Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5860067b1eea8fb87f8b4a0b/80
Foto: Facebook

Dalmacija u srcu Londona: Miris buzare i ribe s gradela, a morski plodovi za prste polizati

Ideja je nastala nakon spoznaje da je vrijeme da London bolje upozna Hrvatsku
Londonom se odnedavno širi miris Dalmacije koncentriran u loncima Venturina, prvog hrvatskog pop up restorana za čije je otvorenje zaslužna Zagrepčanka s britanskom adresom - Sanja Britt Jusić - piše Poslovni.hr

Ideja je nastala nakon spoznaje da je vrijeme da London bolje upozna Hrvatsku, a da se taj posao nalazi u dobrim rukama ukazuju i Sanjini ranije realizirani projekti. Njezinom, sad već poprilično davnom preseljenju, kumovala je želja za drukčijim profesionalnim usavršavanjem nakon kojega je Jusić ostvarila zapažene rezultate na području marketinga i PR-a.

Tako je Britanci ponajviše pamte po organiziranju partyja za imena s vrha globalne showbizz liste, ali i  originalnom i provokativnom konceptu Nude Noir teatralnih tematskih zabava kakve smo i sami imali prilike vidjeti i u Hrvatskoj kada ih je prije nekoliko godina Sanja nakratko preselila kod nas, a koji sada nastavljaju dalje na sasvim drugi kraj svijeta. Tako se početkom prosinca ove godine Nude Noir seli čak do bliskoistočne države Bahrein gdje će biti održana prva u nizu zabava s pečatom Sanje Britt Jusić.

Da joj dobro leže takvi međukulturalni i egzotični projekti svjedoči i činjenica da se Hrvatska kao top destinacija za vrijeme održavanja Nude Noira u Dubrovniku nije skidala s duplerica britanskih vodećih medija, a čemu je kumovala i snažna kampanja koja je uključila i britanskog princa Harryja.

No, vratimo se Venturinu. Iako londonske ulice već vrve izmiješanim okusima i mirisima različitih svjetskih kuhinja, Sanja je uspjela da se od ovog studenog onamo prvi put proširi miris dalmatinske buzare. Za to će se brine chefica hvarskog restorana Zlatna Školjka, Maja Mačković, koja je Sanjin prijedlog da joj se pridruži u londonskoj avanturi prihvatila objeručke, a time postala centrom i Venturinove kuhinje. Maja je ujedno i hrvatska gastro blogerica poznata pod nadimkom BigMamma koja je karijeru gradila u Hvaru i Zagrebu, na domaćim i inozemnim natjecanjima, zatim u udruzi Croatian Master Chefs Association, a ujedno je nagrađena i prvim zlatom za modernu kuhinju koje je u Hrvatskoj pripalo ženi. Kaže da su je europska metropola i Venturin privukli pričom, idejom i konceptom, dok je presudna ipak bila Sanjina energija. Napominje i da je ujedno tim korakom pokrenula ostvarenje vlastitog sna, a to je da u inozemstvu kvalitetno brendira iznimno raznoliku hrvatsku kuhinju.

Ne nude samo hranu, nego cjelokupni doživljaj ljetne dalmatinske večeri

Za Exclusive su Sanja i Maja otkrile kako ne nude samo hranu, već cjelokupni doživljaj ljetne večeri koju provodite golih ramena negdje na Jadranu u društvu prijatelja te ispričale kako je sve počelo. Sanja priznaje da su u Londonu konkurencija i pounda beskrajne, a rente ogromne. No, ipak izgleda da je Venturin, pokazuju komentari zadovoljnih gostiju na društvenim mrežama, uspio ispuniti obećanje da će atmosferom, interijerom, mirisima i hranom svakog gosta transportirati u Dalmaciju i pružiti osjećaj ljeta i zajedništva s dragim ljudima.

- Naši su stolovi uglavnom spojeni što potiče dosta interakcije među gostima. Atmosfera je profesionalna, ali i opuštena. Baza je tradicionalna, ali smo dodali i modernih elemenata kako bismo kreirali cjelokupno iskustvo, a ne samo večeru. Klasični me restorani ne zanimaju, tu sam da ljudima stvorim iskustvo koje će ih dotaknuti na emotivnoj razini - pojasnila je inicijatorica Sanja.

Maja je dodala da njezina hrana priča jezikom mora, sunca, bure i djetinjstva provedenog na najljepšem komadu zemlje. Smatra da su ambijentom samog restorana, timom kojeg čine uglavnom Hrvati od čega većina glasnih Dalmatinaca, a naročito hrvatskim vinima i hranom koja govori sama za sebe, uspješno evocirali otočki i mediteranski štih.

- Uglavnom spremam vrlo tradicionalna jela imanentna srednjoj Dalmaciji, a s vremenom ćemo se širiti i na ostale regije Hrvatske kako bi Londonu zaista prezentirali ono najbolje što nosimo od doma. Lagala bih kada bih rekla da nisam uzbuđena ili da nema treme – na potpuno novom terenu, daleko od sigurne baze doma i zaleđa, sve ovisi o vama i o tome kako će ljudi reagirati nakon što pojedu ono što ste spremili i prezentirali - ispričala je Maja.

Hvarska noć u srcu Londona

U London je ponijela svoje noževe i pribor, hvarske začine, sol i maslinovo ulje te brata Antonia Buzolića kao sous chefa. Zadovoljna je kako su posložili cijelu priču jer, ističe, imaju jako dobru bazu odakle se mogu širiti u nove menije, koncepte i postati jedno od prepoznatljivih gastro lokacija u Londonu. 

- Brat i ja smo odrasli uz oca Ivana Buzolića, Master Chefa od kojeg smo naučili sve što znamo, ne samo o kuhinji, već i o ugostiteljstvu, turizmu i biznisu općenito, tako da zajedno imamo itekako što ponuditi svijetu. Priča koju u ovom trenu pričamo jest jedna ljetna noć u Hvaru, ali u Londonu. Sa sive, jesenske londonske ceste ulazite u zavodljivu atmosferu hvarskog sutona gdje ljudi sjede za istim stolom dijeleći onaj poznati morski trenutak, u kratkim rukavima, uz puno smijeha, dobre spize i vina - dodala je Maja.

Namirnice koje se koriste u Venturinovoj kuhinji su lokalne, dok vinska lista trenutno uključuje pet hrvatskih imena. Sanja je otkrila da će se, ako iz pop up formata prerastu u restoran koji će nuditi hrvatsku hranu, širiti i vinska lista. Početna je ideja bila vrlo jednostavna - otvoriti mjesto koje bi nudilo ribu na gradele.

- Prepoznala sam rastući trend zdrave prehrane kojem valja dodati i tipičnu britansku sklonost fish ‘n’ chips uličnoj hrani. U međuvremenu sam se uhvatila kako zapravo pričam o tome da London, globalno gurmansko središte, ima gotovo sve, ali nema restoran s hrvatskom hranom. Cilj nam je da s vremenom iz pop-up formata restorana prerastemo u prvi hrvatski koncept restoran. Radili smo maksimalno i uložili zaista puno truda pa je za realizaciju projekta trebalo relativno malo vremena, no uloženo je beskrajno puno sati rada. Stoga, vjerujem da sve što se radi srcem može biti trajno uspješno - kazala je.

Što se samih početaka tiče, Sanja je otkrila i da su joj u realizaciji najviše pomogli poslovni kolega te dečko, pokazavši stopostotno povjerenje u ideju i njene mogućnosti. Naime, Sanjin kolega iz Venturina zapravo je Britanac koji nikada nije bio u Hrvatskoj.

- S druge strane, moj privatni partner provodio je dane sa mnom u lokalu koji smo gotovo cijeli izgradili vlastitim rukama. Najveća je prepreka bila lokacija jer, bez obzira na to što graničimo s prvom zonom i što se preko puta nas nalazi stadion Chelsea, u blizini nas ne nalazi se podzemna stanica što se doimalo našom najvećom slabošću. Ipak i na sreću, Londončani su navikli na putovanja i Uber. Drugi je problem bio strah da neću moći naći kuhara, odnosno kreativnu osobu koja se daje 100 posto u posao, poput mene - kazala je Sanja.

No, strah je otklonjen nakon što ju je zajednička  prijateljica spojila s Majom. Sanja ističe da je Maja znala točno što joj treba i usprkos sijasetu vlastitih obaveza, ipak se odlučila pridružiti.
“Bila sam zabrinuta i oko osoblja, ali imamo fantastičan tim, cijeli iz Hrvatske što daje dodatni pečat autentičnosti”, kaže. Maja je još dodala i da joj najveći izazov ipak nije bilo preseljenje u London, kao što bi se možda očekivalo, već da joj najveći izazov predstavlja objasniti ljudima da nije samo ono što oni smatraju da jest.

- Ujedno sam i chef i fotograf i poduzetnica i project menadžerica i dizajnerica nakita... Izuzetno mi je teško sebe opisati jednom riječju ili titulom, stoga ne volim ni kada drugi to rade. Ako baš moram, neka bude multipotencijal. Eto, postojimo i mi takvi koji imamo beskrajno puno interesa i nismo specijalisti samo za jedno područje i pronalazimo se u svemu. Probala sam puno i mnogo puta bila na rubu, a ne jednom sam zaključila kako sam proživjela već nekoliko prosječnih života. Takav me život naučio prihvaćanju, otvorenosti, skromnosti i zahvalnosti - zaključila je Maja. Na kraju, nakon što su se prvi dojmovi već slegli, Sanja i Maja su se složile da su uspješno prenijele okus dalmatinskog doma na londonske ulice.

- Svi gosti iz naših podneblja zaista govore da imaju osjećaj kao da su u konobi na moru i da je ljeto. A stranci koji nam dolaze, dolaze uglavnom ponovno okusiti ili proslaviti odmor koji su već proveli na našoj obali - zaključile su sugovornice. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Sun Dec 25 2016 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c0ed6eb9e03edf678b46d6/80

Osvoji ulaznice za fillm Kingsman: Zlatni krug

Zajedno sa Cinestarom dijelimo 4x2 ulaznice!
Kada je film Matthewa Vaughna „Kingsman: The Secret Service“ prikazan početkom 2015., dogodilo se nekoliko stvari. Prvo, naučili smo tko su Kingsmen – nezavisna, samofinancirajuća britanska špijunska organizacija posvećena očuvanju svjetske sigurnosti. Zahvaljujući paravanu vrhunskih krojača, njezini agenti izgledaju kao da su iskoračili iz izloga trgovine Savile Row. 

Vaughn kaže da je otpočetka želio da njegov film Kingsman: The Secret Service dobije nastavak no to nije lako jer publika uvijek želi nešto novo i  originalno. Za inspiraciju je pogledao brojne uspješne nastavke poput The Godfather Part II i The Empire Strikes Back. On kaže: „Volim kada se u nastavku nastavlja priča, u ovom slučaju priča o Eggsyju.

Film Zlatni krug počinje na šokantan način: organizacija je pretrpjela razarajući napad.  Zbog toga Eggsy mora izaći van, raširiti krila i upoznati druge ljude.

 

Nakon napada, Eggsy se udružuje s Merlinom, koji se čini kao jedini preživjeli, kako bi istražili okolnosti napada. Kingsmanov „Protokol sudnjeg dana“ vodi ih u Kentucky gdje otkrivaju da Kingsman nije jedino ime u međunarodnoj špijunaži. Dobrodošli u bogato financiranu sveameričku organizaciju Statesmen.

 

„Oni su američka verzija Kingsmena i sada moraju raditi zajedno”, objašnjava Vaughn. „Amerikanci i Englezi imaju zajednički jezik, ali smo vrlo različiti u kulturološkom smislu. Gledateljima se u prvom filmu Kingsman: The Secret Service svidjelo što su svjedočili sudaru različitih svjetova Colina Firtha i Tarona Egertona i želio sam nastaviti to i u ovom filmu gdje se američki svijet sudario s našim”.


Tajna služba, uveo vas je u svijet Kingsmana – nezavisne, međunarodne obavještajne agencije, čiji je glavni cilj održati svijet sigurnim. U novom nastavku naši junaci se suočavaju s novim izazovima. Kada njihovo sjedište bude uništeno,  njihovo putovanje će ih odvesti do otkrića srodne špijunske agencije u SAD-u pod nazivom Statesman, koja datira iz vremena kada su obje agencije osnovane. U novoj avanturi koja testira njihove granice i snage, ove dvije elitne agencije će se morati udružiti kako bi pobijedili nemilosrdnog zajedničkog neprijatelja. 

Ulaznice dijelimo do petka, 22.rujna do 15 sati. Pobjednike ćemo objaviti na portalu!


Facebook komentari

hr Tue Sep 19 2017 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c100e4b473988eac8b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Umrla najstarija osoba na svijetu, Jamajčanka rođena 1900.

Umrla je Jamajčanka Violet Mosse Brown u dobi od 117 godina, koja je u travnju postala najstarija osoba na svijetu nakon smrti Talijanke Emme Morano, piše MailOnline.

Za prijatelje "teta V", Violet Mosse Brown rodila se 10. ožujka 1900. i živjela je cijeli svoj život u istoj kući u Trelawneyju u sjeverozapadnom dijelu Jamajke, a umrla je u petak. 

Majka šestero djece i prabaka postala je najstarija osoba na svijetu u dobi od 117 godina i 38 dana 15. travnja kada je umrla Emma Morano rođena 1899.

Na pitanje što je njezin recept za dug život "teta V" je odgovarala da jede ribu i ovčetinu, katkad kravlje nogice, ali ne svinjetinu ni piletinu i ne pije rum te služi Boga i čita Bibliju svaki dan.

Gospođa Mosse Brown dobila je pločicu s porukom kraljice Elizabete II. kada je postala najstarija građanka Commonwealtha.

Ona je i posljednja osoba koja je živjela u doba kraljice Viktorije jer je Jamajka 1900. bila dio Britanske Zapadne Indije. 

U ranoj mladosti radila je na plantaži šećera, a zatim kao služavka "nakon ukinuća ropstva", rekla je njezina obitelj.

Zatim je uspjela kupiti vlastitu kuću i postala je uspješna poslovna žena prodajući kruh iz jedine pekarne u okrugu. 

Nakon njezine smrti titula najstarije Zemljanke preuzela je 117-godišnja Nabi Tajima iz Japana.

Facebook komentari

hr Mon Sep 18 2017 18:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59bfb9f4b9e03ef46a8b45be/80

Vlado Gotovac: Prosvjetitelj i savjest hrvatskog naroda

Jedna od najpoznatijih Vladinih izreka je: ˝Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje˝
Vladimir (Vlado) Gotovac rođen je 18. rujna 1930 godine u Imotskom. Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru, a srednjoškolske dane u gimnazijama u Imotskom i Zagrebu. Diplomirao je filozofiju na filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vlado je djelovao kao političar, književnik, filozof, ali i odličan govornik koji će upravo po tome ostati zapamćen. Završio je u zatvoru zbog promicanja ideje hrvatskog proljeća. Svoj prvi rad objavio je 1952. godine dok je bio novinar i urednik redakcije za kulturu na Radioteleviziji Zagreb. Kasnije je postao glavni urednik Hrvatskog tjednika, za vrijeme Hrvatskog proljeća. Kao jedan od glavnih Proljećara završio je u zatvoru četiri godine kao politički zatvorenik. Također je izgubio građanska prava, prava zapošljavanja u građanskoj službi i zabranu javnog nastupa. U zatvoru je bio u Novoj Gradiški bez da je zatražio pomilovanje i svoju kaznu odradio do kraja. 

Ponovno je bio optužen 1981. godine na dvije godine zatvora u Lepoglavi i još četiri godine gubitka građanskih prava zbog održavanja javnih govora i nakon intervjua za strane novine. Nakon intervjua za švedsku televiziju ponovno je osuđen na zatvor, a kaznu je služio od 1982. do 1984. godine. Nakon izlaska objavio je knjigu ˝Moj slučaj˝ 1989. godine.  

Tek 90-ih godina zapošljava se na HRT-u kao savjetnik direktora. Pridružuje se HSLS-u i kao njihov kandidat izabran je u Hrvatski sabor. Oštro je kritizirao politiku Franje Tuđmana i bio jedan od uglednijih opozicijskih političara. Bio je izabran za predsjednika stranke, ali nedostajalo mu je političke vještine te je ugled stranke bio narušen zbog njegovih pregovora s HDZ-om.

Ostao je upamćen i kao velik govornik, a među njegovim govorima zasigurno se najviše ističe onaj održan 30. kolovoza 1991. godine ispred Komande 5. vojne oblasti na zagrebačkom Trgu kralja Petra Krešimira u povodu prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA. 'I kad bih morao birati hoću li s vama umrijeti ili s generalskim strašilima živjeti, izabrao bih smrt', rekao je tada ovaj velikan hrvatske politike., piše dnevnik.hr



Kandidirao se za predsjednika 1997. godine, ali nije uspio pobjediti Tuđmana. Nakon izbora došlo je borbe za vlašću između Gotovca i Budiše u stranci HSLS. Budući da se Budiša zalagao za koaliciju s HDZ-om, Gotovac odučuje osnovati Liberalnu stranku.

Gotovac je bio vrstan govornik. Njegove su riječi imale puonoću i emociju. Bio je osoba koju je narod voli slušati i slijediti. Gotovčev osobni prijatelj, Zvonimir Berković za Vladu je jednom rekao: "Gotovčevi govori mogu nekima biti teški, naporni, nerazumljivi ili nepotrebni, ali nikada glupi. Ako je riječ o iole ozbiljnijoj stvari, on praktički ne može izreći glupost jer, na neki svoj neobjašnjiv način, odmah dođe u prisni kontakt sa samom idejom te stvari, a same ideje zaista nikada nisu bedaste."

Objavio je 15 zbirki pjesama. Pjesme su mu bile prevođene na albanski, engleski, francuski, njemački, talijanski. Neke od njih uvrštene su i antologiju hrvatskog suvremenog pjesništva. Gotovac je 1968. dobio nagradu Tin Ujević za dotadašnji pjesnički rad. 

Veliki hrvatski govornik koji će ostati zapamćen po svom britkom jezik. Vlado Gotovac čitav svoj život posvetio je za djelovanje Hrvatske. Njegovi govori i tekstovi ostali su kao jedni od najpopularnijih politički govora. Umro je u Rimu, 7. prosinca 2000. godine.

Neke od Gotovčevih izreka:

''Čovjek se čuva na mnogo načina. Nekad i umire zbog toga jer i smrt može biti ljudska obrana''.
 
''U životu nas uvijek vuče kočija s dva crna i dva bijela konja. Mjera je naše snage u tome koliko će nam uspjeti crne konje zauzdati, a bijele potaknuti''.

''Ni jedna riječ kojom se čovjeka brani i daje mu se prilika, da još jednom proba živjeti na drugi način, nije uzaludna. Ni jedna prilika koja se daje i najgrešnijem čovjeku, nije uzaludna''.

''Ne može vlada živjeti kao da je u Njemačkoj, a narod kao da je u Zanzibaru. Vlada mora dijeliti sudbinu svog naroda, inače nema vjerodostojnosti ni politike ni političara''.

Facebook komentari

hr Mon Sep 18 2017 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59bf9286b9e03e5e6b8b458c/80

Radio Kampus traži novinare

Radio Kampus traži novinare. Svi zainteresirani mogu se javiti od 18. rujna do 22. listopada.

Jeste li znali da studenti Sveučilišta u Splitu od lipnja ove godine imaju svoj radio? E, pa imaju, Radio Kampus! Nakon uspješno odrađenog jednomjesečnog eksperimentalnog emitiranja, od 2. listopada krećemo s emitiranjem i tražimo novinare.

 Regrutacija počinje danas, 18. rujna, a traje sve do 22. listopada, al ne čekaj ni tren, jer ako želiš biti novinar/reporter/voditelj/tonac ili 4u1, ti si naš čovik! Iskustvo nije važno! Pošalji životopis, motivacijsko pismo i kontakt na info@radiokampus.com.hr i postani dio RK ekipe!

Facebook komentari

hr Mon Sep 18 2017 11:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .