njega.

Par je prekinuo lani u listopadu nakon što su se na proljeće spetljali u Big Brother kući. Marina je zbog Romana ostavila zaručnika Sašu Muheka (30). Odselila se Romanu u Split, no kako je ispričala nakon prekida - stvari nisu bile idilične.



Facebook komentari

hr Tue Apr 25 2017 18:43:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .