Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbd383429111cbed68b4568/80
Foto: Pixabay

Zaboravite na sarkazam i jako vikanje: Ovim stvarima roditelji mogu loše utjecati na djetetovo samopouzdanje

Roditelji svojim ponašanjem značajno mogu utjecati na to hoće li dijete razviti osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja, pri čemu možda i nisu svjesni najčešćih grešaka kojima ih uništavaju kod djeteta
Samopouzdanje je vrlo važno u našem životu. Često ga nazivamo i samopoštovanjem i osjećajem vrijednosti, što snažno utječe na to kako vidimo sebe i oblikuje naše ponašanje i odluke. Snažno samopouzdanje pomaže da se lakše nosimo sa izazovima, prihvaćamo promjene i nosimo se s novostima u životu te da imamo povjerenja u sebe, kaže dr. Jeffrey Bernstein, psiholog kolumnist na portalu Psychology Today.  

Kao roditelji, naravno da nastojimo pridonijeti tome da naša djeca izgrade osjećaj samopouzdanja, no ponekad nehotice možemo napraviti grešku. Dobro je imati na umu da te naše greške mogu utjecati na djecu, pogotovo na tinejdžere, Zbog toga je važno znati prepoznati te greške i osvijestiti ih, pa evo nekoliko primjera: 

Vikanje i udaranje

Ništa ne djeluje tako loše na djetetovo samopouzdanje kao vikanje i udaranje. Kad vičete i udarate dijete, pokazujete  slabu samokontrolu temperamenta u pokušaju da djetetu oduzmete moć. Kakvu mu poruku time šaljete, pita se dr. Bernstein, pojašnjava 24sata.hr

- Nema sumnje, većina nas je vikala na dijete.I sam sam bio u situaciji da vičem na svoju djecu, pa čak i da ih 'uhvatim' nekoliko puta. Ne ponosim se time, i želim vas potaknuti da shvatite, kao što sam shvatio i sam, da na taj način zlostavljamo svoju djecu. To je bullying, kad vičete na njih i udarate ih - kaže dr. Bernstein. 

Iako može izgledati da ste uspjeli zaustaviti njihovo bezobrazno ponašanje, to je vjerojatno kratkoročno rješenje i vjerojatno ste uspjeli samo u tome da se dijete osjeća poniženo. Ako roditelj viče na njega i udari ga, to može utjecati na mogućnost djeteta da usvoji naviku konstruktivnog razgovora u kojem se rješavaju problemi, te da se nauče nositi s konfliktnim situacijama i izrade samopouzdanje, pojašnjava.

Vraćanje na 'stare' konflikte i probleme

Kad jednom riješite problem ili konfliktnu situaciju, nemojte to stalno nabijati djetetu na nos. Djeci treba dati priliku da počnu ispočetka, bez tereta starih problema. Roditelji koji djeci stalno spominju prošlost pridonijet će tome da budu zlovoljni i imaju osjećaj da ne vrijede dulje vrijeme, upozorava Bernstein.

Osim toga, djeca moraju znati da, kad jednom riješite stvari, to postaje dio prošlosti. Što više potičete njegova pozitivna ponašanja i reakcije i dajete mu priliku da se okrene prema naprijed, to će se bolje osjećati u svojoj koži. I prirodno će sve rjeđe ponavljati loše ponašanje kojim je ranije zapravo privlačilo pažnju.

Usađivanje osjećaja krivnje

Jedna je stvar priupitati dijete kako bi se osjećalo da je u vašim cipelama, ili u situaciji neke druge osobe koja može poslužiti kao primjer. No, prečesto, roditelji prelaze tu granicu i pokušavaju učiniti da se njihovo dijete osjeća krivim zbog toga kako se oni osjećaju, kakvog su raspoloženja, kao i zbog roditeljskih postupaka, upozorava Bernstein. Ako koristite krivnju da biste dijete držali pod kontrolom, riskirate da to dovede do udaljavanja između vas, upozorava. 

 Klijentica koju ću za ovu priliku zvati Loretta, nabijala je krivnju svom 14-godišnjem sinu Haroldu, za kojega je susjed ustvrdio da puši marihuanu. 'Shvaćaš li koliko mi je neugodno zbog toga što susjedi znaju za naše probleme?', pizala je Harolda, dodajući: 'Zar ne shvaćaš da si time uništio moje povjerenje?'. Harold bi na to postao uznemiren i izašao.

Pomalo sam pomogao Loretti da svoj povrijeđeni ego ostavi po strani i pruži svome sinu ono što mu treba: podršku i razumijevanje. Ponovo su uspostavili vezu i Harold je uskoro napustio problematično društvo vršnjaka i prestao pušiti marihuanu, priča Bernstein. 

Sarkastično obraćanje 

Sarkazam koristimo kad govorimo ono što ne mislimo, takva izjava implicira suprotno od onoga što govorite, što se osjeća u načinu i tonu kako to izgovarate. Primjer bi bio kad roditelj kaže nešto kao: 'O, to ri je bilo jako pametno', nakon što je dijete napravilo nešto jako loše. Sarkastično obraćanje može povrijediti dijete, jer ga navodi na to da se srami. Kad mu se obraćate sarkastično, to može postati ozbiljna prepreka u pokušaju da uvijek otvoreno komunicirate sa svojim djetetom, upozorava Bernstein. 

Nije u pitanju samo samopouzdanje

- Svaki od primjera koje smo opisali može utjecati na razvoj manjka samopouzdanja kod djeteta, ali i utjecati na to da razvije prkos. Djeca koja potiskuju osjećaje u nekim situacijama kao što su ove opisane s vremenom mogu reagirati uznemirujuće. Mnoga djeca i tinejdžeri kojima sam se bavio dolaze zbog negativnih emocija nakon što su baš roditelji povrijedili njihove osjećaje, upozorava Bernstein. Zbog toga bi roditelji morali upravljati svojim reakcijama i ponašanjem, jer tako kontroliraju reakcije i ponašanje djece.

- Naravno, lako je reći 'Nežu to više raditi', no lako je  upasti u obrazac na koji smo navikli i ponoviti problematično ponašanje. No, kad se pokaže prilika da stanete na loptu,. pokušajte o tome raspraviti s djetetom. 

- Samohrani otac Sal s kojim sam radio podijelio je sa mnom tešku situaciju kroz koju je prošao sa svojim 13-godišnjim sinom, Anthonyjem. Sal je samog sebe proglasio 'teškim seronjom' jer je imao brojne situacija u kojima je reagirao vičući na sina po kući, pa čak i na nogometnom igralištu. Napravio je veliki napredak u svom ponašanju nakon što je na jednoj dodjeli nogometnih nagrada sarkastično primijetio kako je Anthony gledao u pod dok je primao nagradu.

Budite pozitivniji 

Poučio sam ga da manje ističe sebe i svoje osjećaje u takvim situacijama te da se više posveti tome da manje kontrolira sina i bude otvoreniji prema njemu. Imajući to na umu, otišao je do sina i rekao: 'Oprosti što sam bio sarkastičan i toliko kritičan. Gledajući te kako stojiš gore i primaš nagradu, bio sam zapravo beskrajno ponosan na tebe i na to što sam ti baš ja otac', priča Bernstein. Kaže kako je to puno pomoglo odnosu oca i sina, koji je kasnije prokomentirao: 'Tata je, izgleda, napokon shvatio'. 

Treba imati na umu da način na koji komuniciramo s našom djecom ima jako veliki utjecaj u tome će dijete razviti samopouzdanje i osjećaj vrijednosti u životu. Što više komunicirate u pozitivnim tonovima, i što ste svjesniji odgovornosti za svoje negativno ponašanje, to ćete više pridonijeti tome da se i vaše dijete počne tako ponašati te da izgradi samopouzdanje tijekom tog procesa, zaključuje Bernstein. 

hr Sat Nov 02 2019 09:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eec66eedaf72d8e028b4668/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovoga su vikenda u restoranu Rus!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna,
 i mesna plata za 100 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jul 10 2020 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f071012daf72d6d2d8b45ae/80

"Dinara back to life" ponosno predstavlja vizualni identitet i web stranicu

Dinara u nježnim, optimističnim bojama snažnog značenja! Dinara back to LIFE projekt je dobio prepoznatljiv i upečatljiv vizualni identitet te web stranicu na kojoj ćete moći saznati sve o projektu obnove travnjaka na Dinari!

Ako vas u budućnosti zainteresiraju travnjaci i stočarstvo na Dinari, gdje kupiti najbolji med i što je stadu najdraže imati na meniju, Dinara back to LIFE je web stranica za koju trebate znati. 

Jednim klikom proširite svoje znanje o flori, fauni i očuvanju Dinare te osnaživanju perspektive o razvoju potencijala Dinare. Dinara back to LIFE je projekt zaštite prirode i bioraznolikosti te obnove dinarskih pašnjaka na čijem očuvanju će raditi stručnjaci iz nekoliko institucija, a priliku za uključivanje i rad dobit će i mladi iz cetinskog kraja.

Kako počinje virtualna priča o Dinari?

Travnjaci na Dinari nekada su bili bogatstvo domaćem stanovništvu; stoka se u ljetnim mjesecima izvodila na ispašu i vraćala u nizine tek u zimskom razdoblju. Takav način života nazivan još i transhumanca, pridonosio je i čuvao biološku raznolikost Dinare. Posljednih tridesetak godina, život na Dinari uvelike se promjenio,  ostali su tek statistika i zapisi te pokoje manje stado s pastirom duž cijelog područja. Kako bi sačuvali travnjake koji su u najvećoj mjeri zapušteni ili gotovo nestali, ali i dinarski život  od zaborava,  projektom Dinara back to LIFE želja je restaurati travnjake, oživjeti pašnjake i sačuvati ptičje vrste ovisne o Dinari. Osim obnove travnjaka, potencijal za razvoj cijelog područja prepoznat je u radu domaćeg stanovništva i jačanju poljoprivrede, stočarstva, ali i turizma.

Stvaranje vizualnog identiteta započeto je u veljači internetskom anketom među lokalnim stanovništvom, ali i šire, kako bi otkrili kakva je percepcija javnosti o Dinari. Kreativni ciklus započeo je prikupljanjem ideja, razmatranjem boja, stilova i simbola koji će kroz jedinstven i zanimljiv način prikazati ne samo područje, već i svakodnevni život stanovništva, njihov trud i rad te mogućnost održivog upravljanja Dinarom .

- Dinara je veličanstvena i puna života, iako često čujemo epitete poput surova, divlja ili teška. Stvaranjem identiteta o prirodnim, kulturnim i životnim vrijednostima Dinare, ne samo da smo htjeli prikazati njezinu vidljivu snagu, golet i krš, pa i najviši vrh Lijepe naše; naša želja je osvijestiti ljude na bogatstvo koje Dinara pruža i njezinu važnost za svijet oko nas. Vizualni identitet možda se na oko čini suprotan očekivanim epitetima za krš, on je brižan, pun simbolike, podsjetnik da dobro Dinare treba znati kako poštovati, mudro koristiti i bezvremenski čuvati,  ističe Melani Glavinić, članica projektnog tima.

Fokus na budućnost, mjesto za svih

Vizualni identitet virtualno i web stranica oživjele Dinare nosi potpis mladih, iskusnih i kreativnih riječkih snaga simboličnog naziva Radionica. Dizajn je moderan, vedar i usklađen sa svim načelima današnjeg dizajna te lako prepoznatljiv, dok web koristi moderan font čistih i jasnih linija. Dodatni elemenati su kalendar na kojem će biti zakačene obavijesti o aktivnostima, volonterskim akcijama, izložbama ili druženjima s domaćim stanovništvom, a jednim klikom dostupna je stručna literatura. Web je ispunjen bogatim, stručnim sadržajem pisanim lako razumljivim stilom i jezikom, a posebnu čar daje Dnevnik Dinare u kojem ćete moći pratiti aktivnosti 'iza scene' i dojmove kako članova projektnog tima, tako i ostalih sudionika. Posebnost ove web stranice je jednostavna interaktivna karta dinarskog područja koje će se redovito puniti izvješćima o travnjacima, ali i najvažnije – na kojoj mogu sudjelovati svi OPG-ovi s područja Dinare tako što će imati svoj besplatni promotivni prostor.

- Dinara treba biti i ostati 'živa', a to je moguće jedino u suživotu s prirodom, radom i gradnjom aktivne virtualne zajednice vrijednih ljudi koji prepoznaju njezin potencijal, proizvode i ukazuju nam da se – može. Ovaj web je mjesto za svih koji mogu ili žele biti dio njezine budućnosti, a mi ćemo se nesebično truditi svojim stručnim znanjem i iskustvom biti im podrška, ali i neizrecivo biti zahvalni Dinari!, zaključuje Dinara back to LIFE tim i poziva sve zainteresirane OPG-ove od Knina do Trilja da ih kontaktiraju putem nove web stranice ili Facebook profila.

hr Thu Jul 09 2020 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8dd6dd29111cecd48b462d/80
Foto: Pixabay

Ako ste preuzeli neku od ovih aplikacija za Android, odmah ih uklonite!

Zlonamjerni razvojni programeri stalno se domišljaju novim načinima kako zaobići zaštitne mehanizme koji bivaju postavljeni u Play
U Googleu su iz trgovine Play izbacio novu rundu aplikacija za koje su utvrdili kako su štetne. Ako ste ih ranije preuzeli, preporučamo da ih čim prije obrišete. - prenosi tportal

Krivicu za pojavu zlonamjernih aplikacija ne treba u potpunosti pripisati Googleu, iako su oni svakako odgovorni za sve što se događa u njihovoj trgovini. Naime, razvojni programeri stalno se domišljaju novim načinima kako zaobići zaštitne mehanizme koji bivaju postavljeni u Play.

Za ovih je 25 aplikacija ustanovljeno kako kradu korisničke podatke pri logiranju u Facebook. Otkrili su ih u francuskoj tvrtci za kibernetičku sigurnost Evina i o tome obavijestili Google. 

Evo popisa spornih 25 aplikacija:

1) Super Wallpapers Flashlight (com.wallpaper.flashlight.compass)

2) Padenatef (com.sun.newjbq.beijing.ten)

3) Wallpaper Level (com.liapp.level)

4) Contour level wallpaper (com.communication.walllevel)

5) iPlayer & iWallpaper (com.ldl.videoedit.iwallpapers)

6) Video maker (com.androidapp.videosedit.v)

7) Color Wallpapers (com.play.ljj.wallpapercomapss)

8) Pedometer (com.baidu.news.pedometer)

9) Powerful Flashlight (com.meituan.ybw.flash)

10) Super Bright Flashlight (com.tqyapp.sb.flashlight)

11) Super Flashlight (com.superapp.xincheng)

12) Solitaire Game (com.game.tqsolitaire)

13) Accurate scanning of QR code (com.tqyapp.gr)

14) Classic card game (com.card.colitairenew)

15) Junk file cleaning (com.xdapp.cleaning)

16) Synthetic Z (com.tqygame.syntetic)

17) File Manager (com.smt.filemanager)

18) Composite Z (com.game.hcz)

19) Screenshot Capture (com.tianqiyang.lww.screenedit)

20) Daily Horoscope Wallpapers (com.tianqiyang.lww.constellation)

21) Wuxia Reader (com.wuxia.reader)

22) Plus Weather (com.plus.android.weather)

23) Anime Live Wallpaper (com.tqyapp.chuangtai)

24) iHealth Step Counter (com.tiantian.lang.tencent)

25) com.tqyapp.fiction (com.tqyapp.fiction)

hr Thu Jul 09 2020 13:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb402366f2ab89f178b4569/80

'Voli me' u izvedbi Petra Graše najemitiranija pjesma prošle godine i zaradila najviše novca u Hrvatskoj

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019
 
Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2019. godinu. Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za tu godinu isplaćeno je 101,5 milijuna kuna autorskih naknada, dok ukupni promet glazbenih licenci iznosi 141,3 milijuna kuna.
Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46%), ostatak se odnosi na prava mehaničke reprodukcije (3,2%), digitalna prava (2,22%) te prava iz inozemstva (7,11%). Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2019. dostupno je na linku.

Ponosni smo na još jednu dobru godinu i obavljen rad u njoj. Nažalost, iz perspektive srpnja 2020. godine, kada u Hrvatskoj već 3 mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima. Iako je važno ne zaboraviti ih, i raditi kako bi se godine poput 2019. što prije ponovno vratile“, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019. - domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019. donijela najveću zaradu je „Voli me“ u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi „Rekao si“ autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a „Ovaj grad“ Mije Dimšić, autorskog trojca DimšićBačić i Dimter na trećem je mjestu najemitiranijih i najkorištenijih.

Više informacija pogledajte u infografici...
hr Wed Jul 08 2020 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .